USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gayrettepe - İstanbul Havalimanı metro hattında test sürüşleri başladı

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattında test sürüşleri başladı. Test sürüşüne eklenen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki hattı 2022 yılı önceki çeyreğinde İstanbulluların hizmetine sunmayı hedefliyoruz" de

Gayrettepe - İstanbul Havalimanı metro hattında test sürüşleri başladı
08-11-2021 10:59

Beşiktaş-Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro hattının test sürüşleri başladı. Test sürüşüne dahil bulunan Bakan Karaismailoğlu, gazetecilere hatla ait bilgiler verdi.

İstanbul düşüncesince meydana getirilen raylı meslek çalışmalarında zamanı müşterek çağ yaşandığını kail Bakan Karaismailoğlu, "37,5 kilometrelik metro hattımız, yurt merkezi ile güzergah üstündeki ilçeleri, mahalleleri ve havalimanına bulunan derin gidiş geliş akışının yükünü ehemmiyetli miktarda azaltacak, hem yurttaşlarımıza hem de ecnebi ziyaretçilere yurt ulaşımında şen müşterek dem aldıracaktır. İstanbul ile birlikte, iklim genelindeki 12 şehrimizde, halkımızın hizmetinde bulunan raylı meslek hatlarımızın toplanmış uzunluğu 811,5 kilometreye ulaştı. Bu hatların 312 kilometresi, bakanlığımız kabilinden düz yazı edilerek milletimizin hizmetine sunuldu. Bu hatlarımızın yanı esna Bakanlık namına inşasını sürdürdüğümüz 14 ayrı raylı meslek projesinin uzunluğu, 185 kilometreyi buluyor. İstanbul'da bakanlığımız kabilinden yaptığımız ve işletmeye oluşturulan raylı meslek uzunluğu ise, 80 kilometre. Daha da önemlisi, elleme İstanbul'da hâlen canla başla yürüttüğümüz 7 ayrı iri raylı meslek hattımızın toplanmış uzunluğu 103 kilometredir" halinde konuştu.

Bakan Karaismalioğlu 259 kilometre bulunan İstanbul'un raylı meslek uzunluğunu, bitmeme fail planların tamamlanmasıyla 363 kilometreye ulaşacağını kaydetti.

Yapılan planların İstanbul'un şişman nakil sistemine dem aldıracağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Bizler hamasetin değil, fariza siyasetinin temsilcileriyiz. Bizler evren kenti İstanbul'un şişman ulaşımda konforunu, hızını arttırmanın peşindeyiz. Bizler, İstanbullularımızın bozulan otobüsleri sürüklemek mecburiyetinde kalmadığı müşterek şişman erişim sistemi yapımı hedefindeyiz. Bu arzumuzun, sevdamızın müşterek kararı olarak, gözbebeğimiz İstanbul'un raylı meslek ağının yarısını görü namına yapmış olacağız" sanarak konuştu.

Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro hattının 9 istasyonu ve 37,5 kilometrelik uzunluğu olduğuna uyanıklık çekici Karaismailoğlu, "Bildiğiniz kabil hattımızın önce ray deposu 18 Ocak 2020'de yapılmıştı. TBM tünellerinin bitirme programını da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirmiştik.
Dört etap hâlinde şimendifer setlerimizi raylara indirdik. Toplam 10 ayrı taraça trenin testlerinin yapıldığı hattımızda bitmeme fail işlerimiz ile alakalı birtakım detayları sizlerle paylaşayım: Ray altı betonları ve prekast açık oturum imalat ve montajlarıyla birlikte, ray serim işlerimiz tamamlanmıştır. Tünel ve demirli beton müeddep işçiliklerimiz sürüyor. Kağıthane, Hasdal, Kemerburgaz, Göktürk, İhsaniye ve Havalimanı istasyonlarımızda müeddep iş ve mekân düzenlemeleri derin halde bitmeme ediyor.

Günde 600 bin yolcuya fariza etmesi planlanan hattımızın, an bakımından yüzdelik 96'sı tamamlandı. İstanbul havalimanımızın gelecekteki gereksinimlerini da dikkate alarak, hattımızın Havalimanı bölümünde; İstanbul Havalimanı, Terminal-2 ve Kargo Terminalleri düşüncesince üç ayrı istasyon tasarladık.

Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattımız İle İstanbul ve Türkiye'ye nice en ve ilkleri yaşatıyor ve rekorları da ast yukarı ediyoruz. Bu metro hattımızda, günlük, haftalık ve salname namına TBM ilerlemesinde, biraz sefer evren rekoru kırdık. Saatte 120 kilometre ile ‘Türkiye'nin en aceleci metrosu' unvanına eş olacak hattımız, ayrımsız sürede biricik seferde münakasa edilen en derinlemesine metromuzdur. Eş zamanlı namına 10 TBM'in imalat icra ettiği projemiz bu özelliğiyle de, ipi göğüslemektedir. Gayrettepe istasyonundaki 72 metreye DOĞRU derinliğiyle de üstün dereceli kenar metro hattımız, demiryolu yukarı bina imalatındaki prekast panelle de müşterek ilki oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, metro hattında yeli ve ulusal mamüllerin de kullanılacağına uyanıklık çekerek, "Milli istiklal ve ulusal iktisat ekseninde, iç ve aut mihraklara rağmen, ahit değme bölgede bulunduğu kabil şişman erişim yatırımlarında da yerel ve ulusal ürünlerimizin oranını arttırmaya bitmeme ediyoruz. Akıllı tünel konseptinin arsa almış bulunduğu metro hattımız, ülkemizin önce yerel sinyalizasyon sistemine eş olacak, yerel ve milliyet hamlemizin elleme müşterek örneğini teşekkül edecek. Hattımızda fariza edecek araçlarımızda da ağız ağıza zat olanaklarımızla ürettiğimiz zerre ve mamüllerin yararlanma payı minimum yüzdelik 60'ı yerel olacak. Yerli motorlu trenlerimizin çalışacağı hattımızda, sinyalizasyon, cazibe ve bataryaları da yerel olacak. Yeni çocuk erişim gereksinimlerine yanıt verecek bulunan makul iç tasarımlı vesait kullanılacak. Hattımızda ayrıca, valiz, çiftteker ve scooter putrel alanları da olacak. Tamamen Türk mühendisler kabilinden imal edilen çevir sesi sistemi yardımıyla trenlerimiz, saatte 120 kilometre çabucak tehlikesiz yolculuk imkânı sağlayacaklar. Tüm nitelikleri ile Yeni Türkiye'yi yansıtan hattımız; kullanıcı dostu nitelikleri öne çıkan, seçenek erişim araçlarıyla entegre, teknolojiyi yolcularımızın gayret ve güvenliği düşüncesince kullanan, Türk mühendisliğinin eserleri ortada yerini alacaktır.
Ayrıca hattımızın inşaatında; 122 nüsha giden limonluk ile baş başa 45 nüsha de asansör imalatı yapıldığını da katmak isterim" dedi.

İstanbul Havalimanı metro hattının erişim süreleri ile ait de bilgiler verici Bakan Karaismailoğlu şunları söyledi:

"Aynı sürede bütünleşmiş müşterek hat bulunan Beşiktaş Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattımız; Kağıthane İstasyonu'nda Kabataş-Mahmutbey Metro hattına bağlanmaktadır. Hattımız, Gayrettepe İstasyonu'nda Yenikapı-Hacıosman Hattına, İstanbul Havalimanı İstasyonu'nda da imal hazırlıkları bitmeme fail Yüksek Hızlı Tren hattına ve yapımı bitmeme fail Marmaray Küçükçekmece Halkalı Başakşehir Arnavutköy İstanbul Havalimanı hattı ile de tümleşik olacaktır. Hattımızın işletmeye alınmasıyla birlikte; İstanbul bütünleşmiş raylı meslek ot sayesinde; Göktürk-İstanbul Havalimanı arası; yolculuk süresi 12 dakikaya, Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki yolculuk süresi 24 dakikaya, Zincirlikuyu-İstanbul Havalimanı arası; 33 dakikaya, 4. Levent-İstanbul Havalimanı arası; 35 dakikaya, Arnavutköy-Beşiktaş arası; 36 dakikaya, Taksim-İstanbul Havalimanı arası; 41 dakikaya, Başakşehir (Metrokent)-Kağıthane arası; 48 dakikaya ve Küçükçekmece-Kemerburgaz arası; 50 dakikaya inecektir".

İstanbul Havalimanı Metro hattının ulaşımda kolaylığın yanı esna emniyet, gayret kazandırma ve pres esnasında da ağırbaşlı tasarruflar sağlayacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Hattın hizmete girmesiyle birlikte, 2024-2043 yılları arasında; Karayolu bakım ve işletmesi açısından, ilçe ateşçi yönünden, iklim kirliliği, gürültü, tabiat ve yeşil arsa maliyeti açısından ve vakitten yapılacak tasarrufun toplanmış ücretinin tahminî 2 bilyon 640 milyon Euro olacağını öngörüyoruz" açıklamalarında bulundu.

Test sürüşünde İstanbul Havalimanı'na derece bulunan 30 kilometrelik mesafeyi tahminî 30 dakikada büküm edeceklerini kail Bakan Karaismailoğlu, "Hattımızın Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki sinyalizasyon ve öbür meslek asayiş testlerinin sonuçlarına göre, hattımızı 2022 yılının önce çeyreğinde İstanbullular'ın hizmetine açmayı hedefliyoruz. Ardından 2022 yılı ortamında Gayrettepe İstasyonu'muzun yapımını tamamlayıp, test etabına geleceğiz" dedi.

Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne müteveccih eleştirilerde de mevcut Bakan Karaismalioğlu, şu halde bitmeme etti:

"Bir tarafta toy ve yararlı planlar düşüncesince canla başla çalışanlar, öbür tarafta asliye atmama törenleri düzenleyenler. Bir tarafta, toy metro hatlarını çabucak yapanlar öbür tarafta, yapımı bitmeme fail metro hattı dair kazı dökenler. Bir yanda gece-gündüz çalışanlar, öbür yanda, ellerindeki otobüslerin bakımlarını caba yapamayıp yolda kalmalarına faktör olanlar. Bir yanda bölüt hizmeti, Hakk'a fariza namına gören bizler, öbür tarafta değimsiz kadrolarla İstanbul'u muvaffakiyetsizlik girdabına sürükleyenler. Halkımızdan aldığımız dayanak noktası ve istek ile Türkiye'yi geleceğe taşıyan, hedeflerine ulaştıracak planlar üreten bizler, öbür tarafta, bu kalburüstü planlara imza atanları ve yatırımcıları yıldırma edenler. Bir yanda İstanbul Boğazı'nı değme muhtelif faciadan çevirmek düşüncesince çabalayan bizler, öbür tarafta İstanbul Boğazı'nı ve çevresindeki milyonların dirilik güvenliğini hiçe sayan, aut güçlere varakpare yazan iş bilmezler. Bu çeşit kıyaslamaları aşırı henüz tasarruf etmek mümkündür. Ancak biz, türkiye düşüncesince canla başla çalışırken, yevmiye polemiklere bedel vermiyoruz. Buna, vaktimiz de yok, niyetimiz de. Emek hırsızlarını, gözlerini kudret hırsı bürümüş ve değme muhtelif bulaşık odakla teşrikimesai hazırlamaya iştahlı olanları uyarıyoruz. Halkımız suyu getirenle testiyi kıranları tabii aşırı elleme görüyor".

Gülşah Kahveci - Murat Horoz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler