USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye-İran sınırındaki asayiş duvarı çalışmalarını inceledi

İçişleri Bakanı Soylu, "Bugüne denli başta Ağrı, Iğdır sınırı ve içerisine bulunduğumuz Çaldıran sahası engelleme 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye-İran sınırındaki asayiş duvarı çalışmalarını inceledi
24-04-2022 22:21
Van

Çeşitli araştırmalarda mevcut olmak amacıyla Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, İller İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürşat Kırbıyık ile Van'a mevrut İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ferit Melen Havalimanında Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve tören düzeni üyeleri kabilinden karşılandı.

Helikopterle Çaldıran-İran sınırında nesir edilen asayiş duvarı ve asayiş yöntemini inceleyici Soylu, icraat üzerine Vali Bilmez ve şirket yetkililerinden bilgelik aldı.

Bakan Soylu, burada icra ettiği açıklamada, kestirmece 3,5 yılı birlikte hayli süredir gün doğusu ve cenup sınırında asayiş duvarı çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, "Bugüne genişliğinde Ağrı, Iğdır sınırları ve onun da doğrudan üzerinde Ermenistan sınırı şekilde nitelendireceğimiz sınırlarda lüzum duvar lüzum ışıklandırma ve dolak emek harcaması yapılmıştır." dedi.

"Bir siyasal partinin 14. katından 'Türkiye'de sınırlar güzel tutulmuyor, sınır namustur' niteleyerek burada yapılanları görmezden neşet buyurmak vicdana da insanlığa da serdengeçti dirilik ederek buralarda savaşım fail alp asayiş güçlerimize bühtan ve iftiradır" diyen Bakan Soylu, "Bunu hakeza söyleyerek arkası esna bunu şehirlerin billboardlarında, fevk geçitlerde pankartlama emek harcaması yaparak devletini milletinin gözünde beceriksizlik vaziyeti düşürmeye idman sonuç etap insanoğluna yakışmayacak davranıştır." ifadesini kullandı.

"Toplam 1028 kilometre duvar şu anne genişliğinde yapılmıştır"

İçişleri Bakanı Soylu, Van-İran sınırında kestirmece birlikte ay ilkin 5-6 m. döl yatağı altında küsurat ve gelişigüzel çeşitli çalışmanın az daha olanaksız hala geldiği birlikte bölgede asayiş duvarının nesir edildiğini kaydetti.

Şu anne genişliğinde 26 mayın tarlasının temizlenmekte bulunduğunu dile getiren Soylu, şu halde dedi:

"Bugüne genişliğinde ilkin Ağrı, Iğdır sınırı ve içerisine bulunduğumuz Çaldıran alanı müdahale 191 kilometre duvar yapılmıştır. 837 kilometre duvar da Suriye sınırında gerçekleştirilmiştir. Toplam 1028 kilometre duvar şu anne genişliğinde yapılmıştır. Bir duvarın yapılması düşüncesince neler geçişsiz Bunu gine CHP'nin 14. katından anlayabilmek isteyenlere anlatım buyurmak istiyorum. Şu anda şu sektörde 26 mayın tarlası temizlenmektedir. Mayın tarlasını temizleyenler jandarmanın mayın bölüğüdür bunu akredite edenler de Milli Savunma Bakanlığının MAFAM ünlü bu konudaki birliğidir. Ondan sonradan burada asayiş yolu açılır. Bu yapılırken burada asayiş önlemi alınır. Çünkü erinç yandan ve yıldırı örgütünün gelişigüzel noktadan rahatsız etme edebilme yeteneğine erinç burada sınır birliklerimiz bire birlikte sürede Polis hususi Harekat (PÖH) ve jandarmamız sınır asayiş yollarının ferah ferah yapılabilmesi düşüncesince burada hazırlık alırlar."

Duvar ihalelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ), senelerdir sınırda bunları yapmak düşüncesince güç ortaya koyduğuna yer veren Soylu, "Peki bunu nite sağlarlar? İran ile koordinasyon ortamında çalışırlar. Bunların nereden ve nite geçebileceğini, bilge içtima neresi bulunduğunu burada realizasyon ederler. 14. kattaki konfor bunu idrak edebilecek yetenekte tabii olmayacaktır." niteleyerek konuştu.

"Sadece gün doğusu sınırımızda 250 gözlükçü kulemiz var"

Bu çalışmaların beraberinde imal edilen duvarların kurgu edildiğini, asayiş güçlerinin de bölgede lüzumlu önlemleri aldığını özetleyen Soylu, "Zaman devir buranın eksiklik 40 dereceye düştüğünü anlatım etmem gerekir. Birileri düşüncesince birlikte obje anlatım ediyorsa." dedi.

Ağrı'dan Hakkari sınırına, Hakkari sınırında Irak sınırındaki Hezil Çayı'na, Hezil Çayı'ndan da Suriye sınırında duvarların başlamış olacağı alana genişliğinde eksiksiz bölgenin aydınlatılması düşüncesince yalıtım idaresiyle TEDAŞ'la bütünleşmiş edilerek aşırı güç koşullarda yalıtım getirildiğini vurgulayan Soylu, şu halde bitmeme etti:

"Buradan teröristin, kaçakçının, gümrüksüz göçmenin geçmesini engelleyebilmek düşüncesince bire birlikte sürede ayrıksı çeşitli adımları atıyoruz. Bu bölgenin ortamında ilkin en ehemmiyetli meselelerden bir tanesi üs bölgeleridir. Aynı sürede sınır birliklerimizin konuşlandığı karakollardır. Bir yandan üs yerleri bilge tepelerde, birlikte yandan sınır birlikleri birlikte yandan da yalnızca gün doğusu sınırında 250 nüsha gözlükçü kulelerimiz var. Bunların yüzdelik 95'i bitti. Bu kuleler ne yapıyor. Bazıları 16 kilometreye kadar, birileri 10 kilometreye genişliğinde beden ve insanoğlu görebilme yeteneğine ehil olan, 4 kilometrede insanı açık şekilde algılayabilen elektrokardiyografi gözlükçü kuleler burada konuşlandırılmaktadır. Bunların da gelişigüzel birinin kedine ilişik imalatı bulunur bunlar ASELSAN kabilinden gerçekleştirilmektedir. Optik kulelerin beraberinde 284 kıta termal alıcı vardır. Yüze yaklaşan bu bölgede ve cenup dalında bünye edilmiş karakol atan, kendine ilişik kuleleri olabilecek araçlarımız yalan konusudur."

"26 tarlada mayın emek harcaması yapılmaktadır"

Birinci, ikinci ve üçüncü evrelerdeki 26 tarlada mayın çalışmasının yapıldığı bilgisin verici Soylu, şu halde bitmeme etti:

"Van'da 295 kilometrelik birlikte düzlük var. Çaldıran, Özalp, Saray alanı inşallah bu senenin sonuna genişliğinde tamamlanacak. Geri küsurat Gelenler, Albayrak ve Başkale alanı de doğacak sene tamamlanacak. Doğu sınırımızın hepsi 2023'te Cumhuriyetimizin 100. senesinde hem duvarlarla hem gözlükçü kulelerle hem termal kameralarla hem de asayiş yollarıyla lif çitleriyle arama altında tutulacak. Burası sınır ve burada karakollarımız var. Bir tarafta kolluk hususi harekatımız burada. Sınır birliklerimizin peşinde rastgele birlikte kaçış bahis konusu olabilir niteleyerek bitmiş birliklerimiz de ağız ağıza bütünleşmiş şekilde. 'Biz nerede hazırlık almalıyız, ne yolda hazırlık alırsak gümrüksüz muhacir geçişini engelleyebiliriz' niteleyerek istimara yaptılar bu zahirî noktaların tamamında hudutta Türk Silahlı Kuvvetleri, onun peşinde jandarma ve PÖH, bire birlikte sürede bu alana genişliğinde bulunan alanlarda PÖH ve jandarma birlikleri zat sahalarına ilişik eksiksiz kapamaları gerçekleştirmektedir."

Van Gölü'nün güvenliğini sabık yıldan itibaren Sahil Güvenliğe verdiklerini ve Doğu ve Güneydoğu'da ilkin defa birlikte gölde kıyı güvenliğin fariza aldığını tamlayan Soylu, Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki muhacir ve öteki kaçakçılıklardan elde etmiş olduğu tecrübelerden burada yararlanma buyurmak istediklerini kaydetti.

Bölge gelişigüzel bölgede arama altında tutuluyor

Bu alanlarda güveliğin sağlanabilmesi düşüncesince mayın tarlalarının temizlendiğini, ışıklandırma düşüncesince Ağrı sınırından Hakkari sınırına genişliğinde yalıtım çekildiğini dile getiren Soylu, şunları söyledi:

"Burada aşırı güç koşullarda ve bire birlikte sürede terörün saldırmasını da cezaevi uğrunda bulundurarak birlikte asayiş duvarı ve asayiş yolu yapılıyor. Aydınlatmalar yapılır ve asayiş duvarının ilişkin lif dolak çekiliyor. Termal kameralar yerleştiriliyor ve gözlükçü kuleler yapılıyor. Araçlarla karakol yollarında güç sarfiyat edilmektedir. İnsansız iklim araçlarımızla nite asayiş yollarında ve öteki alanlara karakol atılıyorsa, onlarla da daima karakol atılmaktadır. Keşif ve bakma faaliyetleri de dronlarla ve endişe altı İHA'larla sağlanmaktadır. Bundan muradımız şudur, milletimiz devletinden tehlikesiz olsun. Devletinden tehlikesiz olmayanlar olabilirler, politika namına burada senelerce hududu dürüstlük bilici ve bunun düşüncesince serdengeçti dirilik fail yapıncak kuzularımız, alp askerlerimiz, polislerimiz, jandarmamız ve asayiş korucularımız şişman birlikte mücadeleyi ortaya koyarken birilerinin yalnızca siyasal istekleri oluşsun niteleyerek birtakımı iftiralar altında kalabilirler ancak bu ülke kara atanların söyledikleriyle burada yiğitçe savaşım fail arkadaşlarımızın o gayretlerini ortadan kaldırmaz. İftiralar kara sahiplerinin olur."

Kahraman asayiş güçlerinin bu memleketin birliği, bütünlüğü, özgürlüğü için, bayrağın ari ve engellenmeyen halde dalgalanması düşüncesince şişman birlikte mücahede gösterdiğini aktaran Soylu, "Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, kalpleri katıdır anlayamazlar. Bunlar tabii ki bu ülke düşüncesince mücahede fail arkadaşlarımızı yıldıramazlar. Buradaki icraat bitmeme edecek. Özalp sektörünü tamamlayacağız bu senenin sonuna kadar. 2023'te de eksiksiz ihaleleri doğrudan hoppadak bitmiştir, sonunda 29 Ekim bakımından gün doğusu sınırımızın hepsi asayiş duvarlarıyla bu arada asayiş dibine kırgın olacaktır." niteleyerek konuştu.

Bakan Soylu, incelemelerinin arkası esna Şamya Taşı Üs Bölgesi'nde askerlerle birlikte araya geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler