USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu, Balıkesir'de uyuşturucudan kurtarılan gençlerin anneleriyle buluştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yılbaşından bugüne derece 53 titrem duman yakalandı. Bugün bakımından 19 titrem eroin, 1,5 titrem da gümrük, 20,5 ton, Cumhuriyet tarihinin sene bitmeden rekoruna kavuştuk." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Balıkesir'de uyuşturucudan kurtarılan gençlerin anneleriyle buluştu
05-12-2021 21:48
Balıkesir

Soylu, Balıkesir Öğretmenevi'nde, "Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum" isminde sanlı plan kapsamında maden ile mücadelede bağımlılıktan kurtarılan gençlerin anneleriyle müşterek araya geldi.

Katılımcılara seslenme fail Soylu, Türkiye'nin, dünyanın nice adına iane eli uzatan müşterek dünya bulunduğunu söyledi.

Bakan Soylu, "Eğer bu budun olmasaydı Suriye'de babasız artan evlatların sayısı 5 kat, 10 kıvrım artardı. Eğer bu budun olmasaydı dünyanın binlerce kilometre ötesinde kesat çekici insanlar, yağışsızlık çekici insanoğlu kıvranarak yaşama veda ederlerdi. Eğer bu budun olmasa ve sesini çıkarmamış olsaydı butlan hâkimiyet sürer, kıyın hâkimiyet devam eder lakin mazlumlar seslerini çıkarmadan maatteessüf zat kaderlerine mahkum oldukları hissine yenilirlerdi." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da esrarın şen içilebilmesini gerçekleştirme eylemek neredeyse kafeler oluşturulmak istendiğini aktaran Soylu, Türkiye'de devletin ve milletin sonuna denli maden meselesinde annelerle beraberce olacağını vurguladı.

Soylu, laflarını şu halde sürdürdü:

"Gerek 5 salname İçişleri Bakanlığım zarfında gerekse de zatî hayatım zarfında maden meselesinde elde ettiğim en ehemmiyetli tecrübelerden birisi şudur ki müşterek iş ilkin bu iş yegâne başına müşterek kurumun yahut müşterek kesimin verebileceği müşterek savaşım değildir. Bu anca müşterek iş ki müşterek ucu global yıldırı örgütlerine PKK'ya, DEAŞ'a çıkar, müşterek ucu düzenli kabahat çetelerine global maden baronlarına çıkar, müşterek ucu Amerika'nın Afganistan politikasına çıkar, müşterek ucu üç kuruşluk torbacının aklına çıkar, müşterek ucu sahiplerinin yapım etmiş bulunduğu yahut anlaşamadığı kullanılmayan binalara, yersiz arsalara çıkar, müşterek ucu firez terörizmine, müşterek ucu toplumsal medyadan görsel iletişim araçları platformlarına denli iskele babası ve şuursuz, gözünü mal hırsı bürümüş yayılımcı yapılara çıkar."

2021 yılındaki uyuşturucuyla savaşım verileri

Soylu, kendisinin de ata ve ata olduğunu, bu nedenle her insanın uyuşturucuyla mücadelede mevcut olması icap ettiğini anlattı.

Yurt genelinde 62 ilin atılmış sularında maden analizleri yaptıklarını, 81 ilde ise 43 ayrı kriterle riskleri ölçtüklerini dile getiren Soylu, "Daha 25 gündüz evvela maden tacirinin ardında koşarken martir sakıt kolluk kardeşimiz Abdulkadir Güngör'den, ailesinden, arkadaşlarından terbiyesizce meydanda, mitingde asayiş teşkilatımızı, yargımızı, otomatik bizleri maden tacirleriyle paradigma kolalama girmekle suçlasalar da bizim mücadelemizi hepsi görüyor ve hepsi şehadet ediyor, Cenabı Allah da biliyor." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu meselesini siyasa materyali yapanları Allah'a devretme ettiğini tamlayan Soylu, uyuşturucuyla mücadelenin müşterek adamlık meselesi olduğuna dikkati çekti.

Soylu, uyuşturucudan ölenlerin sayısının 2016'da 920 olduğunu, bu sene ise şu esas denli 314'e düştüğünü bildirerek, şu detayları paylaştı:

"Yılbaşından bugüne denli 53 titrem yaman yakalandı. Bugün bakımından 19 titrem eroin, 1,5 titrem da gümrük, 20,5 ton, Cumhuriyet tarihinin sene bitmeden rekoruna kavuştuk. Bundan 5-6 sene ilk uyuşturucunun yüzdelik 25'i Ağrı, Van ve Hakkari yöresinde yakalanıyordu. Yüzde 75'i de garp vilayetlerimize gelebiliyordu. Şimdi yüzdelik 75'ini orada yakalıyoruz, sınırımızdan cezaevi girer girmez fakat yüzdelik 25'i bu tarafa geliyor ve katbekat da artırdık. Sadece Hakkari'de 6,5 tonun üstünde beyaz zehir yakaladık. Bu baş döndürücü şişman müşterek nicelik ve filhakika onları pes ettirebilmek düşüncesince elimizden mevrut rastgele şeyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Cumhuriyet tarihimizin en şişman maden operasyonlarını nice ülkeyle yaptık, Almanya'dan Hollanda'ya kadar. Geçen gündüz İtalya'daydım. Onlarla beraberce 3-5 ay evvela yaptığımız orada yakalamalardan müşterek tanesi bulunan baş döndürücü şişman müşterek kokain yakalamasını paylaştık. Yani müşterek taraftan yalı güvenlik, müşterek taraftan jandarma, müşterek taraftan kolluk ve arsıulusal sularda, arsıulusal bölgede baş döndürücü ağırbaşlı operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyet tarihinde en şişman yakalamaların bulunduğu operasyonlar da bu sürede gerçekleşti."

Kendilerine atılmış iftiralara karşın denizlerde, arsıulusal sularda ameliyat hazırlamaya bitmeme ettiklerini kail Soylu, drone ve insansız iklim araçlarıyla, kendir ekimlerine huzur savaşım yürüttüklerini aktardı.

Soylu, "Geçen sene 114 milyon köken kendir yakaladık. Bu şişman müşterek nicelik ve bunun ehemmiyetli müşterek bölümünün PKK'ya sağlık olarak, eşme namına gideceğini bilmenizi isterim. Onu da kestik. Narkotik operasyonlarında yakaladığımız tırları gidiş geliş pedagoji bilimi tırı biçimine getirdik. Tırları yakalıyoruz, çocuklarımıza pedagoji bilimi tırı yapmış olup etraflı Türkiye'de okulların önüne getiriyoruz. Polis abileri, ablaları onlara gidiş geliş eğitimi veriyor. Aynı sürede maden pedagoji bilimi tırı yapıyoruz, çocuklarımıza pedagoji bilimi veriyoruz." sanarak konuştu.

"38 bin 183 suç duyurusu aldık, hepsine koştuk"

Bakan Soylu, vatandaşların maden ihbarlarını çekinmeden yapabilmeleri düşüncesince UYUMA isminde sanlı müşterek uygulamayı kullanıma sunduklarını hatırlattı.

Bu uygulamayı 479 bin ferdin telefonuna indirdiğini özetleyen Soylu, şu halde bitmeme etti:

"38 bin 183 suç duyurusu aldık, hepsine koştuk. Aynen hanıma şiddette olduğu, KADES uygulamasındaki gibi. Metruk binalara harp açtık. O mevzuyu da siyasete döşemek istediler. Asla art durmayız. 2019'da bu mevzuda kanuncu organizasyon de yapmıştık. Olabildiğince bu bölgelere engelleme ediyoruz, etmeye bitmeme edeceğiz. Bugüne denli 106 bin 827 kullanılmayan yapı belirleme ettik. Yüzde 66'sını yıktık, yüzdelik 15'ini rehabilite ettik. Yani 70 binine yakınını yıktık, 15-16 binini rehabilite ettik. Geri artan 18-19 bin yapı yahut kullanılmayan yapıyı da yıkacağız. Metruk binalar, boş, salaş, kimsenin oturmadığı, serkeşlerin gelip maden kullandıkları, apayrı çeşitli asayişsizlikler ortaya çıkardıkları, çocukları, aileleri, müşterilerini huzursuz eden, huzuru ortadan kaldıran yapılar. Yıkıp geçeceğiz, on paralık kimesne iptila etmesin ve yıkıp da geçiyoruz. Sahada daim namına meydan daraltıyoruz. Aynı halde parklarda, yersiz arazilerde devriyelerimizi artırıyoruz. Bir taraftan sokakları ışıklandırıyoruz, müşterek taraftan parkları ışıklandırıyoruz. Bir taraftan arzla savaşım ederiz müşterek taraftan da milletimizin bu mevzuda farkındalığını çoğaltmak düşüncesince mücahede gider ediyoruz."

Saha kontrolleri yaptıklarını tabir fail Soylu, bu işin kâffesi yönleriyle elbette olduğunu, kullananların elbette başladığını, nerede kullandıklarını, ki olduklarını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Soylu, bu icraat kendince şu detayları aktardı:

"Kullanıcılara 'Anneniz ne iş yapıyor?' sanarak sorduk. Yüzde 80'in üstünde ev hanımı. 'Nerede kullanıyorsunuz?' sanarak sorduk. Yüzde 48'i zat evinde kullanıyor. Yani rastgele nesne gözünüzün uğrunda oluyor. Yüzde 28'i kullanılmayan binalarda kullanıyor. Şimdi tığ niçin En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi'ni ürettik? Sayın Valimiz niçin annelerle bu işe başladı? Biz niçin kullanılmayan binaları yıkıyoruz? Bunun müşterek altyapısı var. Çünkü ya evde ya kullanılmayan binada kullanılıyor. Ondan sonradan parklarda, arabaların zarfında kullanılıyor. Yukarıdan aşağıya nerede kullanıldığını çıkardık. Biz bunlara huzur tedarik almaya çalıştık. Düşündük ki bu mücadelede ailelerle müşterek araya gelelim. Onların bilgisini ve farkındalığını artıralım. Şu esas denli uygun bu tip toplantılarla 334 bin esas ve esas adayına ulaştık. Az müşterek nicelik değil bununla beraber pandemi döneminde. Her ilde programlarımız bitmeme ediyor. Hem personel eğitimlerimizi artırdık bununla beraber uzmanlaşmalarını sağladık. Narkotik köpeklerine varıncaya denli kâffesi kapasitemizi fevk çıkardık. Eskiden Narkotimlerimiz 15-20 vilayetimizdeydi, deminden 81 vilayetimize geldi. Bir, arzla savaşım edeceğiz. İki, kullananların talepleriyle savaşım edeceğiz. Üç, rehabilitasyonu yapacağız. Bu üçü de bizim görevimizdir. Üçünü de beraberce yapacağız."

"Uyuşturucu satıcısına kimesne benden aman dilemesin"

Uyuşturucu ile savaşım dair ailelerin emrine hazır olduklarını bildiren Soylu, şunları kaydetti:

"Bu işle ilişik siyasa yapanlara söylüyorum. Valla anca müşterek sınanırsınız ki anca müşterek sınanma içerisine girersiniz ki işin içerisinden çıkamazsınız. 'Ben elbette ha da bunları söyledim? Nasıl ha da bu savaşım fail şahısların hakkına girdim? Nasıl ha da savaşım fail şahısların huzur karşıya kaldıkları sıkıntıları görmedim de bunu müşterek siyasa materyali biçimine getirdim?' sanarak kıvranır durursunuz. Bu işler sakıncalı işlerdir. Ben baş döndürücü anne, ata gördüm. Allan hakeza müşterek sınavla huzur karşıya kalındığında gayret, kudret versin, talih versin, arkadaş versin, çelim versin. Onun düşüncesince bekâr olmuyor, bekâr olmaz. Hepimiz bu işin rastgele kabilinden avlamak zorundayız. Uyuşturucu satıcısına kimesne benden aman dilemesin. Ben dilemem, arkadaşlarıma da dilemeyin diyorum zaten. Cesaret edemeyecek duruma gelmek lazım. Bu anneler yaş dökeceğine maden satıcısı yaş döksün. Bu denli basit."

Toplantıya, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mustafa Canbey, Belgin Uygur ve Pakize Mutlu Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile öteki ilgililer katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Balıkesir'deki ziyaretleri kapsamında Ayvalık ilçesinde Halil Sucu'ya ilgilendiren zeytinyağı fabrikasına uğradı. Çalışanlara kolaylıklar arzulayan ve üretimi inceleyici Soylu, acemi mahsulden dolum yaparak yağın tadına baktı.

Ayrıca Soylu, il merkezinde Karesi Belediyesince yaptırılan Karesi Mustafa Kemal Atatürk Evi'ni görüşme etti. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan'dan bilgelik meydan Soylu, Mustafa Kemal Atatürk Evi'nin bahçesinde karşılaşmış bulunduğu ufaklıklara oyuncak bağış etti, onlarla ışık çektirdi.

Bakan Soylu, Balıkesir Öğretmenevi'nde düzenlilik toplantısına da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler