USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: İnsani yardımlarla Ukrayna halkının yanı sıra oluyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Türkiye adına bu hakkaniyetten ırak savaşın müşterek an geçmiş sonlandırılmasına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyor, insancasına yardımlarla Ukrayna halkının yanı sıra oluyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: İnsani yardımlarla Ukrayna halkının yanı sıra oluyoruz
04-03-2022 13:12
Nur Sultan

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile Kazakistan Başbakanı ve KEK Eşbaşkanı Alihan İsmailov, Kazakistan Başbakanlık binasındaki Türkiye ve Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantısı'nın peşi esna kuma matbuat toplantısı düzenlendi.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da bulunmaktan şişman kut duyduğunu dile getiren Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk milletinin Kazakistan halkına selamlarını ileterek laflarına başladı. Oktay, İsmailov ve heyeti ile akıbet adım doğurgan görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek doğacak aylarda Türkiye'de planlanan Türkiye-Kazakistan 4. Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi toplantısı düşüncesince ön hazırlıkların tamamlandığını aktardı.

Ortak çalışmaların gözden geçirildiğini ve gelecekte atılacak adımların da baş başa planlandığını tamlayan Oktay, Kasım 2019'da İstanbul'da meydana getirilen görüşmede hesaplı ve ticari ilişkileri yükseltmek amacıyla 11. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu protokolünün imzalandığını hatırlattı. Oktay, bu kapsamda, uran ve teknolojiden feza çalışmalarına, ulaştırmadan sağlığa katı baş döndürücü bölgede iş donanmasında inkişaf sağlandığının altını çizerek şunları söyledi:

"Bugünkü görüşmelerimizde ise ticaret, yatırım, bilişim, tarım, edep bilimi bilimi ve hars kıl payı bölgelerde ek teşrikimesai imkanlarımızı ele aldık ve bunları da eylemlere bağladık. Aldığımız kararlarla önümüzdeki devirde gerçekleştirilecek bulunan Türkiye-Kazakistan 4. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı'na çelimli borda bordaya mefruşat hazırlamış olduk. Heyetlerimizin istişareleri sonucunda, Kazakistan ve Türkiye ortada makbul 2 bin nüsha transit intikal doküman sayısının 20 bin adete çıkarılması ve düet intikal belgeleri revaç sürelerinin 1 aydan 2 taban uzatılması üstünde muvafık kaldığımızı kıvançla tabir eylemek isterim. Trans-Hazar koridoru geçişlerini hâlâ da çalışan bir vaziyete getirecek, gümrüklerden geçişi hızlandıracak otomasyonlu sayısal transport uygulamalarına çapraz yerine ciddilik vereceğiz.

Halihazırda haftada 24 bulunan tayyare seferi sayısının artırılması anlamında kuma kâm gösteriyor böylecene çapraz temasların artmasını destekliyoruz. Ticaret ve uran odaları ortada iş birliğinin geliştirilmesi, e-Ticaret dalında iş birliklerinin geliştirilmesi, zeki kent dalında bilgelik ve deneme paylaşımı yapılması, Ar-Ge, dizayn merkezleri ve teknoparklarımız ortada teşrikimesai sağlanması, afiyet ve tababet dalında teşrikimesai anlaşmasının yenilenmesi, Türkiye-Kazakistan ortada "Gençlik Köprüsü" kurulması, ekincilik ve ormancılık hikayelerinde iş birliğimizi ihya sonucu aldık."

Hedefin, dü dünya cumhur reisi çeşidinden belirlenen 10 bilyon dolarlık düet tecim hacmine en endamsız sürede iktiran yapmak bulunduğunun altını çizen Oktay, dü dünya kardeşliğine yaraşan kuma çalışmaların sayısının rastgele bölgede artırılacağına aksan yaptı.

Türkiye ve Kazakistan iş dünyasının temsilcilerini buluşturan İş Forumu'na katılacağını ve elverişsiz şümullü danışma toplantısında iş müşterilerini ile borda bordaya araya geleceğini tamlayan Oktay şu halde bitmeme etti:

"Sayın Smailov ile bu arada Türkiye-Kazakistan ticari ilişkilerinin geliştirilmesi düşüncesince ister hükümetler düzeyinde atık adımları ister iş müşterilerini ortada kurulan iş birliklerini yakından izleme ediyor ve destekliyoruz. Ocak ayında Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadiselerde Türk iş insanlarına yatırımların ve yatırımcıların korunacağına müteallik maruz garanti düşüncesince Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'e borda bordaya el hâlâ şükranlarımı sunuyorum. Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin dü ahi dünya ruhuna makul borda bordaya seviyeye çıkması düşüncesince tamamı adımları çabuk borda bordaya halde atmayı önemsiyoruz. Bu yöndeki kuma çabalarımızı bitmeme ettirme, gerekseme mahsus adımları borda bordaya an ilkin atma hususunda kusursuz borda bordaya düşünce donanması içindeyiz. Hoca Ahmet Yesevi'nin hikmetlerinden aldığımız ilhamla dayanışmamızı sürdüreceğiz."

"Kazakistan ile diyalekt manada da çelimli borda bordaya iş birliğimiz bulunuyor"

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında Kazakistan ile DOĞRU el donanması içerisinde olduklarının altını çizen Oktay, "Kazakistan ile hemen düet kurda değil diyalekt manada da çelimli borda bordaya iş birliğimiz bulunuyor." dedi.

Oktay, devre başkanlığını bu sene Türkiye'nin devraldığı Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde, Kazakistan'ın da değerli katkılarıyla doğurgan icraat yapıldığını anlatarak Türkiye'nin arsıulusal camianın saygın, gönençli ve dengeli borda bordaya üyesi olması düşüncesince bağımsızlığını duyuru etmiş bulunduğu evvel saatlerden itibaren Kazakistan'ın indinde arazi aldığını aktardı. Oktay, laflarını şu halde sürdürdü:

"2 Mart bakımından ülkelerimiz ortada diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıldönümünü algı ettik. 1990'lı yılların dayanıklı şartlarına rağmen, bağımsızlığını ve egemenliğini korumayı başararak bayrağındaki kartal kıl payı yükselen Kazakistan'ın zaman geldiği benek biz düşüncesince de alım çalım vesilesidir. Ocak ayında yaşanmış bulunan hadiselerin çabucak atlatılarak ülkede istikrarın ve amme düzeninin hızlıca sağlanması Kazakistan'ın çelimli kut geleneğinin konkre borda bordaya nişanesidir. Bu vesileyle yaşanmış bulunan hadiselerde yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara aceleci şifalar diliyorum. Görüşmelerimizde düet ilişkilerimizin yanı esna arsıulusal ve diyalekt meseleler üzerine da düşünce alışverişinde bulunduk. Bugün sahamızı muhasır biberli çemberi karşısında Türkiye ve Kazakistan kıl payı bölgesinde güvenlik, abra ve refahın sembolü bulunan devletlerin el donanması içerisinde cereyan etmesi önemlidir. Bölgenin refahı, istikrarı ve güvenliği bağlamında iş birliğimizin taşımış bulunduğu önemin bilincindeyiz. Türkiye, tarihin rastgele döneminde, hem özlük sınırları içre canlı vatandaşları düşüncesince bununla birlikte mazlum toplumlar düşüncesince baştan sona adalet, güvenlik ve dirlik deposu ergin borda bordaya ülkedir. Aynı halde ahi Kazakistan da asra değer günleri aşarak egemenliğini korumuş, Hoca Ahmet Yesevi'nin 'insanın kendisiyle bulunduğu genişliğinde çevresiyle de geniş olması' prensibini benimsemiş, barışçıl borda bordaya ülkedir. Ancak ne efsus ki coğrafyamızın borda bordaya tarafı insanca krizler, yıldırı zulmü ve mezhepçilik fitnesi ile yanarken borda bordaya tarafta savaşın karaca bulutlarının altındaki sivillerin, eş ve evlatların görüntüleri vicdanları yaralıyor."

"Hakkaniyetten ırak savaşın borda bordaya an ilkin sonlandırılmasına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyoruz"

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de 300 binden borda bordaya tomar insanoğlunun ölümüne peyrev kaldığını tabir fail Oktay, Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'da siviller bombalanırken gene yetersiz kaldığını vurguladı.

Rusya-Ukrayna arasındaki harbe bağlı Türkiye'nin tavrının muhtemelen bulunduğunu vurgulayan Oktay, "Türkiye yerine bu hakkaniyetten ırak savaşın borda bordaya an ilkin sonlandırılmasına müteveccih girişimlerimizi sürdürüyor, insanca yardımlarla Ukrayna halkının indinde oluyoruz." dedi. Oktay, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Rusya'dan da Ukrayna'dan da vazgeçmeyeceğiz.' sanarak bu mevzuda en kemiksiz mesajı vermiştir. Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'in Rusya ve Ukrayna'yı kuma borda bordaya gönül kullanmaya çağıran sulh ve arabuluculuktan yana tutumunu da kıvançla karşılıyoruz. Her ikisini de arkadaş devletler yerine gördüğümüz, DOĞRU siyasi, ekonomik, toplumsal münasebat içre bulunduğumuz, Rusya ve Ukrayna'nın alın karşıya mevrut olmasından sıkıntı duyuyoruz. Zaporijya Nükleer Santrali'nde gerçekleşen ve semt düşüncesince ağır riziko meydana getiren gelişimleri de endişeyle izleme ediyoruz. Rusya-Ukrayna müzakerelerinin en çabuk halde ürün vermesini ve bu nahak yere savaşın akıbet bulmasını istiyoruz. Derin zamanı bağlarımız ve hukuk ilişkilerimiz bulunan Rusya ile Ukrayna arasındaki problemlerin diyalog kanalıyla çözülmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Tüm bu görünüş içinde, barışın, huzurun, refahın, güvenin asliye alındığı borda bordaya arsıulusal sistemin yapımı düşüncesince çalışıyor, bu yöndeki gayretlere dayanaklık eylemek veriyoruz. Bunun için, borda bordaya taraftan diyalekt teşrikimesai platformları güçlendirilirken, öteki taraftan da Birleşmiş Milletler özellikle kazanmak üzere, toptan yapıların hal odaklı borda bordaya tatlılıkla baştan yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz."

Türk Devletleri Teşkilatı kıl payı Orta Asya'daki soydaşlarla açılan ve ihya sonucu tahsil edilen platformlarla toptan sulh ve adalete ulama sunduklarının altını çizen Oktay konuşmasına şu halde bitmeme etti:

"Kazak Atasözünde vurgulandığı gibi; 'Ata beyterek, döl japırak', Türk Devletleri Teşkilatı üyesi devletler olarak, güzel borda bordaya ağacın dalları, yaprakları kıl payı köklerimizden kuvvet alarak sahamızda güvenlik ve istikrarı perçinleyeceğiz. Dost ve ahi Kazakistan ile dayanışmamızı ve çapraz desteğimizi borda bordaya el hâlâ vurgulamak istiyorum. Kapsamlı borda bordaya ıslahat sürecinden geçmekte bulunan Kazakistan'ın indinde olmayı sürdüreceğiz. Kazak Hanlığının kuruluşunun 557. sene dönümünde, asırlara sari kut geleneği üstünde yükselen Kazakistan'ın rastgele sabık gündüz hâlâ da güçlenerek Orta Asya’nın kalburüstü tacı olmaya bitmeme edeceğine inanıyorum. Kardeşlik ve sıhriyet temelinde mensur edilen DOĞRU iş birliğimizin rastgele bölgede çabucak gelişmesinden şişman borda bordaya sevinme duyuyoruz. Kazan-kazan ilkesine isnaden enerji, ticaret, ulaştırma, afiyet ve defans uran alanları özellikle kazanmak kıl payı değişik sektörlerde geliştirilecek acemi teşrikimesai kanalları tamamı bölgenin yararına olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki ticari ve hesaplı ilişkilerin en endamsız sürede beraberlik ilişkimizi yansıtacak hâlâ erdemli seviyelere ulaşmasını dilek ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler