USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Dijital devirde önemi küsurat veri korumada AB, mevzuatındaki zorlukları aşmaya çalışıyor

Avrupa'da evvel namına Avrupa Konseyi çeşidinden dikkate tahsil edilen veri koruma, dijitalleşmeyle önemini artırırken, Avrupa Birliği mevzuyla ait düzenlemesindeki zorlukları aşmaya çabalıyor.

Dijital devirde önemi küsurat veri korumada AB, mevzuatındaki zorlukları aşmaya çalışıyor
27-01-2022 11:40
Brüksel

Kişisel verilerin korunmasıyla bağlanmış arsıulusal bağlayıcı nitelikteki evvel belge, Türkiye'nin de müessis üyeleri ortada toprak aldığı, Strazburg merkezli Avrupa Konseyi çeşidinden imzaya açıldı.

Konseyin 1970'li zamanlarda başlatmış olduğu emek harcamaları sonucunda ortaya çıkan 108 izlemsel Sözleşmenin 1981'de imzaya açıldığı 28 Ocak günü, Konseyce veri koruma gerçekten bağlanmış farkındalık kaldırmak düşüncesince Uluslararası Veri Koruma Günü duyuru edildi.

İlk imzacıları ortada Türkiye'nin de toprak almış olduğu "Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması Sözleşmesi", hayatın değme dalında ferdî verilerin kullanılması, toplanması, işlenmesine dirlik hususi yaşamı korumayı, esas insanların esas adalet ve özgürlüklerini garanti dibine edinmeyi hedefledi.

Avrupa Konseyi, müşterek müddet evvela dünkü bilgelik ve enformasyon teknolojilerinin kullanımından meydana gelen zorluklarla başa adam iktisap etmek amacıyla Sözleşmeyi modernize etti.

Bu çerçevede Konsey, akıbet zamanlarda ferdî verilerin politik kampanyalar çeşidinden ve istatistiki amaçlarla kullanılması ile işlenmesi, beniz tanışıklık yönergeleri, siber uzayda kullanıcı müdafaasını ve güvenliğini iyileştirme, internette ve devre içi medyada gizlilik ile ferdî verilerin korunum edilmesi, sayısal ortamda evlatların mahremiyetinin korunması kadar bölgelerde icraat yapıyor.

Avrupa Konseyinin değişmeyen bildirme etme organı Bakanlar Komitesinin organ devletlere, yanay tevlit bağlamında ferdî verilerin hudayinabit yerine işlenmesi, kalıtım bilimi testlerden elde edilmiş veriler de karışma iktisap etmek üzere, sigorta gayeli ferdî sağ esen bağlanmış verilerin işlenmesi, toplumsal ağ hizmetlerinde ve kontrol motorlarında insanoğlu haklarının korunması kadar mevzularda kaynak kararları bulunuyor.

Konsey ayrıca, düet yahut lehçe iş donanmasına dikkat duyduğunu anlatım fail organ devletlere veri koruma dalında türel ve fen iane sağlamayı amaçlayan müşterek paradigma projesi uyguluyor.

Avrupa Birliği'nde veri koruma

Avrupa ve ötesinde 40 yılı fazla süredir veri koruma alanındaki emek harcamaları şekillendiren 108 izlemsel Sözleşme, alandaki yegâne bağlayıcı arsıulusal anahtar olma hususi durumunu korurken, AB de zat içinde Sözleşmeden ilham alınarak umumi müşterek talimatname alıştırmak düşüncesince çalışmalara 1990'larda başladı.

24 Ekim 1995'te "Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Serbest Dolaşımı Bakımından Bireylerin Korunmasına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Direktifi" gösterildi fakat organ devletlerin tümü, Direktifte toprak meydan kuralları iç hukuklarına aktarmadığı düşüncesince değimsiz olundu.

Ayrıca kimi konkre hadiseler da Direktifin yenilenmesi ihtiyacını doğurdu. Bunlardan en bilineni "Schrems kararı" yerine anılan, AB Adalet Divanının 6 Ekim 2015'te verdiği değişmeyen oldu.

Divan, AB yurttaşlarının ferdî verilerinin ABD'ye transferine müsaade sağlayan "Safe Harbor" anlaşmasının temelsiz olduğuna hükmetti. Söz konusu problem Max Schrems adlı Avusturyalı müşterek ahbaplık talebesi tarafından, Snowden vakasının Amerika müesseselerinin ferdî verilere buyurmak düşüncesince hukuku gezinme olanağına ehil bulunduğunu ortaya çıkarması dair açılmıştı.

Dolayısıyla AB, devletlerin iç hukuka uygulaması esnasında farklılıkların ortaya çıkmadığı "Genel Veri Koruması Düzenlemesi" adlı yönetmeliği 24 Mayıs 2016'da bildirme etti, meriyet zamanı yerine 25 Mayıs 2018'i belirledi.

Yönetmeliğin hücre çarpan en ehemmiyetli özelliği, AB haricinde çalışkanlık göstermesine rağmen Birlik tüketicisini hedefleyen şirketleri de bağlamasıydı.

Yönetmelik, AB’nin veri koruma kurallarının uygulanıp uygulanmadığını onaylamak düşüncesince Avrupa Veri Koruması Denetmenliği makamı oluşturdu.

AB, bu çerçevede 2020 sonu bakımından bir fazla fazla millî veri koruma otoritelerini beslemek düşüncesince iktisap etmek neredeyse bütün 6,3 milyon avroluk kaynak sağladı.

Uygulamada tekdüzelik konusu

AB bahis konusu yönetmeliği bildirme etse de kuralların Birlik genelinde uygulanması konusu problem dokuma etmeyi sürdürdü.

Apple, Facebook, Google, Microsoft, Facebook kadar dayanıklı baş döndürücü uygulayım bilimi şirketinin Avrupa'daki merkezlerine ev sahipliği karşılayıcı İrlanda'da çalışkanlık yayınlayan Sivil Özgürlükler Konseyi, Kasım 2021'de, AB Ombudsmanına şikayette bulundu.

Buna göre, İrlanda'nın millî teftiş otoritesi, AB yönetmeliğinin en cılız halkasıydı ve veri koruma hukukunun denetimini yapmıyordu. Şikayette, AB Komisyonunun da veri koruma açısından anahtar önemdeki bu ülkeyle bağlanmış bir hale dirlik kelimesiz kalmış olduğu kaydedildi.

İrlanda Sivil Özgürlükler Konseyi, AB'de veri koruma kurallarının kağıt üstünde kaldığını savundu.

Avrupa Parlamentosu da Komisyondan, İrlanda'ya dirlik ihlal prosedürü başlatmasını istedi.

Üye devletlerin görüşlerindeki farklılıklar zımnında çıkmaza giren öteki müşterek bap da Parlamento ve Konsey çeşidinden 2017'de bildirme edilen ve umumi yönetmeliğin devre içi iletişimi amaç meydan müşterek parçası niteliğindeki e-Mahremiyet düzenlemesi.

Düzenleme, elektronik enformasyon sektöründe hususi yaşama saygı, iletişimin gizliliği ve ferdî verilerin korunması özellikle iktisap etmek neredeyse esas adalet ve özgürlüklerin korunmasını hedefliyor.

Öte taraftan AB, andıran sürede intihap kampanyaları düşüncesince dünkü kavait belirlemişti. Buna göre, reklamın politik amaçla kullanıldığı ve ki çeşidinden akçalanmış edilmiş olduğu bilgisinin üstünde açıkça biçimde belirtilmesi ve reklamlardaki insanlara bağlanmış budunsal köken, dini meyil kadar verilerin sellemehüsselam kullanılmaması kararlaştırılmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler