USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Ramazan Bayramı mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ramazan Bayramı mesajında kâffesi İslam âleminin bayramını kutlama ederek, “Ramazan ayının kalplerimize kazandırdığı naziklik ve nazikâne başta ebeveyn ve büyüklerimiz kazanmak kabil eş, arkadaş ve akrabalarımızı görüşme etmeliyiz”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Ramazan Bayramı mesajı
02-05-2022 11:04
Mesajında Ramazan ayının önemine yer veren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ramazan Bayramı mesajında şu ifadelere toprak verdi:

“İbadetlerimizle Rabbimize yaklaştığımız, itikâfımızla kendimizle yüzleştiğimiz, iyiliklerimizle insanlığa imge olduğumuz müşterek Ramazan'ın arkası sıra bayrama kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Bizlere Ramazan'ı canlandırma etmeyi kader fail ve Ramazan Bayramı sevincini yaşatan büyük Rabbimize hamdüsenalar olsun.

Benmerkezci müşterek anlayışı öne çıkartan çağcıl dönemin ömür biçimi, insanoğlunun iç dünyasını çokça yormakta ve beledi aslî değerleri günbegün örselemektedir. Sıla-i rahim, dayanışma, teavün ve paylaşma kabil değerler, bir çok devir yevmiye yaşamın hengâmesine feda edilmektedir. Bunun mübrem müşterek kararı namına insan, bireyselleşme girdabında tedricen yalnızlığa hükümlü olmakta; varlığını manalı bir duruma getiren maşeri değerlerden peyderpey uzaklaşmaktadır. Elbette camianın özünü gerçekleştiren değme insan, en önce fert bulunduğunun idrakinde olmalıdır. Ancak, fert iktisap kılmak ile bireyselleşmenin farkı cezaevi gerisi edildiğinde, maşeri huzurun, barışın, bütünlük ve beraberliğin çıban alması mübrem olacaktır.

Yüce dinimiz İslam, getirmiş olduğu öge ve değerlerle bireyselliği öteleyen ve maşeri yaşamı önceleyen müşterek dindir. Bu dinin müntesiplerinin ayırıcı vasfı ise, en önce fert namına varoluşun idrakine erme, kendini kültür ve çevreyle geniş olma idealini sahn düsturu edinmeleridir. Yüce dinimiz, endişe dünyamızdan ibadetlerimize derece değme bölgede müşterek arada olmamızı, beraberce cereyan etmemizi ve birbirimizin bilincinde olmamızı önemser ve ayrıca bunu emreder. Bireyselleşmeye götürücü bencillik, kibir, hırs, tamahkârlık kabil aksi duygulardan bizleri arındırarak diğerkâmlık, tevazu, içtenlik ve tatmin kabil maşeri erdemlere yöneltir. Nitekim namazımız, orucumuz, zekâtımız, fıtır sadakamız ve ibadetlerimizin değme biri, bizde çelimli müşterek varlık bilinci ve bütünlük şuuru düz yazı ederek bizleri, romanesk ve fikrî yalnızlıktan koruyacak müşterek işleve sahiptir.

Ortak inancın, tarihin ve medeniyetin içtimai hafızada baştan canlandığı meserret ve şenlik günleri bulunan bayramlarımız ise ayrışık sebeplerle ayrı sakıt kalplerin gine buluşmuş olduğu sulh ve meserret zamanlarıdır. Kardeşlik şuurumuzun ve birbirimize muhabbetimizin maşeri boyutta doruğa eriştiği rahat günleridir. Birbirimize kadın oluşumuzun farkına vardığımız bu günler, sevme, bedel ita ve paylaşma ekseninde atık adımlarla gönüllerimizin yakınlaşmasına punt olmaktadır. İşte dönemin değerini algı ederek geçirdiğimiz müşterek ayın arkası sıra eriştiğimiz Ramazan Bayramı, içsel boyutuyla komple kırcı yaşanmış günlerin arkası sıra Cenab-ı Hakk'ın müminlere müşterek ikramıdır.

Bu nedenle bayramlarımızı, bayağı dinlence günleri namına değil; bütünlük beraberliğimizi pekiştirmenin ve içten gönüle köprüler kurmanın imkânı namına görmeliyiz. Ramazan ayının kalplerimize kazandırdığı naziklik ve nazikâne başta ebeveyn ve büyüklerimiz iktisap kılmak az daha eş, arkadaş ve akrabalarımızı görüşme etmeliyiz. Geçmişlerimizi hayırla anma etmeliyiz. Bayram coşkusunu, kardeşlerimiz arasındaki kırgınlıkları ve dargınlıkları gidermeye punt yapmalıyız. Yüzümüze değme koku tebessümü nakşederek evlatlarımızın şuur ve dil dünyasında dobra anılar bırakmalıyız. Modern yaşamın yalnızlaştırdığı büyüklerin, yevmiye yaşamda kendine toprak bulamayan gariplerin, boynu eğri yetimlerin, gözü buğulu öksüzlerin gönüllerini yapmanın gayreti süresince olmalıyız. Vatanını bırakma kılmak mecburiyetinde kalan, eksiklik ve fakr süresince ölüm kalım savaşı veren, haksızlığa, merhametsizliğe ve zulme uğrayanlara şenlik luğu sunmalıyız.

Bu kalp ve düşüncelerle ermiş milletimizin ve topu topu İslam âleminin Ramazan Bayramı'nı kutlama kartı ediyorum. Bizlere bu dobra ülkenin bayrağı altında özgürcesine şenlik luğu yaşattığı düşüncesince Cenab-ı Mevla'ya tükenmez hamd ediyor; bu toprakları bize yurt kılan topu topu şehitlerimizi minnetle, dualarla anma ediyorum.”

Oğuzhan Halil Özbek
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler