USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa'da kiliseler cinsel istismar vakalarının en aşırı yaşandığı kasıntı durumuna geldi

Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonunun açıklamış olduğu beniz binlerce bebek istismarı olayı ülkede beklenmeyen tesiri yapmış oldu ve kilisenin "karanlık" yüzünün ortaya çıkması kendisine yorumlandı.

Fransa'da kiliseler cinsel istismar vakalarının en aşırı yaşandığı kasıntı durumuna geldi
06-10-2021 13:54
Paris

Fransa'da 1950'den beri 216 bin çocuğun cinsel istismara verilen kalmış bulunduğu belirlenen kiliseler, ülkede cinsel istismar vakalarının en müşterek tomar yaşandığı gurur biçimine geldi.

Fransa'da kiliselerde 1950'den beri 216 bin bebek cinsel istismara verilen kaldıPapa: Fransa'daki kiliselerde cinsel istismar olayları hicap verici

Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonunun (CIASE) 2,5 sene çalışmanın kararında açıklamış bulunduğu rapor ülkede beklenmedik tesiri yaptı.

21 uzmandan oluşan CIASE'nin açıklamış bulunduğu rapor, senelerdir tartışılan kiliselerdeki cinsel istismar vakalarına dair heyecan müşterek safiha ortaya koydu.

2 bin 500 sayfalık rapor, Fransa Psikoposlar Konferansı (CEF) ve Fransa Din Adamları Konferansının (CORREF) talebiyle, kilisenin arşivleri, mağdurlar ve bu olayların basına yansımaları üstünden araştırı yapılarak hazırlandı.

Buna uyarınca kiliselerde 1950'den beri 216 bin bebek cinsel istismara verilen kalırken, bu vakaların yüzdelik 56'sı 1950-1969 ortada gerçekleşti. Katolik Kilisesine dair hususi okullarda ve kurumlarda çalışanlar kabilinden meydana gelen cinsel istismar olayları eklendiğinde bu adet 330 bine ulaşıyor.

Hristiyan ilmek adamlarının ufaklıklara uyguladığı cinsel şiddet, Fransa genelindeki cinsel şiddetin yüzdelik 4'ünü teşekkül ediyor. Ülkede cinsel istismar olayları eş çevresinden sonradan en müşterek tomar kiliselerde yaşanıyor.

Kiliselerde cinsel istismarın "sistematik müşterek olgu" olduğuna dikkati çekildi.

Kiliselerde akıbet 70 yılda ufaklıklara cinsel şiddette mevcut karabaş sayısının 2 bin 900 ile 3 bin 200 ortada bulunduğu belirlendi. Bu da kiliselerde fariza eden rahiplerin yüzdelik 2,5-2,8'ine mukabele ediyor. Dini kurumlardaki arşivlerden ve 6 bin 500 bireyin şahitlik etmesiyle elde edilmiş bu sayının hâlâ faziletli olabildiği belirtiliyor.

Komisyon, cinsel istismarlara dair Katolik Kilisesine 45 öneride bulundu. Bunlardan en sansasyonel olanı Katolik Kilisesinin bu vakası bildirme ederek mağdurlara ödence ödemesi gerektiği anlamında oldu.

Diğer taraftan raporda, rahiplerin bu suçlara karışmasının nedenleri, onların baş döndürücü halde kutsallaştırılması, bekarlığa müşterek tomar müşterek araba bedel verilmesi ve cinselliğin tekinsiz namına görülmesi namına sıralandı.

Mağdur evlatların yüzdelik 80'i 10-13 yaşında erkek

Eski Danıştay Başkan Yardımcısı ve CIASE Başkanı Jean-Marc Sauve, bu sayıların müşterek tomar sansasyonel bulunduğunu ve bunlara lakayıt kalınamayacağını vurguladı.

Cinsel istismara verilen artan evlatların kestirmece yüzdelik 80'inin 10-13 yaştaki rical bulunduğu bilgisini paylaşan Sauve, mağdurlara ödenecek tazminatın müşterek hediye değil ıztırar bulunduğunu belirtti.

Sauve, raporun ortaya koyduğu tablonun kilisenin "karanlık" yüzünü gösterdiğini vurguladı.

2000'li yıllara derece kiliselerde kıygın ufaklıklara dirlik lakayıt kalınmasına tepkime yayınlayan Sauve, kiliselerdeki birtakımı yetkililerin de cinsel istismar vakalarına dirlik kelimesiz kalmış bulunduğu ve tepkime göstermediğine dikkati çekti.

Sauve, Katolik Kilisesinin cinsel istismar vakalarına dirlik lazım önlemleri almadığını belirtti.

Bu kurumu vebal almaya çağıran Sauve, Fransız topluluğunda 5,5 milyon bireyin çocukluğunda cinsel şiddete verilen kaldığını kaydetti.

Kiliseden açıklama

Ülkede raporun açıklanmasının arkası sıra Katolik dünyasından doğacak açıklamalara odaklanıldı.

Fransa Psikoposlar Konferansı Başkanı Eric de Moulins-Beaufort, bu fenomen karşısında hicap süresince bulunduğunu belirterek "Bugün rastgele birinizden af arzu etmek istiyorum." dedi. De Moulins-Beaufort, kurbanlarının sayısının sansasyonel bulunduğunu ve tahminlerini aştığını kaydetti.

Fransa Din Adamları Konferansı Başkanı Veronique Margron, "Mutlak müşterek hicap duyduğumu söylemekten apayrı ne tabir edebilirim. Kilisede işlenen suçlar, bu afet ve evlatların şiddete verilen kalmasından sıkıntı duyuyorum." dedi.

Bu dü kurumun rapordaki bulgulara dirlik alacakları önlemleri bitim teşrin ayında açıklayacağı aktarıldı.

Katoliklerin ruhani önderi ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus , mevzuya dair meydana getirdiği açıklamada, "Yaşadıkları travmadan çevre üzüntümü ve acımı açıklamak istiyorum. Kilisenin, onları derinliğine müddet zat endişesinin merkezine koyamaması bizim, benim utancım. Bu müşterek hicap anıdır." dedi.

Papa, bu olayların gene etmemesi icap ettiğini tabir ederek tamamı piskoposların bu hususta lazım önlemleri almasını istedi.

"İnsanlığımız düşüncesince müşterek utançsınız"

Diğer taraftan bebek istismarı mağdurlarına dair icraat eden "La Parole liberee" ünlü derneğin kurucusu François Devaux, meydana getirdiği açıklamada, vakalara müdahil rahiplere seslenerek "İnsanlığımız düşüncesince müşterek utançsınız." dedi.

Devaux, kilisenin kurbanlara ödence ödemesi icap ettiğini kaydetti.

Basında degaje toprak buldu

Ülkede beklenmedik tesiri mucit kiliselerdeki istismar olayları Fransız basınında degaje eko buldu.

Fransa'nın en ehemmiyetli gazetelerinden Le Monde, raporda paylaşılan cinsel istismar hadise sayılarını "skandal" namına yorumlarken, bunun elden Katolik Kilisesinin işleyişini değil ayrımsız sürede inançların sorgulanmasına sebep bulunduğunu yazdı.

Bu raporun onlarca senedir saklanan olayların açığa çıkarmasıyla beklenmedik yaşandığı vurgulanan haberde, derinliğine çevrim cinsel istismar vakalarını gizleyen ve buna tepkime göstermeyen kilesinin bundan ne öğüt çıkaracağının nikbet edilmiş bulunduğu belirtildi.

Haberde, kilisenin olayları bildirme etmesi ve mağdurlara ödence ödemesinin Katolik Kilisesinin kaybetmiş bulunduğu itimatı baştan kazanmaya yetip yetmeyeceğinin bilinmediği belirtildi.

Cinsel istismar vakalarının az hâlâ tamamının rical kabilinden gerçekleştirilmesinin kurumda kadının yerinin sorgulanmasına sebep bulunduğu kaydedildi.

Komisyonun Katolik Kilisesi kabilinden kurulmasına ve akçalanmış edilmesine karşın serbest halde çalıştığını tabir edildi.

Liberation gazetesi, bu vakası manşetine taşıyarak "Kilise affedilemez." başlığını kullandı. Gazetenin haberinde, raporda tabir edilen beniz binlerce istismar olayının kiliseyi sarstığı vurgulandı.

Haberde, rahiplerin fevk caba izahat yaptığını fakat bunun, rakamların yarattığı mahal sarsıntısı tesirini hafifletmeye yetmeyeceği kaydedildi.

Le Parisien gazetesinin "Kilisede cinsel istismar: onarılmayan elbette onarılacak?" başlıklı haberinde de Vatikan'ın bu hadisat karşısında ağırbaşlı önlemler alması gerektiği belirtildi.

Raporda paylaşılan rakamların "kan dondurucu" özellikte bulunduğu vurgulanan haberde, mağdurlara ödenmesi müstelzim tazminatın ehemmiyetli bulunduğu belirtildi.

Le Figaro gazetesi de vakası "Cinsel istismar: Kilise gerçeğin şokunda" başlığıyla manşetine taşıdı. Gazetenin haberinde raporda cinsel istismara dair açıklayan rakamların "baş döndürücü" bulunduğu vurgulandı.





SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler