USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deniz kıyısında yanan ormanlık düzlük baştan yeşeriyor

İzmir'in Seferihisar ilçesinde 2009'da çıkan yangında dokunca gören kükremek kıyısındaki 1090 hektarlık orman alanı, aradan güzeşte 12,5 yılda boyları 4-5 metreye vasıl ağaçlar ve hoş kokulu bitkilerle baştan yeşeriyor.

Deniz kıyısında yanan ormanlık düzlük baştan yeşeriyor
25-02-2022 12:07
İzmir

Doğanbey mevkisinde, 10 Ağustos 2009'da süregelen ve 17 vakit sonradan söndürülebilen orman yangınının izleri şişman seviyede silindi.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, o devre orman pres başmuallim yardımcısı adına fariza yaptığını, yangının büyüklüğü dolayısıyla 3 yazlık şehir ile ortak mahallenin boşaltma edildiğini, evlere ulaşmadan alevleri arama dibine aldıklarını anlattı.

Yangından elden sonradan ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını tamlayan Derince, alanın beceri adına ağaçlandırılabilir 956 hektarlık bölümüne kızılçam, fıstık çamı, selvi denli çeşitler ile hoş kokulu nebatat diktiklerini kaydetti. Derince, yanan ormanların kaderine biricik edilmediğini, bölgede 800 bin ağaçlık orman oluşturduklarını söyledi.

"İmara açılacağı iddiaları ortaya açılmıştı"

Bölgenin denize kullanılmamış ve iyi koylara ehil bulunduğunu hatırlatan Derince, şu ifadeleri kullandı:

"O çağda 'Buralara yazlık, otel, villa yapılacak, bu toprak imara açılacak.' denli iddialar ortaya atılmıştı fakat görüldüğü denli buraya ne otel ne villa ne yazlık yapıldı. Ormanı, elan iyi ortak biçimde yeniden orman biçimine getirdik. Yanan ormanlar elden ağaçlandırılır, 1 metrekaresine caba yazlık, otel yapımına izin edilmez. Yanan sahaların çokluk kenarında da olsa imara açılmadığının en iyi örneklerinden bir tanesi de Seferihisar Doğanbey'dir. Burada teknik, doğal, iyi ortak biçimde ağaçlandırma yapıldı. Burası yandıktan sonradan insanoğlunun kıymetlendirmek istemeyeceği biçimde simsiyah ortak haldeydi. Şu anda 4-5 mt. uzunluğunda ağaçlarla ciltli ortak orman biçimine geldi. Bu arazinin bu biçimde ortak orman biçimine gelmesi hem yangın ortak zamanlar aynı zamanda yangından sonradan burada çalışmış ortak ormancı, orman mühendisi adına beni aşırı bahtiyar ediyor."

Derince, teşrinievvel sonu bakımından süregelen ve mart ortasına denli sürecek ağaçlandırma emek harcamaları kapsamında da 2 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler