USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Batı Karadeniz'deki selin maliyeti 4,2 milyar

Bakan Soylu, Batı Karadeniz'deki sere bağlı hasar ve dokunca tespitlerinin sürdüğünü belirterek, "Bu selin şu anne denli yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4,2 milyar. Bunun az buçuk elan artabileceğini değerlendirebiliyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Batı Karadeniz'deki selin maliyeti 4,2 milyar
03-07-2022 02:01
Bartın

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz'deki sere bağlı hasar ve dokunca tespitlerinin sürdüğünü belirterek, "Bu selin şu anne denli yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4,2 milyar. Bunun az buçuk elan artabileceğini değerlendirebiliyoruz." dedi.

Soylu, Bartın'daki Mustafa Kemal Atatürk Stadı'nda Vali Nurtaç Arslan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ile yetkililer çeşidinden karşılandı.

Valilikte planlı İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na eklenen Soylu, basına boğunuk toplantının arkası sıra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, 26-29 Haziran'da Bartın, Kastamonu, Düzce, Zonguldak, Bolu, Karabük ve azda olsa de Sakarya'da baş döndürücü yağışlardan meydana gelen sel afeti ve taşkınlarla dayalı sonuç değerlendirmeleri yaptıklarını söyledi.

Batı Karadeniz'deki sel ve taşkınlar kararı 2 bireyin zayi olduğunu, bu vakalardan birinin Düzce'de yaşandığını tabir fail Soylu, "Yaklaşık 250 kontrol istirdat ekibi, mecmu 330 personelle orada kontrol istirdat emekleri bitmeme ediyor. Bugün uğradığım Kastamonu Küre'de ise 130 kontrol istirdat edinmek kıl payı 250 personelle bu emek vermek bitmeme ediyor. İnşallah en endamsız sürede ailelerine birlikte salık verebilmeyi Cenabıallah kader eder." dedi.

"Afetzedelere toplamda 56 milyon 863 bin teklik akçe gönderildi"

Soylu, sel dolayısıyla 2 bin 786 bireyin tahliyesinin gerçekleştirildiğini belirterek, "Yıkık yahut yıkılması gerekenler, ciddi hasarlı olanların dışında, oturanların elden hoppadak bütünü yerlerine esasen döndü diyebiliriz. Gerek harap gerekse ciddi hasarlı, acele namına nitelendirdiğimiz konutlara tabii dönebilmek muhtemel değil. Onlarla dayalı başka safahatlar gerçekleşecektir." niteleyerek konuştu.

Bölge genelinde çalışmalara eklenen personel sayısı ve araçlara bağlı bilim sağlayan Soylu, afetzedelere toplamda 56 milyon 863 bin teklik akçe gönderildiğini aktardı.

Karayollarında 128 kilometrelik yolun bozulduğuna yahut ağız ağıza hasarlı olduğuna yer veren Soylu, şunları kaydetti:

"İl hususi İdaresi uhdesinde bulunan 566 kilometrelik tarz bu Batı Karadeniz afetinde hasarlanmış. Yaklaşık 80 köprü, 391 cezaevi var. Şu anne denli 1080 konut, 516 iş noktayı ve 35 araçta dokunca tespiti oluştu fakat hala hasar ve dokunca tespitlerimiz bitmeme etmektedir. Çünkü ekincilik hasarları da var. Tarım zararlarının sayı farkı yüzdelik 65-70 yöresinde bölümünü belirleme edebildik. Bu selin şu anne denli yaptığımız hesaplamalar çerçevesindeki maliyeti 4,2 milyar. Yine ehemmiyetli maliyetle karşılaştığımızı burada tabir geçirmek isterim. İlgili kasıntı ve kuruluşlarımızın zat bütçelerinde oluşturduğu icraat bunun dışında. Onun düşüncesince mecmu hasar 4,2 bilyon liralık, bunun az buçuk elan artabileceğini değerlendirebiliyoruz."

Soylu, elan evvel tahsil edilen hazırlık ve meydana getirilen yatırımların elan iri afetlerin önüne geçtiğini dile getirerek, bunları okunabilen bitmeme geçirmek mecburiyetinde olduklarını söyledi.

"Afet tarihi halis muhlis amme araçları AFAD'ındır"

Bakan Soylu, çevrim devre bu cins afetlerde tartışmaların yaşandığına ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"İşte 'Biz buraya taşıt gönderdik.', 'Araçlarımızı durduruyorlar, çalıştırmıyorlar.' Bir duruluk tabir edeyim. AFAD, afette halis muhlis amme araçlarının sahibidir. Altını çizerek söylüyorum. Bu vasıtaların hiçbirisini ferdi namına cebimizden ödeyerek almıyoruz. Bazı belediyeler, 'Ben aracımı gönderdim.' diyor ya yüzlerce şehremaneti var, aracını gönderiyor, sesini çıkarmıyor. Bunu birlikte insanlık, komşuluk ve amme yararı namına değerlendiriyor ve bu birlikte amme yararıdır. Bu vesait bizim ferdî mallarımız değildir, bu vesait milletin malıdır. Tekrar söylüyorum. Afet tarihi halis muhlis amme araçları AFAD'ındır. İstediği hususi teşebbüslerin araçlarını alabilme yeteneğine kanunen hakkı yalan konusudur. Milletin vergileriyle münfail bu araçlarla dayalı bulunmayan 'Bartın'a geldi, bekletildi.' kabilinden çalışanların da moralini, bütünlüğünü bozabilecek birlikte değerlendirmeyi yalnızca ve yalnızca önemsiz işlerle çalışır edinmek namına görürüz, bu akıllıcasına değildir.

Arkadaşlarımız burada dip emek vermek ortaya koydu. Elbette görevimizi yapacağız ve hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin neresinden gelirse gelsin, ne kurumdan gelirse gelsin, her insanın başımızın üstünde noktayı var, herkesi irsal etmekle görevliyiz. Eksik yapmışsak kem yapmışızdır. Bu eksikliğin maliyetini de üzerimize almaya tabii ki kabulüz. Onun düşüncesince bu mevzularda başta kıyamet zamanlarında birtakımı değerlendirmeler yapmanın fazla uygun olmadığının altını birlikte el elan yemek istiyorum. Allah, bu yüz afetlerle erinç karşıya bırakmasın."

Türkiye'nin kıyamet bölgesi bulunduğunu kimsenin unutmaması icap ettiğini dile getiren Soylu, afetle topyekun mücadelenin önemini vurguladı.

Afetlerin halis muhlis dünyada birlikte niteliği bulunduğunu tamlayan Soylu, "Afetler halis muhlis evren düşüncesince literatürde yenilenme mesleğinde ehemmiyetli birlikte adımdır. Yani gelişigüzel kıyamet kendine ilişik toy hazırlık edinmeyi getirir. Tedbir edinmeyi mecburi bir duruma getirir. Onun düşüncesince burada bu afetlerin bize, gelişigüzel afetin bizlere sağlamış olduğu elan evvel aldığımız tedbirlere ek tedbirler katılması hususu da ayrı bahistir ve kılıç bunların gelişigüzel birisini de tekerlek tekerlek değerlendiriyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler