USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Doğu'yu, Karadeniz'e bağlayan Pirinkayalar Tüneli açıldı

Doğu'yu Karadeniz'e bağlayarak, güçlü şita şartlarında çabuk ve okunabilen misyon sağlayacak bulunan Erzurum- Artvin ortada yapılan 2 bin 272 mt. uzunluğundaki Pirinkayalar Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videoteyp konferansla katılmış olduğu törenle açıld?

Doğu'yu, Karadeniz'e bağlayan Pirinkayalar Tüneli açıldı
29-12-2021 16:19

Pirinkayalar Tüneli'nin açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Erzurum ve Artvin valileri, milletvekilleri, şehremaneti başkanları, Karayolları Genel Müdürlüğü yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. Helikopterle açım bölgesine mevrut Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, merasim evveliyat çalışanlar ve vatandaşlarla tünelin uğrunda ışık çektirdi. Açılış töreninde mütekellim Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Doğu Anadolu bölgemizi, Karadeniz bölgemize bağlayan Erzurum-Artvin yolu hesabına mensur ettiğimiz Pirinkayalar Tüneli'mizin açılışına teşriflerinizden dolayı, Erzurumlu ve Artvinli kardeşlerim yerine şükranlarımızı sunuyorum. AK Parti hükümetleri devrinde Erzurum'un ayrılmış defa uzunluğunu 49 kilometreden alıp 12 büküm artırarak, 620 kilometreye çıkardık.

Erzurum il genelinde halen bitmeme fail dört dörtlük 20 nüsha karaca yolu projemizde koyu emek vermek halindeyiz. Artvin genelinde de 13 ayrı karaca yolu projemizde çalışmalarımız bitmeme ediyor. Bugün açım programına katılımlarınızla bizleri onurlandırdığınız, Erzurum-Artvin karaca yolu üstündeki Pirinkayalar Tüneli, sıkıca ortak topoğrafyada toprak düzlük sarp ve ters 22 virajın toprak aldığı, ciddi şita şartlarında gidiş geliş akışının kesintiye uğramış bulunduğu Pirinkayalar geçişini rahatlatacaktır. Bu şekilde, Erzurumlu dadaşımızın Karadenizli kardeşine ulaşımı baş döndürücü henüz şen olacak. Sürücüleri zorlayan, bilhassa şita aylarında tehlikesi ortak güzel küsurat geçişler de tarihe karışacak. Projemizin yapıldığı bölge, 1'inci aşama katıksız sit sahası bulunduğu düşüncesince faziletli mevzi hassasiyetiyle çalıştık” dedi.

GÜVENLİ VE KESİNTİSİZ ULAŞIM

Törene videoteyp konuşma yöntemiyle eklenmiş bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Pirinkaya Tünelimizin ülkemize, bölgemize Erzurum ve Artvin’imize iyi olmasını diliyorum. Erzurum-Artvin yolu üstündeki bu tünel, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgemizle Karadeniz bölgemizdeki ulaşımı akıcı bir duruma getirme projemizin en ehemmiyetli unsurlarından birisidir. Tünel uzunluğu 2 bin 272 m. olan, bağlanak eliyle baş başa toplanmış uzunluğu 3,4 kilometre yakın bu plan Erzurum-Artvin ortada insanoğlu ve verim trafiğinin hızlı, emin ve akıcı biçimde sürmesini gerçekleştirme edecektir. İki kent arasındaki gezi edecek yurttaşlarımız buzlanma, taş düşmesi, yalpı akıntısı kıl payı tehlikelerden ırak biçimde tünelle gidecekleri yere çabucak ulaşacakladır. Ülkemizin yılda 18 milyona yakın tasarrufunun indinde karbon salınımı da azalarak bu tünel çevrenin korunmasına da ulama yapacaktır. Erzurum ve Artvin, 2'si de faziletli gezim potansiyeline erbap 2 ilin bu tünelle kolaylaşması, baş başa dünkü fırsatları da getirecektir” diyerek konuştu.

'KUTLU YÜRÜYÜŞÜN YENİ ADIMINI ATIYORUZ'

Geçen 19 yılda en baş döndürücü envestisman meydana getirilen alanlardan birinin erişim bulunduğunu tamlayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ülkemizin ayrılmış defa uzunluğunu 6 bin 100 kilometreden 28 bin 473 kilometreye çıkardık. Onun indinde 14 bin 516 kilometre faziletli standartlı yolu ülkemize kazandırdık. Otoyol uzunluğumuz 3 bin 532 kilometreye yükselttik. Tüm bu yöntemler üstünde toplanmış uzunluğunu 50 kilometreden 639 kilometreye çıkardığımız tüneller, çıkardığımız tüneller, köprüler, viyadükler mensur ettik. Yaptığımız tamamı bu eserlerle ne aşılmaz dağlar, ne geçilmez vadiler, ne boğaz vermez ırmaklar bıraktık. Yıllardır envestisman yapılmayan sert yolu ağımızın tamamını, sıfırdan yapmışçasına yeniledik. Havalimanlarının sayısını 56’ya çıkararak ülkemizin herhangi ortak köşesini bu hizmete kavuşturduk. Ülkemizin muhtelif kıyılarında mensur ettiğimiz, genişlettiğimiz dev limanlarla aut ticaretimiz düşüncesince bu olanağı da amade bir duruma getirdik. Eğitimden sağlığa, enerjiden haberleşmeye tamamı bölgelerde benzeri yatırımlarla ülkemizin çehresini değiştirdik. Bunca yatırımı tümüyle fiyaka olsun, sayı olsun diyerek yapmadık. Bu yatırımları esas şişman atılımımızın altyapısını alarak planladık ve yaşama geçirdik. Hamdolsun, zaman Türkiye, kaslı ve büyümekte bulunan devletler ortada hem en kapsamlı, en dünkü çağcıl kalkınma altyapısına erbap mutluluk şekilde öne çıkmaktadır. Ekonomik sistemin köklü sarsıldığı dünkü çatışma sancılarının çekilmiş bulunduğu devirde Türkiye, altyapısıyla hedeflerine akıllıcasına kararlılıkla ilerlemektedir. Hedefimiz, ülkemizi dünyanın en şişman 10 ekonomisinden birisi biçimine getirerek, henüz çalışan lakırtı sahibi kılmaktır. Savunma uran ilkin iktisap etmek kıl payı ülkemizi çabucak ihya çabamızın gerisindeki ön ehemmiyetli güdü budur. 3,5 trilyon dolar harcayarak kurduğumuz bu altyapının hakkını vereceğiz. Burada hemen ortak tünel açmıyoruz, Türkiye’nin aydın istikbaline uzanan mutlu yürüyüşün dünkü ortak adımını atıyoruz."

Konuşmanın peşi sıra Bakan Karaismailoğlu ve beraberindekiler, açım kurdelesini kesti. Bakan Karaismailoğlu, henüz sonradan kullandığı araç ile Pirinkayalar Tüneli'ni geçti. Bakan Karaismailoğlu, henüz sonradan Uzundure ilçesine 16 kilometre mesafedeki Tortum Şelalesi'ni gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler