USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Asya ile olan ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lanka Dışişleri Bakanı Gamini Lakshman Peiris ile planlı matbuat toplantısında, “Asya ile olan ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Asya ile olan ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz'
28-01-2022 12:29

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temalarda mevcut olmak az daha geldiği Sri Lanka'nın başkenti Kolomba'da Sri Lanka Dışişleri Bakanı Gamini Lakshman Peiris ile görüşmesinin arkası sıra eş matbuat toplantısı düzenledi.

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Peiris planlı matbuat toplantısında, Bakan Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan sevinme duyduğunu belirterek, “En akıbet ki ziyaretiniz 2016 senesinde gerçekleşmişti ve o günden beri dişi toplantılar gerçekleştirdik. Bakan Çavuşoğlu'nun fariza süreci süresince ilişkilerimiz masif etap dişi halde bitmeme etti” ifadelerini kullandı. Bakan Peiris, Türkiye'yi Asya ve Avrupa ortada müşterek güreşçi köprüsü şekilde gördüklerini belirterek, “Türkiye akıbet etap iri ve ehemmiyetli müşterek uygarlığı temessül ediyor. Şu anki kavi evren sürecinde sizin deneyimlerinizden öğrenecek aşırı şeyimiz mevcut “ açıklamasında bulundu. Türkiye ile aşırı cepheli ilişkileri bulunduğunu tamlayan Bakan Peiris, “Türkiye ile ticari ilişkilerimizi imar etmek istiyoruz. Aynı sürede dü abuhava arasındaki iş birliğini imar etmek düşüncesince de icraat yürütüyoruz” dedi.

“İki abuhava arasındaki tecim kütlesi ehliyetli değil”

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Peiris konuşmasında, “İki abuhava arasındaki tecim kütlesi ehliyetli değil ve tığ bu açıdan ilişkilerimizi imar etmek istiyoruz. Ticaret ve Ekonomi Komisyonu şu anda 350 milyon dolar olan tecim hacmimizi minimum 500 milyon dolara açık açık çoğaltma amacı belirledi” ifadelerini kullandı. Bakan Peiris ayrıca, Sri Lanka'nın Türkiye'ye meydana getirdiği en asliye ihracatın çay bulunduğunu belirterek, “Türkiye'ye dış satım ürünlerimizin sayısını ve çeşitlerini artırmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Asya ile olan ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu planlı toplantıda, Asya'yı hesaplı güç merkezi şekilde gördüklerini belirterek, “Asya'da dünkü değiliz lakin Asya'nın hesaplı güç merkezi bulunduğunun elan aşırı farkındayız. Dolayısıyla elan totaliter müşterek yaklaşımla Asya'ya art dönmeye değişmeyen verdik. Bu sebeple Asya ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor ve Sri Lanka'yı Hint Okyanusunun incisi şekilde görüyoruz” ifadelerini kullandı. İki ülkenin tecim kütlesinin ehliyetli olmadığını tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “ İkili tecim hacmimiz güneş tacı virüs salgını öncesindeki seviyelere ulaştı. Ancak tığ bunu ehliyetli olmadığına değişmeyen verdik. Potansiyelin aşırı elan efdal bulunduğunu ve bu mevzuda elan müşterek tomar gelişebileceğimizi düşünüyoruz. Tabi ki bu mevzuda ulaştırmanın da güçlendirilmesi ve çalışabilecek alanlar belirledik. Örneğin, sağlık, eczacılık, yapım ve gezim kabil nice bölgede uygulamalarımızı Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'ya ilettim” dedi.

“THY Sri Lanka uçuşlarını artıracak”

Bakan Çavuşoğlu Sri Lanka ile kültürel iletişimi bırakmak amacıyla Türk Hava Yolları'nın (THY) ülkeyi uçuşlarını artıracağını belirterek, “Türk Hava Yolları'nın (THY) Sri Lanka'nın başkenti Kolomba'ya haftada 11 uçuşu gerçekleşiyor. Ancak ilişkilerimizin giderek güçlenmesi yerine THY'nin haftalık pervaz sayısını 14'e çıkaracağı bilgisini kırışmak istiyorum. Bu uçuşlar dü abuhava arasındaki iletişimimize ve Sri Lanka'nın turizmine yardım sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“Savunma sanayisindeki iş birliğimizi geliştirebiliriz”

Bakan Çavuşoğlu Sri Lanka'nın FETÖ ile mücadelede göstermiş oldukları destekten çevre teşekkürname etmesinin arkası sıra “Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa bizim defans endüstri fuarımıza müşterek görüşme gerçekleştirmişti. Orada defans sanayisindeki ehemmiyetli potansiyelimizi gördü. Sri Lanka ile dostça ilişkilerimiz sebebiyle baş başa fiilen defans sanayisindeki iş birliğimizi geliştirebiliriz” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler