USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de Johnson sonrası düşüncesince acemi 'Demir Leydi' beklentisi

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın siyasal istikbaline değgin tartışmalar alevlenirken, Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın ismi beklenen şef adayları ortada geçiyor.

İngiltere'de Johnson sonrası düşüncesince acemi 'Demir Leydi' beklentisi
30-12-2021 11:23
Londra

Verdiği pozlar ve savunduğu politikalarla "Demir Leydi" lakaplı emektar Başbakan Margaret Thatcher'a müşebbeh Truss'ın koltuğa çökmek düşüncesince tabanın beraberinde namına şüpheyle icra vekili milletvekillerini de inandırma etmesi gerekiyor.

İngiltere'de 2022'nin siyaseten cıvıl cıvıl geçmesi bekleniyor. Başbakanlıkta müstevli engellemelerinin çiğnendiği Noel partileri, dalan kurallarını ihlal etmekle suçlanan müşterek Muhafazakar Parti milletvekilinin geçmiş ilkin korunması ve birtakımı Muhafazakar Parti milletvekillerinin apayrı işler icra ettiği yönündeki haberlerle yıpranan Johnson'ın liderliği sorgulanıyor.

Aşı pasaportuna bağlı düzenlemeye partisinden kestirmece 100 milletvekilinin "hayır" oyu verdiği Johnson, yasama kurulu grubu üzerine kontrolü kaybederken, 2019'daki seçimden bunaltıcı müşterek zaferle çıkan şef imajının da bundan sonra aşırı gerisinde. Bu durumu, yalnızca gerilere düşmüş bulunduğu anketler değil, kestirmece 2 asırdır Muhafazakarların kazanılmış bulunduğu Kuzey Shropshire'daki açıklık seçimin kaybedilmesi de açık açık ortaya koyuyor.

Muhafazakar Partinin pop ismi

Böylesine müşterek siyasal atmosferde ulu orta beklenen şef adları konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi de ilkgüz ayında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen 46 yaşındaki Liz Truss.

Truss, Muhafazakar Partililerin organ bulunduğu ve milletvekilleri müdahale partililerin cankulağı izleme etmiş bulunduğu Conservativehome internet sayfası kabilinden sabık ay meydana getirilen ankette yüzdelik 82'lik müşterek sevinme oranını yakalamayı başardı. En yaklaşan rakibi şekilde bildirme edilen Maliye Bakanı Rishi Sunak ise yüzdelik 53'te kaldı.

Truss, Dışişleri Bakanlığı önceleri Uluslararası Ticaret Bakanı şekilde imzaladığı anlaşmalarla ismini duyurmaya başardı. Her ne derece bu anlaşmaların çoğunun müzakerelerini selefi Liam Fox yapsa da Truss imza törenlerinin fotoğraflarını zatî toplumsal iletişim araçları hesaplarından paylaşarak imajını güçlendirdi.

Demir Leydi'ye öykünüyor

Truss, Uluslararası Ticaret Bakanlığını "Instagram Bakanlığına" çevirmekle suçlansa da bu eleştirilere kulak asmayan müşterek manzara sergiliyor.

Instagram hesabından arada müşterek çiftliklerde kuzu yahut buzağı severken, arada müşterek kendisini tayyare gemisinde ve tank üzerine yayınlayan arada müşterek de evren başkentlerine ziyaretler karşılayıcı çelimli eş imajı verici fotoğraflar paylaşıyor. Parlak kırmızı, çarpıcılık mavisi yahut hardal sarısı giyen, fotoğraflarında İngiliz bayrağının görülmesine bilhassa uyanıklık fail Truss'ın Demir Leydi'ye öykündüğü öne sürülüyor.

Hatta Daily Mail gazetesi, Truss'ın emektar Başbakan'la ayrımsız şeyi yaptığına müteallik üç levha yayımladı. Truss ise bunu "tesadüf" niteleyerek geçiştirdi.

Truss'ın yalnızca verdiği pozlar değil politikaları da Thatcher'ı andırıyor. Truss, ceninisakıt vergi, bürokrasinin azaltılması, amme dalının küçültülmesi ve iştirakçi haklarının azaltılmasını savunuyor, dört dörtlük anlamıyla başıboş etraf ideolojisine dönüşü ve minimal mevki müdahalesini istiyor.

Tabana ileti vermesini biliyor

Eski Sağlık Bakanı Matt Hancock'un haziranda istifa etmesiyle okunabilen şekilde en derinlemesine müddet fariza karşılayıcı kabin üyesi bulunan Truss, "dirençli", "azimli" ve "tuttuğunu koparan" bir tanesi şekilde biliniyor.

Truss, Britanya İmparatorluğu dönemindeki biçimsiz muameleler düşüncesince "Artık ki olduğumuz ait defo dilemeyeceğiz." niteleyerek tabana ileti gönderiyor.

Aralıkta ide kuruluşu Chatham House'da meydana getirilen müşterek toplantıda, "Kim olduğumuzla ve temessül ettiklerimizle alım çalım duymanın tarihi geldi. Bizi geride markajcı yükleri atmanın tarihi geldi. Tarihimiz müşterek etraflı şekilde bizi ahit olduğumuz abuhava yapar. İngiltere dünyanın en iri ülkesidir." diyen Truss, sözlerinin birtakımı kesimlerin tepkisini çekeceğini bilse de Muhafazakarlara seslenmekten art durmuyor.

Muhafazakar Parti tabanı, Truss'ın "Oxford Üniversitesi mezunu, aşırı fiilen düşlerini gerçekleştirebileceğini keşfeden, solcu ailesinin ideolojik zincirlerini kırmış eğitilmiş ve şimalli kız" imajını da seviyor.

Zorlu müşterek çevrim bekliyor

Dışişleri Bakanlığının beraberinde Brexit Bakanı David Frost'un 19 Aralık'ta istifasıyla bu rolü de üstelenen Truss'ın olasılı müşterek yarışta ipi göğüslemesi düşüncesince Instagram'dan ışık paylaşmaktan aşırı hâlâ fazlasını yapması gerekiyor.

Görece hâlâ az zorlukları bulunan müşterek bakanlıktan gelmiş şekilde diplomasinin direksiyonuna sabık Truss'ın en önce hal muntazır sorunlara el atması bekleniyor. Bunlardan ilki, on paralık malum İngiltere'nin Brexit sonrası Brüksel'le kurmaya çalışmış bulunduğu istikrarlı dünkü alışveriş ve bu kapsamda Kuzey İrlanda meselesi.

Artık yalnızca Dışişleri Bakanı değil, İngiltere'nin AB'yle ilişkilerini de geçmiş aracısız yönetecek kişi bulunan Truss'ın müşterek taraftan Brüksel'le gerilen ilişkileri yumuşatması öteki taraftan Kuzey İrlanda'yı Birleşik Krallık ortamında tutak müşterek yöntem bulması lazım. Truss'ın plebisit önceleri Brexit karşıtı tarafta arazi alması AB'yle ilişkileri ilerletmede asistan olabileceği değerlendiriliyor. Ancak Kuzey İrlanda'yı Brexit'e karşın AB'yle gümrük donanması ortamında markajcı ve Birleşik Krallık'ın art kalanıyla arasındaki ticareti kontrole yayımcı markajcı protokolün çözümün aşırı hazırlop olması beklenmiyor.

Rusya, Çin, İran ve fırka içi rakipleri

Truss'ın Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimde alacağı gösteriş de siyasal geleceği düşüncesince iri ehemmiyet taşıyor. Basın açıklamaları dışında Twitter hesabından olasılı müşterek işgalin "Rusya'ya maliyetinin iri olacağı" anlamında tonu efdal mesajlar verici Liz Truss kaba müşterek eş icra vekili profili sunuyor. Ama müşterek nehiy yerinde neler yapabileceği şimdilik belirsiz.

Brexit sonrası asayiş ve aut politikada Hint-Pasifik sahasını ciddilik noktası durumuna getiren İngiltere'nin Çin politikası, Truss düşüncesince öteki müşterek çile sektörü olacak.

Tüm bunların beraberinde İran'ın casuslukla suçlamış bulunduğu İngiltere-İran tekme yurttaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe'in hali da öne çıkan öteki müşterek sorun. 5 yıldan müşterek tomar süredir İran'da tutulan Ratcliffe'in başıboş bırakılmasını sağlaması Truss'a iri müşterek nokta kazandırabilir, hırçın müşterek boyut ise yeterliliğini sorgulatacaktır.

Truss, Başbakanlık koltuğu düşüncesince görevinin getireceği zorlukları göğüslemenin beraberinde beklenen rakiplerinin hamlelerine de erinç bırakmak zorunda.

İngiliz basınına göre, Maliye Bakanı Sunak ve emektar Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Truss'ı olasılı müşterek yarışta akıbet ikiye tutmak düşüncesince anlaşmaya vardı bile.

Parti aktivistleri ortada pop bulunan Truss'ın beklenen önderlik uğrunda milletvekillerini de namına inandırması şart. 2021'i kişi yılı yapmayı başaran Truss'ı, dünkü "Demir Leydi" kazanmak düşüncesince uğrunda kızgın müşterek sene bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler