USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Ukrayna’daki yurttaşlarımızın tahliyesi başladı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ukrayna'daki yurttaşlarımızın tahliyesi başladı” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Ukrayna’daki yurttaşlarımızın tahliyesi başladı'
26-02-2022 07:53

Katıldığı birlikte monitör programında Ukrayna'da canlı Türk vatandaşlarını tahliyesi ve Ukrayna Rusya Savaşı'nın sonuç gelişimleri kendince mütekellim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tahliyeler başladı. 1

2 Şubattan itibaren yurttaşlarımıza yaptığımız tembihler çerçevesinde doğrusu 5 bin yöresinde vatandaşımız ülkemize dönmüştü, başta 12 ve 22 Şubatta yaptığımız uyarılardan sonraları şuanda küsurat yurttaşlarımızın ülkemize getirilmesi dair az buçuk ortamı gitmek istedik. Çünkü nice kentte arbede vardı. Dolayısıyla bugün karayolu ile vatandaşlarımızı transfer sonucu aldık. Hazırlıklarımız doğrusu yapılmıştı. 16 bin Aynı sürede da yurttaşlarımıza yegâne on paralık telefonla ulaşıyoruz. Toplamda 20 bin yöresinde vatandaşımız vardı. Ahıska Türkleri Gagavuz Türkleri ve Kırım tatarlarının liderleri sonsuz dek halindeyiz. Gerek biçiminde o kardeşlerimizin tahliyesi düşüncesince de muktezi hazırlıkları bu arada yapıyoruz. Türk Hava Yolları ve gayri iklim metodları ile de dek halindeydik. Geniş çapta hususi uçuşları da başlatmıştık. Artık bu saldırıdan sonraları da iklim alanı gizli bulunduğu düşüncesince açıktan tahliye yapamıyoruz. Aynı biçimde denizden de tahliye yapamıyoruz. O sebepten otobüslerle karadan tahliye başlattık ve Liviv'de canlı 70 vatandaşımız Polonya'ya akıllıca geldiler. Polonya Moldova ve Romanya'daki konsolosluklarımızı ve büyükelçilerimizi hareketlendirdik. Buradan kendileri yola çıkan yurttaşlarımıza şurası da anlatmak isterim. Hangi kapıların enerjik bulunduğunu duyuruyoruz. Vatandaşlarımız bizim duyurularımızı strateji etsinler şeklinde konuştu.

“Bu gece ezanı 270 yöresinde vatandaşımızı otobüslerle Odessa'dan Köstence'ye gönderiyoruz”

Yarın sabahleyin Kharkiv'den 110 Türk vatandaşının evvel otobüsle şehirden ayrılacağını dile getiren Çavuşoğlu, “Bu gece ezanı 270 yöresinde vatandaşımızı otobüslerle Odessa'dan Köstence'ye gönderiyoruz. Biraz ilkin 90 civarındaki vatandaşımızı otobüs ile Kiev'den alıp gine Romanya üstünden ülkemize gönderilecek. 90 insan Kiev'den akım etti. Odessa'dan 270 insan bu gece ezanı akım ediyor. Liev'den 70 vatandaşımız ayrımsız biçimde Polonya sınırına akım etti. Yine erte sabahleyin Kharkiv'den 110 vatandaşımız evvel otobüsle akım edecek. Yarından itibaren tahliyelere çaba vereceğiz. Biz Türk firmalarıyla konuşmuştuk. Şu an maslahat otobüs bulmada değil güdücü bulmakta. Evet iklim alanı açılırsa açıktan da tahliye edeceğiz. Diğer yoldan kükremek kanalıyla tahliye muhtemel olursa vatandaşımızı limanlara getirip oradan kükremek kanalıyla da tahliye edeceğiz. Ama bunu yapmanın ne devir muhtemel bulunduğu bilmediğimiz düşüncesince yağız kanalıyla tahliyelerimizi hızlandırarak yarından itibaren bitmeme ettireceğiz. Sadece Zaporijya diyerek kent var. Orada çatışmalar koyu bulunduğu düşüncesince az buçuk riziko var. O şehirdeki yurttaşlarımızın tahliyelerini de yarında inşallah sürdüreceğiz. Bu gece ezanı üstü tahliyeleri başlattık” dedi.

“Şu anne genişliğinde bizlere tahliye düşüncesince başvuran vatandaş sayısı 2 bin 500 civarında”

Çatışmadan etkilenen şahıslara da iane aksettirmek düşüncesince hazırlıklarnı yaptıklarına yer veren Çavuşoğlu, “ Şu anne genişliğinde bizlere tahliye düşüncesince başvuran vatandaş sayısı 2 bin 500 civarında. Bazıları şahıs olanakları ve araçlarıyla uç kapılarına gittiler. Bu vatandaşlarımızı arttırma tahliye gereksinimi olursa en endamsız sürede bu ülkeden tahliye edeceğiz .Ayrıca yolda yurttaşlarımızın gereksinimlerini istikbal etmek düşüncesince Kızılay ve AFAD'la görüştük. İçişleri Bakanımızı Süleyman Bey ile de görüştük. İnsani desteğe gerekseme duyan yurttaşlarımızın gereksinimlerini istikbal etmek düşüncesince tırlarla alana muktezi malzemeyi de gönderdik. Yine Ukrayna'da küsurat hacısı hocası düşüncesince değişiklik yapmaksızın insancasına yardımları aksettirmek düşüncesince hem Rusya hem Ukrayna gözetiminde girişmelerde bulunduk. İnsani koridorların açılması düşüncesince Uluslaraası topluma gine çağrıda bulunuyoruz. Ukrayna'ya müteveccih bu arbededen etkilenen şahıslara da iane aksettirmek düşüncesince hazırlıklarımızı yaptık. Birkaç TIR da gönderdik. Göndermeye de bitmeme edeceğiz. En endamsız sürede ülkemize değişmek talip yurttaşlarımızın tamamını gelmek içn hazırlıklarımız var. Yarından itibaren süreci hızlandıracağız. Harkov dalında 500 vatandaşımız var. Bunlardan şişman kısmı mektepli kardeşimiz. Odesssa dalında kestirmece 500 civarında. Toplamda Donekts, Luhansk ve Dombas dalında 250 yöresinde vatandaşımız vardı. Ülkede toplamda 20 bin vatandaşımız vardı. Yaklaşık 5 bin vatandaşımız ülkemize dönmüştü. Kalan yurttaşlarımızın tahliyesine de başlandı” şeklinde konuştu.

“Biz rastgele devir bulunduğu üzere Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız”

Türkiye'nin rastgele devir arsıulusal hukuktan yana bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, “Türkiye rastgele devir arsıulusal hukuktan yana olmuştur. Taraf bulunduğu anlaşmalara da rastgele devir uymuştur. Elbette anlaşmalar ve sözleşmeler tartışılabilir. Ama tığ Avrupalılar üzere Güney Rum Kesimi'nin Londra ve Zürih Anlaşmalarına karşın Avrupa Birliği'ne organ olmasını eleştirdiğimiz devir tığ türel değil siyasal değişmeyen almış demişti. Bu çeşit tekme standartlara düşmeden tığ rastgele devir Montrö Anlaşması'nı rastgele devir mükemmel anlamıyla uygulamış birlikte ülkeyiz. Tabi Montrö Anlaşması'nın hükümleri de oldukça gizlemeden ve net. Türkiye birlikte savaşın içindeyse geçişler ağız ağıza Türkiye'nin kontrolünde oluyor. Eğer Türkiye birlikte savaşın tarafı değilse ve savaşçı muhit mevcut ise oldukça gizlemeden birlikte biçimde söylüyor. Savaşan gemilerin boğazdan geçişi metres yetkisi veriyor Türkiye'ye. Ama 19. Madde birlikte ayrıklık tanıyor. Rusya düşüncesince değil kâffesi sahildar devletler düşüncesince geçerli. Eğer birlikte sefine şahıs hesabına değişmek düşüncesince birlikte talepte bulunuyorsa 19. Madde birlikte ayrıklık tanıyor. Tabi bu geminin şahıs üssüne dönmüş olması gerekiyor. Boğaz'dan geçip ayrıksı birlikte üsse Montrö Sözleşmesi'nin 19. Maddesinde bu organizasyon var. İstisna nerede tanınıyor? Bu boyut gizlemeden belirgin maddede söylemiş. Biz rastgele devir bulunduğu üzere Montrö Anlaşması'nı uygulayacağız. Tabi burada ehemmiyetli birlikte husus var. Savaş mevcut mı? Yok mu? Hukuken bunun tanımının yapılması gerekiyor. Şu an da Birleşmiş Milletler ve NATO belgelerinde harp tabiri çıkma değil” dedi.

Rusya'ya erinç NATO'dan yegâne ahenk çıkmasının manalı bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, “ 7 ülkeden de vatandaşlarını tahliye etmemiz ve tahliyelere medet sağlamamamız düşüncesince arzu geldi. İmkanlarımız çerçevesinde muktezi desteği vereceğimizi anlatmak isteriz. Türkiye adına düet üçgen kurda aşırı yönlü kurda girişimlerimizi sürdürüyoruz. Rusya gözetiminde sayın Cumhurbaşkanımız, Putin ile Ukrayna gözetiminde Zelenski ile yoğunlaştırılmış pıtrak telefonla mülakat gerçekleştirdi. Buradaki gayemiz çatışmaları birlikte an ilkin durdurmak. Bunun düşüncesince temasları sürdürürken birlikte taraftan da arsıulusal platformlarda düşüncelerimizi söylüyoruz. Buradan türlü kararlar çıkıyor. Bugünkü NATO'nun açıklaması sonuç etap net. Ve başta müttefikler arasına düşünce birliğinin olması ve NATO'dan yegâne ahenk çıkması da anlamlıdır. Ancak yegâne ahenk çıkması kifayetli değil. NATO biliyorsunuz ki sözleşme planlarını da enerjik bir duruma getirdi. Bugün çıkan eş izah da ayrımsız biçimde kâffesi NATO üyesi devletlerin düşüncelerini yansıtan birlikte açıklama. Diğer taraftan Avrupa Konseyi Rusya'nın mezuniyet belgesini askıya aldı. Hem bakanlar komitesinde tıpkı sürede Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde. Batının yahut arsıulusal topluluğun dobra birlikte imtihan vermediği ortada. Yani bu atılım engellenebilseydi dobra birlikte imtihan mevdu olurdu. Elbette bu gelişmeler ve süreçten de alınacak dersler var. Sadece yaptırımlarla problemlerin çözülemeyeceğinin anlamamız gerekiyor. Ve arsıulusal sistemin bu çeşit çatışmaları önleyecek kapasiteye kavuşması gerekiyor. Biz esasen buyana söylüyoruz. Uluslararası manzume bugün beklentileri de karşılamıyor, sorunları da çözemiyor, çatışmaları da engelleyemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Putin'in Ukrayna ordusundaki askerlere vuruş çağrısını eleştiren Çavuşoğlu, “ Putin askere vuruş etme çağırısında bulundu. Bu boyut onama edebileceğimiz birlikte obje değildir. Biz seçme hükümetlerin demokratik sıfır yöntemlerle görevlerinde uzaklaştırılmasına karşıyız. Bu davet cihazı onama edilemez birlikte çağrıdır. Doğru değil. Ukrayna'nın kimin kabilinden yönetileceğine Ukrayna'nın değişmeyen vermesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Hidayet Türkyılmaz
 

İLGİLİ HABER
Rusyanın Topol-M balistik füzesi Moskova yollarında görüntülendi Rusya’nın Topol-M balistik füzesi Moskova yollarında görüntülendi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler