USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

G20 Liderleri dünyada öne çıkan sorunları müzakere etmek kadar Roma'da müşterek araya geliyor

Dünyanın önde mevrut 20 şişman ekonomisinin liderleri, İtalya'nın ev sahipliğinde ferda ve piyasa haset Roma'daki zirvede ortak araya gelecek.

G20 Liderleri dünyada öne çıkan sorunları müzakere etmek kadar Roma'da müşterek araya geliyor
29-10-2021 11:59
Roma

İtalya'nın çağ başkanı bulunduğu G20'de liderler, 2008'den beri 16’ncı şahika düşüncesince toy insan koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında iki salname aradan sonraları geçmiş beniz yüze zirvede buluşacak.

Başkent Roma'nın "EUR" semtindeki Nuvola Kongre Merkezi’ndeki zirveye 35 şehir ve arsıulusal kuruluştan temsilcilerin alınması bekleniyor.

Zirveye Türkiye, İtalya, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği’nin yanında Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) kabil arsıulusal kuruluşlardan reis ve temsilciler katılacak.

Ayrıca G20 zirvelerinde İspanya derneşik adına "kalıcı birlikte konuk" şehir adına katılırken; İtalya çağ başkanı adına Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u da zirveye çağırma etti.

Bu sene Rusya, Çin, Japonya ve Meksika kabil birtakım devletlerin liderleri, Roma'ya gelmeyecek. Bu devletlerin reis yahut temsilcilerinin zirveye devir içi adına alınması bekleniyor.

Liderler, Roma'ya gelmeye başladı

ABD Başkanı Joe Biden ve benzeri Jill Biden, bu sabaha gönül rahatlığı Roma’ya ulaşarak, şahika düşüncesince İtalya'nın başkentine mevrut geçmiş liderlerden oldu. Biden, çağ boyu Roma'da düet görüşmelerde bulunacak.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Roma'ya gelip temaslarını başlattı.

Zirvede, Türkiye’yi asimilasyon edecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ve İstanbul’daki Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışının peşi esna bu tün ezanı Roma'da olması bekleniyor.

Zirve programı

Liderlerin gündeminde dünya değişikliğiyle mücadele, Kovid-19 salgını ve sonrası hesaplı toparlanma, sayısal ekonominin vergilendirilmesi ve Afganistan kabil aut yöntem mevzuları arazi alacak. Zirve içre eşitsizliklerle mücadele, bayanların güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, global tecim sisteminde saydamlık kabil konuların da ele alınacağı anlatım ediliyor.

İtalya Başbakanlığının paylaşmış bulunduğu programa göre, liderler, "Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık", "İklim Değişikliği ve Çevre" ile "Sürdürülebilir Kalkınma" başlıklarında 3 oturuma katılacak.

Zirvenin geçmiş günün ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi, şahika düşüncesince mevrut etraflı liderleri kurultay merkezi uğrunda yegâne hiç karşılayacak. Zirvede geçmiş oturuma geçilmeden ilkin liderler, karı fotoğrafında buluşacak.

İlk çağ oturumunun ardından, liderler düşüncesince hususi kültürel izlence hazırlandı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da misafir liderlere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tün ezanı yemeği daveti verecek.

G20 liderleri, zirvenin ikinci ve sonuç gününde ise "İklim Değişikliği ve Çevre" ile "Sürdürülebilir Kalkınma" oturumlarına katılacak.

Kapanış oturumunun peşi esna liderler, zat ülkelerinden mevrut gazetecilere müteveccih birer matbuat toplantısı düzenleyecek.

İtalya, sınırlarındaki muayeneleri sıkılaştırdı

Zirvenin yapılacağı Nuvola Kongre Merkezi, liderlerin şahika dışındaki etkinlikler düşüncesince uğrayacakları duraklar, reis eşlerine müteveccih programlar düşüncesince ve liderlerin konaklayacakları bölgelere bulunan güzergahlar da "kırmızı bölge" anons edilerek düzenlilik önlemleri artırıldı.

İtalyan Rainews24'e göre, şahika içre Roma'da 5 bin 300 itminan personeli fariza yapacak. Farklı kaynaklara göre, düzenlilik görevlisi sayısının 8 ile 10 bin ortada olabileceği belirtildi.

İtalya, AB içinde başıboş dolaşımı sağlayıcı Schengen Anlaşması'nı şahika içre askıya alarak sınırlarındaki muayeneleri de en yukarı düzeye çıkardı.

Başkentte zirvenin yapılacağı EUR semti ile reis eşlerinin gezeceği site merkezindeki birtakım mevzi altı treni durakları da erişime kapatıldı.

G20 Liderlerinin buluşacağı kurultay merkezi ile çevresindeki 10 kilometrekarelik bölge, "yüksek güvenlikli bölge" kapsamına alınarak ulaşıma kapatıldı.

İtalyan başkentinin dünya alanı da şahika içre "uçuşa haram bölge" anons edildi.

Ayrıca Roma Valiliği almış bulunduğu kararla site genelinde geçmiş ve ılımlı basamaklı okulların 29 Ekim Cuma öğleden muahharen itibaren şahika önlemleri çerçevesinde kapatılmasını kararlaştırdı.

Diğer taraftan İtalyan basını, şahika zımnında dünyanın gözünün Roma ve İtalya'nın üstünde olacağını, bundan dolayı İçişleri Bakanlığının şahika içre rastgele birlikte aksi durumun yaşanmaması düşüncesince saklık da bulunduğunu belirtti.

Bazı İtalyan gazetelerinde de çelimsiz müddet ilkin EXPO 2030'a adaylığını açıklanan Roma düşüncesince "vitrine çıkma" etkinliği bulunduğu anlatım edildi.

Protesto gösterileri

İtalyan basınında arazi meydan haberlere göre, başşehir Roma'da dakika bir, erte da dü ayrı demonstrasyon olacak.

Bugünkü gösteriyi öğrenciler ve mekân aktivistleri yapacak. Yarın ise kızılca partilerin San Giovanni Meydanı'nda habitat eylemi yapacağı, Ostiense Meydanı'nda ise globalleşme karşıtlarının bir tanesi gidiş düzenleyeceği belirtildi.

İtalya İçişleri Bakanlığının globalleşme ve telkih karşıtlarının, G20 Liderler Zirvesi'ne müteveccih gıcırtı gösterilerine sertlik eylemlerinin karışmasından fikir etmiş bulunduğu ve bundan dolayı Roma'da düzenlilik önlemlerinin en yukarı düzeye çıkartıldığı anlatım edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler