USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Eski Togo Başbakanı Houngbo'dan Türkiye ile Afrika ortada ortaklıklara destek

Gilbert Houngbo, "Afrika ülkelerindeki Türk yatırımları, iyice doğurgan iş birliklerini yanı sıra getirebilir. Taraflar ortada kulaklı kulaklı DOĞRU birlikte katılım kurabilmenin yöntemini aramalıyız." dedi.

Eski Togo Başbakanı Houngbo'dan Türkiye ile Afrika ortada ortaklıklara destek
26-02-2022 12:06
Cenevre

Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı ve emektar Togo Başbakanı Gilbert Houngbo, "Türkiye ile Afrika devletleri ortada ekonomik, içtimai ve siyasal ortaklıkları desteklemeliyiz." dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütünde (ILO) Genel Direktörlük düşüncesince 25 Mart'ta düzenlenecek seçimlerde namzet bulunan Houngbo, AA muhabirine adaylığını, Kovid-19'un toptan ekonomiye tesirleri ve Türkiye-Afrika ilişkilerine müteallik değerlendirmelerde bulundu.

Houngbo, Kovid-19 salgını sonrası toptan hesaplı toparlanmanın elbette olacağına ilişkin, "Salgının tesirini göstermeye başlamasından 2 sene sonradan toptan iktisat toparlanmaya gidiyor, ancak bu toparlanma şişman miktarda eşya dışı işler marifetiyle sağlanıyor. Salgının peşi sıra acemi iş olanakları yaratmanın metodları aranıyor ancak bunun hesaplı getirileri faziletli gelirlilere yarıyor." biçiminde konuştu.

Salgın sonrası hesaplı toparlanmaya girerken toptan bölgede iş dünyasındaki değiştirmek kamçılamak icap ettiğini kaydeden Houngbo, "İş dünyasının sürdürülebilir acemi ortak toptan gündeme gereksinimi mevcut ve ILO, bu gündemin oluşturulmasında şişman gösteriş oynayabilir." ifadelerini kullandı.

"Toplumun beklentileriyle yapılanlar ortada yalpak var"

Houngbo, müstevli vaktiyle ILO'nun vazifesini başarıyla yapmış olup yapmadığına bağlı soruya şu şekilde yanıt verdi:

"Bütün arsıulusal kurumlar elinden mevrut mücadeleyi verdi. ILO da iş dünyasında toptan verilere bilge ortak yapı namına üstünde düşeni yapıyor. Fakat arsıulusal topluluğun faziletli beklentileri ve şirketlerin şimdiye genişliğinde yaptıklarına baktığımızda arada şişman ortak yalpak bulunduğunu görüyoruz. ILO ve gayrı arsıulusal şirketlerin da bu farkı bloke etmek düşüncesince mücahede etmesi lazım. Dolayısıyla ILO biçimsiz başarım göstermedi, hemen hâlâ iyisini yapabilir."

ILO Genel Direktörlüğüne namzet olma nedenini özetleyen Houngbo, "ILO'nun hükümetler, işverenler ve çalışanlardan oluşan açık ortak fariza tanımlaması var. Bu sebepten dolayı Kovid-19 sonrası hesaplı toparlanmayı iletmek düşüncesince hâlâ deli dolu olmalı ve örgütün denetleyici arama sistemini baştan harekete geçirmemiz gerekiyor. Genel Direktörlüğe seçilirsem bu değişimleri adına getirebileceğimi düşünüyorum." sanarak konuştu.

IFAD Başkanı Houngbo, seçimlerin fırtınalı olacağını düşündüğünün altını çizerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Mevcut vaziyette etraflı beklentileri cezaevi uğrunda bulundurduğumuzda acemi umumi direktörün, tarafları ortak araya getirebilme kabiliyetine ehil olup, iş dünyasındaki toptan değiştirmek sağlayabilmek düşüncesince hem işverenler aynı zamanda hükümetlerle diyalog kurabilmesi gerekiyor. Şu an IFAD'ı yöneten, bundan evvel ülkemde başvekillik yapmış ve ILO yönetiminde de bulunmuş birisi namına bu konuş düşüncesince en akıllıca namzet olduğum kanaatindeyim."

"Aşılamada eşitsizlik, hesaplı toparlanmayı geciktiriyor"

Kovid-19 aşılamalarında toptan eşitsizliğin hesaplı toparlanmaya aksi etkilerine de yer veren Houngbo, "Avrupa nüfusunun tahminî yüzdelik 70'i aşılandı ve nice ad güçlendirici düze telkih yaptırmayı düşünüyor. Fakat Afrika'da ana kara nüfusunun yüzdelik 10'u fark aşılanmadı. Afrika'daki telkih yetersizliği, dünyanın hesaplı toparlanmasını geciktiriyor." dedi.

Houngbo, "Aşılama oranındaki farkı kapatmaz ve beklemeye bitmeme edersek bu rötar sürecektir. Bu kapsamda birtakımı Afrika vatanlarında mRNA devamlı telkih üretilmesi düşüncesince AB ve Afrika Birliği Zirvesi'nde tahsil edilen sonucu müspet karşılıyor ve bu boşluğu kapatmaya yardım sağlayacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kovid-19 bizlere hâlâ elastiki olmamız icap ettiğini gösterdi"

Salgının peşi sıra sektörlerdeki elastiki ve açıktan emek vermek düzeninin elbette olması gerektiğine bağlı ise Houngbo, "Uzaktan ve elastiki emek vermek modelini şu an IFAD'de şahsen uyguluyorum. Kovid-19 salgını bize, iş dünyasında bundan böyle hâlâ elastiki olmamız icap ettiğini gösterdi. Kovid-19 sonrası devirde ofiste emek vermek saatleri kesinlikle şimdikinden hâlâ ortak tomar olacaktır. Burada gerçek mesele, bu oranın ne sektörde ne genişliğinde artacağıdır." biçiminde konuştu.

Houngbo, elastiki emek vermek modelinin birtakımı sektörlerde verimliliği azaltırken bazılarında artırdığına aksan yaparak, Kovid-19 sonrası devirde ne sektörde ne genişliğinde elastikiyet olacağının belirlenmesi icap ettiğinin altını çizdi.

"Türk yatırımları, dişi iş birliklerini birlikte getirebilir"

Türkiye'nin Afrika'ya kalan merakı ve Türk firmalarının ana kara vatanlarında yatırımlarını da değerlendiren Houngbo, Türkiye ile semt devletleri ortada ilişkilerin büyümesinden akıbet aşama mutlu bulunduğunu dile getirdi.

Houngbo, akıbet 2 senedir Türkiye'den Afrika ülkelerine icra vekili ve reis düzeyinde meydana getirilen ziyaretleri de müspet karşıladığını belirterek, "Bu ziyaretlerin, muhit ortada aykırı kazanç ve bilim paylaşımını artıracağını düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin ziyaretlerinde en baş döndürücü öne çıkan unsurun, yatırımlar bulunduğunu vurgulayan Houngbo, "Afrika ülkelerindeki Türk yatırımları, iyice dişi iş birliklerini birlikte getirebilir. Bu mevzuda muhit ortada kulaklı kulaklı güzel ortak katılma kurabilmenin alternatifini aramalıyız. Türk yetkililerinin ve hususi piyasanın bunu yapabilecek donanımda bulunduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Houngbo, Afrika vatanlarında hususi piyasanın halihazırda iş üretecek acemi yatırımlar aradığını kaydederek, Türkiye'den doğacak yatırımların bölgedeki iş üretiminde müspet neticeler getireceğine inandığını belirtti.

Türkiye'nin akıbet senelerde Afrika ülkeleriyle çelimli siyasal ilgiler de nesir ettiğini hatırlatan Houngbo, "Türkiye ile Afrika devletleri ortada ekonomik, içtimai ve siyasal ortaklıkları desteklemeliyiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler