USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Hem Filistin hem İsrail temaslarımız bitmeme edecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Filistin ve İsrail tarafıyla atılacak adımların, hem Filistin meselesinin çözümünde aynı zamanda diyalekt sulh ve istikrarın sağlanması dair ehemmiyetli katkılar sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Hem Filistin hem İsrail temaslarımız bitmeme edecek
17-02-2022 21:54
Kudüs

Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın Filistin ve İsrail'i havi dü günce ziyareti sona erdi.

Kalın ve Önal'ın bulunmuş yer aldığı Türk heyeti, ziyaretin geçmiş gününde (16 Şubat) Filistin'de Devlet Başkanı Mahmud Abbas çeşidinden benimseme edildi ve diyar mezun makamlarıyla temaslarda bulundu.

Filistin ve İsrail’e yaptığımız ziyarette düet ve diyalekt konuları; Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı, İsrail Devlet Başkanı Sn. Herzog’un Türkiye ziyaretini ve diyalekt sulh ve abra düşüncesince artık atılacak adımları ele aldık. Hayırlara okazyon olmasını diliyorum. pic.twitter.com/ondMUI2Kf3

— Ibrahim Kalin (@ikalin1) February 17, 2022

Heyet, bugünkü İsrail ziyaretinde ise İsrail Dışişleri Bakanı Genel Direktörü Alon Ushpiz, İsrail Cumhurbaşkanlığı Ofisi Genel Direktörü Eyal Shviki ve bu kurumlardan fevk dozaj isimlerle görüştü.

İki devir devam eden temaslarını sonlandıran Kalın ve heyeti, ziyarete bağlı AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Ramallah'ta Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la ve Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile meydana getirilen toplantıda Filistin meselesinin geldiği sonuç nokta, Kudüs, Mescid-i Aksa, millî uzlaşma süreci ve gayrı mevzuları ayrıntılı müşterek halde ele aldıklarını kaydeden Kalın, şunları söyledi:

"Filistin tarafının hassasiyetleri natürel bizim de hassasiyetlerimiz. Özellikle Filistin problemininin çözümüne çevrilmiş yararlı adımların atılması, diyalekt sulh ve istikrarın sağlanması açısından da iri ehemmiyet bildirme ediyor.

Bu açıdan da dü devletli çözümün yaşama geçirilmesi düşüncesince hem düet bununla beraber diyalekt manada neler yapabileceğimizi, aşırı cepheli platformlarda nite ele alabileceğimizi değerlendirdik. Sayın Mahmud Abbas da Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye halkına esenleme ve hürmetlerini bu vesileyle ilettiler. "

İsrail Cumhurbaşkanının Türkiye ziyareti ele alındı

Kalın, İsrailli yetkililerle bugün gerçekleşen toplantıda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un martta Türkiye'ye yapacağı ziyaretin ön hazırlıklarını ele aldıklarına ayraç etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İsrail temaslarına bağlı şunları söyledi:

"Türkiye-İsrail ilişkilerinin düet boyutunu, ayrımlı yönleriyle kıymetlendirme imkanımız oldu. Ayrıca Filistin meselesini natürel ki ele aldık. Burada ilkin bizim Kudüs ve Mescid-i Aksa mevzusundaki hassasiyetlerimizi İsrail tarafına transport fırsatımız oldu. Bu konudaki beklentilerimizi de dile getirdik. İkili ilişkilerimizin ve Filistin meselesinin yanı sıra diyalekt gelişimleri de ele benimseme etme imkanımız oldu. Körfez'de, Suriye'de yaşanmış olan gelişmeler, Ukrayna ve gayrı mevzular naşir ki gündemimizdeydi."

Kalın, şöyleki bitmeme etti:

"Biz hem Filistin tarafıyla hem İsrail tarafıyla artık atacağımız adımların da, hem Filistin meselesinin çözümünde hem Ortadoğu sulh döneminin ilerletilmesinde bununla beraber diyalekt sulh ve istikrarın ve güvenliğin halis muhlis muhit ve erkek oyuncular düşüncesince sağlanması dair ehemmiyetli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu temaslarımız bitmeme edecek. Bundan sonradan çapraz dü taraftan da ziyaretlerle bu temasları yoğunlaştırmayı ve bu sürece ulama sağlayacak adımları atmayı planlıyoruz."

Kalın, İsrail Cumhurbaşkanının ziyaretine bağlı de, "Bugünkü görüşmemizde İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Herzog da toplantının müşterek bölümüne katıldı. Kendisiyle de ziyaretin anne başlıklarını ele benimseme etme imkanımız oldu." dedi.

Hedef sürdürülebilir ilişki

Görüşmelerden ne neticeleri edinmeyi hedeflediklerine ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yer aldığı kabilinden İsrail'e de müşterek iade-i görüşme beklenip beklenmediğine bağlı suali ise Kalın, şöyleki yanıtladı:

"Tabii bu konuların hepsinin etap adım, sürdürülebilir müşterek ilişkiyi sağlayacak halde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bizim niyetimiz düşüncemiz de bu. Cumhurbaşkanımızın çizdiği ciddi söve içerisinde bu adımları çapraz şekilde atmayı planlıyoruz. Karşılıklı ziyaretler, büyükelçilerin atanması ve başka bölgelerde yapılabilecek kuma icraat değerlendirilecek.

Bu görüşme ilişkilerin normalleşmesi yönünde ehemmiyetli müşterek etap lakin halis muhlis problemlerin çabucak müşterek oturumda müşterek oturumda çözülmesi kabilinden müşterek ümit yaratılmamalı. Bu müşterek süreç. Birçok madde var. Bunların müşterek bölümü çapraşık konular, ağır konular. Bunların çözümü devir alacak. Ama kılıç güzel niyetle, çelimli müşterek siyasal vizyonla, Cumhurbaşkanımızın gösterdiği amaç doğrultusunda Filistin'le ve İsrail tarafıyla ilişkilerimizi şimdi yapıcı, şimdi üretken, şimdi kalıcı, sürdürülebilir müşterek zeminde ilerletmek düşüncesince çalışmalarımızı artık da yürüteceğiz."

İki devletli çözüm

Türkiye'nin Filistin dair "iki devletli hal vurgusuna" cevap İsrail tarafında "destekleyenler, sakınım koyanlar ve gönül rahatlığı çıkanların" arazi aldığını ve dü devletli hal dair İsrail ortamında müşterek irdelemenin bitmeme ettiğini aktaran Kalın, "Türkiye açısından Filistin halkının kişi devletine kavuşması, halis muhlis semt halkları ve İsrail açısından levent boylu vadeli sürdürülebilir müşterek sulh ve abra ortamını sağlayacak etap olacaktır. Bu mevzuda arsıulusal müşterek uzlaşma var. Bu yönde dünkü adımların atılmasını rüya ediyoruz. Bizim gayretimiz da bu yönde olacak. Bunlar da artık İsrailli görüşmelerle yapacağımız anne başlıklarından bir tanesi olacak." ifadelerini kullandı.

"Türkiye namına uzatılan eli havada bırakmaz"

Kalın, dü yan ortada "ikili ilişkiler, Filistin meselesi, diyalekt konular, burada Türk kurumları ve çırçıplak maşer kurumlarının faaliyetleri kabilinden nice mevzunun gündemde olduğunu" belirtti.

Bölge devletleri arasındaki diyalog ve bakış açısı ortamını değerlendiren Kalın, "Türkiye namına uzatılan eli havada bırakmaz. Türkiye, namına müşterek etap atana dü etap atar, yaklaşır. Bu daim hakeza olmuştur. Türkiye, yararlı müşterek davranış görmüş yer aldığı anda gönül rahatlığı tarafa buna mukabelede bulunur. Dolayısıyla bu saydığınız ülkelerle ait Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Ermenistan umarız geçenlerde Suudi Arabistan ile de atılacak adımları bu çerçevede gitmek lazım. Dönem, dönem, devletler ortada ayrışık düşün ayrılıkları olsa üstelik bunların çözümüne çevrilmiş şekilde atılabilecek kuma adımlar değme devir vardır. Mısır ile ait süreci de bu bağlamda gitmek gerekiyor. Bu normalleşme dediğimiz adımlar, gerçek olması gerekeni baştan kasılma etmeye çevrilmiş adımlar." dedi.

Kalın, hem Filistin hem İsrail tarafıyla çapraz şekilde atılacak adımların düet ilişkilere, diyalekt istikrara ulama sağlamaya bitmeme edeceğini ve ziyaretten mutlu ayrıldıklarını aktardı.

Öte taraftan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Önal da, ziyaretteki en ehemmiyetli unsurun sürdürülebilirlik bulunduğunu belirterek, "Umarız ilkin İsrail talih başkanının yapacağı görüşme sürdürülebilirlik açısından geçmiş adımı dokuma eder." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler