USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Eski Guantanamo mahkumu Moazzam Begg, hala doğruluk düşüncesince çabalıyor

ABD'nin Guantanamo hapishanesinde 2 sene tuttuğu İngiltere yurttaşı Moazzam Begg, aradan güzeşte 20 yıla karşın hala adaletin sağlanması, savaş ve işkence suçları işleyenlerden aritmetik sorulması düşüncesince uğraşıyor.

Eski Guantanamo mahkumu Moazzam Begg, hala doğruluk düşüncesince çabalıyor
10-01-2022 15:05
Londra

Begg, Guantanamo’daki ABD hapishanesinin açılışının 20. senesinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kendisini Guantanamo'ya götürücü sürecin 2001 senesinde başladığını kail Begg, "Bir ekol yapımı projesinde idman neredeyse eşim ve çocuklarımla beraberce Afganistan'a taşınmıştım. O tam Taliban iktidardaydı. 11 Eylül saldırısından endamsız nezdinde müddet sonradan başlamış bulunan ABD bombardımanına derece okulda çalışmaya, kuyu düz yazı etmeye ve değişik görgü bilimi bilimi planlarına bitmeme ettik." dedi.

Sonrasında ailesinin ülkesi bulunan Pakistan'a gittiklerini kaydeden Begg, "31 Ocak 2002'de kapım çalınana derece hükûmet merkezi İslamabad'daki evimde kaldım. Kapıyı açtığımda karşımda kimliği belgisiz eşhas vardı. Bu eşhas evimi bastılar, kafama tabanca dayadılar, ellerimi arkamdan bağladılar ve başıma çuval geçirip beni nezdinde otomobilin arkasına koydular." niteleyerek konuştu.

Bu insanların Pakistan istihbaratı ile etkin CIA ajanları bulunduğunu anladığını özetleyen Begg, "Beni Guantanamo'ya göndermekle gözdağı ettiler. Ama ilkin beni nezdinde paradigma duyurulmayan kontrol merkezine götürdüler. evvel Pakistan, sonradan Amerikan nezdinde Kandahar hapishanesine, peşi sıra Bagram hapishanesine gönderdiler. Yaklaşık nezdinde sene orada kaldım ve hemen sonra Guantanamo'ya götürdüler. 2 sene da orada kaldım. Ardından 2005 senesinde rastgele nezdinde itham yahut muhakeme yapılmaksızın başıboş bırakıldım." ifadesini kullandı.

"Tekmelediler, yumrukladılar, köpekleri getirdiler ve sonradan o biçimde fotoğrafımı çektiler"

Pakistanlıların kendisini Amerikalılara tasdik ettiğinde onlara "Bize işkence edecek misiniz?" niteleyerek sorduğunu ve "Hayır" yanıtını aldığını özetleyen Begg, şunları söyledi:

"Beni Kandahar'a götürdüklerinde geçmiş bitirdikleri şey, beni güçlükle yere yatırmaları oldu. İki er üstüme oturdu, bir tanesi başımın üstüne, ötekisi sırtıma oturdu. Bir bıçak çıkardılar ve bıçakla elbiselerimi kestiler. Soğuk çeliği tenimde hissedebiliyordum. Sonra beni balçığa sürüklediler, acı atıp bağırarak, yüzüme tükürdüler, vücuduma tükürdüler, gayrı mahkumlara tükürdüler, tekmelediler, yumrukladılar, köpekleri getirdiler ve sonradan o biçimde fotoğrafımı çektiler. Ardından sakalımı kazıdılar, saçımı kazıdılar, sonradan beni soğukta titrerken örtüsüz biçimde sorguya çektiler. 'Bunu gerçekleştirmek bizim hakkımız' diyorlardı. Kendime Amerika'nın henüz güçsüz uluslara huzur baş döndürücü tanrısız nezdinde geçmişi bulunduğunu uyarmak yerinde kaldım."

"Allah Allah diyen mahkumu öldürdüler"

Bagram'da nice istismar şekline şahsen şahit bulunduğunu ve bunlara eğilmek mecburiyetinde kaldığını dile getiren Begg, şu şekilde konuştu:

"Ama gördüğüm en biçimsiz nesne şuydu, nezdinde mahkum hücremin önüne getirildi. Ellerini hücrenin tepesine bağladılar ve askıda tuttular. Başına nezdinde çuval geçirip defaatle tekmelediler ve böylece da öldürdüler. Bu, Amerikalıların bildirme etmiş olduğu nezdinde ölümdü. Onu öldürmelerinin sebebi, rastgele bacağına tepik attıklarında, 'Allah Allah' demesini matrak bulmalarıydı. 'Allah' desin niteleyerek onu tekmelediler. Bunu yüzlerce defa yaptılar."

Begg, apayrı nezdinde mahkumun da kaçmaya çalışmış olduğu düşüncesince dövülerek öldürüldüğünü gördüğünü anlatım ederek, "Bunların bütünü masumdu. Hiçbir devir rastgele nezdinde suçla itham edilmediler. Bu yüzden, bu mahkumların istismarını ve öldürülmesini izlemek, bütün bu devir süresince unutamadığım nesne oldu. Kendime meydana getirilen işkenceleri unutabilirim gücün cinayetleri unutamam." değerlendirmesinde bulundu.

"2 sene hücrede kaldım"

Guantanamo'ya götürülme periyodunu de özetleyen Begg, "Uçakta ellerimi zincirle belime bağladılar. Sonra bacaklarımı bağladılar, peşi sıra bacaklarımı da yere bağladılar. Sonra gözlerime yağız gözene ve iklim koruyucuları ile yüzüme peçe taktılar. Bu şekildeydim. Burnumu güçlü kaşıyamıyordum." dedi.

Uçaktaki ABD askerlerinden kendisini bayıltmalarını istediğini kaydeden Begg, gözlerini açtığında kendisini Guantanamo'da bulduğunu belirterek, "Guantanamo'da sersemlik ortamında uyandım. Hala uykum vardı ve oraya hakeza gitmiştim. Sonrasında ucunda direk bulunan nezdinde sünger aldılar. Beni yıkamaya başladılar. Beni hortumla yıkadılar. Sonra beni hücreye koyduklarını hatırlıyorum ve 2 sene süresince orada kaldım." niteleyerek konuştu.

"Karıma işkence edildiğine inandırdılar"

Kendisinin Guantanamo'ya götürülmesinin İngiliz istihbaratının ABD'ye verdiği hata duyu kararı bulunduğunu kaydeden Begg, bu istihbaratın da Birleşik Arap Emirlikleri'nde İngiliz duyu yetkililerinin nezdinde işkence edilen nezdinde insandan alındığını söyledi. Begg, başkaca o devre Amerikalıların rütbe parası vermesi de gayrı nezdinde aktif fiil bulunduğunu anlattı.

ABD'lilerin hazırlamaya çalışmış olduğu şeyin umutları delmek bulunduğunu dile getiren Begg, şu şekilde bitmeme etti:

"Bagram'da başıma mevrut en biçimsiz nesne şu oldu. Hatta ihtimal de cinayetlerden henüz biçimsiz bulunduğunu söyleyebilirim. Yandaki hücrede acı atan nezdinde kadının seslerini duyuyordum, beni karıma işkence edildiğine inandırdılar. Ellerim arkadan bacaklarıma bağlıyken ailemin, çocuklarımın fotoğraflarını getirdiler. Ve bana 'Çocukların nerede? Karın nerede? Sence onlara ne oldu, seni aldığımız geceleyin onları de aldık' dediler. Bunu yaparken taraf hücreden nezdinde avrat çığlığı geliyordu. Allah'a şükür benim karım değildi gücün birinin karısıydı, birinin kızıydı, birinin kardeşiydi."

Begg, hala o kadının ki bulunduğunu bulmaya çalıştığını anlatım etti.

Eski mahkum, Guantanamo'nun nezdinde çağ kapatılacağı dair umutlu olup olmadığına bağlı istifham üzerine, şunları söyledi:

"Guantanamo'nun nezdinde Amerikan projesi bulunduğunu unutmayın. Orası, Cumhuriyetçidir, Demokrattır, siyahtır, beyazdır, şark yakasıdır, gündüz batısı yakasıdır. Amerikan Başkanı George Bush orayı açtı gücün bire nezdinde sürede en baş döndürücü mahkumu başıboş bırakan da o oldu. 500'den nezdinde tomar mahkumu başıboş bıraktı. (Barack) Obama kapatacağını anlattı fakat sözünü tutmadı. Ayrıca işkenceye karışanları yargılamadı. Onlara dokunulmaz verdi. İşte bu nedenle Donald Trump iktidara vardığında 'İşkencenin işe yaradığına inanıyorum' dedi. Başka nezdinde ülkeden birinin 'İşkencenin işe yaradığına inanıyorum' ve mahkumlara işkence edeceğini dediğini hayalet edin. Birinin 'Amerikalı mahkumlara işkence edileceğini’ dediğini tasarım edin, evren ne düşünürdü? Obama kimseyi işkenceden yargılamadığı düşüncesince (Trump'ın) bunu söylemesine müsaade verildi. Şimdi (Joe) Biden nezdinde senedir iktidarda ve çabucak nezdinde mahkumu başıboş bıraktı."

Adalet düşüncesince uğraş ediyor

Begg, şu anda sivil polis polis maşer kuruluşu Cage'in yöneticilerinden bir tanesi bulunduğunu kaydederek, "Başından bu yana Guantanamo'ya ve Batı dünyasında mevcud İslamofobik politikalara huzur kampanya yürütüyoruz. Yani çabucak Guantanamo değil, evren çapında İslam karşıtı hususiyet atmosferini yaratıcı bütün bu iade, işkence ve eş kaçırma sürecine huzur uğraş ediyoruz." dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi ve polise İngiliz istihbaratının nezdinde kabahat bulunan işkencedeki görevi kendisince iddia sunarak uğraş ettiğini kail Begg, "ABD hükümetlerinin ve işkenceye müdahil bütün müttefiklerinin yasaların üstünde bulunduğunu görüyoruz. Hiçbiri terörle mücadelede işlenen savaş suçlarından mesul tutulabilir değil." niteleyerek konuştu.

"İster mevki düzeyinde isterse de çıkmaz düzeyinde olsun İslamofobi ile savaşıyoruz"

Eski mahkum Begg, "Kurumumun hazırlamaya çalışmış olduğu şeylerden biri, yaşadığımız onca şeye karşın ivaz vermememizi, eğilmememizi, sorumluluk eğmememizi, tasdik olmamamızı, bizim ve insanların hakları düşüncesince ayağa kalkmamızı sağlamaya çalışmak. Rol modellerimiz ise İslam tarihinden ve gayrı tarihlerden, işkence görseler de dövülseler, sömürme edilseler de hakka eş çıkmak insanlar." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki en hatırlı insanlardan birinin, işlemediği nezdinde suçtan çevre hapse atılmış Nelson Mandela bulunduğunu tamlayan Begg, "Yine de Apartheid ile savaştı. Bizler, lüzum mevki düzeyinde isterse de çıkmaz düzeyinde olsun İslamofobi ile savaşıyoruz ve bu süreçte Müslüman topluluğu güçlendirmeyi umuyoruz." dedi.

Moazzam Begg'in, Türkçeye "Düşman Savaşçı-Bir İngiliz Müslüman'ın Guantanamo Anıları" başlığıyla çevrilen kitabı bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler