USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Roma'da 'Kovid-19 Sonrası Küresel Yönetişim'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı çeşidinden planlı "Kovid-19 Sonrası Küresel Yönetişim: Daha Eşit, Adil, Dayanıklı ve Sürdürülebilir Bir Dünya düşüncesince Türkiye'nin Vizyonu" başlıklı panelde, BM reformunun gerekliliğinin öne çıkmış olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Roma'da 'Kovid-19 Sonrası Küresel Yönetişim'
28-10-2021 23:43
Roma

Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, TRT World'den Melinda Nucifora'nın moderatörlüğünü icra ettiği panelde, arsıulusal ilgiler ve Türk siyaseti ait bilirkişi İtalyan bilgelik insanı, Politika ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CeSPI) Türkiye Gözlemevi Bilimsel Direktörü Valeria Giannotta, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Tanrısever, SETA Washington DC Araştırma Direktörü Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İtalya abuhava danışmanı Gino Costa, mülakat yaptı.

G20 Liderler Zirvesi öncesinde planlı panelde, Kovid-19 salgını sonrası ortaya çıkan toy evren düzeninde Türkiye'nin toptan yönetişime yaklaşımı, G20 ve BM'nin görevi ile BM reformuna bağlı Türkiye'nin önerileri ele alındı.

Giannotta, halihazırdaki baş döndürücü cepheli sistemin ruhsuz bulunduğunun kanıtlandığını belirterek, "Kovid-19 sonrası çevrim hemen şahsi bazda değil, ayrımsız sürede arsıulusal şirketlerin da kombinezon yapısını baştan düşünmeye atıf etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da söylediği üzere 'Dünya 5'ten büyük' bulunduğu düşüncesince BM üzere kuruluşlarda ıslah yapılması gerekiyor." dedi.

Bugün Avrupa Birliği (AB) içre de ilkin Kovid-19 ile beraberce kimi zayıflıkların öne çıktığına ayraç fail Giannotta, "İtalya, Kovid-19'dan en baş döndürücü ve evvel etkilenen ülkeydi. Korkunç halde bekâr kaldık. Pandemi esnasında AB içerisindeki uzlaşma ve el birliği eksikliği hasebiyle İtalya baş döndürücü biberli çekti. O devirde şu demek oluyor ki Nisan 2020'de Türkiye, İtalya'ya ehemmiyetli oranda iane gönderdi. Bu, İtalya ve Türkiye'nin elbette karındaş dü abuhava bulunduğunu gösteriyor." sanarak konuştu.

Prof. Oktay Tanrısever de İletişim Başkanlığının belirlediği açık oturum başlığının sonuç basamak ehemmiyetli bulunduğunu tabir ederek, "Uluslararası toplum, iri sınamalarla huzur karşıya kaldı. Bu sebeple toptan yönetişimin asliye esaslarını baştan düşünmeliyiz. Kovid-19, arsıulusal düzenin esasen sonuç basamak cılız bulunduğunu gösterdi." yorumunu yaptı.

Roma'da müşterek araya doğacak G20 ülkelerinin bu mevzuyu ciddiyetle ele alması icap ettiğini dile getiren Tanrısever, "Çünkü bu devletlerin bu sorunlara hal bulmada, şimdi müşterek tomar sorumlulukları ve ayrımsız sürede kapasiteleri var. Türkiye yerine kılıç yaptık. Küresel yönetişimin merkezine insanı koymalıyız." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın da bahis konusu başlıkla dört dörtlük da G20 Zirvesi önceleri bu panelin akilane müşterek sürede yapıldığına ayraç ederek, toptan yönetişim itibarıyla enine boyuna çetince müşterek dönemden geçtiklerinin altını çizdi.

Yalçın, arsıulusal sistemlerin elbette müşterek dönüşümden geçeceğine ilişikli hâlâ müşterek tanımlamaya gidilmediğini belirterek, "BM üzere kimi ehemmiyetli arsıulusal kuruluşları baştan düzenlemeliyiz. Ancak bu çetince müşterek iş." dedi. Yalçın, BM'de ıslah mevzusunun 90'larda da baş döndürücü kez konuşulduğunu fakat şimdilerde kişilerin bunları konuşmaktan kaçındığını, gelişigüzel ülkenin de zat işine baktığını dile getirdi.

Doç. Dr. Kılıç Buğra Kanat da arsıulusal şirketlerin reforme edilmesi fikrinin fikrî müşterek çalışmanın kararı olmadığını, bunun, coğrafyanın Türkiye'ye dayattığı müşterek zaruret bulunduğunu söyledi.

Kanat, "Türkiye'nin coğrafyasına bakmış olduğunuzda arsıulusal sistemin yeteneksiz bulunduğunu görebilirsiniz. mesela 10 senedir bitmeme fail Suriye'deki arbedede müşterek hal yok. Uluslararası şirketlerin da bu mevzuda müşterek niyeti yok. Aynı halde de Irak'ta 20 senedir iç harp gır konusu. İran'da çekirdeksel maslahat var. Azerbaycan ile Ermenistan ortada da Karabağ problemi vardı. Minsk grubu 30 sene süresince bu problemi çözemedi. Gürcistan'ın müşterek bölümü engelleme altında. Şimdi de Ukrayna'nın müşterek bölümü engelleme altında. Uluslararası kuruluşlarda bu sorunlara rastgele müşterek hal yok." ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın muhaceret kriziyle uğraştığına dikkati çekici Kanat, "Türkiye, sert baş döndürücü kez arsıulusal dayanak noktası ve toptan çapta ağırlık paylaşımı arzu etti. Türkiye'nin reformu bu genişliğinde istemesinin müşterek sebebi de coğrafi olarak, bu yeteneksiz arsıulusal sistemin ortasında toprak almasıdır ki, bunun neticelerini da gelişigüzel gündüz yaşıyor." biçiminde konuştu.

Gino Costa da Kovid-19 salgını zımnında arsıulusal ticaretin ve tedbir zincirlerinin etkilendiğini, buna rağmen Türkiye'nin coğrafi yerine dobra müşterek konumda bulunduğunu ve bunu da konuşu büyüme göstermesine yansıttığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler