USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dönmez: Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, cazibe ve katıksız katıksız gürültü yağı lambası faturalarındaki artışla ilişik sıkıntının Türkiye'ye başmaklık değil, toptan bir çöküntü bulunduğunu belirterek, 'Fiyat dair ortaya çıkan artışların aracısız yurttaş

Dönmez: Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz
05-11-2021 14:08
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, cazibe ve natürel kavara faturalarındaki artışla ait sıkıntının Türkiye'ye katışıksız değil, toptan bir akse bulunduğunu belirterek, "Fiyat dair ortaya çıkan artışların aracısız yurttaşlarımıza yansımasını mâni olmak namına muktezi rastgele adımı atıyoruz. Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz" dedi.

Bursa'ya mevrut Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Mimar ve Mühendisler Grubu ile danışma toplantısı yaptı. Toplantı sonrası izah işleyen Bakan Dönmez, cazibe ve natürel kavara faturalarındaki artışa değindi. Sıkıntının Türkiye'ye katışıksız değil, toptan bir akse bulunduğunu kail Dönmez, "Fiyat dair ortaya çıkan artışların aracısız yurttaşlarımıza yansımasını mâni olmak namına muktezi rastgele adımı atıyoruz. Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz" dedi. Hedeflerinin, erke dalında 'Milli Bağımsızlık' bulunduğunu açıklanan Bakan Dönmez, şöyleki konuştu:

"Bakanlık şekilde domestik ve ulusal erke temelinde attığımız adımların yaşanmış bulunan bu erke krizinde ne derece akilane hamleler bulunduğunu gördük. Milli Enerji ve Maden Politikamız çerçevesinde sonuncu hedefimiz erke alanında, 'Milli Bağımsızlık' hedefine ulaşmaktır. Bu politikalar bizim millileşme ve yerlileşme hikayelerinde rehberimiz olmuştur. Enerjide kendiliğinden yeten iklim olma vizyonuyla çalışmalarımızı planlıyor ve yürütüyoruz. 20 sene ilkin hidroelektrik ağırlıklı bir yenilenebilir erke portföyümüz varken bugün rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal kaynakların da ağırlığını artırmasıyla hâlâ kararlı bir yenilenebilir erke portföyüne ulaştık. 2023 yılı sebebi ile geçmiş birimi devreye alınacak Akkuyu Nükleer Santrali ile çekirdeksel erke de bu çeşitliliğe yardım sağlayacak önemli kaynaklardan birisi olacak inşallah. Yaptığımız derin çalışmalarla yerleşmiş gücümüz 100 bin megavata yaklaştı. Yenilenebilir enerjideki yerleşmiş gücümüz 52 bin megavatın üzerinde. Bir bambaşka ifadeyle, yerleşmiş gücümüzün yüzdelik 53'ü yenilenebilir erke kaynaklarından oluşuyor."

'JEOTERMAL ENERJİDE AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ'

Enerji dair dışa bağımlılığın Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modelleriyle aşıldığını kail Dönmez, "Türkiye'de sonuç 15 sene averajlarına baktığınız devir rastgele sene kısaca 5 bilyon dolarlık cazibe üretimi yapılıyor. Ama beğenilen ekipmanların maatteessüf yarısından bir aşırı ithal ediliyor. Bakıyorsunuz aşırı eleştiri malzemeler, envestisman ücretinin yarısından bir aşırı ithal ediliyor. Bir yerde doğal, temiz, kişi domestik kaynağımız gün suya değer ödemek zorunda kalmazsınız fakat onu elektriğe muhavvil kaynaklara değer ödüyorsunuz. YEKA modelleriyle bunu bilakis çevirdik. Bugün yüzdelik 60- 70 domestik programlara erbap ekipmanlarımız var. 20 sene ilkin 19 megavat bulunan rüzgâr enerjisi yerleşmiş gücümüzü 526 büküm artırarak 10 bin megavat düzeyine çıkardık. Avrupa'da hidroelektrikte ikinci, jeotermal enerjide bir numara sıradayız. Güneş enerjisi ilkin yüzdelik 92'ye vasıl lisanssız üretimle tabana en bir tomar yaydığımız erke deposu oldu. Diyoruz ki kişi elektriğini, kişi enerjini kendin üretebilirsin" diyerek konuştu.

'540 MİLYAR METREKÜPLÜK DOĞAL GAZ KEŞFİ YAPTIK'

Fatih Sondaj Gemisi'nin çalışmalarına da yer veren Dönmez, çalışmaların takvime akla yatkın bir halde ilerlediğini, 2023 senesinde gazın düzene bağlanmasını hedeflediklerini söyledi. Dönmez, 2027 senesinde ise rezervlerin Türkiye'nin salname iç tüketiminin üçte birtanesini karşılar bir duruma geleceğini belirterek, "Ülkemizi evren erke liginde beş altı adım atlatıp fevk seviyelere çıkaracak çalışmaların en başlangıcında Karadeniz'deki kavara keşfimiz gelmektedir. Fatih Sondaj Gemimizle, 2020 yılı orak ayı ayında Karadeniz'deki geçmiş kavara keşfimiz ve akabinde bitmeme eden icraat kararı hep 540 bilyon metreküplük natürel kavara keşfi yaptık. Buradaki çalışmalarımız takvime akla yatkın bir halde ilerliyor. Hedefimiz gazın 2023 senesinde düzene bağlanması ve geçmiş safha kavara akışının sağlanması. Bu rezerv, 2027 senesinde en erdemli istihsal kapasitesine ulaştığında, Türkiye'nin salname iç tüketiminin üçte birtanesini karşılar bir duruma gelecek" dedi.

FATURALARA BÜTÇE DESTEĞİ

Elektrik ve natürel kavara faturalarına da yer veren Bakan Dönmez, değer artışındaki sıkıntının Türkiye'ye katışıksız değil, toptan bir akse bulunduğunu söyledi. Dönmez, "Enerji sektöründeki bir gayrı önemli özellik da bildirme güvenliği ve fiyatlar. Başta da bahsettiğim kadar toptan piyasalarda şişman bir akse yaşanıyor. Türkiye şekilde ihtiyacımız bulunan kavara temini hususunda sorunumuz olmamakla birlikte, yaptığımız görüşmeler kararı arttırma kaynaklardan gerçekleştirme imkânları da oluşturduk. Diğer yandan değer dair ortaya çıkan artışların aracısız yurttaşlarımıza yansımasını mâni olmak namına muktezi rastgele adımı atıyoruz. Faturaların önemli bir kısmını bütçeden karşılıyoruz" diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler