USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

FETÖ'nün "MİT tırları kumpası"nın üstünden 8 sene geçti

Doğrudan hükümeti ve MİT'i erek düzlük FETÖ'nün düzenlenen örgütsel organizasyonuna bağlı aralarında savcılar ve emektar Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da bulunmuş olduğu 18 sanığa maruz 4 sene 7 ay ile 26 sene arasındaki delik cezaları onandı.

FETÖ'nün
19-01-2022 11:40
İstanbul

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) adliye, güvenlik ve askeri yapılanmasının kuma organizasyonuyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini zorda tasarruf etmek düşüncesince girişilen Hatay ve Adana'daki Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) dayalı tırların durdurulması operasyonunun üstünden 8 sene geçti.

AA muhabiri, FETÖ'nün 15 Temmuz vuruş girişiminin püskürtülmesiyle sonuç bulan devlete erinç kabahat eylemlerinin en önemlilerinden 2014'teki Hatay ve Adana'da MİT'e dayalı tırların durdurulmasına bağlı usa vurma dönemini derledi.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 1 Ocak 2014'te, Adana'nın Ceyhan ilçesinde de 19 Ocak 2014'te Suriye'ye revan MİT'e dayalı iane tırlarının hususi izinli savcının emriyle jandarma-polis operasyonuyla durdurulmasından sonradan vakayla dayalı çarpıcı eş anket ve sorun süreci yürütüldü.

MİT tırlarının durdurulmasıyla dayalı 14 Ocak 2015'te, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliğince, görsel ve genel ağ medyasında rastgele ayrışık neşriyat yasaklandı.

Tırların durdurulması ve aranmasında fariza düzlük cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu, 15 Ocak 2015'te Hakimler ve Savcılar Kurulunca görevden uzaklaştırıldı.

Mersin'de bitmeme fail anket kapsamında, 8 Mayıs 2015'te açığa tahsil edilen emektar savcılar ile emektar Kurmay Albay Özkan Çokay tutuklandı. Bu eşhas erinç ağırlaştırılmış müebbet dam cezası istemiyle hazırlanmakta olan dosya, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesince Yargıtaya gönderildi. Yargıtay, 1 Ekim'de mahremiyet sonucu aldı.

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde de vakayla dayalı 33 askeri personel hakkında, ağırlaştırılmış müebbet dam cezası istemiyle sorun açıldı. Bu dava, 30 Kasım 2015'te Yargıtay 16. Ceza Dairesinde tanıdık 5 sanıklı davayla birleştirildi.

İstanbul'daki "Selam-Tevhid" soruşturması

Kamuoyunda "Selam-Tevhid" namına tanıdık neymiş "Kudüs Ordusu Terör Örgütü"ne müteveccih soruşturmada yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerinde planlı düzen soruşturmasında, MİT'e dayalı tırların durdurulması eylemiyle dayalı zamanın Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, emektar Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve tekaüt Albay Burhanettin Cihangiroğlu, 29 Kasım 2015'te tutuklandı.

İbrahim Aydın 29 Aralık 2015'te boşaltma edilirken, bu insanların de aralarında bulunmuş yer aldığı 23 vakfedilmiş askeri memur ile alakalı dava, 14 Nisan 2016'da Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki MİT tırları davasıyla birleştirildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, birleştirmelerle baş başa 54 sanığın yargılandığı davayı 28 Haziran 2018'de karara bağladı. Daire, sanıkların devletin duyurulmayan belgelerini gerçekleştirme ve izah suçunu meydana getiren eylemlerini, örgütsel emirle gerçekleştirdiği kararına vardı.

4 sene 7 aydan 26 yıla denli mütebeddil dam cezalarına çarptırılan sanıkların, "anayasayı ihlal" ile "cebir ve hız kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya yahut vazifesini yapmasını azda olsa yahut ağız ağıza engellemeye girişim etmek" suçlarından beraatine sonucu verildi.

Dairenin gerekçeli kararında, "MİT tırlarının durdurulmasının, direkt hükümeti ve MİT'i maksat aldığı, FETÖ'nün düzenlenen eş örgütsel organizasyonu olduğu" vurgulandı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2 Temmuz 2021'de, aralarında emektar Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile emektar Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da bulunmuş yer aldığı 18 sanığın dam cezalarını onadı.

Sanık avukatlarına da sorun açıldı

Tutuklanan emektar Tuğgeneral Celepoğlu'nun avukatının da aralarında bulunmuş yer aldığı 4 avukat erinç da bire eş bap kapsamında 17 Şubat 2016'da denetleme sonucu verildi. Şüpheli avukatların, Can Dündar'a dayalı yer aldığı tez edilen eş evi, MİT tırlarına dayalı görüntüleri yayınlaması karşılığında fahiş fiyatla satın almış yer aldığı öne sürüldü. 4 avukatın tutuklandığı dosyaya bağlı 7 Şubat 2018'de savca hazırlandı.

Soruşturma kapsamında, maznun Hamza Ali Ece ile vakfedilmiş jandarmalar arasındaki irtibatı sağlamış yer aldığı tez edilen avukat Deniz Akbulut da "silahlı yıldırı örgütüne uzuv olmak" suçundan 16 Ağustos 2017'de tutuklandı.

Soruşturma bitmeme etti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bitmeme fail MİT tırları soruşturması kapsamında, tırların durdurulması dair jandarma görevlilerine yönerge verdikleri iddiasıyla 34 muvazzaf er erinç denetleme sonucu verildi, 9 Ağustos 2016'da 9 insan gözaltına alınırken, eş üsteğmen tutuklandı.

Savcılar Süleyman Bağrıyanık, Özcan Şişman ve Aziz Takçı'nın avukatı Alp Değer Tanrıverdi, 8 Eylül 2016'da tutuklandı. Evinde meydana getirilen arama sırasında talih sırrı niteliğindeki 13 çuval döküman ele geçirildi. Sanık Tanrıverdi, 18 Ocak 2019'da "örgüt üyeliği" suçundan 7 sene 6 ay dam cezasına çarptırıldı.

17 Nisan 2017'de, MİT'e dayalı tırı Hatay'da durdurarak kontrol gerçekleştirmek talip ve itiraz fail MİT görevlilerini gözdağı etmiş yer aldığı iddiasıyla erinç tahkikat sonucu mevcut emektar Kırıkhan Cumhuriyet Savcısı Yaşar Kavalcıoğlu İstanbul'da gözaltına alındı, 20 Nisan'da tutuklandı.

Şüphelilerin Amerika Büyükelçiliğiyle görüşmeleri iddianamede

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tırların durdurulması vakasını birleştirme ettikleri tamlanan FETÖ'nün "sivil imamı" 11 insan ile eş tuğgeneralin de aralarında bulunmuş yer aldığı 55 zanlı erinç dünkü eş iddianameyi de 4 Temmuz 2017'de hazırladı. İddianamede, "tırların durdurulmasında canlı fariza düzlük FETÖ yöneticilerinden zanlı Bayram Andaç'ın, tırların durdurulmasının elden arkası sıra Amerika Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğunu arayarak görüşmeler yapmasının zanlı bulunduğu" belirtildi. Ayrıca, "tırların durdurulması eyleminin vakadan 3 ay geçmiş planlandığı" vurgulandı.

Kapalı namına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde meydana getirilen yargılamada dosya 50 sanıklı namına 11 Haziran 2018'de salahiyetsizlik kararıyla Adana Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Ekim 2019'da, 50 sanıktan 27'sine 1 sene 10 ay 15 güneş ile ağırlaştırılmış müebbet ortada mütebeddil cezalar verdi. Hamza Celepoğlu'nun da bulunmuş yer aldığı 13 maznun ile alakalı dava, Yargıtayda da usa vurma yer aldığı düşüncesince reddedildi. Firari 10 sanığın dosyası da ayrıldı.

Eski Jandarma Kriminal Daire Başkanı Cihangiroğlu'nun ankesörlü telefondan aranması

Örgüt ortamında neymiş "MİT tırlarını durduran subayların imamı" yer aldığı belirleme edilen firari maznun Süleyman Gürbüz, 20 Eylül 2017'de, "darbeye teşebbüs, silahlı yıldırı örgütü kurma-yönetme ve casusluk" suçlarından tutuklandı.

FETÖ imamı çeşidinden ankesörlü telefondan arandığı ortaya çıkan, tırların durdurulması ve yaş imzada düzen davalarının sanığı zamanın Jandarma Kriminal Daire Başkanı tekaüt Albay Burhanettin Cihangiroğlu, 13 Temmuz 2018'de Ankara'da gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca planlı soruşturmada, Cihangiroğlu'nun, teşekkül imamı çeşidinden ankesörlü telefondan arandığı belirlendi.

O çevrim vakfedilmiş namına "FETÖ'ye yardım" suçundan yargılanan emektar CHP saylav Eren Erdem, 31 Ağustos 2018'de, MİT tırları belgelerine bağlı 22 Mayıs'ta eş göstergeç kanalında meydana getirdiği izahat üzerinde başlatılan soruşturmada "tanık" sıfatıyla anlatım verdi. Erdem, "MİT tırları belgelerini bana kargoyla Bülent Tezcan gönderdi" beyanında bulundu.

Aydınlık gazetesi davasına tedenni kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tırların durdurulması ve aranması işlemlerini birleştirme ettikleri sebebi öne sürülerek aralarında 15 Temmuz vuruş teşebbüsünde meşhut zeval yakalanan Nurettin Oruç'un da bulunmuş yer aldığı 23 zanlı erinç 16 Ocak 2019'da savca hazırlandı.

İddianamede, tırlar durdurulduktan sonra, sanıkların şümullü kontrol ika bahanesiyle rastgele araçta eş zabit olacak biçimde tırları, Seyhan'daki NATO askerlerinin de konuşlu yer aldığı Korgeneral Recai Engin Kışlasına iletmek neredeyse Sirkeli Otoyol Gişelerinden akım ettikleri ortaya çıktı.

Aydınlık gazetesinde MİT tırlarının durdurulmasına bağlı çıkan haberle dayalı dü maznun erinç "devletin güvenliğine ve politik yararlarına bağlı duyurulmayan kalması müstelzim detayları açıklama" suçundan oluşturulan davada da tedenni sonucu verildi.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde MİT tırlarının durdurulması vakasında jandarmaya ihbarda bulunmuş yer aldığı belirlenen ve derinlemesine zamandır aranan FETÖ imamı Mustafa İlhan, 15 Mart 2018'de Ordu'da saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli, şehirde jandarmadan mesul "mahrem imam" bulunduğunu ve FETÖ'nün MİT tırlarının durdurulması vakasında gösteriş aldığını itiraf etti. İlhan, buyruğu "Halil Müdür" harf adlı FETÖ mensubundan aldığını söyledi.

İtirafçı İlhan hakkında, 25 Mart 2018'de savca hazırlanırken, beyanları üzerinde Gümüşhane'nin Şiran İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı E.İ de 19 Mart 2018'de tutuklandı.

FETÖ'nün jandarma imamı Nurettin Oruç ile alakalı dava

MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını birleştirme ettikleri sebebi öne sürülerek aralarında FETÖ'nün neymiş "jandarma imamı" Nurettin Oruç'un da bulunmuş yer aldığı 3'ü öbür suçlardan tutuklu, 9'u firari 18 maznun erinç hazırlanmakta olan iddianame, Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince 14 Ocak 2021'de ikrar edildi. FETÖ'nün "sivil imam"larının 2'şer kat müebbet ve 50 sene 5'er ay hapisle cezalandırılmaları maksut iddianamede, sanıkların örgütün neymiş "üst düzey" yöneticileri oldukları, sergerde Fethullah Gülen'in emriyle MİT tırlarını durdurdukları anlatıldı.

İddianamede, sanıkların Diyarbakır'da FETÖ'nün "güvenli ev" namına nitelendirdiği eş villada meydana gelen toplantıya "Karar Kurulu Üyesi" sıfatıyla katıldıkları ve MİT tırlarının durdurulmasının asli sorumlularından oldukları belirtildi. Yargılama Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

Adana'da, FETÖ'ye müteveccih davada yargılanan emektar Ankara İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Cengiz Tarım, "silahlı yıldırı örgütüne uzuv olma" ve "devletin güvenliği yahut iç yahut aut politik faydaları bakımından ayrıcalığı bakımından duyurulmayan kalması müstelzim detayları gerçekleştirme ika ve açıklama" suçlarından 11 Mart 2021'de, 21 sene 8 ay dam cezasına çarptırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler