USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de 10 günlük ulusal yas başladı

İngiltere'nin en derinliğine müddet tahtta küsurat hükümdarı ünvanına eş Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü ile İngiltere yas tutmaya başladı. Bayraklar yarıya indirildi, etkinlikler silme edildi, Kraliyet Ailesi resmi genel ağ sitesini arızi adına kullanıma kapattı.

İngiltere'de 10 günlük ulusal yas başladı
09-09-2022 08:02

İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth'in ölümü dolayısıyla ülkede 10 günlük ulusal yas tutulmaya başlandı. Kraliyet konutları ve hükümet binalarındaki bayraklar yarıya indirilirken, hars ve spor etkinlikleri bozma edilmeye başlandı. Kraliyet Ailesi, resmi genel ağ sitesini muvakkat şekilde kullanıma kapattı. Kraliçe'nin ölümü üstüne başlamış bulunan ulusal yasın, cenaze merasimi gerçekleşene denli sürmesi bekleniyor.

96 yaşlarında yaşamını kaybeden Kraliçe'nin cenaze töreniyle ait şimdi resmi kaynaklardan ortak izah yapılmamasına rağmen, Kraliçe'nin cenazesinin evvela İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nden Londra'daki Buckingham Sarayı'na taşınması ve burada 5 gün kalması bekleniyor. Kraliçe'nin ölmesiyle beraberce tahtın varisi bulunan Galler Prensi Charles'ın ilerleyici günlerde resmi planları imzalaması bekleniyor. Ayrıca İngiltere hükümetinin, gündemin odağının Kraliçe'de kalmasını getirmek amacıyla, ahlaksız kalmadıkça rastgele ortak ehemmiyetli değişmeyen yahut anons yapması beklenmiyor.

Charles dünkü halife oldu

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in ölümü üzerine, tahtın varisi Galler Prensi Charles ülkenin dünkü hükümdarı olurken, Charles'ın dünkü halife İlan edilmesi düşüncesince Londra'daki St James Sarayı'nda toplanılması planlanıyor. Kraliçe'nin en iri oğlu bulunan Charles, kara kara tahta geçmesiyle Kral III. Charles şekilde anılacak.

Yasın evvela gününde Londra'daki Hyde Park ve Tower Hill'de tören, tabanca selamı ve ulusal ortak dakikalık hürmet duruşunda bulunulması bekleniyor. İlerleyen günlerde Kral Charles'ın başbakanla evvela görüşmesini yapması ve İngiliz Milletler Topluluğu'na seslenen ortak görüşme yapması planlanıyor. Charles'ın başkaca Birleşik Krallık'ın bölümleri bulunan İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da Kraliçe Elizabeth'in anısına planlı resmi törenlere alınması planlanıyor. 10 günlük yasın bitmesinden sonradan Kral Charles'ın yan giyme törenlerinin yapılması planlanıyor.

Kraliçe II. Elizabeth'in en iri oğlu bulunan Kral Charles'ın ortak ahir varisi ise Cambridge Dükü Prens William olacak. William'dan sonradan ise oğlu prens George tahtın varisi olacak.

Kraliyet Ailesi: "Kraliçe dirlik zarfında öldü"

Kraliyet Ailesinin web sitesi, Kraliçe'nin ölümünü açıklanan çelimsiz ortak açıklamanın yayınladığı yağız ortak bekleme sayfasına dönüşürken, websitesinde toprak meydan açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonradan Balmoral'da dirlik zarfında öldü" ifadeleri toprak aldı. Yapılan açıklamada Kral Prens Charles ve benzeri Cornwall Düşesi Camilla'nın bu tün ezanı Balmoral'da kalacağı ve cuma namazı haset Londra'ya döneceği tabir edildi. Ayrıca hükümetin resmi internet sayfaları de anne sayfalarında yağız ortak afiş gösterecek halde değiştirildi.

En levent boylu müddet tahtta küsurat hükümdar

1952'de kara kara tahta çıkan Elizabeth, bu sene Haziran ayında İngiltere'nin en levent boylu müddet tahtta küsurat hükümdarı ünvanını almıştı. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in tahttaki 70'inci yıldönümü vesilesiyle iklim genelinde Platin Jubile şekilde bilinen ve günlerce devam eden kutlamalar yapılmıştı. İngiltere'nin en levent boylu müddet tahtta küsurat hükümdarı ünvanına ehil bulunan Kraliçe Elizabeth, şimdiye denli tahtta 70'inci yılına vasıl ve Platin Jubile'yi kutlayan evvela İngiltere hükümdarı olmuştu.

Liderlerden taziyet mesajları

İngiltere Başbakanı Liz Truss Kraliçenin ölmesiyle ait meydana getirdiği açıklamada, "Balmoral'dan aldığımız haberle biz yıkıldık. Majesteleri Kraliçe'nin ölümü ulus ve evren düşüncesince iri ortak şoktur. Kraliçe II. Elizabeth, çağcıl Britanya'nın üstüne nesir edilmiş olduğu kayaydı. Ülkemiz onun saltanatı altında büyüdü ve gelişti. İngiltere, onun yardımıyla ahit iri ortak ülke." biçiminde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yayınladığı taziyet mesajında, ''Kraliçe II. Elizabeth, İngiliz ulusunun devamlılığını ve birliğini 70 yıldan levent boylu ortak müddet süresince sağladı. Fransa'nın ortak dostu, ülkesinde ve asrında temelli ortak iz bırakan, kalplerin Kraliçesini anıyorum" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ''Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in ölümünden içten üzüldüm. 70 yılı ortak hayli ortak süredir özveren liderliğin ve amme hizmetinin örneklerini oluşturdu. Kraliyet Ailesine, NATO Müttefiklerimiz Birleşik Krallık, Kanada ve İngiliz Milletler Topluluğu halkına en dip taziyelerimi sunuyorum'' açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın yerine izah özne Beyaz Saray, "Kalplerimiz ve düşüncelerimiz Kraliçenin ailesi ve Birleşik Krallık halkıyla" denildi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise ''II. Elizabeth, Kanada tarihinin iri ortak tarafını temessül etmiştir'' dedi.

Ülkenin dünkü hükümdarı Kral Charles ise meydana getirdiği açıklamada, "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü, benim ve ailemin hepsi üyeleri düşüncesince iri ortak sıkıntı anıdır. Sevilen ortak halife ve aşırı müstehap ortak annenin vefatının dip yasını tutuyoruz. Onun kaybının bu ülkede, apayrı yerlerde ve İngiliz Milletler Topluluğunda sayımsız insanoğlu kabilinden içten hissedileceğini biliyorum. Bu yas ve değiş döneminde, akrabalarım ve ego birbirimizi avunan edeceğiz" dedi.

Aylin Albayrak
 

İLGİLİ HABER
İngiltere Büyükelçiliğinde sembol yarıya indirildi İngiltere Büyükelçiliğinde sembol yarıya indirildi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler