USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa'da İmamlar Konseyi, Paris Camisi ile İslam Konseyi ortada tartışmalara bozukluk oldu

Fransa'da hükümetin isteğiyle kurulması maksut Ulusal İmamlar Konseyi (CNI), Paris Camisi yetkilileri ile Fransa İslam Konseyi (CFCM) ortada tartışmalara defa açtı.

Fransa'da İmamlar Konseyi, Paris Camisi ile İslam Konseyi ortada tartışmalara bozukluk oldu
23-11-2021 13:05
Paris

CNI'nın İslam Konseyi kabilinden kurulmasının kararlaştırılmasına karşın CFCM Başkanı Muhammed Moussaoui ve yardımcılarının Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile icra ettiği görüşmede Paris Camisinin bunu oluşturacağını çelimsiz müddet evvela açıklamasıyla ağız dalaşı başladı.

Öte taraftan hükümetin isteğiyle hazırlanmakta olan "Fransa İslami Prensipler Tüzüğü" ile ilişik yaşanmış olan anlaşmazlıklar zımnında CFCM'nin dümen yerleşmiş üyeliğinden ayrılan Paris Camisi ve Afrika Müslüman Dernekleri Birliği (FFAİACA) ile Fransa Müslümanlar Birliği (RMF) ve Fransa Müslümanları, dü güneş evvela bitirdikleri görüşmede Ulusal İmamlar Konseyini kurduklarını duyurdu.

Paris Camisi Yöneticisi Chems-Eddine Hafız, İmamlar Konseyinin kurulmasının arkası sıra icra ettiği açıklamada, bu konseyin evvela görevinin imamların ve eş vaizlerinin meraklı yaşamını sübvanse etmek olacağını belirtti.

Konsey ile imamlara yontu kazandırılacağını anlatım fail Hafız, Fransızlara ve ülkedeki Müslümanlara gönül rahatlığı sorumlulukların gereği konseyinin kurulmasının zamanı müşterek an bulunduğunu savundu.

Hafız, konseyinin kurulmasına bağlı Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile mülakat gerçekleştireceğini belirtti.

Konuya bağlı AA muhabirine mütekellim CFCM Başkanı Yardımcısı ve Fransa'daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) Başkanı İbrahim Alcı, "(Hafız) İslam Toplumu Milli Görüş ile (Fransa İslami Prensipler) Tüzüğü imzalamamamızı ceviz adına kullanıyor. Hafız 'Cumhuriyeti asimilasyon edenler tüzüğü imzalayanlar kuruluşlardır' diyor. Bu tüzüğü illet imzalamadığımızı hepsi biliyor." dedi.

Hafız'ın İmamlar Konseyini CFCM ile baş başa kurmak düşüncesince tüzüğün Türk dernekleri kabilinden imzalanmasını istediğini anlatım fail Alcı, "Fransa İslam Konseyi adına (Paris Camisi ve öteki kuruluşların) İmamlar Konseyini kurmasını kınıyoruz. İmamlar Konseyinin CFCM'nin içerisinde kurulması kararlaştırılmıştı. Ancak (Hafız) deminden tüzüğü imzalamamamızı ceviz adına kullanıyor." niteleyerek konuştu.

Alcı, CFCM'de Türk derneklerin 400 camiyi asimilasyon ettiğini ve bu sayının az olmadığını söyledi.

"Tüzük imzalanması gerekiyorsa üstünde danışma edelim, eş görüşte buluşalım ve Fransa'daki Müslümanlar düşüncesince çalışalım. Bizim çabamız bu." ifadesini kullanan Alcı, Hafız'ın Darmanin ile görüşmeyi yapabileceğinden güvenli olmadığını aktardı.

Alcı, "Hükümet Paris Camisi ve öteki kuruluşlarla görüşerek kurmuş oldukları İmamlar Konseyini onaylarsa İslam Konseyinin sonu olur. Ancak alışveriş haset onların yaptıkların toplantıya hükümet yetkilisi katılmadığı düşüncesince bunun olamayacağını düşünüyorum. Hükümet bunu onaylasaydı Darmanin yahut ayrıksı müşterek mezun toplantıya gelirdi." niteleyerek konuştu.

CFCM'nin toy başkanının Ocak 2022'de belirleneceğini anlatım fail Alcı, Fransa'da Müslüman topluluğun bütünlük ortamında akıntı etmesi icap ettiğini vurguladı.

Alcı, CFCM'nin 12 Aralık'ta güruh gerçekleştireceğini ve İmamlar Konseyini kuracaklarını belirtti.

CFCM'nin 2020-2026 devri düşüncesince reislik görevinin bulunan Başkan Muhammed Moussaoui, Hafız ve Alcı ortada dönüşümlü biçimde yapılmasına değişmeyen verilmişti. Hafız'ın CFCM'nin Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etmesi zımnında Başkanlık vazifesini sene başlangıcında Alcı'nın üstlenmesi gerekiyor fakat akıbet değişmeyen Ocak 2022'de yapılacak görüşmede alınacak.

Olay

Paris Camisi, 17 Kasım'da CNI'yı kuracaklarını duyurmuş, hükümetin Müslüman kurumlar ortamında resmi muhatap benimseme etmiş olduğu CFCM de buna tepkime adına 18 Kasım'da mukayyet izah yapmıştı.

Açıklamada, Kasım 2020'de CFCM'nin içerisinde Ulusal İmamlar Konseyinin kararlaştırıldığı ve Macron ile meydana getirilen görüşmede onaylandığı hatırlatılmıştı.

Paris Camisinin ve öteki 3 kuruluşun CFCM'nin himayesinde meydana getirilen emek vermeyi saptırdığı tamlanan açıklamada, Paris Camisinin ve öteki 3 kuruluşun tutumu "sorumsuzluk" adına vasıflandırılmış ve buna akıbet verilmesi düşüncesince topu topu kanuncu yollara müracaat hakkının gizli tutulduğu kaydedilmişti.

Açıklamada, İslam Konseyinin 12 Aralık'ta İmamlar Konseyini kuracağı aktarılmıştı.

Macron'un Kasım 2020'de CFCM Başkanı Muhammed Moussaoui ve yardımcılarıyla icra ettiği görüşmede, İslam Konseyinin himayesinde Ulusal İmamlar Konseyinin kurulmasına değişmeyen verilmişti. Bu görüşmede, CFCM'den ayrılmadan evvela Başkan Yardımcılığı vazifesini üstüne alan Chems-Eddine Hafız da toprak almıştı.

Konseyin aralarında Fransa'daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF), İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG), Paris Camisi, Fransa'daki Müslümanlar Topluluğu (RMF) ve Fransa'daki Camiler Birliğinin (UMF) bulunmuş olduğu federasyonlarının başkanlarından oluşması kararlaştırılmıştı.

Hafız, hükümetin isteğiyle hazırlanmakta olan "Fransa İslami Prensipler Tüzüğünü" imzalamayan CCMTF Başkanı Alcı ve Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) Başkanı Fatih Sarıkır'a tepkime adına Mart 2021'de CFCM'nin dümen kurulundan istifa etmişti.

Chems-Eddine Hafız, göstergeç programında icra ettiği açıklamada, CCMTF ve CIMG ile bire müşterek masada taşınmak istemediğini söylemişti.

Alcı ve Sarıkır, "Fransa İslami Prensipler Tüzüğünü" Müslümanları ötekileştirdiği sebebi öne sürülerek imzalamayı reddetmişti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler