USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa'da umumi seçimin önceki turunda Macron'un ittifakı mecliste çoğunluğu elde edemeyebili

Fransa'daki umumi seçimlerin önce turu tamamlanırken, kasa çıkışı anketlerine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çevresinde birleşen Ensemble (Birlikte) ittifakı millî mecliste çoğunluğu elde edemeyebilir.

Fransa'da umumi seçimin önceki turunda Macron'un ittifakı mecliste çoğunluğu elde edemeyebili
13-06-2022 01:03
Paris

Ipsos-Sopra Steria şirketlerinin domestik saatle 20.00’de verdiği kasa çıkışı anketleri, önce turda Ensemble ittifakının, 577 sandalyeli millî mecliste çoğunluğu kazanamayabileceğini gösteriyor.

Sandık çıkışı anketlerine göre, Ensemble, millî meclise 255 ila 295 milletvekilli sokabiliyor.

Öte yandan, çok solcu Jean-Luc Melenchon'un girişimiyle LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) havi "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes) ittifakının meclise taşıyacağı saylav sayısı 150 ila 190 görünüyor.

Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) müdahale ayrışık sağlıklı partileri mecliste özümleme edecek mecmu saylav sayısı 50 ila 80 olurken, çok sağcı Ulusal Birlik (RN) 20 ila 45 saylav çıkarabiliyor.

Ipsos-Sopra Steria sandığa gitmeyen müntehip oranını da yüzdelik 52,3 adına veriyor.

Ifop-Fiducial şirketlerinin kasa depar belgesi anketlerine uyarınca de Ensemble ittifakının mecliste elde edebileceği iskemle sayısı 275 ila 310 görünürken, Nupes’ın, 180 ila 210 iskemle elde etmesi öngörülüyor.

Bu ankete göre, LR, UDİ müdahale ayrışık sağlıklı partilerin mecmu saylav sayısı 40 ila 60'ta kalırken, RN birlikte tane başına 5 ila 25 saylav çıkarabiliyor.

Sonuçlar açıklandıktan sonraları mütekellim Melenchon, Macron'un liderliğindeki anlaşma düşüncesince "ilk turun böylelikle yenildi ve aşınmış oldu" ifadelerini kullandı.

- Aşırı sağcı reis Le Pen ikinci tuğra kaldı

İlk turda çok sağcı reis Marine Le Pen, saylav koltuğu düşüncesince yarıştığı Pas-de-Calais vilayetinin 11. intihap alanında efdal oy payı alarak ikinci tuğra kalmaya doğruluk kazandı.

Henin-Beaumont kentinden mütekellim Le Pen, Ensemble ve Nupes ittifaklarının başa giriş bulunduğu intihap bölgelerinde, seçmenine bu ittifaklardan rastgele birine oy vermeme çağrısında bulundu.

Bir gayrı çok sağcı saylav talibi Eric Zemmour ise seçimin önce turunda elendi.

Seçimde 6 bin 293 adayın saylav iktisap etmek düşüncesince yarıştığı önce turda, birlikte adayın kesinlikle çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler düşüncesince ikinci dolaşma yapılacak.

Seçimlerin 19 Haziran'da düzenlenecek ikinci turuna, yüzdelik 12,5 ve boyun oy meydan adaylar katılabilecek. Bu turda en aşkın oyu meydan sözlü saylav seçilecek.

Seçimlerin kararında çokluk bulunan 289 saylav ve fazlasını meydan tümen (veya ittifak), hükümeti kurabilecek.

Ülkede kısaca 48,7 milyon müntehip bulunuyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler