USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dr. Gündüz: ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından tenkil tarih

ABD'de bebek diriğ kurumunda fariza yapan, bu yurt ile Türkiye'deki bebek diriğ dair icraat örümcek Dr. Kadir Gündüz, "ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir." dedi.

Dr. Gündüz: ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından tenkil tarih
10-11-2021 12:18
New York

Türk yurttaşı Gündüz, ABD'deki bebek diriğ çalışmaları, uygulamalardaki zamanı kökenleri ve Türkiye'deki Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÇHGM) faaliyetleri ile aralarındaki farklar dair hazırladığı doktora tezi kendisince AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD'ye 1989'da doktora eğitimi düşüncesince gittiğini aktaran Gündüz, aileyle ilgili şartlardan çevre burada kaldığını, sonuç 12 senedir da Pennsylvania'nın Pittsburgh şehrindeki bebek diriğ ofisinde fariza yaptığını anlattı.

Gündüz, Türkiye'de 1986'da başladığı ve acele evresinde bıraktığı Gazi Üniversitesi'ndeki gayrı doktora çalışmasını, acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) sürecinde topu topu ülkede eve kapanmayı okazyon düşünülerek tamamladığını belirterek, ABD'deki bebek esirgemedeki uygulamaları gerekseme biçiminde Türk kültürüne akla yatkın borda bordaya manken şekilde ihya nerede ise hakeza borda bordaya acele konusunu seçtiğini kaydetti.

ABD'de bebek diriğ çalışmalarının Türkiye'deki kabilinden merkezi borda bordaya yapıya ilişkin olmadığına dikkati çekici Gündüz, bu bölgede federal, eyalet ve üste yerler düzeyinde 750'ye DOĞRU değişik kurumun değişik esame altında çalışkanlık gösterdiklerine ayraç etti.

"ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir"

Pittsburgh'taki bebek diriğ ofisinde çalışmaya başlamadan evvela bu bölgede eşiyle baş başa nice yetişek ve şehadetname programına katıldığını kail Gündüz, ABD'de 8 sene esirgeyici fasile şekilde bakım ettikleri, elan sonraları ailelerine dönemeyen dü evladı evlatlık edindikleri bilgisini paylaştı.

Gündüz, acele çalışmasıyla bu bölgede elan dip ve enteresan bilgilere ulaştığını kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:

"ABD'de bebek diriğ tarihi, evlatları annelerinden babalarından tenkil tarihidir. Açık ve belirgin şekilde hakeza söylenebilecek borda bordaya tarih. Bu, buraya mevrut evvel İngilizlerle başlıyor. İngilizler, Kızılderili evlatları ya kaçırarak ve ya savaşlarda onları elde ederek, annelerinden babalarından başta ayırıyorlar ve 'medeni' olsunlar diye, medenileştirmek düşüncesince İngiliz ailelere veriliyor. Yani evlatları ailelerinden açmak hakeza başlıyor Amerika'nın tarihinde."

ABD'de Kızılderililerden, kul şekilde geçer zenci topluma, üste Protestanların hakimiyeti altındaki Katolik ufaklıklara denli yurt süresince anlaşılan kesimlere müteveccih evlatları ailelerinden bölme politikalarının 1970'lere denli uygulandığını tamlayan Gündüz, bunun kökeninde, İngilizlerin ulusçu ve Proteston kaygılarının yattığını söyledi.

Gündüz, "Bu şu düşünmek değildir. İngilizler gitti, o da bitti. Değil. O ekin kaldı ve hala bitmeme ediyor. Bugün de evlatları ana babalarından aşırı bedava uzaklaştırıyoruz tığ bebek esirgemede." niteleyerek konuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi sırasında, 2018'de Meksika sınırından güzeşte ağır aksak muhacir evlatların ailelerinden koparılmasının bunun en sonuç örneği bulunduğunu dile getiren Gündüz, bu mevzuda 2019'da aleyhte maruz duruşma sonucuna karşın ailelerinden tahsil edilen muhacir evlatların yüzdelik 90'ının hala ailelerine dönemediğini kaydetti.

Gündüz, 21. yüzyılda ABD toplumunda, sınırdaki ağır aksak muhacir evlatları ailelerinden ayırırlarken fark ana babalarının kayıtlarının elleme borda bordaya biçimde alınmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Şimdi bu gidiş kesinlikle açıklanabilir? Çocuk kelimesi kelimesine borda bordaya meta, borda bordaya gereç kabilinden düşünülüyor, doğrusu borda bordaya kalem, bunu alıp borda bordaya kenara koyacaksam kimden aldığımın önemi namevcut gibi. Annelerin babaların kayıtları tutulmamış yahut tutulsa da adresleri yok, ulaşamıyoruz diyorlar, doğrusu o denli bedava hazmediliyor, bu ekin hala bitmeme ediyor."

ABD'de evlatların ailelerden "çocukların menfaatine" niteleyerek alındığını dile getiren Gündüz, "Dolayısıyla ABD'de bebek diriğ zamanı evlatları annelerinden babalarından bölme tarihidir diyince abartı falanca yapmış olmuyoruz, olanı anlatım etmiş oluyoruz." dedi.

Çocuk diriğ dalında evvel ab karşılaştırmalı düzentileme yapılıyor

Türkiye'de ise gene buyana bakıma kadın çocuklarla "müşfik borda bordaya komşu" kabilinden ilgilenildiğini tamlayan Gündüz, Türkiye'de evladı ailesinin indinde avlamak düşüncesince ne gerekiyorsa o yapılırken ABD'de ise evladı destek olmak namına evden tenkil eğiliminin bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yaptı.

Gündüz, "Türkiye ÇHGM fasile merkezli, ABD bebek diriğ kurumları ise ailesine dirlik bebek merkezli. Zaten çağdaş açıdan bebek esirgemenin Amerika'daki vazifesi evladı ana babasına dirlik korumaktır, tanımı bu." şeklinde konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki bebek diriğ karşılaştırmalı hakeza borda bordaya çalışmanın bilmiş yer aldığı kadarıyla evvel ab yapıldığını tamlayan Gündüz, "Amerikan bebek esirgemesini Türkiye'de tenkidî şekilde inceleyici borda bordaya düzentileme da yok. Çünkü ABD kültürel şekilde dominant yer aldığı düşüncesince 'ABD'de rastgele bilinçlilik güzeldir, hoştur' niteleyerek biliyoruz ya zımnında tenkidî bakmakta elhak zorlanıyoruz." dedi.

Gündüz, Türkiye'de bebek merkezli Sosyal Ekonomik Destek (SED) ismi maruz borda bordaya engelleyici yürütüm programı olduğuna aksan yaparak, "Yani Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, dallar bebek esirgemeye düşmesin, bunun kapsamına girmesin niteleyerek engelleyici tedarik şekilde ailelere iane ediyor." ifadesini kullandı.

"Türkiye'deki yürütüm topu topu dünyaya sağlam olacak borda bordaya şey"

ABD'de ülkenin türel ve kültürel yapısından çevre "önleyici program" olmadığını tamlayan Gündüz, "Çocuk esirgemede çalışıyorum. Biz, türel sınırlamalardan dolayı, çocukla ait borda bordaya maslahat oluşmadan evvela gidip onu önlemeye müteveccih borda bordaya çalışkanlık göstermeyiz fakat Türkiye bunu aşırı elleme yapıyor, topu topu dünyaya sağlam olacak borda bordaya şey." dedi.

Gündüz şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye'deki bebek diriğ kapsamındaki evlatların yüzdelik 85'i engelleyici programa giriyor. Bu, dünyanın aşırı az durumunda uygulanıyor. ABD'de bu yüzdelik sıfır. ABD'deki bebek esirgemede 'önleyici' demek, bebek maslahat oluşup bebek diriğ kurumuna geldikten sonraları elan kötüsü olmasın niteleyerek meydana getirilen programlara deniyor. Böyle açıkça borda bordaya ayrımlılık var. Böyle olunca ne oluyor, ABD'de rastgele 1000 çocuktan 6'sı evinin dışındayken, Türkiye'de rastgele 1000 çocuktan elden 1'i evinin dışında, 5'ine de SED veriliyor."

ABD'de, evlatları ana babalarından umumi açıdan gücün ayırdığı düşüncesince bebek diriğ kurumunun "öcü" kabilinden aşırı aksi borda bordaya gurur şekilde bilindiğini dile getiren Gündüz, Türkiye'de ise ana babaların gerekseme biçiminde ÇHGM'ye çocuklarını kendileri konfirmasyon edecek denli değişik borda bordaya basiret olduğuna dikkati çekti.

Gündüz, "Anlayış farkını beyan etmek düşüncesince diyorum, ana ata kendisi veriyor çocuğu, o da 1000'de 1'e karşılama ediyor. ABD'de gücün alınıyor, o da 1000'de 6 ediyor. Bu da aşırı erdemli borda bordaya rakam." şeklinde konuştu.

Kendi evinde bakılan çocuğa 1, evinden uzaktakine ise 9 dolar harcanıyor

Dünyada rastgele sene sayı farkı 250 bin çocuğun evlatlık edinildiği bilgisini paylaşan Gündüz, bunun yüzdelik 50'sinin ABD'de gerçekleştiğini söyledi.

Gündüz, ABD'de salname 120 ila 130 bin çocuğun evlatlık edinildiğini, Türkiye'de ise bu rakamın 17 bin yöresinde bulunduğunu anlatım ederek, ABD'de evlatlık edinilen yahut esirgeyici aileye maruz evlatların az elan tamamına yakınının ana babalarının yaşamda olduğuna dikkati çekti.

Evlatlık edinilen birtakım evlatları ana babaları arka istediği biçimde devletin umumi açıdan bunu reddettiğini aktaran Gündüz, arka verilse bile o çocuklarda elan borda bordaya tomar travmatik zararın ortaya çıktığının görüldüğü değerlendirmesinde bulundu.

Gündüz, "Çocuğa, evde anası babası baksın, onları destekle. Bunu neden ferah ferah söyleyebiliyorum zira evinden uzaklaştırılan evlatların yüzdelik 70'e yakını boşlama yardımıyla evinden uzaklaştırılıyor, görünürde sömürme yok." dedi.

Muhtaç çocukların, gurur yahut ecnebi aileler hesabına kişi aileleri yahut akrabaları görünürde desteklenerek büyümesinin en elleme yürütüm bulunduğunu tamlayan Gündüz, bunun da Türkiye'de değerli borda bordaya biçimde uygulandığını kaydetti.

Gündüz, acele çalışmasından çıkan neticeleri şöyleki özetledi:

"Açık ve belirgin olarak, bir, Türkiye'deki ÇHGM, fasile ve bebek merkezlidir, ABD'de ise ana babasına dirlik bebek merkezlidir, borda bordaya ab bu bebek lehine aşırı ehemmiyetli borda bordaya durum. Çünkü Türkiye bebek esirgemesi evladı evinde beslemek düşüncesince ne gerekiyorsa onu yapıyor, ABD’nin hakeza borda bordaya kaygısı yok. Teoride mevcut fakat uygulamaya bakınca, türel tensikat buna bariyer oluyor. İki, Türkiye'de borda bordaya numara derecede engelleyici paket uygulamaları yapıldığı düşüncesince bebek diriğ kapsamındaki evlatların yüzdelik 85'ine kişi evinde bakılıyor, ABD’de bu olmuyor. Üç, kişi evinde bakılması düşüncesince çocuğa harcadığın rastgele 1 dolar için, evinden uzakta bakmaya kalkarsan 9 dolar harcıyorsun, doğrusu evladı evinden kurtarmak iktisadi şekilde aşırı şişman borda bordaya yük. Bunlar araştırmalar, 1'e 9 ödüyorsun."

Türkiye’de başkaca ÇHGM'nin çocukla sahn boyu ilgilendiğinin, 18 yaşını doldurduktan sonraları iş garantisi verdiğinin altını çizen Gündüz, ABD’de hakeza borda bordaya uygulamanın da olmadığını kaydederek, "Yani yaşama alıştırmak itibarıyla Türkiye bebek esirgemesi aşırı gelecek derecede borda bordaya uygulamaya imza atıyor. Birçok ülkede bu yok." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler