USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gümüşhane’de madenlerde çalışan işçiler yer altında yaşadıkları zorlukları anlattı

Gümüşhane'de dünyanın en zor mesleklerinden bir tanesi benimseme edilen madencilik mesleğini sürdüren Salim Uğur Harmancı, geçtiğimiz sene 4 Aralık'ta madende çalışırken babasını kaybettiğini ve ahiret yolculuğu haberini mesaisi bitip yer hesabına çıktığında öğrendiği

Gümüşhane’de madenlerde çalışan işçiler yer altında yaşadıkları zorlukları anlattı
04-12-2021 09:22
Türkiye'de ismini giranbaha ortak madenden meydan ortak tane site bulunan Gümüşhane'de 4 Aralık Madenciler Gününde madenciler yer altında yaşadıkları zorlukları o anlara tanık bulunan İHA kadrosuna anlattı.

Binlerce senedir madencilik meydana getirilen Gümüşhane'de enerjik adına çalışkanlık yayınlayan 3 ayrı maden şirketi ve yüzlerce maden işçisi bulunuyor. Yerin metrelerce altında gece-gündüz demeden çalışan madenciler “Burası bizim düşüncesince canlı pörsümemiş mezara girdiğimiz ortak yer. Ama ortak o derece da cennetin kapısı diyebiliriz. Biz burada alın terimizi, DOĞRU kazancımızı ailemize helal nan yedirmenin onuru ve gururu ile çalışıyoruz” laflarıyla durumlarını özetliyor. Kent merkezinde çalışkanlık yayınlayan hususi ortak firmada çalışan ve geçtiğimiz sene 4 Aralık Madenciler Gününde yer altında çalışmış olduğu tam babasının ölüm haberini saatler sonraları yer altından çıktıktan sonraları öğrenen 10 salname maden işçisi Salim Uğur Harmancı bu işçilerden yalnızca birisi. Madenciliğin zor bulunduğunu ancak nan parasının bedava kazanılmadığını tabir fail Harmancı, kavuşum yüzlerce mt. altında saatlerce çalıştıklarını, zor yalnız mukaddes ortak mesleği yürütme ettiklerini söyledi.

“Madenden çıktıktan doğrudan sonraları babamın ahiret yolculuğu haberini almıştım”

Geçtiğimiz sene 4 Aralık Madenciler Gününde babasının ölüm ettiğini buğulanmış gözlerle özetleyen Harmancı, “O nedenden bugünü kutlayamıyorum. Bizim kaderimiz bu bitmeme edeceğiz çalışmaya. Ben güzeşte sene 4 Aralık Madenciler gününde madenden çıktıktan doğrudan sonraları babamın ahiret yolculuğu haberini almıştım. Madencilik zor yalnız mukaddes ortak meslek. Ben işimi bayıla bayıla yapıyorum. Hayat ortak biçimde bitmeme ediyor. Şartlar bunu gerektiriyor” dedi.

“Burası bizim düşüncesince canlı pörsümemiş mezara girdiğimiz ortak yer”

Aynı firmada 8 senedir otomobil operatörlüğü karşılayıcı Fırat Alkaç ise hem Gümüşhane'nin bununla beraber ülkenin ekonomisine yer altı zenginliklerinden çıkardıkları madenlerle yarar elde etmiş olmanın DOĞRU gururunu yaşadıklarını belirterek, “Burası bizim evimiz. Evimizi bırakarak buralara geldik. Burası bizim düşüncesince canlı pörsümemiş mezara girdiğimiz ortak yer. Ama ortak o derece da cennetin kapısı diyebiliriz. Biz burada alın terimizi, DOĞRU kazancımızı ailemize helal nan yedirmenin onuru ve gururu ile çalışıyoruz. Bambaşka ortak yaşamın başladığı ortak avantür tünelin içerisi. Madencilere karanlığın aydın kullanmakta olanları ve ya karanlığın aydın yüzleri diyebilirim. Bu nedenden dostlarım ve kendim düşüncesince haysiyetli ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

“İçerisi bizim düşüncesince alelacayip ortak dünya”

Girdikleri maden tünellerinde gelişigüzel tarafın ışıksız bulunduğunu ancak diyar ekonomisine, Gümüşhane ekonomisine sağladıkları katkının verdiği heyecanın gözlerine yansıdığını ve bu ışığın menfaatlerini elan da ilerilere götürdüğünü özetleyen Alkaç, “Çok zor vakitler yaşadığımız oluyor. Ülkemize meydana getirilen vuruş girişimini, müstevli hastalığı, Beşiktaş'ın şampiyonluğunu, Trabzonspor'un 40 maçtır yenilmezliğini tünelden hariç çıktığımızda duyuyor, acemi hayata, acemi dünyaya başlamış derece oluyoruz. İçerisi bizim düşüncesince alelacayip ortak dünya, alelacayip ortak sahn ve alelacayip ortak coğrafya” biçiminde konuştu.

“Madenci ocaktan dışarıya çıkmış olduğu devir birbirine önceki olsun der”

Firmada çalışan maden mühendislerinden Muhammet Doyduköz de önceliği gelişigüzel devir işçinin ve işin güvenliğine verdiklerini belirterek, “Bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan işçilerimizin burnunun kanamaması yahut saçının teline dokunca gelmemesi. Biz dört başı mamur bunlar düşüncesince burada uğraşıyoruz ve arak döküyoruz. Onlar derece bizde gelişigüzel gündüz ayrımsız delikten cezaevi giriyoruz. Aynı karanlığın içine girip, işimiz bittiğinde gine aydınlığa akıllıcasına adımlıyoruz. Madencilik hakkıyla baş döndürücü zor ortak meslek” dedi.

“İçeri gelişigüzel teşebbüste Soma'daki 301 martir madenci aklıma geliyor”

Madenden cezaevi gelişigüzel teşebbüste gözünün önüne Soma'daki 301 maden şehidinin geldiğini özetleyen Doyduköz, “Bende o kazayı 4-12 vardiyasından çıktığım devir öğrenmiştim. Ne devir bahsi geçse gözlerim dolar. Bu acıyı ve ya zorlukları gine gene yaşamayalım diyerek canla başla inanma dair yahut iş güvenliği dair çalışıyoruz. Yine o martir arkadaşlarımız aklıma geldiği devir acep ne yapabilirdik de bu arkadaşlarımızı kaybetmezdik. Acaba neler eksikti de tığ bu netice ile gönül rahatlığı karşıya kaldık diyerek kendimize soruyoruz. Bir ortak tane ego değil dört başı mamur mühendis arkadaşlarımız bunu soruyor gine gene ayrımsız acıları yaşamamak için. Ne devir ortak madenci içeriye girse bugün dışarıya çıkabilecek miyim acep der. Bu nedenden çevre gelişigüzel madenci ocaktan dışarıya çıkmış olduğu devir birbirine önceki olsun der. İstediğimiz nesne elan ortak tomar madenci şehidi vermeyelim.

Daha ortak tomar iş güvenliğinden karşılık vererek istihsal odaklı emek vermek yapılmasın. Biz buna nazarıitibar ederiz gayrı arkadaşlarımız da buna nazarıitibar etsin. Bu ocaktan içeriye antre acilen dışarısı ile bağlanak kesiliyor. Hiçbir bilgi almıyoruz yalnız gelişigüzel gündüz ortak umutla dışarıya çıkıyoruz. Her ışığı gördüğümüz devir bizim ortak geçinme sevincimiz oluşuyor. Her gündüz içeriye antre çıkışımız rutin ortak duruma gelse de gelişigüzel cezaevi antre çıkışımızda ayrımsız heyecanı yaşıyoruz. İçeriye antre çıkışımızda ortak şeyler ürettiğimizin ve bilincinde olduğumuzun hissiyatını gelişigüzel devir hissediyoruz. Mesela rastgele ortak batarya kullandığımda üstelik ego burada mermi tutya üretiyorum. Pilin içinde mermi ve tutya da mevcut acep benim ürettiğim gereç mi derece ortak eğilim ve şenlik oluşuyor içerimizde. Elimizden güzeşte ortak ürüne değinmek üstelik bizlere baş döndürücü ortak tomar şenlik ve talih veriyor. Bu da memleketimiz ve ya türkiye düşüncesince ortak şeylere katkıda bulunduğumuzun DOĞRU gururunu yaşatıyor bizlere” ifadelerini kullandı.

Uğur Bulut - Uğur Aydın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler