USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz adına görüyoruz'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Yüksek enflasyonun etken bulunduğu tamamı problemlerin farkındayız ve enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz kendisine görüyoruz." dedi.

'Enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz adına görüyoruz'
13-12-2022 04:08
TBMM

Nebati, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstünde meydana getirdiği konuşmada, 2020 ve 2021'deki salgının ilişkin 2022 senesinde katılan savaşla yanı esna ihtimal de sonuç asrın en kavi sabık sürecini geride bıraktıklarını söyledi.

Bu çağda Amerika ve Avrupa'da enflasyonun az şimdi sonuç sağlıksız asrın en erdemli seviyesine çıktığını; erdemli pahalılık zımnında servet politikaları sıkılaşırken, finansman maliyetlerinin arttığını ve durgunluk beklentilerinin güçlendiğini anlatım fail Nebati, 2022'de toptan büyümenin yüzdelik 3,2'ye gerilemesinin öngörüldüğünü aktardı.

Türkiye ekonomisinin salgına, jeopolitik risklere ve harbe karşın sergilediği çelimli gelişme ile ne ayar katı temeller üstünde yükseldiğini tamamı dünyaya müşterek defa şimdi gösterdiğinin altını çizen Nebati, satın kabul etme gücü paritesine mucibince 2002'de 730 bilyon dolar bulunan GSYH'nin 2021'de 2,95 trilyon dolara çıktığını, Türkiye'nin bu vakitte 7 adım terfian dünyanın en şişman 11'inci ekonomisi bulunduğunu vurguladı.

Kişi başına gelirde, kaslı ülkelerle Türkiye arasındaki makasın kapanmakta olduğunu; adam başı gelirin AB averajının yüzdelik 72'sine ulaştığını dile getiren Nebati, istihsal ve istihdam kapasitesini çoğaltan Türkiye'nin, 2021 senesinde yüzdelik 11,4 ile G20 devletleri ortada en aceleci büyüyen diyar bulunduğunu anlattı. Nebati, çelimli performansın 2022 senesinde da sürdüğünü; Türkiye'nin önce üç çeyrekte yüzdelik 6,2 ile evren averajının enine boyuna üstünde büyüdüğünü belirtti.

"Dünyanın kavi koşullarla savaş etmiş bulunduğu böylesine müşterek çağda türkiye neyi başardı biliyor musunuz?" diyerek soran Nebati, Türkiye'nin kusursuz 9 çeyrektir okunabilen büyümeyi başardığını, şimdi da dobra olanın, makine-teçhizat yatırımlarının 12 çeyrektir artmaya bitmeme etmesi bulunduğunu dile getirdi.

"Türkiye Ekonomi Modeli'ni yaşama geçirdik"

Nebati, "Ülkemizi kur, faiz, pahalılık sarmalına hapsedip sonraları da bu sorunları haricen dayatılan reçetelerle çözmeye kalkarsanız karıştırıcı müşterek bitirme içerisine hapsolur ve parça tarz alamadan kendinizi gene giriş noktasında bulursunuz." ifadesini kullandı. Bakan Nebati, laflarını şu halde sürdürdü:

"Velhasıl tarihin tekerrürden ibaret bulunduğunu zannedenler ile tarihe taraf verenlerin ayrılmış bulunduğu bekçi ahacık buradadır. Bizler tekerrüre düşmeden ülkemizi müşterek fevk seviyeye taşıyacak bulunan adımı, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlılıkla atmaktan çekinmedik. Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı odağına meydan Türkiye Ekonomi Modeli'ni yaşama geçirdik. Bu sayede üretimimizin ve ihracatımızın ek değerini, bilgi, uygulayım bilimi ve inovasyon ağırlığını artıracak yatırımları sürdürerek arsıulusal rakiplik gücümüzü rastgele sabık devir yükselteceğiz. Bizim esas hedefimiz, şişman ve çelimli müşterek Türkiye'yi baş başa mensur etmektir. Politikalarımızın odağında rastgele devir milletimizin refahı toprak almıştır. İstihdamı bırakmak biz düşüncesince dirimsel önemdedir."

Gayretlerinin meyvesini aldıklarını, müstevli sonrası çağda sağladıkları istihdamla Türkiye'nin nice ülkeden zait yönde ayrıştığını vurgulayan Nebati, "İlk 10 ayda istihdam artışı 1 milyon 227 bin insanoğlu olmuştur. Ekim bakımından istihdam 31,2 milyon seviyesiyle zamanı zirveleri görmüştür." diyerek konuştu.

İhracatın, bitim teşrin bakımından salname 253 bilyon doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en erdemli seviyesine ulaştığını özetleyen Nebati, turizmde de Türkiye'nin en aşırı ziyaretçi çekici dördüncü diyar konumunda olduğunu; 2022 senesinde 51 milyonun üstünde ziyaretçi ve 46 bilyon dolar gezim geliri beklendiğini anlatım etti.

İthalatın erdemli erke tutarları kararında salname 360 bilyon dolara ulaştığını, akan açığın, dış satım ve turizmin ehemmiyetli katkısına rağmen, erke ve giranbaha ithalatına ilişkin kendisine arttığına ayraç fail Nebati, teşrinievvel bakımından salname akan açığın 43,5 bilyon dolara, erke ve giranbaha dışarı akan fazlanın ise 49 bilyon dolara ulaştığını hatırlattı.

Güçlü büyümeye karşın erke ve giranbaha dışarı akan fazladaki artışın sürmesinin, Türkiye Ekonomi Modeli sebebiyle elde ettikleri müşterek üstünlük olduğuna dikkati çekici Nebati, şunları kaydetti:

"Cari dengeyi kalımlı kendisine ıslah etmek en ehemmiyetli önceliklerimizdendir. Ancak hepimiz, enerjide dışa yayımcı olmanın akan işlemler dengesindeki menfi yansımalarının farkındayız. Düşünün, toptan erke tutarları sabık sene ile bire müşterek ölçüde kalsaydı bugün bilcümle yanı esna akan fazlayı konuşuyor olacaktık. Enerjide ulusal kaynaklarımızın payını ve erke verimliliğini şimdi da artırmaya bitmeme edeceğiz. Tüm zorluklara ve sorunlara realist ve kalımlı analizör buluyor, yerinde ve proaktif politikalarımızla dış satım menzilimizi ve verim çeşitliliğimizi şimdi müşterek tomar bırakmak düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz."

"Gerek mahveden lazım müstahsil enflasyonunda düşüşler bitmeme edecektir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonla ilgili, "Yüksek enflasyonun etmen bulunduğu tamamı hastalıkların farkındayız ve enflasyonla mücadeleyi en ehemmiyetli önceliğimiz kendisine görüyoruz." açıklamasında bulundu.

Enflasyonun, ayrıcasız tamamı devletlerin esas problemi bulunduğunu ve mal fiyatlarındaki erdemli seyir, tedbir zincirlerindeki aksamalar ve sunma kısıtlarının tamamı dünyada erdemli enflasyona hastalık bulunduğunu aktaran Nebati, "Bu süreçte devletimizde de pahalılık görünümünde açık müşterek arıza yaşadık. Bizler, enflasyonla mücadelemizi istihsal ve envestisman daralmasına, istihdam kayıplarına tarz açmadan insanoğlu odaklı yaklaşımla sürdürmeye bitmeme ediyoruz. Vatandaşlarımızın enflasyona dirlik alıntı güçlerini arkalamak düşüncesince esenlik ve gider politikalarını sonuç ayar çalışan müşterek halde kullanıyoruz." görüşünü paylaştı.

Yıllık enflasyonun, bitim teşrin ayındaki zirvesinden gerilemeye başladığını, kur korumalı mevduat ve iltihak hesapları ve başka politikalar sebebiyle Türk lirasında sağladıkları muvazeneli seyrin, bu sonucun alınmasında can alıcı bulunduğunu anlatım fail Nebati, "Önümüzdeki dönemde, toptan mal fiyatları, döviz mobilyasız gelişimleri ve beklentilerde görülecek iyileşmelerle yanı esna lazım mahveden lazım müstahsil enflasyonunda düşüşler bitmeme edecektir." dedi.

Bakan Nebati, bankacılık sahasının çelimli kapital yapısı ve erdemli canlı kalitesi ile KOBİ'ler ilkin edinmek hemen hemen gerçek piyasaya pınar sağlamaya bitmeme ettiğini, imalat uran ve tecim sektörlerini önceliklendirdiklerini, bu sene gerçekleşen ticari güven artışının yüzdelik 35'inin imalat sanayisinden, yüzdelik 19'unun ise tecim sektöründen kaynaklandığını açıkladı. Nebati, bu sene makul faizli ve derinlemesine vadeli 150 bilyon teklik ücretinde güven imkanını da ihracatçılara ve gezim sektörüne sağladıklarını anımsattı.

Kur korumalı mevduat uygulaması

Nebati, 2022 senesinde kavi toptan parasal koşullara karşın kur korumalı mevduat (KKM) ve iltihak hesaplarının, Türkiye'de parasal istikrarın korunmasında sonuç ayar çalışan müşterek gösteriş oynadığını belirterek, "KKM ile döviz kurlarında oynaklığı azaltmayı, TL'ye bulunan itimatı artırmayı, parasal istikrarı güçlendirerek sürdürmeyi ve yurttaşlarımızın tasarruflarını kur dalgalanmalarına dirlik korumayı hedefledik ve bunu da başardık. Şu an 2,2 milyon mudimiz kestirmece 1,5 trilyon vahdet tasarrufunu bu hesaplarda değerlendirmektedir." diyerek konuştu.

Nureddin Nebati, konuşmasına şu halde bitmeme etti:

"Bu irilik yekûn TL mevduatların kestirmece üçte birine, yekûn vadeli mevduatların ise dörtte birine nail durumdadır. TL mevduatın sayı farkı vadesi ise kestirmece 2 katına terfian bu sektörün en ehemmiyetli risklerinden bulunan mehil uyumsuzluğunda ehemmiyetli iyileşmeler sağlanmıştır. İlaveten, döviz envestisman hesaplarının yekûn mevduat içerisindeki oranı yüzdelik 70,9'dan yüzdelik 50'ye gerilemiştir. Bakın bu konkre veriler, meydana getirilen tamamı eleştirilere karşın KKM'nin parasal düzene ve ekonomimize ne ayar şişman menafi sağladığını da açık açık ortaya koymaktadır. Altını resmetmek istiyorum ki müşterek uygulamayı değerlendirirken, onun hemen maliyetine odaklanırken, katkılarını cezaevi gerisi etmek, banko afaki müşterek kıymetlendirme değildir. Ayrıca, dört başı mamur sene süresince dilinize persenk ettiğiniz KKM'nin maliyeti grado mertebe azalıyor. Ocak-ekim çağında KKM'ye bütçeden 91,6 bilyon teklik gider yapılırken, kurdaki balans ile bitim teşrin ve aralıkta şu anne genişliğinde bütçeden rastgele müşterek nakil yapılmamıştır."

Nebati, doğacak çağda Türkiye Yüzyılı'na şayeste halde ülkeyi, sanayi, tecim ve mangır merkezlerinden bir tanesi durumuna getireceklerini vurguladı.

Vergi politikalarının mihrak noktasının, vatandaşlara en erdemli kalitede misyon sunmak, döktükleri emeğini arkalamak ve refahlarını bırakmak bulunduğunu anlatım fail Nebati, 20 senedir AK Parti hükümetleri kendisine önceliklerinin rastgele devir namüsait ve ılımlı gelirli yurttaşlar bulunduğunu vurguladı.

Asgari tutarı pahalılık üstünde artırdıklarını, minimum tutara zedelenmek fail gelirleri vergiden ayrıklık ettiklerini, vatandaşların alıntı güçlerini bırakmak düşüncesince esas besin mamüllerindeki KDV'yi yüzdelik 1'e indirdiklerini tamlayan Nebati, "Doğal afetler, müstevli ve savaşın yurttaşlarımız üstündeki menfi etkilerini hudutlandırmak amacıyla muktezi tamamı düzenlemeleri yaptık. Bu kapsamda, 2022 senesinde 276,8 bilyon teklik mevhibe hasılatından yurttaşlarımız lehine vazgeçtik." diyerek konuştu.

"Yatırım, istihdam, istihsal ve dış satım bizim eğer olmazsa olmazlarımız." diyen Nebati, bu iyilikle dış satımcı firmalar ile uran sicil belgesini taşıyan yapımcı firmalar düşüncesince kurumlar vergisini 1 benek indirdiklerini, araba donatı yatırımlarında vergisel destekleri güçlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin büyümesi açısından dirimsel önemi bulunan bu düzenlemeleri, mevhibe yükünün şimdi adaletli dağılımını sağlayarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Nebati, "Vurgulamak istiyorum ki hayattaki başka uygulamalarla kıyaslandığında devletimizde kanıt edilmiş bulunduğu kabil erdemli müşterek mevhibe yükü bulunmadığı açık müşterek halde görülecektir. Genel mevhibe yükümüz yüzdelik 41 bulunan AB ve yüzdelik 34 bulunan OECD averajının enine boyuna altındadır. OECD yekûn mevhibe yükü sıralamasına mucibince 2021 senesinde Türkiye yüzdelik 22,8 ile en düşüt mevhibe yüküne ehil beşinci diyar konumundadır." bilgisini paylaştı.

Nebati, 6,9 milyon mevhibe mükellefinin yanı esna tamamı vatandaşlara 7 devir 24 vakit misyon verdiklerini belirterek, "Çalışma arkadaşlarıma devamlı şurası söylüyorum; en elleme misyon size minimum gerekseme mahsus hizmettir. Vatandaşımız bu sistemleri kullanırken sizi aramaya gerekseme duymasın, işini kolay halletsin. Bu doğrultuda, tamamı uygulamalarımıza yegâne müşterek yerden erişilebilecek sayısal mevhibe dairesini de inşallah en çelimsiz müddette hizmete alacağız." dedi.

"Gri dizelge periyodunun sonlandırılması düşüncesince tamamı adımlar kararlılıkla atılmaktadır"

Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK), zeval gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi düşüncesince çalışmalarını geceli gündüzlü sürdürdüğünü bildiren Nebati, "Bu sene zeval gelirlerinin aklanmasının önlenmesi kapsamında 20 bini müşterek hayli insanoğlu dirlik araştırı yapılmıştır. Ayrıca, terörizmin finansmanı kapsamında 66 insanoğlu ve 14 kuruluşun malvarlıkları dondurulmuştur." ifadelerini kullandı.

Finansal Eylem Görev Gücü'nün (FATF) tavsiyelerinin namına getirilmesi ve boz dizelge periyodunun sonlandırılması düşüncesince tamamı adımların kararlılıkla atıldığını aktaran Nebati, teşrinievvel ayında FATF'nin, Türkiye'nin arttırma ve müspet adımlar attığını bildirme ettiğinin altını çizerek, Türkiye'nin boz dizelge sürecinin, servet barışı düzenlemeleriyle rastgele müşterek bağlantısının bahis konusu olmadığını bildirdi.

Hükümetleri çağında sağlanan parasal sıkı düzen ve elde edilmiş makroekonomik balans sebebiyle bütçeden faize ayrılan payın devamlı azaldığını dile getiren Nebati, "Böylece biz kaynaklarımızı bundan sonraları faize değil, gençlerimizin eğitimine, yurttaşlarımızın esenlik gereksinimlerine ve envestisman sahalarına tahsis ediyoruz. Göreve geldiğimizde az şimdi bütçenin yarıya yakını faize gidiyordu. 2002'de yüzdelik 43,2 bulunan faizin bütçe içerisindeki payını 2022 yılı giriş bütçesinde yüzdelik 13,7 kendisine öngörmüştük. Yıl böylece bu oranın da altında kalarak, yüzdelik 10,5'e gerilemesini bekliyoruz." diyerek konuştu.

Nebati, 2023 yılı bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzdelik 3,5 kendisine gerçekleşeceğini öngördüklerini, bu oranı izlence devri böylece yüzdelik 1,5'e genişliğinde indirmekte azimli olduklarını söyleyerek, "Ayrıca 2024 yılından itibaren bütçenin ürem dışı müşterek tomar vermesini de bekliyoruz." dedi.

"85 milyon vatandaşımızın rastgele sonsuz indinde olmayı sürdüreceğiz"

Bakan Nebati, vatandaşları erke fiyatlarına dirlik korumaya müteveccih dünyada eşine az rastlanacak adımlar attıklarını vurgulayarak, "Doğal doğal taş yağı lambası lambası ve çarpıcılık sübvansiyonlarımıza 2023 yılı bütçesinden öngörülen pınar 530 bilyon liradır. Şu aşırı açık bilinmelidir ki 2023 yılı bütçemizle de 85 milyon vatandaşımızın rastgele sonsuz indinde olmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Bütçede, tarıma ayrılan deposu 142,9 bilyon liraya yükselttiklerini kaydeden Nebati, 2023'te çiftçiler düşüncesince bulak ürem destekli güven düşüncesince 21,5 bilyon teklik tutarında, esnaf ve sanatkarlar düşüncesince de 11 bilyon teklik muhassasat ayrıldığını anlattı.

Kamu namus borcu yönetiminde ehemmiyetli başarılara imza attıklarını aktaran Nebati, dayanıklı aşırı olumsuzluğa döş gerdikleri ağır müşterek yılda borçlanmanın kompozisyonunda, vadesinde ve maliyetinde ehemmiyetli müşterek iyilik sağladıklarını anlatım etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, toptan piyasalarda finansmana erişimin zorlaştığı müşterek çağda taşınmazlar dışı piyasalardan hedefledikleri finansman ücretine ulaştıklarını, "Yılbaşından buyana büyümekte bulunan diyar tahvillerinden 85 bilyon dolarlık depar belgesi yaşanmıştır. Bu çağda gerçekleştirdiğimiz 11 bilyon dolarlık ihraç, ülkemize müteveccih yatırımcı güveninin ve finansmana muvasala kabiliyetimizin erdemli bulunduğunu müşterek defa şimdi göstermiştir." dedi.

Nebati, 2023 yılı bulak finansman programında, borçlanmanın ağırlıklı kendisine TL cinsinden yapılması ve taşınmazlar içi döviz cinsi namus borcu stokunun azaltılmasının hedeflendiğini, çelimli akça rezervi tutulması politikasına da bitmeme edileceğini bildirdi.

Bakan Nebati, laflarını şu halde sürdürdü:

"Türkiye brüt aut namus borcu stoku da 444 bilyon dolar seviyesinde ufki izlerken GSYH'ye oranı azalmaktadır. Türkiye'nin yekûn borçluluğu, kamu, özel, bölük halkı ve parasal eğin edinmek hemen hemen ekonomimizin tamamı aktörlerinde düşme eğilimindedir. 2021 böylece yüzdelik 163 bulunan yekûn namus borcu yükümüz üçüncü çeyrekte yüzdelik 140'a gerilemiştir. Gelişmekte bulunan devletlerin averajları yüzdelik 254, toptan sayı farkı da yüzdelik 343. Biz ne yaptık? Tüm dünyanın bu erdemli borçlulukla nite savaş edeceğini tartıştığı müşterek zamanda, ülkemizin filhakika düşüt bulunan borçluluğunu şimdi da azalttık. Enerji tutarları zımnında mübrem kendisine akan dengede arıza yaşadığımız bu vakitte yüğrük bunu sağladık. Üstelik bunu yaparken rezervlerimizi koruduk ve artırdık. Merkez Bankası yekûn brüt rezervini sene sonundaki 111 bilyon dolar düzeyinden bugün 125 bilyon dolara çıkardık. Bu başarıyı ekonomimizi daraltmadan, tersine büyüterek, güçlendirerek ve istihdam sağlayarak elde ettik. Üstelik tamamı bunları başka ekonomilerin yavaşladığı müşterek çağda yaptık."

Nebati, EYT dair da, "EYT ile ilgilendiren emek vermeyi da tamamı paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizce yürütüyoruz. Çalışmanın bilgileri Sayın Cumhurbaşkanımız kabilinden en çelimsiz vakitte kamuoyuna açıklanacaktır." bilgisini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler