USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hollanda ve Almanya'da işverenlerden başörtülülere ayrımcılık

Hollanda, Almanya ve İngiltere'den araştırmacıların eş çalışmasında, Hollanda ve Almanya'daki işverenlerin, iş başvurularında başörtülülere için ayrımcılık icra ettiği belirleme edildi.

Hollanda ve Almanya'da işverenlerden başörtülülere ayrımcılık
25-07-2022 23:03
Amsterdam

Hollanda Utrecht Üniversitesi, İngiltere Oxford Üniversitesi ve Almanya'daki Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi'nden uzmanların meydana getirdiği araştırmada, Hollanda, Almanya ve İspanya'daki işverenlerin, başörtülü adayların iş başvurularına devir oranları ele alındı.

Aynı kişinin, ayrımsız muhteva ve bilgiler kullanılarak hazırlanmakta olan özgeçmişlerine başörtülü ve başörtüsüz fotoğraflarının eklendikten sonra işverenlerin davranışlarının ölçüldüğü araştırmanın sonuçlarına göre, Hollanda'da iş başvurusunda başörtülü ışık kullanılanların yüzdelik 35'inin başvurusuna devir yapılırken, başörtüsü kullanmayanlarda bu oranın yüzdelik 70'e çıkmış bulunduğu görüldü.

Almanya düşüncesince benzeri durumun bulunduğu tamlanan araştırmada, başörtülü adayların yüzdelik 25'inin başvurularına devir yapılırken, başörtüsü kullanmayan adayların yüzdelik 53'ü başvurularına devir aldı.

En baş döndürücü ayrımcılık bağlı Müslümanlara yönelik

Araştırmada, başörtülü Müslüman hanımlar ile başörtüsü kullanmayan Müslüman bayanların iş başvurularına devir oranları da paylaşıldı.

Buna gereğince Hollanda'da özgeçmişlerindeki fotoğrafta başörtüsü sıfır Müslüman adayların başvurularına yüzdelik 48,5 devir olurken, başörtülü Müslümanların hoppadak yüzdelik 34,5'inin başvurusuna dönüldüğü kaydedildi.

Benzer oranların görüldüğü Almanya'da, başörtüsü sıfır Müslüman adayların yüzdelik 50'sinin, başörtülü Müslüman adayların ise yüzdelik 25'inin başvurularına dönüldüğü aktarıldı.

Hollanda'daki ayrımcılık özen çekici

Nisanda piyasaya çıkan araştırmanın antre kısmında "Hollanda ve Almanya'da başörtülü Müslümanlar, müşterilerle direkt enformasyon mucip işler düşüncesince bitirdikleri müracaatta ayrımcılığa uğruyor" ifadesi kullanılırken, İspanya'da başörtülü bayanların işe alımlarında ayrımcılığa uğradığına bağlı ise data saptanmadığı belirtildi.

Hollanda'daki ayrımcılık oranının yüksekliğinin, ülkenin dini azınlıklara açıkça bulunduğu şeklindeki algıyı aksine çevirdiğine işaret edilen araştırmada, bunun, ülkede azınlıkların kültürel asimilasyonunu hedefleyen politikaların kararı olduğuna özen çekildi.

Araştırmanın kuma yazarlarından Utrecht Üniversitesinden Dr. Valentina Di Stasio, neticelere bağlı Twitter'dan meydana getirdiği paylaşımda, Fransa ve öbür ülkelerdeki benzeri çalışmaların da Müslümanlara müteveccih ayrımcılığı ortaya koyduğunu kaydetti.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği genelinde dini ayrımcılıklara müteveccih şümullü çalışmaların yürütüldüğüne yer veren Di Stasio, "Dini ayrımcılıkta onlarca senedir ayrımsız durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.

Di Stasio, Avrupa Adalet Divanı'nın, "tarafsızlığı" ortadan kaldırdığı nedeni öne sürülerek işverenlerin, dini sembolleri haiz işçilerin işten çıkarmalarına müsaade sağlayan kararını hatırlatarak, kararın Hristiyan ve öbür dini azınlıklardan çoğalma Müslüman hanımları iş piyasasında henüz bitkin bir hale getirdiğine dikkati çekti.

Söz konusu araştırmanın benzerinin 2019'da Almanya'da Türk hanımlar ortada yapıldığında, Türk sıfır başörtüsüz bayanların yüzdelik 19, başörtüsüz Türk bayanların yüzdelik 13,5, başörtülü Türk bayanların ise yüzdelik 4 oranında iş başvurularına devir almış bulunduğu saptanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler