USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Emine Erdoğan: İnsanlığa üzerine işlenen taksirat ortak derdimiz olmalıdır

Emine Erdoğan, "İnsanlığa hakkında işlenen taksirat bir derdimiz olmalıdır. İstisnasız gelişigüzel bir tanesi arsıulusal camianın gündemine girmelidir. Nerede insanoğlu hakları, avrat hakları, bebek hakları ihlal ediliyorsa, herkesin kalbi orada atmalıdır." dedi.

Emine Erdoğan: İnsanlığa üzerine işlenen taksirat ortak derdimiz olmalıdır
18-07-2022 23:04
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, daveti dair Barış Konseri özgülemek neredeyse Türkiye'ye mevrut Filistin Gençlik Orkestrası üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sanatçıları ile Beştepe Devlet Konukevi'nde planlı programda buluştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katılmış yer aldığı programda, Mayıs 2021'de, Kudüs'te İsrail'in Filistinlilere müteveccih saldırılarında Mescid-i Aksa'yı savunurken başörtüsünden sürüklenerek gözaltına tahsil edilen ve bu tam gülümsediği görüntülerin içtimai medyada paylaşılmasıyla direnişin sembollerinden bir tanesi durumuna mevrut Filistinli artist Mariam Afifi'nin de arazi almış yer aldığı orkestra üyeleri, dinleti verdi.

Emine Erdoğan, burada meydana getirdiği konuşmada, orkestra üyelerini Türkiye'de ağırlamaktan iri devlet duyduğunu belirterek, Afifi ile güzeşte sene meydana getirdiği telefon görüşmesinde onu gözaltına alındığı sıradaki çelimli duruşu düşüncesince kutlama kartı ederek Türkiye'ye çağırma ettiğini, arkası sıra bu davetin CSO ile eş birlik dinleti ödeme fikrine dönüştüğünü anlattı.

Konserin düzenleyicileri Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile CSO sanatçılarına teşekkürlerini ileten Emine Erdoğan, "Dünya toprakları değme an, günahsız şahısların döktüğü gözyaşlarıyla ıslanıyor. Bu zulümler bir aşırı zaman, sessizliğe gömülüp görmezden gelinerek gün sayfalarına ekleniyor. Oysa gün savaşla kaydedilmek mecburiyetinde değildir. Barış, müsamaha ve acıma de gün yazabileceğimiz kalemlerdir." ifadesini kullandı.

"Hoşgörü kültürünü diriltme etmeli, ona birlik cankurtaran simidi kabilinden tutunmalıyız"

Emine Erdoğan, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Musevilerin eskiden birlik arada yaşadığına, DOĞRU bağlar geliştirdiğine dikkati çekerek, Osmanlı hakimiyeti altındaki Filistin'de değişik kült ve mezheplerin birlik tane birlik sulh ikliminde yaşadığını anımsattı.

Birçok medeniyetin kesiştiği, değişik din, gönül ve ırkların birlik arada yer aldığı Anadolu topraklarında Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Musevilerin zaman de beraberce teklifsizce yaşayıp, özgürcesine tapınma ettiğini vurgulayan Emine Erdoğan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Oysa günümüzde, topu topu dünyada, kullanmakta olanları inançları üstünden birbirine yağı buyurmak düşüncesince iri birlik himmet ortaya konuyor. Bunun indinde ırkçılık, maatteessüf ki otama edilememiş birlik illet yerine kalplerimize bulaşıyor. Dünyamızın bu güç sınamalarına ve dertlerine birlik onma arıyorsak, uygarlık reçetelerine başvurma etmeliyiz. Hoşgörü kültürünü diriltme etmeli, ona birlik cankurtaran simidi kabilinden tutunmalıyız. Bunun için, en başta, topu topu kullanmakta olanları birlik uhuvvet halkasının parçaları yerine bildirme etmemiz lazım."

"İnsanlığa dirlik işlenen taksirat birlik derdimiz olmalıdır"

Yunus Emre'nin "Hakk'ı asıl sevenlere, meslek alem ahi gelir" laflarını anımsatan Emine Erdoğan, "Ne birbirimizden ayrıyız, ne de birbirimizden farklı. Hepimiz insanoğlu yerine ayrımsız mayadan yaratıldık. Aynı yeryüzünde, ayrımsız semanın altında, iri birlik adamlık ailesinin personelleri yerine yaşıyoruz. Bir güneş topu topu dünyanın yaşama bu yârenlik penceresinden bakmasını diliyorum." niteleyerek konuştu.

Emine Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnsanlığa dirlik işlenen taksirat birlik derdimiz olmalıdır. İstisnasız değme bir tanesi arsıulusal topluluğun gündemine girmelidir. Nerede insanoğlu hakları, avrat hakları, bebek hakları ihlal ediliyorsa herkesin kalbi orada atmalıdır. Çünkü asıl vicdan, dökülen topu topu gözyaşlarına denk yakınlıktadır.

Bu noktada, sanatın, şahıslara en çabuk ulaşan, fikirleri ve duyguları en arıtılmış haliyle haiz birlik anahtar olduğuna inanıyorum. Zira sanat, birleştirici güçler ortada en ön tam arazi alır. Çünkü sanat, topu topu önyargıların arasından sızarak kalbin en hassas, en günahsız ve hakikate en benzeyen mevkisine varır. İnsana huzuru ve donanması hatırlatır. O sebepten dolayı kişiye kaybetmiş yer aldığı duyarlılığı kazandıracak birlik deva var ise o da sanattır."

"Sanatın yer aldığı yerde 'öteki' kalmaz"

Sanatın global halkoyu oluşturmada, asliye insanoğlu haklarından yoksun edilmiş hepsi düşüncesince denk refleksler geliştirmede de kılavuz kaptan birlik role cemaat olduğuna ve müziğin de konuşma dalları zarfında ayrı birlik noktayı bulunduğuna dikkati çekici Emine Erdoğan, musiki yardımıyla birbirini tanımayan şahısların hüzünde, mutlulukta ve nice duyguda eş bir duruma gelebildiklerini dile getirdi.

Emine Erdoğan, "Şu birlik asıl ki sanatın yer aldığı yerde 'öteki' kalmaz. Çünkü duyguların eş paydasında buluşan insanlar, birbirlerinin gözlerinde bundan böyle çıkarlarını görmeye başlarlar. Ben niteleyerek başlamış olan cümleler, 'biz' olur. İşte, bu donanması bozmaya da bedava hoppa kimsenin gücü yetmez." niteleyerek konuştu.

Müziğin tiksinti söylemleri, ayrımcılık kabilinden engelleri aşma gücüne ayraç fail Emine Erdoğan, müziğin, coğrafyalar ve halklar ortada köprüler kuran, baş döndürücü çelimli birlik diplomatlık ara bulucu bulunduğunu aktardı.

"Dünya birlik harp ve yadımlama noktayı olmamalı"

Emine Erdoğan, dünyanın nice durumunda yaşanmış olan çatışmalara, Ukrayna-Rusya savaşıyla beraberce güçlükle yerinden edilen şahısların sayısının 100 milyona ulaşmasına dikkati çekti.

Savaştan, zulümden kaçan ailelerin, endişe içerisindeki evlatların yaşadıklarına ayraç fail Emine Erdoğan, "Birleşmiş Milletler, sığınmacı sayısının 100 milyona ulaşmasının alarm donör bulunduğunu söylüyor. Dünya birlik harp ve yadımlama noktayı olmamalı. Zorla yerinden edilmiş 100 milyon insan, evren nüfusunun yüzdelik 1'ini temessül ediyor. Bu rakam, dünyanın en canlı 14'üncü ülkesine denk." dedi.

"Sanatın aracılığıyla bu ziyanı onarım etmemiz lazım"

Rakamlara değil bu yıkımın peşindeki şahısların hikayelerine vakıf olmaya gerekseme olduğunun altını çizen Emine Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Sanatın değme dalıyla, savaşların beşeriyete verdiği ziyanı anlatmamız ve gene sanatın aracılığıyla bu ziyanı onarım etmemiz lazım. Halihazırda, bu global krizlerin üstesinden insanca yardımlarla gelmeye çalışıyoruz. Ancak biliyoruz ki bunlar geçici çözümlerden doğacak gitmiyor. Geçici korunma imkanları, keyif ve besin destekleri, kullanmakta olanları yaşamda tutar, güçlükle birlik sahn kurmaz.

Esas olan, savaşların yıktığı bölgeleri baştan bayındırlaştırmak ve muharebeye boğaz vermeyecek birlik kafa kalkanı oluşturmaktır. Bu kafa ise fakat barışa, insanoğlunun kişiye denyo olduğuna kani vicdanlarla oluşabilir. Bunun yolu da değme insanoğlunun hakkını özlük hakkımız, onurunu özlük onurumuz saymaktan geçer."

"Tüm sanatseverleri Barış Konseri'ne çağırma ediyorum"

Barışın, huzurun hepsi düşüncesince bünye edilebildiği birlik evren temennisinde mevcut Emine Erdoğan, sözlerini, "Yarın CSO Ada Ankara'da, 21 Temmuz Perşembe Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde Filistin Gençlik Orkestrası ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası iş donanmasında gerçekleştirilecek Barış Konseri'ne topu topu sanatseverleri çağırma ediyorum." ifadeleriyle sonlandırdı.

"Son dönemdeki gelişmeler, Filistinlilerin sesinin henüz birlik tomar duyulmasına punt olacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da konuşmasında, Türkiye ile Filistin ortada içten gönüle uzanan donanımlı bağlar bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin hem düet münasebat çerçevesinde bununla beraber arsıulusal platformlarda Filistin'i tek bekâr bırakmadığının ve bırakmayacağının altını çizen Ersoy, Mescid-i Aksa'da yaşanmış olan ihlaller ve saldırıların topu topu Müslümanları dikçe yaraladığını söyledi.

Filistinlilerin genç, nemli demeden Mescid-i Aksa'yı savunmasının insanoğlunun uygun davasında ne derece çelimli olabildiğini de gösterdiğine ayraç fail Ersoy, şöyleki konuştu:

"Türkiye'miz Cumhurbaşkanımızın vizyoner aut politikası çerçevesinde İsrail'le de diyalog yayınlarını araladı. Ancak bu adımlar Filistin'in uygun davasına katiyen röfle düşürmeyecektir. Aksine sonuç dönemdeki bu gelişmeler, bölgedeki huzursuzluğun azaltılmasına ehemmiyetli ulama sağlarken Filistin davasının, Filistinlilerin sesinin henüz birlik tomar duyulmasına punt olacaktır."

Bakan Ersoy, tarihin çelimli olanları değil uygun olanları yazacağını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Filistin'in uygun davasını savunmayı zamanı birlik vebal yerine değerlendirdiklerini belirtti.

Notlar

Programda Filistinli birlik gencin bağış etmiş yer aldığı atkıyı takan Emine Erdoğan ve Filistin Gençlik Orkestrası sanatçıları, Mescid-i Aksa'nın görselinin bulunmuş yer aldığı yadigâr duvarını imzaladı.

Filistin Gençlik Orkestrası Direktörü Suhail Khoury ve Mariam Afifi, Emine Erdoğan'a Filistin'in anadan görme kıyafetini bağış etti. Programda Emine Erdoğan'a koyu özen yayınlayan Filistinli gençler, yadigâr fotoğrafı çektirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler