USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Emine Erdoğan: "Akdeniz kirlilikten olumsuz etkileniyor"

Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'nda (COP 22) mütekellim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, "Deniz çöpleri, esmer ve deniz kaynaklı kirlilik denizlerde iri müşterek ruhsal gerilim meydana getirmeye halen bitm

Emine Erdoğan:
09-12-2021 20:17
09-12-2021 20:29

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da planlı Barselona Sözleşmesi şekilde bilinen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı'na (COP 22) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan da katıldı. COP 22 kapsamındaki 2020-2021 İstanbul Çevre Dostu Şehirler mükafat Töreni'nde mütekellim Emine Erdoğan, hakeza manalı birlikte ödülün isminin dünyanın umut kentlerinden İstanbul ile anılmasından mevki duyduğunu kaydetti. mükafat sahibi İspanya'daki Malaga Belediyesi yetkililerini başarılarından ekolojik ortam kutlayan Erdoğan, ”Büyük birlikte kararlılıkla yeşil yerlerin artması, kıran şeridinin yenilenip korunması aşama kaç bölgede bitirdikleri değerli icraat hakkıyla takdire şayan. Bu dobra söz gelişi hepsi düşüncesince esin deposu olmasını diliyorum. Zira çelimsiz birlikte müddet evvel hükümetlerarası hava değişikliği panelinin yayınladığı rapor, yaşadığımız krizin insanoğlu çalışmalarından kaynaklandığını emsalsiz şekilde ortaya koydu. İnsanlığın içerisine girmiş bulunduğu bu çıkmazı gine insanoğlu faaliyetleriyle aşacağız. Ancak bu defa sürdürülebilirliği prensip edinmiş faaliyetlerden yana büyüklenme koyacağız. Akdeniz'in korunması düşüncesince ortaya koyduğumuz eş çabanın, bu tavrın en ehemmiyetli göstergelerinden olduğuna inanıyorum” dedi.

"Masmavi birlikte Akdeniz için"
Denizleri, ormanları ve doğa ananın birlikte tane güzelliklerini birbirinden ayırmanın ve bir tanesini diğerine yeğleme etmenin muhtemel olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Ancak Akdeniz'e kıyısı bulunan devletler şekilde en özellikle kapımızın önünden başlamalı ve geleceğin hayatına gökçe birlikte Akdeniz bırakmalıyız. Bu gökçe hazineyi çöplerden arındırmak, dirim bilimsel çeşitliliği destek olmak ve hava dengesini destek olmak az daha adımlar atıyoruz. Uzun birlikte gün süresince sulh biçiminde ve birlikte arada dinç medeniyetlerin mirasçıları şekilde Akdeniz'i destek olmak düşüncesince derinliğine yıllara yayılan eş birlikte gayretimiz var. Kısa sürede çöplerinden arındırılmış ve biyoçeşitliliği korunmuş, olgunlaşmamış birlikte Akdeniz'e kavuşmayı umuyorum” sanarak konuştu.

"Akdeniz olumsuz etkileniyor"
Geçtiğimiz yaz yaşanmış bulunan orman yangınlarının şişman kayıplara illet bulunduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, “Doğayı idare etmek düşüncesince epeyce himmet veren, gözümüzün uğrunda namevcut oluşunu gördük. Yeryüzünün yeşil örtüsü bizlere dem bulunduğu genişliğinde sayımsız canlının evi ve aş kapısıdır. Bu yangınlarda kaç aktif yaşamını kaybetti. Ormanlara sakıt hınç ayrımsız halde kalplerimize de düştü. Bunun yanı sıra deniz çöpleri, karaca ve deniz kaynaklı kirlilik denizlerde şişman birlikte ruhsal gerilim meydana getirmeye halen bitmeme ediyor. Orman yangınları aşama afetlerden, denizlerdeki kirlilik stresinden ve dirim bilimsel gam kaybından Akdeniz akıbet basamak olumsuz etkileniyor. Ayrıca raporlarında açıca belirttiği az daha bugün bulunduğu aşama gelecekte de en aşırı etkilenecek bölgelerden bir tanesi gine Akdeniz” ifadelerini kullandı.

Kullan at anlayışıyla mücadele
Türkiye şekilde hepsi alana elleme doğacak adımlar attıklarını vurgulayan Emine Erdoğan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlatmış bulunduğu ve bizzat de takip edeni olduğum Sıfır Atık Projesi bu adımlardan biridir. Bu projenin asliye prensibi atılmış oluşumunu en uzuv düşürmek düşüncesince kullan at tatlılıkla savaşım etmektir. Önle, azalt, baştan kullan, art dönüştür yaklaşımıyla derinliğine vadeli döngüsel ekonomiye intikal hepsi toplumlar düşüncesince birlikte sorumluluktur. Tabii ölçüm edersiniz ki bu dönüşüme zihnî birlikte tahavvül de zevcelik etmelidir. Çünkü kurduğumuz sistemler devir zarfında zat kültürünü oluşturuyor. Kullanıp atmak, ürettiğimiz atığın akıbetini sorgulamamak, bu yüzyıla katışıksız ve yıkmacı tesirleri bulunan birlikte hayat biçimidir maalesef” dedi.

"2023 amacı yüzdelik 35 art kazanım"
Sıfır atılmış yaklaşımıyla toplumda dönüşümü mizan gayreti zarfında olduklarını tamlayan Erdoğan şu halde konuştu:
“Daha şuurlu tüketmek, hâlâ az atılmış üretmek, oluşan atığı kaynağında ayrıştırmak ve art dönüşüm, bahsettiğim dönüşümün ehemmiyetli fazlarıdır. 2017 senesinde çıktığımız bu yolda çabuk adımlar attık. 2019'da plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasını başlattık ve 2019-2020 yıllarında plastik torba kullanımında yüzdelik 75'lik eksilme sağladık. Bu da plastik torba kaynaklı 354 bin titrem plastik atığın engellenmesi demek. 14 bin 640 titrem limonluk gazı salınımının engellenmesi de gine bu yürütüm yardımıyla oldu. Sıfır atılmış uygulaması başladığı günden buyana 24.2 milyon titrem art kazanılabilir atılmış ekonomiye kazandırıldı. Geri üstünlük payı plan başladığımızda yüzdelik 13 iken, bu kantite şu an yüzdelik 22'nin üzerinde çıktı. 2023 düşüncesince gayemiz yüzdelik 35. Tabii işin maşer kabilinden benimsenmesinin ve içselleştirilmesinin aşırı şişman birlikte önemi var. İlk günden bu güne tahminî 14 milyon insana kullanılmamış atılmış eğitimi verdik. Bilhassa yöre hikayelerinde şuurlu birlikte çocuk esermek düşüncesince küçüklere müteveccih görgü bilimi bilimi programları geliştiriyoruz. Bu çalışmanın meyvelerini mütebeddil tutum biçimleri şekilde topluyoruz. Toplumumuzda çaput çanta ve ağ aşama aşırı kullanımlık ekipmanlar yayılmış şekilde yeğleme ediliyor. Yakın birlikte gelecekte de ambalajlanmış ürünlere güvence akçesi uygulamasının getirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanında, ‘Sıfır Atık Mavi Atık' projemizle de gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz. Şu anne genişliğinde 88 bin titrem deniz çöpü topladık ve bertarafa gönderdik” dedi.

519 gökçe bayraklı plaj var
Temiz denizlerin nişanesi bulunan gökçe bayraklı plaj sayısı 2002 senesinde 151 iken bu sayının 2021'de 519'a ulaştığını kaydeden Emine Erdoğan, “Dünyanın en aşırı gökçe bayraklı plajına cemaat üçüncü ülkesiyiz. Ve bu plajların 485'i Akdeniz kıyılarında arazi alıyor. Kısa birlikte müddet evvel Türkiye şekilde 2053 kemiksiz kullanılmamış çıkarma hedefimizi açıkladık. Bu yeşil kalkınma hamlesinin hoppadak ülkemizi değil, alanımızı de dönüştürecek birlikte dönemin başlangıcı olduğuna inanıyorum” sanarak konuştu.

"İnsanın icra ettiği tahribatın bedelini ödüyorlar"
Erdoğan, Akdeniz'de dinç 17 binden birlikte tomar aktif türünün bulunduğunu belirterek, Antalya'da da caretta carettaların bulunduğunu söyledi. Caretta carettaların da denizlerin kirliliğinden ve hava değişikliğinden olumsuz etkilendiğine ayraç fail Emine Erdoğan, “Nesilleri muhatara altında bulunan bu canlılar düşüncesince derinliğine zamandır icraat yürütüyoruz. Yaralı olanların tedavileri tamamlanmasından sonraları baştan saf yaşamlarına bırakıyoruz. Hatta sabık yıl tedavisi tamamlanan 3 caretta carretta ve birlikte yeşil deniz kaplumbağasını Patara sahilinden denize bıraktık. ‘Belkıs' ismini verdiğim birlikte caretta carettanın da kişi annesiyim ve onun umuda yolculuğuna şehadet ettiğim düşüncesince aşırı mutluyum. Caretta carettaların 100 milyon yıldan birlikte tomar okyanuslarda yaşamış bulunduğu söyleniyor. Dünyanın en emektar şahitlerinden, kıran ve deniz ekosistemi düşüncesince elzem rolleri var. İnsanın icra ettiği tahribatın bedelini tükenme tehlikesiyle beniz yüze gelmiş şekilde ödemeleri hakkıyla aşırı biberli birlikte tablodur. Türkiye'nin deniz kaplumbağasının korunması düşüncesince gösterdiği çabayla Akdeniz'de' sağlam yurt olmasından şişman birlikte mevki duyuyorum. Bu çabayı beraberlik ile büyütür ve hepsi biyoçeşitliliği dulda dibine alırız” ifadelerini kullandı.

"Dünyayı iyileştirmenin anahtarı kalplerde saklı"
Dünyayı iyileştirmenin anahtarının kalplerin odalarında gizli bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Yeşil ekonomiye geçiş, uygarlık algımızda yapacağımız değişiklikle aracısız alakalıdır. Kadim tarihe bakacak olursak, gelişigüzel toplumda şahısların çıkarlarını tabiatın birlikte parçası şekilde ikrar ettiğini görürüz. Bugün geldiğimiz halin özeti, tabiatın ötekileştirilmesi, insanoğlunun kendini huy karşısında mütehakkim birlikte mevla pozisyonuna yükseltmesidir. Tüm medeniyetlerin doğa algısına ve huy ahlakına müteallik koskoca örnekleri var. Anadolu uygarlığı de bu manada insanlığın eş mirası bulunan birlikte zenginliktir. misal özgülemek gerekirse, dikme kesmeyi giriş kesmekle birlikte sayan, girmiş bulunduğu ormanda kıray ağaçlar korkmasın sanarak baltasını bezle örten solgun çiçeklerle tanrısal sohbetlere lobi birlikte anlayıştır Anadolu. Tabiatın diğer değil, tabiatla birlikte ve etraflı olduğumuz birlikte evren geleceğimiz olsun. Bu hem sorumluluğunuz tıpkı sürede adaletle girişmek durumunda olduğunuz güzergâh nesillere borcunuzdur” sanarak konuştu.

"Mavi Akdeniz düşüncesince dobra neticeler çıkacak"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, ev sahibi yurt şekilde Barselona Sözleşmesi 22. Taraf Ülkeler Toplantısı'nın üçüncü gününde “İstanbul Çevre Dostu Şehirler mükafat Töreni” düşüncesince birlikte arada olduklarını kaydetti. “Mavi Bir Akdeniz'e Doğru: Çöpsüz Miras Bırakmak; Biyolojik Çeşitliliği Korumak, İklim Dengesini Sürdürmek” temasıyla meydana gelen COP 22 toplantılarının ve taraf etkinliklerin dip halde bitmeme ettiğini dile getiren Bakan Kurum, “Bu toplantılarda Akdeniz'deki kirliliğin önüne geçmek, deniz canlılarını korumak, hava değişikliğinin etkilerini azaltmak, döngüsel tutum prensipleri çerçevesinde kendiliğinden yeten birlikte Akdeniz düşüncesince yürüteceğimiz çalışmalara müteallik dayanıklı aşırı mevzuyu ele alıyoruz. Bugün burada alacağımız kararların gökçe Akdeniz'in geleceği için, çocuklarımızın geleceği düşüncesince yararlı ve dobra neticeler getirmesini diliyorum” dedi.

"Kadın ve gençlerin desteği önemli"
Doğayı destek olmak amacıyla yaşama geçirilen gelişigüzel birlikte projenin en ehemmiyetli paydaşının çoluk çocuk ve hanımlar bulunduğunun altını çizen Bakan Kurum, “Bugün almış bulunduğu arsıulusal ödüllerle sınırları aşan kullanılmamış atılmış hareketinin de kahramanları gine kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımızdır. Emine Erdoğan'ın desteklediği gelişigüzel birlikte yöre projesiyle hepsi evren evlatlarının arı sili birlikte dünyada bahtiyar birlikte halde yaşamasına aşırı şişman katkılar sunmaktadır. Bu manada Barselona Sözleşmesi'nin sekretaryasının devre başkanlığı şekilde Emine Erdoğan'a çalışmalarımıza verdiği desteklerinden, toplantımıza ve rütbe törenimize katılımlarından ekolojik ortam huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine arazi verdi.
Konuşmaların arkası sıra Erdoğan, İspanya'dan Malaga Belediyesi namına Belediye Başkan Yardımcısı Gemma del Corral Parra'ya ödülünü arz etti. Diğer katılımcılara ise plaketleri arz edildi.

İsa Akar-Cem Geçim

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler