USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Emine Erdoğan: 'Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, “İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik aşırı boyutlu bir meseledir. Bu meseleyi en aşırı kazı ve nesiller arası kazı boyutuyla ele almalıyız. Böylelikle bizi başarıya götürecek en ehemmiyetli oyuncu bulunan

Emine Erdoğan: 'Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir'
02-07-2022 21:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çeşidinden Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı destekleriyle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi Konferans Salonu'nda planlı "Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Mavi" programında konuştu. Dünyanın, sürdürülebilirlik terimi çevresinde bir transformasyon sürecine etap attığını dile getiren Erdoğan, bu sürecin, yaşamın ayrıcasız değme dalının değişmesi icap ettiğini dediğini tabir etti.

“Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir”

Programda müzakere özne Emine Erdoğan, “Dünyamız sürdürülebilirlik terimi çevresinde bir transformasyon sürecine etap attı. Bu proses hayatınızın ayrıcasız değme bölgesine değişmesi icap ettiğini söylüyor. İnsanlığın ahit ve ferda sulh ve zenginlik süresince yaşaması, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle dünyamızı korumamıza bağlıdır. Bildiğiniz üzere hava değişikliği topu topu devletlerin ve uluslararası platformların anne ruzname maddesidir. İnsanlık kendisine durduğumuz bu ciddi dönemeçte ortaya koyacağımız ortaklaşa iş doğacak düşüncesince belirleyici olacaktır. Türkiye kendisine hava değişikliği mücadelemizde akıbet basamak azimli olduğumuzu göstermek istiyorum. Geçtiğimiz teşrinisani ayında Paris İklim Anlaşmasına yan kendisine bu mücadeledeki konumumuz hâlâ da güçlendirdik. Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir. Bu ortak soruna insanlığın bir tane bir şişman bir aile, dünyanın ise bu ailenin evi bulunduğu anlayışıyla yaklaşıyoruz” dedi.

“Bugüne genişliğinde 138 bin titrem kükremek çöpü toplandı. 103 bin tonu plastik”

“Kıyı bölgelerinde kalan nüfus, sanayileşme, baş döndürücü avlanma ve denizcilik faaliyetleri kükremek kirliliği ve ekosistemlerin tahribatı noktasında toptan bir sorundur” niteleyerek konuşmasını sürdüren Emine Erdoğan, “Bildiğiniz üzere kükremek kirliliğinin yüzdelik 80'i berri kirleticilerden oluşuyoruz. Barcelona Sözleşmesi kapsamında meydana getirilen icraat Akdeniz havzasının günde kısaca 730 titrem plastik ile kirletildiğini ortaya koyuyor. Akdeniz'de yüzen atığın kısaca yüzdelik 95 ve kükremek tabanındaki çöpün yüzdelik 50'si plastik atık. Aynı biçimde plajlardaki kükremek çöplerinin yüzdelik 60'ı bir tane kullanımlık çöplerden oluşuyor. Deniz çöplerinin azaltılması ve sosyal farkındalığın çoğalması düşüncesince Sıfır Atık Mavi projemizi bir seferberlik anlayışıyla başlattık. Tüm yurttaşlarımız STK'larımız ve medyamız hem projeye ehil çıktılar, bununla beraber ehemmiyetli katkılar sundular. Bu güne genişliğinde 138 bin titrem kükremek çöpü toplandı. Üzülerek söylüyorum ki bunun 103 bin tonu plastik. Bu gündüz 324 kenar tesisinde atığı alınmamış bir tane bir sefine bile bırakılmıyor. Denizcilik atıkları uygulamasıyla sefine ve tekneler 7/24 online strateji ediliyor. Denizlerin temizliğinin bir işareti bulunan gökçe bayraklı plaj sayımız 2002 senesinde 151 iken, bu gündüz bu aynı 531'e çıkmak durumda” niteleyerek konuştu.

“İklim değişikliği ve sürdürülebilirlikle ait meseleyi hafriyat ve nesiller arasındaki doğruluk boyutuyla ele almalıyız”

İklim değişikliğiyle ve sürdürülebilirlikle ait insanoğlu vicdanının baştan ayağa kaldırılması icap ettiğini kail Emine Erdoğan, “Biyolojik skala ve natürel kaynakların, zamanı ve kültürel değerlerin doğacak kuşakları ulaştırabilmek düşüncesince koyu icraat yürütülüyor. 19 semt hususi yer semt himaye bölgesi anons edildi. Dünyanın topu topu inançlarında huy insanoğlunun yuvası, anne vatanıdır. İnsan hoppadak maddesel değil, içsel gereksinimlerini da doğadan karşılar. Anadolu toprakları asırlarca u anlayışa ev sahipliği yapmıştır. Medeniyetimiz hoppadak bizlere değil, topu topu dünyaya ensesi kalın bir yer ahlakı kalıt bırakmıştır. Bu kalıt doğayı korumakla yetinmemiş, diriltme etmiştir. Dünyanın önce ve en kusursuz yer nizamnamesi ve önce efsanevi hastanesi, doğaya ve mahlukata tayin edilmiş sayımsız vakıfı bu coğrafyanın üründür. İhtiyacımız bulunan zihnî dönüşümün topu topu medeniyetlerin tabiatla kurduğu ahlaklı birlikteliğin diriltme edilmesine ilişkin bulunduğunu düşünüyorum. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik aşkın boyutlu bir meseledir. Bu meseleyi en aşkın hafriyat ve nesiller arası doğruluk boyutuyla ele almalıyız. Böylelikle bizi başarıya götürecek en ehemmiyetli oyuncu bulunan insanlığın vicdanını baştan ayağa kaldırabiliriz” halinde konuştu.

Program böylelikle Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve katılımlar fasile fotoğrafı çekildi. Programa kimi üniversitelerden akademisyenler de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler