USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Türkiye ve İran ortada 30 bilyon dolar tecim kütlesi belirledik

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "(Türkiye ve İran) İki yurt ortada 30 bilyon dolar tecim kütlesi belirledik. Bu bulunan kuma tecim kütlesinin üç katına çıkarılması demek." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Türkiye ve İran ortada 30 bilyon dolar tecim kütlesi belirledik
19-07-2022 16:04
Tahran

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Sadabad Sarayı'nda, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı'nın arkası sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenlemiş olduğu kuma matbuat toplantısında konuştu.

Görüşmelerde, Türkiye ile İran ortada envestisman mevzuları ve iktisadi ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığını tamlayan Reisi, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkemize ziyareti dü dünya arasındaki ilişkilerde ehemmiyetli müşterek dönüm noktasını anabolizma ediyor." dedi.

Reisi, "İki dünya ortada bu düzeydeki ticari ve iktisadi ilişkiler, olan kapasiteler dikkate alındığında banko ehliyetli değil ve hâlâ fevk düzeye çıkarılabilir. İki dünya ortada 30 bilyon dolar tecim kütlesi belirledik. Bu da olan kuma tecim kütlesinin üç katına çıkarılması demek." ifadelerini kullandı.

İki ülkedeki kuruluşların faaliyetlerinin artırılması ve envestisman konularının gelişmesinin dü dünya arasındaki ticaretin artmasına punt olacağını dile getiren Reisi, "İki ülkenin kuma uran şirketleri kurması, dakika üstünde anlaştığımız konulardan biri." niteleyerek konuştu.

Türkiye ile İran ortada düzenlilik alanındaki iş birliğinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Reisi, şunları söyledi:

"Terör, narkotik ve düzenleme suçla mücadele, görüşmelerde vurgulanan mevzular ortada arsa aldı Sınır güvenliğinin sağlanması düşüncesince terörle uğraş edilmelidir. Terör örgütlerinin değişik adları olanaklı fakat halklarımızın ve sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atanlar teröristtir ve bu mevzuları görüşmelerimizde vurguladık. Batı'nın teröristler ortada farklılık yapmasını ve bu konudaki tepme kalitesini reddettik, dü ülkenin güvenliğini getirmek düşüncesince terörle ismi ne olursa olsun uğraş edilmesi icap ettiğini vurguladık."

İran Cumhurbaşkanı Reisi, dü ülkenin de Suriye'nin arsa bütünlüğünün korunması dair oydaş bulunduğunu belirtti.

İmzalanan izlemsel teşrikimesai belgesinin İran ile Türkiye ortada serbest ilişkilere kere açmasını umduğunu dile getiren Reisi, "Bu gezinin dü millete ve canan dostumuz ve kardeşimiz Türkiye'ye hayırlar getirmesini dilek ederiz." niteleyerek konuştu.

Hamaney: "Türkiye ile İran'ın diyalekt konulardaki iş birliğinin artırılması yarayışlı ve gerekli"

Öte taraftan İran önderi Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile meydana getirdiği görüşmede, Türkiye ile İran'ın hepsi diyalekt mevzularda iş birliğinin artırılmasının hem yarayışlı bununla beraber muktezi bulunduğunu belirtti.

İran liderinin matbuat ofisinin açıklamasına göre, toplantıda Hamaney, dü dünya arasındaki iktisadi ilişkilerin ve tecim kütlesinin maksut düzeyin altında bulunduğunu ve bu mevzunun dü dünya liderleri çeşidinden yapılacak görüşmelerde çözüme kavuşacağını umduğunu dile getirdi.

Hamaney, Türkiye ile İran ortada hepsi diyalekt meselelerde iş birliğinin artırılmasının hem yarayışlı bununla beraber muktezi bulunduğunu vurguladı.

Suriye'deki gelişmelere bağlı değerlendirmelerde olan Hamaney, "Suriye'nin arsa bütünlüğünü destek olmak baş döndürücü önemli. Suriye'nin kuzeyine yapılacak rastgele müşterek askeri hamle banko Türkiye, Suriye ile baş başa hepsi alana dokunca verecek ve teröristlere yarar sağlayacaktır." iddiasında bulundu.

Türkiye'nin güvenliğini İran'ın güvenliği adına bildirme ettiklerini anlatım fail Hamaney, "Siz de Suriye'nin güvenliğini zat güvenliğiniz adına görüyorsunuz. Suriye ile ait mesail mütalaa kanalıyla çözülmeli ve İran, Türkiye, Suriye ve Rusya bu meseleleri diyalogla sonuçlandırmalıdır." dedi.

Hamaney, yıldırı örgütleriyle mücadelede Türkiye ile iş birliğinin önemini dile getirdi.

Görüşmede, Dağlık Karabağ'ın Ermenistan işgalinden kurtarılarak Azerbaycan'a arka verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Hamaney, "Elbette İran ile Ermenistan arasındaki sınırın engellenmesine çevrik müşterek politika mevcutsa İran buna gönül rahatlığı çıkacaktır zira bu uç binlerce salname müşterek enformasyon yoludur. " değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler