USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistinliler baş döndürücü sağcıların bulunacağı ortak Netanyahu hükümetini öncekilerinden ayrımlı görmüyor

Filistinliler, İsrail’de 1 Kasım’daki umumi seçimlerden zaferle çıkan Binyamin Netanyahu’nun baş döndürücü sağcı partilerle kuracağı birlikte hükümetin, kendilerine müteveccih obstrüksiyon ve baskılar açısından aktüel İsrail yönetiminden ayrımlı olamayacağını dü?

Filistinliler baş döndürücü sağcıların bulunacağı ortak Netanyahu hükümetini öncekilerinden ayrımlı görmüyor
05-11-2022 17:58
Kudüs

İsrail’de akıbet 3,5 yılda 5’inci el meydana getirilen er seçimde, emektar başvekil ve aykırılık önderi Binyamin Netanyahu’nun başını çekmiş bulunduğu salim blok, 120 sandalyeli İsrail Meclisi'ne 64 mebus göndererek belirgin ortak galebe kazandı.

Bu neticelere göre, Netanyahu liderliğindeki blokta toprak meydan aşırıcı-ırkçı Dini Siyonizm ve “Yahudi Gücü” partilerinin oluşturduğu liste, 14 milletvekiliyle yarışı üçüncü bitirdi. Filistinlilere müteveccih rasist ve ayrımcı söylemleri dolayısıyla eleştirilen bu partilerinin acemi hükümette yalan sahibi olması bekleniyor.

Mevcut Başbakan Yair Lapid’in önderlik etmiş bulunduğu koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümeti, birbirinden değişik aşkın sayıda partiyi barındıran ve ülkenin politik tarihinde civar el Arap partilerini de içerisine meydan koalisyon hükûmeti hükûmeti durumundayken, Netanyahu’nun seçime baş başa girerek galebe elde eden salim bloku ise arı Ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) dini partiler ve aşkın sağcı partilerden oluşuyor.

İsrail sonunda bu intihabat sonucunda, ülkenin politik tarihinde, en ortak tomar skala barındıran koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetinden en sağcı koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetine önceki oldu.

İsrail’de yükselişe sabık rasist politikacı: Itamar Ben-Gvir

Dini Siyonizm ile baş başa seçimlerden üçüncü iri tümen adına çıkan “Yahudi Gücü” partisinin merkezinde, seçme sonra kutlamalarda Araplara dirlik rasist çarpıcı sözler eşliğinde, danslarla neşe gösterileri düzenlendi.

Yahudi Gücü önderi Itamar Ben-Gvir isminin, Netanyahu’nun kuracağı ortak koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetinde toprak alması olasılığı düşünce yaratıyor.

Mescid-i Aksa baskınları kabil provokatif eylemleri ve engelleme altındaki Kudüs'te Yahudi yerleşimcilerin hüküm eylemlerini isteklendirme etmesiyle aşina Ben-Gvir, aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcileri desteklediği düşüncesince "katillerin avukatı", "şeytanın avukatı", “sabıkalı” şeklinde anılıyor.

İsrailli aşırıcı-ırkçı politikacı, cahillik yıllarından bu yana Arap karşıtlığıyla öne çıkan ve kurduğu tümen 1998'de İsrail'de güçlü gayrikanuni duyuru edilen Haham Meir Kahane ile anılan "Kahanizm" ideolojisine yaklaşan ortak vakfe sergiliyor.

Ben-Gvir, İsrail'in yasakladığı ve ABD'nin yıldırı örgütü adına tanımladığı rasist “Kah” hareketinin de eskiden ortak üyesiydi ve Filistinlilerle çatışmayı sona erdirmek düşüncesince Oslo Anlaşmalarını imzalayan Başbakan İzak Rabin'in öldürülmesi öncesinde hüküm eylemlerini isteklendirme etmişti.

Ben-Gvir, 1995 senesinde El Halil’deki İbrahim Camisi'nde perestiş fail Müslümanlara acı açarak dolgun kırım karşıcı Baruch Goldstein'ın da belirgin ortak hayranı.

Filistinlilerin, aşkın sağcıların toprak alabileceği İsrail hükümetine bakışı

İsrail, akıbet senelerde koalisyon hükûmeti hükûmeti krizleri ile seçme sarmalına girerek politik sahnede istikrarsızlığa mahkum olsa da, Filistinlilere müteveccih politikası değişmedi. İşgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı Apartheid sistemi, orantısız şiddet, ölüm, ev yıkımları, tehcir, yerleşimci sertliği ve Mescid-i Aksa’nın statüsüne müteveccih ihlaller boyuna bitmeme ediyor.

Nitekim Birleşmiş Milletler (BM) sabık ay, 2022 yılının 2006’dan buyana Batı Şeria’daki “en ölümsek yıl” bulunduğunu ve İsrail ordusunun “orantısız kuvvet kullanımının düşünce yarattığını” açıklamıştı.

Filistinlilere müteveccih rasist ve ayrımcı politikalarıyla öne çıkan Netanyahu ittifakındaki partilerin, hükümette toprak almaları biçiminde Filistin sorununu elbette etkileyebileceğini, engelleme altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilere sorduk.

Filistinliler, bulunan İsrail hükümeti çağında engelleme ve Apartheid uygulamalarının elhak çizgi safhaya taşındığını belirterek, düşünce yaratıcı acemi İsrail aşkın sağı düşüncesince “daha ne denli biçimsiz kabil ki” diyorlar.

AA muhabirine mütekellim Kudüslü Vecih Bişara (74), “Böyle ortak sonucun çıkacağını kestirim ediyorduk.” dedi.

İsrail ordusunun yoğun pıtrak baskınlar düzenlemiş bulunduğu Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da bu sene 26'sı bebek minimum 110 Filistinliyi öldürdüğüne ayraç fail Bişara, “Şu anki İsrail Başbakanı (Yair Lapid), seçimleri düzeltmek düşüncesince Cenin’de Nablus’ta ortak derinti insanı öldürttü. Ama aksine evet ve kaybetti. Yaptığı işine yaramadı. Çocukları öldürttü, aşkın sayıda insanı öldürttü ama işine yaramadı.” diyerek konuştu.

“Cesetlerimiz üstünden kampanya yapmış olup iktisap derdindeler”

Mescid-i Aksa’ya mevrut 68 yaşındaki Ramallahlı Muhammed Amara da “Yeni İsrail hükümeti eskisinden değişik olmayacak.” dedi.

Lapid ve Netanyahu’yu, “Aynı madalyonunun dü yüzüler.” şeklinde tanımlayan Amara, şunları söyledi:

“Netanyahu’nun gelmesi de gitmesi de ortak şeyi değiştirmez. Hepsi de Filistinlileri öldürmenin derdinde. Sadece cesetlerimiz üstünden kampanya yapmış olup iktisap derdindeler.

(Ben-Gvir) Silahını çekip Filistinlileri yıldırma ediyordu. Mescid-i Aksa’ya, Şeyh Cerrah Mahallesine baskınlar düzenliyor. İsrail hükümeti ise tek bilinçlilik yapmayıp ona esirgeme sağlıyor.”

Bir öteki Filistinli ise, “Hiçbir bilinçlilik değişmeyecek. Her bilinçlilik bulunduğu kabil bitmeme edecek. Ben-Gvir denen kişi aşağı mahalle derdinde. Makam istiyor. Biz burada direnmeye bitmeme edeceğiz. Burada kalacağız.” ifadelerini kullandı.

"Ben-Gvir’i ABD güçlü istemiyor"

Kudüslü iş insanı Ziyad (63) da, aşkın sağla kurulması muhtemel sağcı hükümeti, “Aşırıcı ortak hükümet. Fanatik mütedeyyin partilerin Likud ile uyuşma kurduğu ortak hükümet Filistin halkına dirlik çalışır.” dedi.

Ziyad, engelleme altındaki Filistinliler düşüncesince durumun elhak aşkın biçimsiz bulunduğunu şöyleki tabir etti:

“Her devir ölümleri görerek elbette şen olabilirim. Sadece elini cebine atıp çıkardığın düşüncesince sana acı ediyorlar. Dün ortak dinç yürürken onlara tek bilinçlilik yapmadığı biçimde 6-7 er ona saldırıp vurmaya başladılar. Bu Allah’tan uygun mıdır? Filistin halkının bu vaziyeti onama etmesi olanaklı mü?

Demokrasi diyorlar. Hangi demokrasiden bahsediyorlar? İsrail hükümeti çabucak Filistin halkını öldürmek, sömürme etmek, biçimsiz muamelat kılmak istiyor. Bana biricik Filistinlilere aklık davranan İsrail polisi gösterin. Tam ortak diktatörlük gibi.”

Ben-Gvir’i “yeryüzündeki en iri ırkçı” adına değerlendiren Ziyad, “Zaten Kahanizm’e mensuptur. Filistinlilerden tiksinti fail ortak ırkçı. Sadece Filistinli değil hepsi Araplardan tiksinti ediyor. ABD güçlü onu istemiyorsa düşünün artık. (ABD Başkanı Joe) Biden da izah yaptı, ‘onunla müzakere yapmak istemiyorum’ dedi.”

“Uygulanan siyasa her daim aynı”

Tul Kerem kenti sakini Filistinli Ömer (47) de, “Filistinliler adına hala engelleme altındayız. Netanyahu, Bin-Gvir yahut ayrıksı bir tanesi de gelse engelleme bitmeme edecek.” diyerek konuştu.

Filistinlilere müteveccih baskıların on paralık kesilmediğini dile getiren Ömer, “Uygulanan siyasa her daim aynı. Değişen ortak bilinçlilik yok. Hepsi birbirinin aynısı. Bin-Gvir de zulümlere haksızlık katacak. Kudüs’teki ve Mescid-i Aksa’daki vaziyeti görüyorsunuz.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler