USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DİAYDER üyelerinin yargılandığı yıldırı davasında dü İBB görevlisi üzerine ihbarda bulunuldu

DİAYDER üyelerinin yargılandığı yıldırı davasında dü İBB görevlisi üzerine ihbarda bulunuldu
18-03-2022 16:23
İstanbul

Terör örgütü PKK ile iltisaklı yer aldığı tamlanan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine (DİAYDER) müteveccih soruşturmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) personellerinin da aralarında bulunmuş yer aldığı 23 maznun karşı oluşturulan davada mahkeme, duruşmada kanıt şekilde dinlenilen İBB İnanç Masası mensubu Nilüfer Taşkın ve İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık karşı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına değişmeyen verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın üçüncü duruşmasına, mevkuf 6 sanık, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Bazı tutuklanmadan sanıklar da duruşmada müheyya bulundu.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Hüda Kaya da peyrev şekilde duruşmayı izlem etti.

Duruşmada hâlâ evvela kanıt şekilde dinlenilmesine değişmeyen sunulan 2 ferdin bilgisine başvuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) İnanç Masası mensubu şekilde görev önleyen kanıt Nilüfer Taşkın, İBB'de Kültür Varlıkları Daire Başkanlığına ilişikli şekilde çalıştığını belirterek, "İbadethanelerden mevrut talepleri karşılıyoruz. Gelen iane taleplerini ilgilendiren birimlere yönlendiriyordum. Ekrem Baran ile görüştüm. İBB'den iane talebi olmuş. Konuyla ilgilendiren bilim kabul geçirmek istedi. Sadece bu mevzuyla ilgilendiren koordinasyonu sağladım. Kendisine bilim aktardım. Ekrem Baran'ı o çerçevede tanıyorum. Belli müşterek oranda iane yapılabileceğine değgin bilim geldi." niteleyerek konuştu.

"Başvuran ferdin gelirinin 560 liranın altında yer aldığı belirleme edilirse iane yapılır"

Tanık İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık da iane düşüncesince "muhtaçlık" ve "açlık sınırı" niteleyerek dü kriterlerinin bulunduğunu anlatarak, "Muhtaçlık sınırı bulunan 560 liranın altında geliri olanlara iane yapılıyor. Üstünde olanlara iane yapılmaz. İBB'nin iane kartı vardır. Bu kartın içerisine nokta yüklenir ve bu kartla tütün, içki ürünleri dış anlaşmalı market yahut bakkallardan alım satım yapılır. İBB iane amaçla hoppadak bu kartı verebilir." dedi.

Yardım kartından akça itibar çekilemediğini ve bu büyük haricinde bambaşka kartları olmadığını tamlayan Saltık, yardımlaşmanın hoppadak bu kartla yapıldığını söyledi.

Saltık, bu uygulamanın esbak çağda başladığını dile getirerek, "Her Ramazan çağında İBB mahsus oranda ramazan kolisi düşüncesince ihaleye girer. Bu resmi ihaledir. İBB'de kurumlara iane geçirmek yasaktır. Bu kapsamda DİAYDER'in yahut bambaşka müşterek kurumun iane alması yasak. Ekrem Baran ile camilerde yaptığımız çalışmalarda tanıştığımız arkadaşlarımız eliyle tanıştık. Bir baş döndürücü liberalizm grubuyla bu halde temaslarımız oluyor. Ekrem Bey'in bizlerden iane isteklerine ilişikli direkt müşterek görüşmemiz olmadı. Ancak çevresinde desteğe kadın insanoğlu bulunduğunu söyleyince, iane başvurularına ilişikli sistemin elbette çalıştığını anlattım. İBB'den iane talebinde mevcut vatandaşın düzene T.C. numarasıyla müracaat yapması gerekir. T.C. numarasından sorgulama yapılarak müracaat önleyen ferdin dünyalık varlığı araştırılır. Başvuru önleyen ferdin gelirinin 560 liranın altında yer aldığı belirleme edilirse iane yapılır."

Duruşmada dinlenilen İBB görevlisi dü tanıkla ilgilendiren kabahat ihbarı

Tanık beyanlarının alınmasının ardından, maznun ve maznun avukatları uydurma alarak boşaltma ve aklanma talebinde bulundu.

Savcılık görüşünden sonradan boşluk kararını açıklanan murafaa heyeti, mevkuf sanıklar Aydın Ayhan ve Mehmet İnan'ın adli arama şartıyla tahliyesine değişmeyen verdi.

Bu duruşmada kanıt şekilde dinlenilen İBB İnanç Masası Sorumlusu Nilüfer Taşkın'ın sanıklardan Ekrem Baran ile toplumsal yardımların yönlendirilmesi ait telefon görüşmesinin bulunduğunu tamlayan heyet, kanıt Yavuz Saltık'ın da toplantıda direkt ismi geçmese bile, maznun Ekrem Baran ile İBB'de görevli Nilüfer Taşkın ve Hatice Parlar arasındaki telefon görüşmelerinde toplumsal yardımlardan mesul "Yavuz Bey" şekilde adının geçmiş yer aldığı aktarıldı.

Söz konusu şahsın Yavuz Saltık olduğuna kanma getirildiğini tabir fail heyet, şevahit Yavuz Saltık ve Nilüfer Taşkın karşı gereğinin ölçüm ve ifası düşüncesince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunulmasına oy çokluğuyla hükmetti.

Bu duruşmada müheyya edilemeyen 3 duyurulmayan tanığın dinlenmesi düşüncesince yine usuli prosedür yapılmasına değişmeyen sağlayan heyet, mevkuf sanıklar Ali Fuat Hatip, Ekrem Baran, Hafit Tunç ve Mehmet Emin Aslan'ın tutukluluklarının devamına hükmetti.

Tüm tutuklanmadan sanıklar ile alakalı adli arama tedbirlerinin devamını kararlaştıran murafaa heyeti, duruşmayı 13 Mayıs'a erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca 9'u mevkuf 23 maznun karşı hazırlanmakta bulunan 335 sayfalık iddianamede, İstanbul Şirinevler'de çalışkanlık yayınlayan DİAYDER'in, yıldırı örgütü KCK sözleşmesinde "Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesi" ismi altında örgütlenen ve yıldırı örgütü PKK sergerde Abdullah Öcalan'ın talkın ve yönlendirmeleriyle seçenek güya "Kürt Diyanet İşleri" şekilde kurulduğu belirtiliyor.

DİAYDER'in yıldırı örgütü KCK sistematiği doğrultusunda kurularak çalışkanlık yürüttüğü tamlanan iddianamede, derneğin kullandığı genel ağ sitesindeki örgütsel ögeler, Kürt hastalığına ilişikli planlı sormaca çalışmasının örgütsel temeli, üyelerin 2013'ten bugüne bitirdikleri matbuat açıklamaları, katıldıkları eylemler ve örgütsel beyanlarının yıldırı örgütü PKK perspektifine uyduğu tabir ediliyor.

- Derneğin İBB'deki işe alımlarda tavsiye yer aldığı iddiası

İddianamede, derneğin örgütün rustik dalında çalışkanlık örümcek yahut çalışkanlık esnasında ruhsuz duruma getirilen insanların ailelerinin örgüte bağlılığının artarak çoğalması ve kopmaması namına amme kasıntı ve kuruluşlarından elde edilmiş iane kartlarının dizgeli müşterek halde bireylere ulaştırılmış yer aldığı kaydediliyor.

Sanıklardan Mehmet İnan'ın iddianamede arazi meydan ifadesinde, İBB'de ölü yıkayıcı şekilde işe alınmasında DİAYDER yöneticilerinin tavsiye bulunduğunu ve kendisiyle baş başa kimi insanların de topluluk öncülüğünde işe alındığını dediği aktarılıyor.

İddianamede, Mehmet İnan'ın, bu kişilerle belediyeye evvela girdiklerinde maaşlarından müşterek tarafını DİAYDER'e vereceklerini söylediklerini, fakat daha sonra bu insanların derneğe itibar verip vermediklerini bilmediğini anlattığına arazi veriliyor.

İBB İstanbul Personel Yönetim AŞ (İSPER) içerisinde 24 Kasım 2019 bakımından ölü yıkayıcı şekilde etkin Mehmet İnan'ın almış yer aldığı 4 bin liralık maaşın bin lirasını DİAYDER'e verdiği kaydedilen iddianamede, benzeri halde DİAYDER çeşidinden belediyelerde işe sokulan üyelerin maaşlarının müşterek tarafını derneğe aktardıkları belirtiliyor.

İddianamede, bu kapsamda, PKK'ya aktarılmak ve KCK yapılanması çerçevesinde meydana gelen örgütsel faaliyetlerde kullanılmak kabilinden "Mali Kampanya" ismi altında, belediyelerde etkin personelin maaşlarının müşterek kısmının aktarıldığı anlatılıyor.

Görüşme içeriklerinde, ramazan kocaoğlan dolayısıyla İBB çeşidinden DİAYDER'e sunulan alım satım kartlarının maznun Ekrem Baran çeşidinden dağıtılması mahsus Avrupa ve Anadolu yakalarında tevakkuf fail topluluk üyesi melelere verilmesi hususunun arazi almış yer aldığı tabir edilen iddianamede, bahis konusu kartların dağıtılacağı eşhas ortada "Değer Aileleri"nin de bulunmuş yer aldığı aktarılıyor.

"Derneğe İBB'nin market iane kartları dağıtıldı"

İddianamede, fen izlem sonucu, İBB çeşidinden derneğe sunulan market iane kartlarının teşkilat sempatizanlarınca ailelere dağıtıldığının belirleme edilmiş yer aldığı belirtilerek, topluluk tarafından, örgütün rustik dalında çalışkanlık örümcek yahut ruhsuz duruma getirilen insanların ailelerinin örgüte bağlılığının artarak çoğalması ve kopmaması adına, amme kasıntı ve kuruluşlardan elde edilmiş iane kartlarının dizgeli müşterek halde bireylere ulaştırılmış yer aldığı belirtiliyor.

İddianamede, 10'u mevkuf 23 sanığın "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmamakla baş başa iane etme" ve "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan 3,5 ile 15'er sene ortada mütebeddil oranlarda hapisle cezalandırılması isteniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler