USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'İnternet kullanıcıları daha da bilinçli olmalı'

Günümüzde enine boyuna kalan genel ağ kullanması ile baş başa zatî data güvenliğinin de ehemmiyetli müşterek madde durumuna geldiğini tabir fail Öğr. Gör. Ecem İren mevzuyla ilişik özen edilmesi müstelzim noktaları aktardı.

'İnternet kullanıcıları daha da bilinçli olmalı'
06-12-2021 10:17

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Ecem İren, ferdî bilgilerin ad, soyad, yurttaşlık numarası, tevellüt zamanı derece etiket bilgilerinden oluşmakla bu arada ayrımsız sürede insanların ekonomik, içtimai yahut kültürel bilgilerini de içermekte bulunduğunu anlatım ederek, “Kişinin okumuş bulunduğu okul, genel ağ bankacılığı şifresi, elmek adresi yahut ev adresi derece bilgiler de gene ferdî veriye kip verilebilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle bu cins bilgiler içtimai iletişim araçları yahut mangır uygulamaları aracılığıyla web ortamından paylaşılmaya başlanmıştır. Her ne derece genel ağ uygulamalarına seçim çeşidinden ferdî data güvenliği dair yaptırımlar getirilmiş olsa da genel ağ kullanıcıları bu mevzuda daha da bilinçlenmeli ve ferdî önlemler almalıdırlar.” uyarısında bulundu.

Ecem İren, ilaç alınmadığı taktirde verilerin çirkin oruçlu şahıslar çeşidinden ele geçirilip ayrımlı amaçlar ile kullanılabilmekte olabileceğini hatırlatarak bu durumların yaşanmaması düşüncesince kullananların birtakımı noktalara nazarıitibar edilmesi icap ettiğinin şişman ehemmiyet taşıdığını anlatım etti.

“Veri güvenliği dair oluşacak ferdî farkındalık mevcud tehditlere huzur korur”
Bilgi güvenliği, bütünlüğü ve gizliliğinin korunması hesabına meydana gelen eylemlerin çirkin sonuçların da yaşanmasını engellenebileceğini kail İren, 9 bap de nazarıitibar edilmesi müstelzim noktaları açıkladı:

1.Kullanıcılar emin siteleri kullanmalı ve bu sitelerden dosya indirme, alım satım derece işlemleri gerçekleştirmelidir. Bu manada web sitelerinin meri birlikte sertifikası olup bulunmadığı arama edilmelidir. Eğer ilgilendiren web sitesinin linki “https” ile başlıyorsa emin bulunduğu anlamına gelmektedir. Buna ek şekilde deposu adsız sansız çalışmalar indirilmemelidir.

2.Sosyal iletişim araçları uygulamalarında gene yukarıda aziz ev adresi, vatandaşlık, telefon numarası, vaziyet yahut elmek detayları derece ferdî bilgiler paylaşılmamalıdır.

3.Uygulamalara izinler verilirken tetik olunmalı ilkin konum, galeriye ulaşım derece izinler emin sıfır uygulamalara verilmemelidir.

4.Kritik mali bilim akışlarının gerçekleştiği bankacılık işlemleri ilkin kafe, aşevi derece kuma kullanma alanlarının sağlamış bulunduğu genel ağ aracılığıyla banko yapılmamalıdır. Çünkü kuma geçer not genel ağ içre alıngan verilerin çirkin oruçlu kişilerce ele geçirilmesi baş döndürücü daha emeksiz olup şahıslar öz hususi internetleri ile bu işlemleri gerçekleştirmelidirler.

5.Uygulama şifrelerinin emeksiz ulaşılabilir olmaması başka birlikte deyişle bölüt açıkça yerlerde görülebilir olmamasına nazarıitibar edilmelidir.

6.E-posta ile mevrut ve emin sıfır bağlantılara basılmamalı, rastgele birlikte iş yapılacaksa kurumların resmi web sayfalarına bağlanılmalıdır. Özellikle eğik kanalıyla mevrut servet yardımları, hediye derece taleplere haysiyet edilmemeli ve bu maillerde mevcut bağlantıların dokuncalı olabileceği, cihaza virüs bulaştırabileceği unutulmamalıdır.

7.İnternet uygulamalarında girintisiz çıkıntısız ve kestirim edilmesi emeksiz şifreler gitmek hesabına mahremiyet itibarıyla çelimli şifreler belirlenmeli ve bu şifreler belli başlı aralıklar ile değiştirilmelidir.

8.Bilgisayarlarda nasıl antivirüs yazılımları bulundurulmalı ve belli başlı periyotlar ile taramalar yapılarak muhtemel virüs tehlikelerine huzur ilaç alınmalıdır. Ayrıca rastgele birlikte devir lisanslı yazılımlar yeğleme edilmelidir.

9.Uygulamalarda mevcut mahremiyet ve asayiş ayarları arama edilmeli meydana getirilen paylaşımlar her insana açıkça bir duruma getirilmemelidir.

İren, akıbet şekilde ferdî data güvenliği dair oluşacak ferdî farkındalık ve önlemlerin bizleri genel ağ içre mevcud tehditlere huzur koruyacağının altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler