USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hizbullah Lübnan'ı uyuşturucu merkezine dönüştürmekle suçlanıyor

İddialara layıkıyla Lübnan ve Suriye'de elinde tuttuğu alanlarda captagon hapı yapım yazar Hint keneviri eken Hizbullah, Lübnan'ın kâffesi gümrük kapıları ve limanlarını uyuşturucu sevkiyatı düşüncesince kullanabiliyor.

Hizbullah Lübnan'ı uyuşturucu merkezine dönüştürmekle suçlanıyor
25-11-2021 12:38
Beyrut

Hizbullah'ın, mutluluk otoritesinin eneze olması, hazırlop muvasala sağlamış yer aldığı limanlar ve elinde tuttuğu alanlarda kurduğu tesisler aracılığıyla Lübnan'ı uyuşturucu üretimi ve sevkiyatının merkezine dönüştürdüğü encam sürülüyor.

Başta Suudi Arabistan peyda etmek kıl payı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Bahreyn 29-30 Ekim'de Lübnan ile hepsi diplomatik ilişkileri kestiklerini duyurmuştu.

Körfez ülkelerinin Beyrut ile ilişkilerini kesmesinin peşindeki anne nedenler ortada İran-Suudi Arabistan arasındaki lehçe cenk ve Lübnan'dan bahis konusu devletlere ihraç edilen uyuşturucu arsa alıyor.

Riyad'a mucibince Lübnan'ın hepsi gümrük kapıları ve limanlarını ele nâkil Hizbullah, istediği halde dünyaya uyuşturucu sevkiyatı yapabiliyor.

AA muhabiri, Körfez ile Lübnan arasındaki ilişkilerin kopmasına sebebiyet sağlayan Hizbullah'a ilgilendiren yer aldığı tez edilen ve Lübnan'da yapım edilen captagon hapı ile Hint keneviri ekimi üzerine hükümet yetkilileri ve uzmanlarla görüştü.

Uyuşturucu merkezine dönüşen Bekaa Vadisi

Ülkenin mükemmel mutedil kesiminde arsa meydan Bekaa Vadisi, Baalbek vilayetine değgin ortak bölge. Çoğunlukta Şii ve Sünni Araplar ile biraz Hristiyan'ın eğleşme etmiş yer aldığı Bekaa Vadisi'nde asayiş kontrolü meydanda Lübnan ordusu ve polisinde olsa da buradaki en çalışan yan Hizbullah ve onun milisleri.

Bekaa'nın yanı esna Hizbullah'ın uyuşturucu istihsal merkezi yer aldığı tez edilen ortak bambaşka arsa Hermel bölgesi.

Bu dü bölgedeki çiftçiler, senelerdir rastgele ortak engellemeye yahut cezai yaptırıma verilen kalmadan şen ortak halde uyuşturucuda kullanılmak kıl payı Hint keneviri ekiyor.

Lübnan İçişleri Bakanlığına değgin İç Güvenlik Kurumunda 37 sene fariza yaptıktan sonradan zor bulunan Tümgeneral Naci Malayib, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Bekaa ve Hermel'de imal edilen Hint kenevirinin bazısı işlemlerden sonradan Hizbullah kabilinden uyuşturucu adına sektöre sunulmuş yer aldığı söyledi.

Hint kenevirinin yanı esna uyuşturucunun anne maddesi bulunan afyon ve "fakirlerin kokaini" adına deyim edilen captagon haplarının üretiminin de Hizbullah'ın elinde tuttuğu alanlarda yapıldığını tamlayan Malayib, "Devlet güçlerinin oluşturduğu asayiş boşluğundan ötürü Hizbullah, başta Lübnan ve Suriye sınırı üstünde hem teşrinievvel bununla müşterek uyuşturucu ticareti yapıyor." ifadelerini kullandı.

Captagon haplarının Suriye sınırı üstünde Hizbullah'ın elindeki alanlarda ferah ferah yapım edildiğini aktaran Malayib, Hizbullah'ın Suriye'de imal edilen uyuşturucuyu resmi ve ya gayriresmi intikal noktalarından Lübnan'a soktuğunu ve peşi esna Beyrut Limanı'ndan mergup ülkeye gönderme ettiğini kaydetti.

Malayib, "Avrupa, Afrika ve Körfez ülkelerine revan hapların depar belgesi noktasının Lübnan yer aldığı aşırı belirgin ve aşina ortak gerçek." dedi.

Lübnan Tarım Bakanı Abbas Hacı Hasan, 15 Kasım'da AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Bekaa Vadisi'nde imal edilen Hint keneviri düşüncesince "yeşil altın" benzetmesi yaparak endirekt adına kenevirin bu alanda üretildiğini bildirme etmişti.

Hasan, Hint kenevirinin uyuşturucuda değil tababet ve uran sektöründe kullanılması düşüncesince çiftçilere lisans verilmesi emekleri yapıldığını belirtmişti.

Tarım Bakanı'na mucibince Lübnan'da 1 bilyon dolarlık sağlık getirebilecek ortak Hint keneviri ekimi potansiyeli lakırtı konusu.

İsminin açıklanmasını istemeyen Lübnan İçişleri Bakanlığından fevk dozaj ortak mezun ise halihazırda kenevirin ağız ağıza haram olduğunu, ekilen kenevirin imha edilmesi gerektiğini, fakat mutluluk otoritesinin olmaması dolayısıyla karışma edilemediğini söyledi.

Bekaa'daki Hint kenevirinin kilosu 400 dolar

Orta Doğu'daki nice dünya kabil Lübnanlı çiftçiler de hararet ve kalan hararet dolayısıyla az su tüketen ve geliri efdal ekincilik ürünlerinin ekimine yöneliyor.

Bekaa Vadisi'ndeki çiftçilerin verdiği bilgilere mucibince bu alanda en güzel yetişen ekincilik ürünleri ortada kendir de arsa alıyor. Yılda çabucak 3 el sulanan kendir düşüncesince rastgele ortak basma de kullanılmıyor.

Vadide erbap yer aldığı arsa üstünde kendir eken Lübnanlı Hristiyan dikici George Fahuri, "Hint kenevirinin kilosu tarlada averaj 400 dolar fakat gayrimenkul dışına çıkınca bu paha 3 bin dolara ulaşıyor." dedi.

Keneviri kime, nite sattıklarına değgin soruya Fahuri, "Uyuşturucu tacirleri, çiftçilerden keneviri uzlaştırıcı kanalıyla alıyor. Kimse onlarla linke geçmiyor." cevabını verdi.

Fahuri, çiftçilere kendir üretimi düşüncesince kanuncu müsaade verilmesi biçiminde kilosunun bin dolara yükseleceği, çiftçinin de hem uyuşturucu düşüncesince kendir ekmeyeceği bununla müşterek henüz aşırı mülk kazanacağı yorumunu yaptı.

Hizbullah ve Suriye rejimin Captagon tesisleri

Lübnan'da levent boylu senelerdir Hizbullah'ın uyuşturucu ile ilişkisini araştırıp türlü makaleler yazan gazeteci Tony Boulos, Hizbullah'ın uyuşturucuyu çabucak Lübnan'da değil Suriye'de elinde tuttuğu alanlarda de ürettiğini söyledi.

Boulos'a mucibince Hizbullah Lübnan'daki kara, kükremek ve iklim limanlarındaki tesirini kullanarak uyuşturucu trafiğinde lehçe adına ehemmiyetli ortak özek oluşturuyor.

Suriye ve Lübnan'da imal edilen yahut yapım edilen uyuşturucunun hazırlop ortak halde paketlenip Beyrut Limanı'ndan dünyanın rastgele ortak noktasına kükremek yolu ile gönderme edilebildiğini tamlayan Boulos, "Lübnan'dan paketlenen uyuşturucu giysi yahut ekincilik ürünü adına limandan yola çıkarılıyor. Lübnan'dan Körfez ülkelerine ihraç edilen ekincilik ürünlerinin takibini yapabilecek ortak yan yok. Bu gümrükler onların (Hizbullah'ın) denetiminde. Lübnan açıkça ortak halde uyuşturucu trafiğinin merkezine dönüşmüş vaziyette. Bunun indinde Suriye de var. Suriye diyeti ve Hizbullah bu mevzuda dü ehemmiyetli ortak." ifadelerini kullandı.

Captagon üretimi dair Hizbullah'ın aşırı encam ortak ölçüde bulunduğunu aktaran Boulos, "Hizbullah, çıkar yol yahut ekincilik ürünü ismi altında ithal etmiş yer aldığı kabak konu ile Lübnan'ın değişik bölgelerinde kurduğu denetimsiz tesisler yahut önemsiz işletmelerde hapı üretiyor. Hizbullah, hapın üretimi düşüncesince lüzumlu bulunan hepsi işleyim parçalarını da aşırı şen ortak halde ithal ettirebiliyor." dedi.

Hizbullah'a ilgilendiren komprime istihsal merkezlerinin çabucak Bekaa Vadisi ile hudutlu olmadığını kaydede Boulos, "Lübnan'ın yanı esna Suriye'deki bazısı münteha yerleri de Hizbullah'ın elinde. Bu yerler yöntemince uyuşturucu düşüncesince 'serbest pazar' kabil fonksiyon görüyor. Orada imal edilen uyuşturucu rastgele ortak denetime yayıncı yapılmaksızın Lübnan'a sokuluyor ve mükemmel tersi ortak gidiş geliş de lakırtı konusu." niteleyerek konuştu.

Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Velid el-Buhari, Nisan 2021'de icra ettiği açıklamada, sonuç 6 yılda Lübnan'dan 600 milyon uyuşturucu hapının Suudi Arabistan'a yaklaşmak istendiğini belirtmişti.

Lübnan İç Güvenlik Teşkilatından zor Albay Adil Maşmuşi, mayıs ayında katılmış yer aldığı ortak monitör programında, Lübnan'da Hizbullah'ın denetimindeki alanlarda tahminî 20 sayı captagon komprime istihsal tesisi bulunmuş yer aldığı bilgisini vermişti.

Hizbullah'ın captagon ile ilişkisinin Suriye'de 2012'de yarık sağlayan iç savaşla başladığı anlatım ediliyor.

ABD merkezli açıkça kaynaklara mucibince henüz geçmiş hiperaktivite bozukluğu ve depresyona huzur ortak çıkar yol geçer not hap, Hizbullah'ın 2012'deki Suriye savaşına karışan olmasıyla beraberce imal edilmeye başlandı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinden (UNODC) bilirkişi Thomas Pietschmann, 25 Ekim'de BAE merkezi The National News'e icra ettiği açıklamada, Lübnan ve Suriye'nin sonuç zamanlarda bölgenin en şişman captagon üreticisi biçimine dönüştüğünü söylemişti.

Hizbullah Güney Amerika'daki Lübnan diasporasından yararlanma ediyor

Resmi sıfır verilere mucibince Lübnan asıllı tahminî 5 milyon isim Güney Amerika'daki değişik devletlerde eğleşme ediyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinin narkotikle savaş servislerinin faklı tarihlerde paylaşmış yer aldığı raporlara mucibince Hizbullah'ın çabucak Orta Doğu'da değil Güney Amerika'ya uzanan ortak uyuşturucu bağlantısı lakırtı konusu.

Raporlar, Hizbullah'ın "üç sınır" adına deyim edilen Paraguay-Arjantin-Brezilya kabil devletlerde eğleşme fail Lübnan asıllı şahıslar üstünden uyuşturucu sevkiyatı ve ticaretine karışma olduğuna ayraç ediyor.

Lübnanlı gazeteci Boulos da Hizbullah'ın uyuşturucu ağının Güney Amerika'ya derece uzandığı kanaatinde.

Güney Amerika'dan mevrut uyuşturucunun kükremek yolu ile doğrudan Beyrut Limanı'na indiğini tamlayan Boulos, "Beyrut Limanı'ndan kolaylıkla Suriye-Irak ve İran'a vasıl uyuşturucu henüz sonradan Asya ülkelerine naklediliyor. İran ve Hizbullah düşüncesince uyuşturucunun Suriye ve Irak üstünden gönderme edilmesi ince kolay. Irak Hizbullah'ı da bu işin içinde." dedi.

Hizbullah uyuşturucu ithamlarını reddediyor

Hizbullah'ın uyuşturucu ticaretiyle ismi sonuç adına Haziran 2020'de İtalya'da ortak limanda ele geçirilen 85 milyon captagon hapı ile anıldı.

İtalyan yetkililer, hapların Suriye kökenli bulunduğunu ve Hizbullah'ın da işin süresince arsa aldığını anlatım etmişti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise Ocak 2021'de icra ettiği açıklamada, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek uyuşturucu imalatı, ticareti ve kullanması dair tutumlarının kupkuru bulunduğunu dile getirmişti.

Bununla beraberce Amerika Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) 1994'teki Hizbullah belgelerine mucibince dayandırılan raporlarında Hizbullah'ın önde mevrut ilmek adamlarının, milislere, "düşmanlara huzur ortak savaşın parçası adına Batılı devletlere uyuşturucunun satılması ahlaki bildirme edilebilir" söylediği savunuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler