USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Fildişi Sahili’nde hayırseverlerin desteğiyle mescit ve medreseler açıldı

İDDEF, Fildişi Sahili'nin muhtelif bölgelerinde hayırseverlerin desteğiyle mensur etmiş olduğu mescit ve medreselerin açılışını Türkiye'den eklenmiş olan heyet, yurt ve semt yöneticileri ile domestik halkın katılımıyla gerçekleştirdi.

Fildişi Sahili’nde hayırseverlerin desteğiyle mescit ve medreseler açıldı
28-02-2022 13:41

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), İslami yetişek ve insanca iane çalışmalarını sürdürdüğü Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nde acemi mensur etmiş olduğu Ahıskalı Ali Haydar Efendi medresesi, Halim Uygun Camii, Nedime Erdoğan Medrese ve Camii ile Yasemin Mescidi'nin açılışını yaptı. Türkiye'den Fildişi Sahili'ne revan 10 nefis astronomi başşehir Yamusukro ile baş başa Tuye, Diegonefla, Lasseri ve Tabo bölgelerinde planlı izlence ve şişman açma törenine katıldı.

Federasyonun yetişek emekleri kapsamında hizmete almış olduğu mihman eserlerden ilkinin açılışı Fildişi Sahili'nin Tuye şehrinde oldu. Türkiye'den hayırseverlerin desteğiyle Tuye'de mensur edilerek bölgedeki gerekseme sahibi Müslüman bebek ve gençlerin parasız yetişek alması üzere hizmete kazandırılan Ahıskalı Ali Haydar Efendi medresesi düşüncesince açma töreni yapıldı. Bölge yöneticileri ile domestik halkın katılımıyla gerçekleşen törende Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okunup dualar edildi. Açılışın peşi sıra katılımcılar öğrencilerle baş başa medreseyi gezerek, sıralarda oturup geveze etti.

Açılış ve ziyaretler başşehir Yamusukro'ya dü sayaç uzaklıktaki Diegonefla şehrinde bitmeme etti. İDDEF yetkilileri ve misafirlerden oluşan heyet, Diegonefla'daki Nedime Erdoğan Medresesi ve Camii açma törenine paydaşlık sağladı. Bölge yetkilileri, domestik ahali ve evlatların coşkuyla karşıladığı astronomi Türkiye ve Fildişi Sahili ortada uhuvvet bağlarının güçlendiğine aksan yapmış olup mihman eserin açılışını rahmetle gerçekleştirerek hizmete aldı.

Fildişi Sahili'nin ciharıyek indinde gerekseme sahibi evlatların öğrenime kavuşabilmesi ve bölgedeki Müslümanların ibadetlerini havadan ve şen borda bordaya biçimde gerçekleştirmesi düşüncesince bağışçılarının desteğiyle mihman im mensur fail İDDEF'in Lasseri ve Tabo şehirlerindeki açma törenlerinde de özlem ve cümbüş yaşandı. Lasseri'deki Yasemin Camii ile Tabo şehrindeki Halim Uygun Camii dualar ile hizmete girdi. Açılış törenini izleme fail semt halkı Türkiye'ye teşekkürlerini gönderirken, nemli kimselerin Türkiye'ye afsun etmiş olduğu ve devir kurnaz gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Fildişi Sahili'ndeki açma ve ziyaretler Tasavvuf Buluşması programıyla sona ererken meydana getirilen açıklamada, “Eğitim hamlemize acemi soluklar katacak, ilmin ve muhabbetin yuvası olacak acemi medrese ve mescit açılışlarımızı Fildişi Sahili'nde gerçekleştirdik. Ülkedeki yetişek ve insanca iane çalışmalarımız hepsi hızıyla bitmeme ederken, yetişek seferberliği ve kalkınma ile baş başa dü yurt arasındaki kardeşliğinin pekiştiğini, mihman eserlerin ise bunun borda bordaya nişanesi bulunduğunu gördük. Mescit, Medrese ve Camilerden oluşan eserlerimizin yararlı olmasını dilek ederken ülkedeki programımızı Tasavvuf Buluşması programıyla tamamladık. İnsani değerlerin pekişmesi ve müsamaha kültürünün inşasında tasavvufun önemi gündemiyle 3'üncüsü planlı Tasavvuf Buluşması'nı iştirakçilerin ehemmiyetli katkılarıyla gerçekleştirildik. Buluşmaya dip uyanıklık yayınlayan Batı Afrika islam gizemciliği toplumunun öncüleri ve içsel kanma önderleri programa iri ulama sağladı. Fildişi Sahilleri'nden Şeyh Abdulaziz Sarba ve Burkina Faso'dan Şeyh Ahmed Tidjan Maiga'nın destekleri, Türkiye İsmailağa camiasından kalburüstü hocaefendilerimizin öncülüğü ve İDDEF'in ev sahipliğiyle tamamlanan programın hayırlara okazyon olmasını yakarma ederiz” ifadelerine arazi verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler