USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Donbas’taki ayrılıkçıların hedeflediği 'sınırlar' Rusya'nın karışma bölgesine müteallik ipu

Rusya’nın bağımsızlığını tanıyarak er göndermeye başladığı Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki sözde yönetimlerin "sınır iddiaları”, alanda dünkü problemlere bap aralayacak.

Donbas’taki ayrılıkçıların hedeflediği 'sınırlar' Rusya'nın karışma bölgesine müteallik ipu
24-02-2022 13:45
Moskova

Rusya’nın bağımsızlığını tanıyarak er göndermeye başladığı Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki sözde yönetimlerin "sınır iddiaları”, alanda acemi problemlere bap aralayacak.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi başladıRusya Ukrayna'nın kentlerini vuruyorSebepleri ve sonuçlarıyla Rusya’nın Ukrayna’yı işgali

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki sözde cumhuriyetleri tanıması, Moskova’nın "hangi sınırları" dikkate alacağı ve başlatmış olduğu askeri müdahaleyi nerede durduracağı sorusunu yanında getiriyor.

Putin’in ifadesiyle “Rusya, bu yönetimleri tanırken onların anayasasını ve öbür resmi belgelerini de tanımış” olacağından herhangi bir dü yönetimin sözde anayasasında anons etmiş olduğu sınırlar, Moskova kabilinden ikrar edilmiş olacak.

Sözde yönetimlerin belgelerinde toprak düzlük uç iddiaları

Sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin anayasasında yönetimin sınırlarının “kuruluş gününde mevcud sınırlarla belirlendiği” kaydediliyor.

İlgili yasada bu sözde sınırlar düşüncesince Harkiv, Dnipro, ve Zaporojya bölgesi yönetsel sınırlarına bitişik bulunan “kara suları engelleme Donetsk bölgesinin tamamının” tarifi veriliyor.

Sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin de anayasasında yönetimin sınırlarının “kuruluş gününde mevcud sınırlarla belirlendiği” tabir ediliyor.

Yasalarında ise sözde sınırlar düşüncesince Harkiv bölgesi yönetsel sınırlarına bitişik bulunan “Luhansk bölgesinin tamamı” tanım ediliyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların “bugün kontrolünde bulunan bölge” ise Donetsk ve Luhansk kent merkezleri çevresinde bulunuyor.

Rusya’nın sınırları tanıması müdahalenin boyutları üstüne emare verebilir

Her dü yönetsel birime bağlanmış artan yerler şu demek oluyor ki “ayrılıkçıların adalet tez etmiş olduğu sınırlar, dakika Ukrayna ordusunun” kontrolünde toprak alıyor.

Rusya’nın bu sınırları tanıması, Ukrayna topraklarına müteveccih askeri karışma ve sevkiyatların uzanacağı bölgeye ilişkin düşün verebilir.

Zira Putin, Kiev yönetimi ile ayrılıkçılar ortada çatışmaları durduran Minsk anlaşmalarının Kiev yönetimince öldürüldüğünü söyleyerek, bu anlaşmaların bundan sonra bulunmayan mesabesinde bulunduğunu anons etti.

"Minsk anlaşmalarının bulunmayan olması" buyurmak değini hattını da kaldırıyor

"Minsk anlaşmalarının bulunmayan mesabesinde olması" buyurmak ise ateşkesin ortadan kalkması, Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar ortada mütareke ile baş başa herhangi bir dü tarafın da ağırbaşlı silahları arka çekmesini mucip “temas hattının ortadan kalkıyor olması” anlamına geliyor.

Rusya, Ukrayna ordusunun etraflıca süredir bu değini hattına bir güzel yaklaştığını, 120 bin yöresinde er ve ağırbaşlı silahlar konuşlandırdığını, nedeniyle değini hattıyla bağlanmış barışma maddelerinin ihlal edildiğini öne sürüyor.

Rusya, herhangi bir dü yönetim ile meydana getirdiği anlaşmada bu alanlarda barışın sağlanması düşüncesince askeri iane desteği lafı verdi. Hemen peşinden Rusya Parlamentosunda ülke dışına er irsal üstüne Putin’e mezuniyet sağlayan değişmeyen onaylandı.

Bölgeye gönderilecek toplanmış Rus askeri sayısı, çalışkanlık alanları, görevleri ve alanda kalma süreleri ise Rus anayasası gereği Putin kabilinden belirleniyor.

Rus askerinin "bahsedilen yönetimlerin sınırlarının güvenliğini" sağlamaya müteveccih operasyonlara dayanak noktası vereceği kestirim ediliyor.

Donbas’ta mevcut sivillerin, Rusya’nın Rostov sahasına tahliyesi kararları da bölgedeki askeri arbede ve müdahalenin boyutlarının büyüyebileceği iddialarını destekliyor.

Ayrılıkçıların Karadeniz'de kontrolü sağlayacak Mariupol kabilinden ciddi yerlere Rus askeri birliklerini konuşlandırması biçiminde arbede alanı genişleyecek.

Donbas krizi

Ukrayna’da 2014’te yakut olaylarının arkası sıra Batı yanlısı hükümetin yönetime gelmesi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçmasıyla baş başa Rus budunsal kökenine eş nüfusun koyu kendisine yaşamış olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar, Kiev yönetimine dirlik çıkarak yönetimler anons etti.

Dünyada o günlerde tek kimsenin tanımadığı fakat Rusya’nın dayanak noktası verdiği sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni anons fail ayrılıkçılarla Kiev yönetimi güçleri ortada kaba ve hunriz çatışmalar yaşandı.

Çatışmaların durdurulmasına müteveccih 2014 ve 2015’te Minsk anlaşmaları imzalansa da mütareke ihlalleri bitmeme etti ve bugüne kadarki çatışmalarda 14 bin yöresinde insanoğlunun yaşamını kaybetmiş olduğu belirtiliyor.

Rusya, akıbet aylarda Ukrayna sınırında meydana getirdiği askeri yığınağın arkası sıra sabaha dirlik birtakımı kentlere askeri karışma başlatmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler