USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyanet Akademisi kurulmasına ilişkin yasa teklifi komisyonda bildirme edildi

Diyanet Akademisi kurulmasına ilişkin yasa teklifi komisyonda bildirme edildi
03-03-2022 18:22
TBMM

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ile AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanunu'nda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda bildirme edildi.

Teklife göre, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü kabilinden ölçülü birtakım faaliyetler, bundan sonra, kurulacak Diyanet Akademisi içerisinde yapılacak.

Diyanet Akademisi, dini faziletli ihtisas, dini duygu ve yetişek merkezlerinden oluşacak. Diyanet Akademisi direkt Başkana ilişkin olacak, Başkanlığın, Din Hizmetleri Sınıfına alakalı kadrolarına atanacak yavuklu diyanet görevlilerinin mesleksel eğitimi ile iş içi yetişek faaliyetlerini ve ülke dışından mevrut mahallin diyanet görevlilerine müteveccih yetişek faaliyetlerini yürütecek; Başkanlığın fariza alanıyla alakalı araştırma, yayın, konferans, panel, seminer, bilgi şöleni ve benzeşim dini, ilmi, sosyal, kültürel etkinlikler, ağırşak ve şehadetname programları düzenleyecek, reis bey kabilinden maruz öbür görevleri adına getirecek.

Diyanet Akademisi; Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler, lisans düzeyinde dini yetişek sağlayan yükseköğretim kurumları ve müftülükler ile görevinin gerektirdiği öbür millî ve arsıulusal kurum, yapı ve kurullarla teşrikimesai ve kuma düzentileme yapabilecek, mesleksel ve ilmî ilgiler kurabilecek, incelemelerde bulunabilecek, yetişek programları uygulayabilecek, istişare kurulları ve komisyonlar oluşturabilecek.

Eğitim görevlisi kadrolarına atanacaklar

Akademide öğüt vermek, araştırı ve infaz faaliyetlerinde fariza bildirme etmek üzere, dört salname dini faziletli tahsil mezunu olup dini faziletli duygu merkezinde eğitimini tamamlamış yahut tanrı bilimi dalında doktora yapmış olanlar arasından; dini musiki, okuma kabil hususi kabiliyet müstelzim mevzularda ise dört salname dini faziletli tahsil mezunu olanlar arasından Başkanlıkça yapılacak sınavda güzel olanlar Diyanet Akademisinde yetişek görevlisi kadrolarına atanabilecek.

Ayrıca Diyanet Akademisinde yetişek görevlisi kadrolarının yüzdelik 10'una kadar, dini faziletli tahsil haricinde lisans mezunu olup faziletli lisans çalışmasını tamamlayanlar arasından Başkanlıkça yapılacak sınavda güzel olanlar, yetişek görevlisi kadrolarında fariza alabilecek.

Diyanet Akademisi Başkanının minimum lisans düzeyinde dini yüksek tahsil mezunu olması gerekecek.

Personel alımı

Diyanet Akademisi Başkanlığında, kontratlı personel istihdam edilebilecek.

657 mahdut kanunda öngörülen umumi koşullar beraberinde Başkanlık mevzuatı ile belirlenen hususi koşulları taşıyanlardan, Kamu Personel Seçme Sınavı nokta sırasına vazolunmak kaydıyla tayin yapılacak değme eş pozisyonun üç katına derece yavuklu arasından Başkanlık kabilinden Akademiye antre düşüncesince yapılacak oral yahut kılgısal sınavdaki muvaffakiyet sırasına mucibince aday, diyanet görevlisi namına belirlenecek. Başkanlık kabilinden belirlenen yavuklu diyanet görevlileri, Diyanet Akademisinde mesleksel tahsile alınacak.

Akademi yetişek süresi, adayların yetişek durumu, atanacakları vaziyet ve Akademiye Giriş Sınavı'ndaki muvaffakiyet hali dikkate alınarak 6 ay ile 3 sene ortada belirlenecek.

Sözleşmeli personel namına atananlar, 3 sene süreyle bambaşka eş yere atanamayacak. Aile donanması mazeretine ilişkin toprak değiştirmelerde istihdam edilen kontratlı personelin eşi, bu personele yayıncı olacak.

Sözleşme gereği 3 salname düzentileme süresini tamamlayanlar talepleri biçiminde bulundukları yerde pozisyonlarıyla bire eş unvanlı görevli kadrolarına atanacak. Bu biçimde atananlar, bire eş yerde minimum eş sene hâlâ fariza yapacak, bunlar üzerine yavuklu görevli hükümleri uygulanmayacak.

Mesleki yetişek görerek ataması yapılanlar, mesleksel yetişek süresi derece zorunlu hizmetle mükellef olacak.

Sağlık zımnında vazifesini hazırlamaya bitmeme edemeyecekler dış kazanmak üzere, mesleksel eğitimini tamamlamadan öğrenimden çekilenler ile Başkanlıkça adaylığına akıbet verilenler, kendileri düşüncesince işlenmiş mevcut dört başı mamur giderleri ifa tarihindeki karşılığı esasi alınarak art yapmak mecburiyetinde olacak.

Ataması yapıldıktan sonraları afiyet zımnında vazifesini hazırlamaya bitmeme edemeyecekler dış kazanmak üzere, rastgele eş nedenle zorunlu iş yükümlülüğü dolmadan görevinden çekilenler ile göreviyle ilişiği kesilenler, kendileri düşüncesince işlenmiş dört başı mamur giderleri, fariza yapmadıkları müddet ile mütenasip namına ve ifa tarihindeki karşılığı esasi alınarak ödeyecekler.

Başkanlık kol yahut pozisyonlarında fariza özne personelden Başkanlıkça belirlenen esaslara mucibince makul görülenler, Diyanet Akademisinde iş içi eğitim, ağırşak yahut şehadetname programlarına; Başkanlık görevli kadrolarında mevcut personelden, Din Hizmetleri Sınıfına atanmak düşüncesince muktezi tahsil şartını haiz ve Başkanlıkça yapılacak sınavda güzel olanlar ise mesleksel eğitime, mahiyet hakları korunarak katılabilecek.

Teklifle, Diyanet Akademisi yetişek görevlilerinin mahiyet haklarına ilişkin kombinezon de yapılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler