USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Elazığ'da depremin verdiği hasar devletin sevecenlik tarafından telafi edildi

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de meydana mevrut 6,8 büyüklüğündeki depremin üstünden 2 sene geçti.

Elazığ'da depremin verdiği hasar devletin sevecenlik tarafından telafi edildi
23-01-2022 13:10
Elazığ

Merkez üssü Sivrice ilçesi bulunan depremde Elazığ'da 37 ve Malatya'da 4 insan yaşamını kaybetti, yüzlerce insan yaralandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle depremin minimum kayıpla atlatılması ve vatandaşların dirilik güvenliğinin sağlanması düşüncesince ait bakanlıklar ve vilayet koordinesinde tamamı hissedar kuruluşlar seferber oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin yaşandığı önce akşamdan itibaren Elazığ'a geçerek günlerce kontrol istirdat ve iane faaliyetlerini yürüttü.

Türkiye'nin nice ilinden yüzlerce kontrol istirdat kadrosunun yönlendirildiği bölgede, koyu emek vermek kararı çökmüş altında küsurat 45 insan kurtarıldı.

Türkiye'nin ciharıyek birlikte depremzedelere iane kılmak amacıyla kuruluşlar ilkin kazanmak az daha sivil polis polis maşer kuruluşları ve yurttaşlar seferber oldu. Elazığ ve Malatya'da iane elini müşterek an olsun depremzedelerin üstünden çekmeyen devlet, afetten etkilenen binlerce aileye bugüne derece ait bakanlıklar gözetiminde Elazığ'a 820 milyon lirayı fazla ayni ve nakdi iane yaptı.

Verilen desteklerle biçim ve kırsalda canlı depremzedelerin afetten ötürü kıygın olmalarına vesile tanımayan devlet, meydana getirilen yardımlarla şefkatlilik elini tamamı depremzedelere hissettirdi. Depremzedelere gıda, giyim, kira, konteyner, eşya, küçükbaş ve kocabaş hayvan, zooloji düşüncesince yem, efsanevi sığınak çadırları kabilinden nice kalemde iane gerçekleştirildi.

Binlerce konutun çın hasar görmüş bulunduğu şehirde depremzedelerin hane ihtiyacını istikbal kılmak düşüncesince Bakan Kurum'un koordinesinde TOKİ kabilinden 24 bin 537 konutun inşası planlanarak 23 bin 249 konutun ihalesi yapıldı.

Yapımına başlanan 23 bin 9 konuttan 18 bin 435'i tamamlanarak Valilik koordinesinde ad çekme çekimi eliyle 17 bin 95 hane adalet sahiplerine konfirmasyon edildi. Depremin doğrudan peşi sıra çabuk hane gereksinim duyan 312 eş ise Cumhuriyet ve Bizmişen Mahallesi'ndeki sakınım konutlara yerleştirildi.

Yapımına başlanan konutların 6 bin 565'i kentsel inkılap konutu, 3 bin 375'i karye evi kazanmak az daha 15 bin 280'i facia konutu, 1164'ü toplumsal hane adına projelendirildi.

Depremde iş bölgeleri yıkılan yurttaşlar düşüncesince de yapımına başlanan 1352 iş yerinden 884'ü tamamlandı ve adalet sahiplerine teslimleri başladı.

Yeni müşterek Elazığ düz yazı edilmektedir

Depremzedelerin hane ihtiyacını bertaraf kılmak düşüncesince düzenlenen kesif çalışmayla site merkezinde Aksaray, Hicret, Gümüşkavak, Bizmişen, 12 evreden oluşan Yemişlik, 5 evreden oluşan Çatalçeşme mahalleleri ile Yazıkonak ve Akçakiraz beldelerindeki sakınım alanları ve Güneş Sitesi, Mustafapaşa, Rüstempaşa, Abdullahpaşa, Sürsürü mahalleleri, Sivrice, Palu, Baskil, Kovancılar, Karakoçan, Maden ilçelerindeki kentsel inkılap sahalarında yükselen çağdaş konutlarla adeta dünkü müşterek Elazığ düz yazı ediliyor.

Yaşam sektörü adına planlanan, içinde okul, iş yeri, cami, fırın, tatil alanları, nesil dubara parkları, spor tesisleri, gidiş ve çiftteker yollarının bulunduğu, dernekevi mimarinin izlerini taşıyan, yer düzenlemesiyle dikkati çekici konutlarla site hâlâ çağdaş müşterek görünüme kavuşuyor.

Kırsalda 3 bin 375 polat örgü hane projesi

Kırsaldaki depremzedelerin de yaralarını kavuşturmak düşüncesince emek vermek örümcek TOKİ, Baskil, Sivrice, Palu, Maden, Karakoçan ve Kovancılar ilçeleri ile merkeze ilişkin yekûn 198 köyde inşası planlanan 3 bin 375 polat örgü karye evinden 2 bin 825'inin ihalesini gerçekleştirdi. İhale kararında yapımına başlanan 1875 karye evinden 1006'sı tamamlanarak adalet sahiplerine konfirmasyon edildi.

Depremin yıktığı 23 meslek adına 41 meslek kazandırılıyor

Depremde çın hasar görmüş bulunduğu düşüncesince yıkılan 23 okulun adına Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde İl ve Devlet Yatırım Programı ile hayırseverlerin yardımı ile yapımına başlanan 41 okuldan 15'i tamamlandı, 27 okulda da ihya yapılarak yetişek öğretime açıldı.

Depremin bulunduğu tarihten bugüne şefkatlilik elini depremzedelerin üstünden müşterek an olsun çekmeyen devlet, yalnızca Kızılay, AFAD ve SYDV eliyle depremzedelere 23 bin 986 çadır, 95 bin 682 yatak, 215 bin 324 battaniye, 49 bin 512 ısıtıcı, 1709 tüp, 10 bin 580 çarşaf seti, 3 bin 416 soba, 22 bin 323 titrem odun ve kömür, 1 milyon 15 bin besin paketi, 233 bin 482 giyim, 189 bin 764 nesil bezi ve hıfzıssıhha kolisi, 885 bin 958 şişe su, 1625 fan ve 15 bin dezenfektan yardımında bulundu.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca (SYDV) 21 bin 309 aileye 15 milyon 234 bin 381, 726 esnafa 1 milyon 471, 324 aileye 6 milyon 120 bin liralık ayni ve nakdi iane yapıldı. İlçelere de 1 milyon 290 bin liralık dayanak noktası gönderildi, 5 milyon 820 bin liralık mesabesinde 61 bin 200 alım satım kartı dağıtıldı.

AFAD kabilinden da depremde evleri çın hasar gören ve şahıs olanakları ile barınmak talip ev sahiplerine 11 bin, kiracılara 5 bin, evleri ılımlı hasar gören ve şahıs olanakları ile barınmak talip ev sahiplerine 5 bin ve kiracılara 2 bin 500, iş bölgeleri çın hasar gören vatandaşlara ise 2 bin 500 liralık kazanmak az daha 133 milyon 440 bin liralık iane yapıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, riskli bölgelerde 7 bin 34 ege ve 946 müstecir kazanmak az daha yekûn 7 bin 980 insana bugüne derece 82 milyon 397 bin 952 liralık icar ödemesi yapıldı. Riskli düzlük içinde mülkiyetini hazineye devredip bedelini kabul kılmak talip 396 insana devletleştirme bedeli adına yekûn 81 milyon 416 bin 274 liralık ifa gerçekleştirildi.

Dask (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) ödemeleri kapsamında 22 bin 259 dosya tamamlanarak yekûn 223 milyon 42 bin 236 liralık ifa oldu.

Başlatılan baştan bayındırlık emek harcamaları kapsamında, çın hasar gören 80 cami yıkıldı, ılımlı ve bol hasar gören 11 camide ihya ve tamir emek harcaması yapıldı.

Yıkılan camilerin adına Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve hayırseverlerin sebebiyle yapımına başlanan camilerden 23'ü tamamlandı.

TOKİ kabilinden da düz yazı edilen şişko hane sahalarında vatandaşların tapınak ihtiyacının karşılanması amacıyla yapımına başlanan 12 camiden 9'u tamamlanarak hizmete sunuldu.

"Bina stokunda meydana mevrut tahribat iri seviyede giderildi"

Vali Ömer Toraman, AA muhabirine, 24 Ocak 2020'de yaşanmış bulunan depremde yaşamını kaybeden 41 kişiyi dualarla andıklarını söyledi.

Kentte iri müşterek hasar bırakan deprem daha sonra devletin ait eksiksiz kurumlarıyla adeta müşterek seferberlik duyuru edildiğini kaydeden Toraman, yaraların sarılması düşüncesince iri müşterek mücahede gider ettiklerini belirtti.

"Kentte meydana mevrut depremden sonraları oluşan hasarların telafisi düşüncesince devletimiz dehşet müşterek gayretle doğrudan işe koyulmuş ve endamsız müddette aşırı çın mesafeler kıvrım etmiştir." ifadelerini kullanan Toraman, çağ geldikleri noktada hem türel hem yönetsel süreçlerinin çabucak işletildiğini ve baştan düz yazı faaliyetlerinin TOKİ eliyle iri miktarda tamamlandığını vurguladı.

Vali Toraman, şu biçimde bitmeme etti:

"Depremin doğrudan peşi sıra Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde ve takibinde, İçişleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın ve öteki bakanlarımızın yaklaşan ilgisiyle şahsen sahada konum etmesiyle Elazığ'da oluşan hasarlar aşırı endamsız müddette telafi edilmeye başlanmıştır. Bugün nedeni ile gerçekte çatı stokunda meydana mevrut tahribat da iri seviyede giderildi."

Türkiye'de kentsel inkılap faaliyetleri düşüncesince ehemmiyetli müşterek adım

Evlerini konfirmasyon düzlük depremzedelerin dünkü konutlarında geçim ve emniyet içinde yaşadıklarını aktaran Toraman, Elazığ'da kentsel inkılap sahalarında aşırı çın müşterek cılız yapılış stokunun güçlendirildiğini bildirdi.

Yerel mimariye ve çağdaş şehirciliğe akla yatkın mahalleler ve hayat alanlarının düz yazı edildiğine aksan karşılayıcı Toraman, Türkiye'de kentsel inkılap faaliyetleri düşüncesince aşırı ehemmiyetli müşterek hamle ve vatandaşların hayat kalitesi ve standardının yükseltilmesine çevrik müşterek çalışkanlık bulunduğunu anlattı.

Kentsel inkılap ile yapılış stokunun yenilendiğini anlatım fail Toraman, devletin depremzedelerin yaralarının sarılması ve kıygın olmaması düşüncesince tahaffuz ve öteki ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında iri müşterek efor gösterdiğine dikkati çekti.

Depremin verdiği dokunca iri seviyede telafi edildi

Ağır hasarlı binaların yıkılmasından ötürü adalet sahibi bulunan yurttaşlar düşüncesince Elazığ'ın ayrışık yerlerinde mefruşat etütlerinin yapıldığını dile getiren Toraman, akla yatkın mefruşat şartlarını haiz yerlerde sakınım sahaların belirleme edildiğini, buralarda dünkü mahalleler düz yazı edildiğini, Yemişlik bölgesinin buna kip adına gösterilebileceğini anlatım etti.

Yemişlik sahasında 12 aşama biçiminde konutların düz yazı edildiğini, dünkü müşterek kentsel bölgeye ve mahalleye dönüştürüldüğünü bildiren Toraman, TOKİ kabilinden AFAD Başkanlığı koordinesinde imal edilen konutların vatandaşların hâlâ şen yaşayabilecekleri, mıhlı ve sakıncasız konutlar olduğuna ayraç etti.

Mahalle konsepti içinde yolları, parkları ve bahçeleri, camileri, alım satım ve yetişek alanlarıyla müşterek birlik dokuma edecek biçimde dünkü hayat alanlarının oluşturulduğunu kail Toroman, şehrin meydana getirilen dünkü konutlarla yerleşme sahasını hem şimal bununla beraber lodosluk istikametinde az buçuk hâlâ genişlettiğine dikkati çekti.

Vali Toraman, "Yürütülen faaliyetlerle Elazığ kentçilik manasında yapılış stokunu değiştirmiş, güncellenmiş, mıhlı ve sakıncasız bir duruma gelmiştir. Modern kentçilik prensiplerine akla yatkın geçinme alanları, mahalleler oluşmuş. Dolayısıyla depremin verdiği dokunca iri seviyede telafi edildi." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler