USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Doğu ve Güneydoğu'da kalan yağışlar baraj ve göllere 'can suyu' oldu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde akıbet devirde can alıcı bulunan yağışlar, global ısınmaya ilişkin susuzluk zımnında su seviyesinde iri düşüşün yaşandığı baraj ve göletlerin dolması düşüncesince rüya oldu.

Doğu ve Güneydoğu'da kalan yağışlar baraj ve göllere 'can suyu' oldu
02-03-2022 12:12
Elazığ

Küresel ısınmaya ilişikli sonuç zamanlarda buharlaşmanın artarak çoğalması ve başta sabık sene yaşanmış bulunan yağışsızlık barajlardaki su seviyelerini de düşürdü.

Kış devri çarpıcı bulunan yağışlar, kuruluşa noktasına mevrut baraj ve göletler düşüncesince adeta dirilik suyu olurken, doluluk oranına ilişikli umutları da artırdı.

Depolamalı tesislere mevrut suyun kestirmece yüzdelik 60'ının kar erimesinden kaynaklandığı ülkede mart ayından itibaren barajlardaki doluluğun hâlâ da artarak çoğalması bekleniyor.

"Bu sene kar yağışı ehemmiyetli derecede arttı"

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, AA muhabirine, 2021 senesinde ülkenin Marmara Bölgesi dünya öteki bölgelerinde umumi namına yağmur azlığı yaşandığını anımsattı.

Bu sene kar yağışının ehemmiyetli derecede arttığına ayraç fail Dündar, yazık bölgelerindeki Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl'de bu yağışların 55 baraj ve gölete de yansıdığını belirtti.

Dündar, "Bu kar yağışı arazi altı suyunu hizmetçi noktasında baş döndürücü çalışan müşterek kaynak. Karların erimesiyle su, ambarlama tesislerine akıllıca akın gösteriyor. Bu da ambarlama kapasitesinin artışına okazyon olmakta." dedi.

İl bazlı yağışlarda yaşanmış bulunan gelişmeye ilişikli Dündar, şunları kaydetti:

"Bingöl'de eski yıla layıkıyla yüzdelik 47 kabil müşterek çoğalma yalan konusuyken, derinliğine dönemli sürece baktığımızda yüzdelik 4,2 hâlâ az müşterek yağmur yalan konusu. Elazığ'a baktığımızda derinliğine yılların averajına layıkıyla yüzdelik 6,6 eksilme yalan konusuyken sabık yıla layıkıyla yüzdelik 17,6 kabil çoğalma var. Tunceli'de ise derinliğine yılların averajına layıkıyla yüzdelik 22 kabil müşterek çoğalma olmuş. Hem de sabık yıla layıkıyla yüzdelik 45 yağmur fazlalığından bahsedebiliyoruz. Bahar çağında karların eriyip akışa geçmesiyle ambarlama tesislerimize de katkısının olabileceği açık. Bu çerçevede semt müdürlüğümüzün içerisinde arazi düzlük nice erke barajımızda sabık yıla layıkıyla hâlâ dobra durumdayız."

Kar yağışının peşi esna ilkbaharda muhtemel yağmurla su seviyesinde hâlâ da çoğalma beklediklerine ayraç fail Dündar, şu biçimde konuştu:

"Bölgemizdeki başta sulama tesislerimizde ehemmiyetli müşterek dava yaşanmadan inşallah 2022 yılını da atlatırız sanarak planlıyoruz. Bu kapsamda Elazığ'daki Cip, Kalecik, Kanatlı kabil barajlarda aldığı kadar suyumuz var. Keban Barajı'ndan faydalanan çiftçilerimiz açısından baktığımızda da yükselme yüksekliği az buçuk artsa da sulamada başağrısı yaşanmayacak biçimde 2022 yılını inşallah kalburüstü müşterek biçimde geçirmiş olacağız. Beklentimiz bahar yağışlarıyla barajlarımızda ihtiyacımız bulunan suyun depolanması ve çiftçilerimizin 2022 zirai faaliyetinde müşterek başağrısı yaşanmadan bu sürecin atlatılmasıdır."

Dündar, bu süreçte çiftçilere sulamada tasarruflu olmaları çağrısında bulunarak, "DSİ namına kâffesi mestur sulama sistemlerimizde bundan sonradan sayaçlı düzene geçiyoruz. Bölgemizde 2022 senesinde müşterek başağrısı yaşanmaması düşüncesince çiftçilerimizle çalışkan müşterek çalışmanın içine gireceğiz." sanarak konuştu.

Barajların doluluk oranında ağır çoğalma bekleniyor

DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcısı Fazıl Aslan da dünyada toptan ısınmadan meydana gelen olumsuzlukların yaşandığını, Türkiye'de de bu etkilerin görüldüğünü söyledi.

Geçen senenin yağışsız geçtiğini, başta döşenmemiş ekincilik faaliyeti yürütenlerin bundan etkilendiğini kaydeden Aslan, yağmur azlığından barajlardaki su düzeyinin de etkilendiğini aktardı.

Aslan, bu süreçte kendilerine sakıt sorumluluğun toptan ısınmadan kaynaklanabilecek tesirleri minimize kılmak düşüncesince önlemler kabul kılmak bulunduğunu anlatarak, en şişman gayretlerinin hâlâ baş döndürücü su ambarlama tesisi gerçekleştirmek bulunduğunu bildirdi.

Sorumluluk bölgelerindeki Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak'ta DSİ namına mensur ettikleri su ambarlama tesisleri sebebiyle bahis konusu menfi durumun minimize edildiğine dikkati çekici Aslan, kuraklığa karşın projeli alanlardaki sulama ihtiyacını karşıladıklarını, rastgele müşterek sorunla karşılaşmadıklarını belirtti.

Aslan, mensur edilen barajların çarpıcılık üretimi, sulama, içmece suyu kabil çabucak baş döndürücü hedefe misyon ettiğine ayraç ederek, "2021'in ilk teşrin kocaoğlan sonu bakımından 5 ildeki 16 barajda sayı farkı doluluk payı (ekim ayı) yüzdelik 23 seviyelerine genişliğinde düştü, 22 gücük ay bakımından yüzdelik 26'ya yükseldi." ifadesini kullandı.

"Barajlarımızdaki su miktarının derin benek bulunan ilk teşrin ayından sonradan adım adım yükseldiğini görüyoruz." diyen Aslan, doluluk rakamlarını bu tarihte belirlemenin akıllıca olamayacağını aktardı.

Bölgedeki birtakımı barajların 1 Ekim 2021 ile 22 Şubat 2022 tarihleri arasındaki verilerini paylaşan Aslan, "Su sarfiyatının azalması ve yağışlarla, mensur ettiğimiz 16 barajımızdaki hep su miktarı şu anne genişliğinde kestirmece 226 milyon metreküp arttı. Bölgemizdeki ehemmiyetli barajlardan Kralkızı Barajı'nda doluluk yüzdelik 23'ten yüzdelik 26'ya, Dicle Barajı'nda yüzdelik 52'den yüzdelik 66'ya, Batman Barajı'ndaki doluluk yüzdelik 8'den yüzdelik 25'e, Siirt'teki barajlarımızdan Çetin Barajı yüzdelik 2,8'den yüzdelik 59'a, Alkumru Barajı da ise yüzdelik 6'dan yüzdelik 59,5'e yükselmiş durumda." halinde konuştu.

Bu sene ister alanda ister ilde çarpıcı bulunan kar yağışlarının sonuç aşama müjdeli bulunduğunu özetleyen Aslan, kar yağışlarının en şişman faydasının su akımlarının beraberinde arazi altı sularını da ağır biçimde beslemesi bulunduğunu bildirdi.

Aslan, kar yağışının çiftçilere de baş döndürücü şişman faydası bulunduğunu dile getirerek, "Şükür ki bu dobra müşterek sene ha bizim açımızdan. Karların erimesiyle ister arazi altı suyunda gerekse barajlarımızın doluluk oranında ağır çoğalma bekliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler