USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İHH'ye göre, Afganistan'da kesat şişko ölümlere sefer açabilir

İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Oruç, Afganistan'daki kesat dolayısıyla dolgun ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulunmuş oldu ve Türk halkı ile İslam dünyasını desteğe çağırdı.

İHH'ye göre, Afganistan'da kesat şişko ölümlere sefer açabilir
08-11-2021 14:43
Afganistan

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, Afganistan'daki konuşu çöküntü ve yoksulluğun akıl donör boyutlara ulaştığını belirterek kesat dolayısıyla şişko ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulunmuş oldu ve Türk halkı ile İslam dünyasını desteğe çağırdı.

Oruç, Afganistan'daki insanca iane krizinin boyutlarını AA muhabirine değerlendirdi.

İHH'nin 25 senedir Afganistan'ın muhtelif bölgelerinde ilkin yetimhane ve pedagoji bilimi emekleri peyda etmek neredeyse insanca iane faaliyetleri sürdürdüğünü dile getiren Oruç, şu an bu ülkedeki insanca krizin başka bütün ülkelerden imdi ortak tomar olduğuna ayraç etti.

"Mutlaka iane edilmesi gerekiyor"

Oruç, "Afganistan’ın fotoğrafı hakkıyla baş döndürücü dramatik. Dünyadaki bütün krizleri biliyoruz. Suriye ve Irak’ta çalışıyoruz. Yemen’i biliyoruz. Afrika gözümüzün önüne yoklukla geliyor. Hangi fotoğrafla Afganistan’ı taraf yana koyarsanız koyun, Afganistan şu anda baş döndürücü imdi biçimsiz durumda. Mutlaka iane edilmesi gerekiyor." dedi.

Ülkede kısaca 25 milyon bireyin kesat riski altında bulunduğunu dile getiren Oruç, "Önümüzdeki günlerde 1 milyon Afgan çocuğumuzun ölümle huzur karşıya kalacağı konuşuluyor. Fırınların önü, namına kazanç alarak iane edecek birini muntazır insanlarla dolu." ifadelerini kullandı.

Ülkedeki idare değişimine dünyanın kaba aksülamel gösterdiğini tamlayan Oruç, şöyleki bitmeme etti:

"Maalesef bu tepkiye İslam dünyası da katıldı ve buna ilişkin şekilde Afganistan’a bulunan yardımlar ağırbaşlı anlamda azaldı. ABD’nin sonuç 20 yıldaki işgali içinde emlak dışından mevrut yardımlar, Afganistan ekonomisinde baş döndürücü ehemmiyetli ortak toprak tutuyordu. Şimdi bunların topu topu kesildi. Birleşmiş Milletler (BM) ve BM'ye ilişkin örgütlerin yardımları kesildi. İslam coğrafyasından mevrut yardımların ehemmiyetli ortak bölümü kesildi ve bu durumun Afganistan ekonomisine baş döndürücü biçimsiz tesiri oldu. Bunun beraberinde bu sene ortak de susuzluk yaşandı. Bu da buradaki insanca krizi baş döndürücü şişman ortak başağrısı noktasına getirdi."

"Açlık dolayısıyla şişko ölümler yaşanabilir"

ABD'nin Afganistan'da Vietnam Savaşı'nda bulunduğu kabilinden yenilgiyle art çekildiğini kail Oruç, "Buradaki insanoğlu ABD'yi yoklukla yendiler. Ama şu anda imdi şişman ortak problemle huzur karşıyalar. Belki o vakitler baş döndürücü iane yapamadık lakin demin Afgan halkının dört dörtlük beraberinde eğleşme zamanıdır. Kış, insanca krizi 3 katına çıkartacak. Açlık dolayısıyla şişko ölümler yaşanabilir." açıklamasında bulundu.

"Afgan halkının beraberinde durmamız lazım"

Yaşanan insanca çöküntü menfez önüne alınarak, İslam devletleri ve Batı(da yaşayanların, siyasete müteveccih eleştirilerini ortak kenara bırakarak Afganistan'a desteğe koşmaları icap ettiğini anlatım fail Oruç, "Afgan halkının beraberinde durmamız lazım. Afganistan halkı bu kış, savaşlarda verdiğinden imdi ortak tomar kaybı fıkdan dolayısıyla verebilir. Bu bir hale bariyer olalım elimizden geldiğince iane edelim. Türkiye olarak, demin güç sürede Afganistan halkının beraberinde durursak, senelerce konuştuğumuz Afganistan Türkiye dostluğunun baş döndürücü imdi sonra gittiğine tanık olacağız." dedi.

Afgan halkının şimdilerde en baş döndürücü umuda gereksinimi olduğuna ayraç fail Oruç, "Biz Afganistan halkının beraberinde durabiliriz. Çok ortak tomar ortak bilinçlilik istemiyorlar. Birinci derecede imge baş döndürücü önemli. Bizim bunu getirmemiz lazım. Afganistan halkı, Türkiye’deki Müslümanların menfaatlerini düşündüklerini görmeliler. 'Bu denli sıkıntının içinde kimesne yanımızda değilken Türkiye’den kardeşlerimiz gelmişler. Biz bu sıkıntıyı da atlatırız.' demeleri lazım." ifadelerini kullandı.

Oruç, "Afganistan'da insanlar, 'Türkiye haricinde başka devletler zat çıkarları düşüncesince gelir. Kardeş şekilde doğacak yegane diyar Türkiye'dir.' diyorlar. Hem devletimiz aynı sürede çıplak maşer kuruluşlarımızla bu beklentiyi boşa çıkarmamamız lazım. Bunu gerçekleştirebilirsek tarihe baş döndürücü ehemmiyetli ortak derece sakıt olacağız." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler