USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak çelim ve kabiliyette

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Ülkemizin çelimli makroekonomik göstergeleri ile iktisadi aktivitedeki cıvıltı ortadayken, döviz kurunda tanıdık akıbet hareketlerin iktisadi temelinin bulunmadığı açıktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak çelim ve kabiliyette
06-12-2021 23:23
TBMM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin hepsi üstündeki görüşmelerin peşi sıra hükümet hesabına istifham ve eleştirileri yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Tüm gün, ülkenin kalkınma yolculuğu, muvaffakiyet hikayeleri ve ayakları yere basan doğacak perspektifi hiçe sayılarak, katı aşırı biricik taraflı, ciddi eleştiriler yöneltildiğini tamlayan Oktay, "Muhalefetin Türkiye’nin gerçeklerinden ırak bulunduğunu elhak dobra biliyorduk lakin bu genişliğinde çalışmalar körü olmak, millete müfit ne mevcut ise bu adım karşısında boşluk vermek bundan hakeza gerçeklerden uzaklaşmaktan da mavera milletten kopuşunuzun ortak göstergesi. Uzunca ortak süredir nüfuz olma umudunuzu bütünüyle yitirip, iyiden iyiye tükenmişlik sendromu belirtileri gösterdiğinizi görebiliyorduk. Cumhuriyet'in 100. yılına yaklaşırken, CHP’nin biricik fırka devri nostaljisi yaşadığını, sağlıksız asrı aşan muvaffakiyetsizliğin etkisiyle ortak buhran içre sürüklendiğini de üzülerek izliyoruz." sanarak konuştu.

"Histeri krizleriyle kaleme kağıda sarılıp, yanıtsız mektuplar yazıyor, Türkiye’nin istikbaline kastedenlerden imdat umuyorsunuz." ifadesini kullanan Oktay, "Sizin o ülkemizi sağa sola yakınma ettiğiniz kalbi kırık mektuplarınıza; abilerinizden, vasilik odaklarından beklediğiniz ödün gelmez. Çok beklersiniz. Samimiyetsizliğinizi topu topu milletimiz biliyor." görüşünü dile getirdi.

Milletvekili sıralarından namına dedikodu atılması üstüne Oktay, "Ben sizi dinliyorum, sabahtan buyana söylemediğinizi bırakmadınız, yapmadığınız cereyan kalmadı. 50 senedir sabrediyorsunuz az buçuk şimdi sabredin." karşılığını verdi.

Oktay, "Yozgat’ta ayrı, Meclis’te ayrı konuştuğunuzu; Anadolu’da Kandil’i yerle eşit etmekten lakırtı edip, gelip terörle savaş tezkeresine ‘sayın Öcalan’ sanarak lafa başlamış bulunan HDP’nin güdümünde Meclis’te ‘hayır’ oyu verdiğinizi bu budun görüyor." dedi.

"Bir de demokratlıktan bahsetmiyor musunuz?"

"Helalleşme de neymiş, hoppadak müşterilerini avutmak, sömürmek" diyerek, hoppadak 5 ay sonraları güya helalleşme yolculuğuna çıkılan tutarsızlığı her insanın gördüğünü tamlayan Oktay, şu halde konuştu:

"İşi gücü bırakıp büyüklük müesseselerinin kapısına dayalı zorlayıcı tavırlarınızı ise çoğumuz hayretle izliyoruz. Elinizde taş, sopa, molotof eksik; onu da görsek bundan hakeza şaşırmayacağız. Ne de olsa değişik ittifaklar içerisindesiniz. Çiftçiye, esnafa, öğretmene, iş insanlarına, memura, tehditler savurup devletin çalışanlarına hakaretler, tehditler savurup, ortak de demokratlıktan bahsetmiyor musunuz?

Şehit yakınlarına küfredenler, muahharen 'kastımı aştım' niteleyerek devletin yukarı dozaj yöneticilerine, bürokratlarına, affedersiniz 'kucağımıza düşecekler' diyecek genişliğinde üslubunu bozanlar bizlere onurdan, şahsiyetten bahsedemezler. Bizler onurumuzla çalışır, gerektiği yerde de gerekenleri konuşur, gerekenleri yaparız. Ama ortak özelliğimiz vardır; yersiz konuşmayız. Elinize ortak kağıt alıp, çalakalem helalleşilecek kesimler sıralaması yaparak bu karanlıktan sıyrılamazsınız. Sona geldiğinizi bildirme ederek, illa helalleşip veda edecekseniz şayet evvela İçten olacaksınız. O listeye topu topu zulmettiklerinizi, ötekileştirdiklerinizi, bulunmayan saydıklarınızı, değersiz gördüklerinizi yazacaksınız."

Oktay, kendine tepkime yayınlayan milletvekillerine, "Buraya vurmakla yahut elinizle yapmış olduğunuz hareketlerle helalleşme olmuyor. Bilinçaltınız ortaya çıkıveriyor." sanarak ödün verdi.

"Bunu yapabilecek huluskârlık ve canevi sizde yok"

"Darbelerle bulunmayan ettiğiniz nesillerle, darülfünun kapısından çevirdiğiniz kızlarımızla, 'bidon kafalı' niteleyerek aşağıladığınız vatandaşlarımızla helalleşebilecek misiniz? Diyarbakır anneleriyle, ermiş şehitlerimizin aileleriyle, gazilerimizle helalleşebilecek misiniz?" sorularını götüren Oktay, A4 ile değil bağlam demet kağıtla helalleşme sıralaması hazırlığı yapılması icap ettiğini söyledi.

Ayrıca helalleşmede anahtar ile ikrarın yetmeyeceğini, bunu önsezi ile doğrulama buyurmak ve çalışmalar ile de katılaştırmak icap ettiğini dile getiren Oktay, "Bunu da elhak yapabilecek huluskârlık ve canevi sizde yok." dedi.

Laf atmaların çoğalması üstüne Meclis Başkanı Mustafa Şentop, araya girerek, dedikodu atmaların sürekliliği biçiminde "uyarma" cezası vereceğini bildirdi.

Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun zaman dediği "Devletin içre sizin ulaşamadığınız bölgelere tığ ulaşıyoruz" sözünün, ne büyüklük adamlığına ne de demokratik politika anlayışına yakıştığını ve hakeza ortak şahsın devleti de yönetemeyeceğini belirtti.

Oktay, "FETÖ yıldırı örgütü ve vasilik odakları ile iç içe olmanız size kâr vermeyecek. Milletimiz size argıt vermez. Nasıl ki eskiden argıt vermemişse zaman de gelecekte de argıt vermeyecek, hayallerinizle yanı sıra kalacaksanız. Milletin kürsüsünden cereyan çekenlere, budun anca ortak cereyan çeker ki ömür boyu kendinize gelemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Laf atan milletvekillerine "Ağırınıza mı gitti, Genel Başkanınızın yaptıklarını söylüyorum, busunuz, gözgü tutuyorum." diyen Oktay, "Sadece kendinizden değil milletin teveccühünden de umudunuzu kesmiş durumdasınız ki Mehmetçiğimizi martir fail dağdaki yıldırıcı ve yandaşlarıyla, firardaki satılmış, çıyan FETÖ mensuplarıyla ve vasilik odaklarıyla uyuşma arayışındasınız." ifadelerini kullandı.

"Ağlayarak günlüğünüze yazabilirsiniz"

"Milletimiz düşüncesince yaşama geçirdiğimiz sayımsız amme hizmetini, gayrimenkul içre ve gayrimenkul haricinde verdiğimiz çetince mücadeleyi ve doğacak vizyonumuzu yalnızca bulunmayan saymanızı, görmezden gelmenizi aha bu içerisine düştüğünüz akıbet çırpınış ve usanç sarmalına bağlıyoruz." diyen Oktay, laflarını şu halde sürdürdü:

"Yapılan konuşmalarda bu tükenmişlikle çarpıtmaya çalıştığınız mevzulara da duruluk getireceğim. Bunları da mektuplarınıza değil ihtimal lakin feryat figan günlüğünüze yazabilirsiniz.

2022 bütçesi güçlenen, kalkınan, büyüyen Türkiye'nin bütçesidir. Bütçemiz; yatırım, istihdam, üretim, hariç satım ve gelişme odaklı ortak yapıdadır. 2022 bütçesi; inovasyonun, teknolojinin, kesintisiz ilerleyici Türkiye’nin bütçesidir. Bu bütçe; işçinin, çiftçinin, KOBİ’lerimizin, üreticimizin, sanayicimizin, memurun, emeklinin; genciyle yaşlısıyla 84 milyon milletimizin bütçesidir. Toplumun topu topu kesimlerine seslenme eden, ehil çıkan programlar, destek sunar ve ödenekler barındırmaktadır. Emeğin, barışın, refahın, istikrarın ve alanında lakırtı sahibi, düzen müessis Türkiye’nin bütçesidir. Buna rağmen, bütçemizin ortak 'savaş bütçesi' bulunduğunu söyleyenlere sesleniyorum: PKK, DEAŞ ve çıyan FETÖ yıldırı örgütleriyle mücadelemiz sizi tasalı mı ediyor? Sizi tasalı etse de tığ mücadelemize bitmeme edeceğiz. Türkiye-Suriye bitim hattında oluşturulmak maksut yıldırı devletini önlememiz mi sizi tasalı etti? Sizi tasalı etse de sınırımızın yanı başlangıcında ortak yıldırı devletine katiyen icazet vermeyeceğiz. Ermenistan işgaline karşı, Karabağ'da Azerbaycan'ın indinde olmamız, Akdeniz'de varlığımızın tescili Libya ile yaptığımız anlaşmalar mı sizi tasalı etmekte? Rahatsız olsanız da bitmeme edeceğiz. Savunma sanayindeki gelişmelerle elde ettiğimiz istiklal mı sizi tasalı etti? Rahatsız etse de bitmeme edeceğiz. Dışarıdan ve dâhilen doğacak rastgele ayrışık tehdide dirlik savaş etmekte kararlıyız. Siz isteseniz de istemeseniz de."

"Anlamanız düşüncesince sürekli ezanı gene etmemiz gerekiyor"

Döviz döşenmemiş ve paha artışı tartışmaları üstünden şekillenen eleştirilere de cevap verici Oktay, topyekün ari iktisat politikalarının önemli noktasını tekrarlamakta üstünlük gördüğünü söyledi.

Bu hesaplı tercihlerini, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki sunuşunda ve sabahki konuşmasında anlattığına dikkati çekici Oktay, şunları kaydetti:

"Anlattım lakin muhtemelen ki anlamanız düşüncesince sürekli ezanı gene etmemiz gerekiyor. Ülkemizin çelimli makroekonomik göstergeleri ile hesaplı aktivitedeki cıvıltı ortadayken, döviz kurunda tanıdık akıbet hareketlerin hesaplı temelinin bulunmadığı açıktır. Ülkemizde kurlarda yaşanmış bulunan artışlar dolar endeksinin dünyada artıyor olması, manipülatif hareketler ve döviz talebini artı etmenlerle şimdi belirtik bir duruma gelmektedir. Tüm bu etmenlerin üstesinden başlamak düşüncesince önümüzdeki devirde yatırım, istihdam ve istihsal öncelikli, hariç satım odaklı, şimdi azimkâr ve sürdürülebilir ortak büyümenin sağlanmasını amaçlıyoruz. Döviz talebimizi artı etmenleri ortadan kaldırmaya ve sektörler bazında akan işlemler dengesini itidalli ve derinlemesine vadede kalımlı şekilde iyileştirmeye çelimli halde odaklanmış durumdayız. Bu doğrultuda aralık mülkü ithalatını ve erke masraflarını azaltıcı; ithal ikame domestik üretimi güçlendirecek ve ihracatı artıracak politikalarımızı birer birer yaşama geçiriyoruz.

Ülkemizde önceki kez üretilecek elektrikli anahtar sistemleri ve lityum-iyon teknolojisine ehil pil üretimi, ağız ağıza dışa yayımcı olduğumuz tutya ihtiyacının yarısını üretecek Çinko İzabe Tesisi, ülkemizin polipropilen üretimi kapasitesini tahminî dört katına çıkaracak yatırımlar ve iri kalibre silahların üretimi az daha bölgelerde domestik sanayimizi destekliyoruz."

Oktay, "Temel maksadımız şimdi aşırı üreten, şimdi aşırı kazandıran, kazancın topu topu milletimize kâr sağladığı, refahı kalımlı şekilde yükselten, ari ortak hesaplı bina nesir etmektir." sanarak konuştu.

Kaynakların, efdal faize heba edilmesindense, direkt DOĞRU tüketicilere yönelmesini sağlamaya çalıştıklarını tamlayan Oktay, bu vesileyle kaynakların, düzeyde ve paha artışlarında sağlanacak dengeyle birlikte, yalnızca yatırıma, üretime, istihdama yöneleceğini söyledi.

Bu yaklaşımın, hem enflasyonun kalımlı şekilde düşmesine tıpkı vakitte büyümede istek edilen noktalara gelinmesine olanak sağlayacağını kaydeden Oktay, "Manipülatif hareketlerle çağ baştan yükselmesine illet bulunan fırsatçıların da farkındayız. Ekonomimizi steril döngüye sokmaya etkin bu fırsatçılara banko icazet vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Salt faizleri artırarak enflasyonla savaş edilmesi politikasının soruna kalımlı hal getirmediğinin bundan evvela defaatle görüldüğünü özetleyen Oktay, efdal faizle yunak servet çekilmesini peşi sıra domestik üretimi bulunmayan eden, istihsal maliyetlerini artırarak strüktürel enflasyonu kalımlı bir duruma getiren ortak modelin, enflasyonla kalımlı savaş aralık bulucu şekilde nitelendirilemeyeceğinin altını çizdi.

"94'le merakı sıfır kalburüstü ortak Türkiye tablosu vardır"

"Ülkemizin kaynaklarını toptan ana paraya aktaran, ekonomiyi yayımcı bir duruma getiren ve büyümeyi istikrarsızlaştıran manipülatif vesayetin; yatırımı, üretimi ve istihdamı ahbapça içe çürütmesine icazet etmeyeceğiz." diyen Oktay, "Bu sayede, halihazırda rastgele ay toy ortak zamanı üstün dereceli kenar ihracattaki artışın, doğacak yıllara da taşınması sağlanacak, akan belirtik verip bu açığı aut borçla akçalanmış fail değil, akan ortak tomar verici ortak hesaplı bina kurulacaktır." dedi.

"Ekonomide de evren 5'ten büyüktür" dediklerini ve demeye bitmeme edeceklerini tabir fail Oktay, Türkiye'nin "yüksek gelişme hızlarında efdal akan belirtik verir" tezini yalanlarcasına iri ortak başarıya imza atmakta bulunduğunu dile getirdi.

Bir milletvekilinin akan ortak tomar veriyor olunmasını akan ortak tomar sunulan 1994 ve 2001 yıllarındaki akse dönemlerine benzettiğini aktaran Oktay, "1994'te akan ortak tomar verirken ekonomimiz yüzdelik 5,5 oranında küçülmüştür. Yine 2001'de akan ortak tomar verilirken ekonomimiz yüzdelik 6 küçülmüştü. Bugün, akan ortak tomar veriyoruz ve 2021 senesinde yüzdelik 10 az daha üstün dereceli ortak düzeyde büyüyoruz. Yani, hem akan ortak tomar verici tıpkı vakitte çelimli ortak gelişme ivmesi eline geçirmiş 94'le merakı sıfır kalburüstü ortak Türkiye tablosu vardır." yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şu halde bitmeme etti:

"İnsanımızın işiyle, aşıyla, geleceğiyle dertleniyoruz. Topyekün ari ortak iktisat anlamında mücadelemizle ürem lobileri yahut servet baronları değil; işçimiz, esnafımız, KOBİ'lerimiz, çiftçilerimiz; genciyle yaşlısıyla topu topu milletimiz kazanacaktır. Buradan milletimize hassaten gençlerimize sesleniyorum; vesayete, teröre, darbecilere dirlik ne bütünlük el donanması içre savaş ettiysek, ürem lobilerinin ekonomimize ördüğü ağlarla da yanı sıra savaş edelim. Geleceğimizi kurtaracak bu dönüşümün sancılarını eskiden bulunduğu az daha dal omuza atlatacak, geride bırakacağız.
Bunu da çözeceğimizi göreceksiniz."

"Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyettedir"

Orantısız ve nahak paha artışlarıyla milleti paniğe ve karamsarlığa götürme niyetinde olanların karşısında olduklarını tabir fail Oktay, fiyatlar umumi seviyesindeki artışın da kurlarda yaşanmış bulunan dalgalanmanın da bilincinde olduklarını söyledi.

Öncelikle salgının oluşturduğu bildirme ve istem dengesizliği kaynaklı başlamış bulunan ve tedbir sorunlarıyla şimdi da kalan toptan paha artışlarından Türkiye'nin menfi etkilendiğinin ortak esas bulunduğunu tamlayan Oktay, toptan enerji, mal ve navlun fiyatlarının etkisiyle topu topu dünyada bulunduğu az daha Türkiye'de de fiyatlar umumi düzeyinin yükseldiğini aktardı.

Bu süreçte işçi, memur, emekli, esnaf müdahale enflasyondan etkilenen topu topu kesimlere müstelzim desteği vereceklerini ve yurttaşı enflasyona katiyen ezdirmemeye azimli olduklarını vurgulayan Oktay, "Reel ekonomimiz bu tehditleri boşa çıkaracak kuvvet ve kabiliyettedir. Artık ülkemizin eriştiği kırat erişme operasyonları ile döviz manipülasyonları ile zayıflatılacak ve engellenecek ortak kırat değildir. Enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürmek, gayrimenkul içi tasarrufları artırmak, hususi envestisman kaynaklı gelişme yapısını kurmak, seçenek finansman şekilleri ile toy envestisman araçları oluşturarak servet ikamesini azaltacak uygulamaları yaşama görmek ve mali istikrarı katılaştırmak esas makroekonomik önceliklerimiz olacaktır." sanarak konuştu.

Bu amaçla, çabucak gerçekleştirilecek arttırma istihdama dayanaklık buyurmak paketi ile domestik ve ulusal üretimi özendirici dayanaklık buyurmak paketleri ile üreten kesimin indinde olmaya bitmeme edeceklerini kaydeden Oktay, 2021 yılının ikinci yarısından itibaren başlamış bulunan ürem tenzilat sürecinin, hanehalkının ve kuruluşların krediye ulaşım imkanını ve mali koşulları rahatlatarak istihlak ve envestisman masrafları üstünde müspet ortak bulaşık ortaya çıkaracağını dile getirdi.

Ekonomik temellere güçsüz bu seviye hareketlerinin en endamsız müddette meydan açısından ussal ortak noktada dengeye ulaşacağını aktaran Oktay, konuşmasını şu halde sürdürdü:

"Enflasyonla biricik başına ürem kararları ile savaş edilmeyeceğinin kabulüyle amme maliyesindeki imkanlarımızı da kullanarak ilkin erke kazanmak az daha toptan fiyatlardan meydana gelen maliyet artışlarını, yurttaşlarımıza yansıtmamak düşüncesince gerekenleri yapıyoruz. Ayrıca seviye dalgalanmalarından faydalanmaya etkin fırsatçılara da menfez açtırmıyoruz. Temel besin ve gerekseme maddelerindeki paha hareketleri Ticaret Bakanlığımız çeşidinden yakından izlem ediliyor. Diğer taraftan, bakliyat, yağ, göveri ve meyve, et ürünleri, mazot ürünleri, harbilik malzemeleri az daha verim gruplarında mecmu 31 tür ürüne müteveccih kazanmak üzere, zincir marketlerin fahiş paha artışı yapmış olup yapmadıkları hususu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu çeşidinden inceleniyor. Vatandaşımızın ortak kuruşunun caba nahak yere heba bulunmasına icazet vermeyeceğiz. Diğer yandan milletimizin bütçesini dayanaklık buyurmak kazanmak düşüncesince icap besin arzında ortak eksi yaşanmaması, gerekse istihsal maliyetlerindeki iyon azaltılması anlamında çalışmalarımız bitmeme etmektedir."

Artan hammadde fiyatlarının et, mazot ve yeygi üreticilerinin maliyetleri üstündeki menfi tesirini hafifleştirmek az daha Yem Regülasyon Çalışmasının Tarım ve Orman Bakanlığı çeşidinden başlatıldığını, Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarındaki hububat, hayvancılıkla uğraşan çiftçilere, kanatlı bütünleşmiş tesislerine ve yeygi piyasasına akla yatkın fiyatlarla satışa sunulduğunu hatırlatan Oktay, besin arzında mühim ciddiyete ehil tahıllar, baklagiller, besili çiçekli nebatat ve tıbbi hoş kokulu nebatat az daha mamüllerin üretiminin artırılması, ek kıymeti efdal bulunan sebzelerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması az daha projelerle zirai üretimi desteklediklerini kaydetti.

Bu doğrultuda 2017 senesinde 12,9 bilyon liralık bulunan zirai dayanaklık buyurmak miktarını 2 büküm artırarak 2022 senesinde 25,8 bilyon liraya çıkaracaklarını bildiren Oktay, efsanevi varlığını, et, süt, husye ve bal ilkin kazanmak az daha domestik hayvanca üretimini de en çelimli halde desteklemeye bitmeme edeceklerini belirtti.

"Bu zihniyetin Türkiye'de taş ilişkin taş koymaya ne genişliğinde dirlik bulunduğu açıktır"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Şunu da sileceğim, bunu da vereceğim" az daha vaatler vererek, geçmişteki "Siz ne veriyorsanız ego 5 fazlasını vereceğim" diyen siyasetçileri hatırlattığını kaydetti.

Türkiye'nin ciharıyek indinde yükselen dev eserleri nesir etmekte geçer not amme hususi teşrikimesai modelini gaye alarak, özü faslı sıfır yorumlar yapıldığını özetleyen Oktay, "Bu zihniyetin Türkiye'de taş ilişkin taş koymaya ne genişliğinde dirlik bulunduğu açıktır. Bir dikili ağacı olmayanlar, milletimizin rahat faydalanmış bulunduğu konforlu hastaneleri, rastgele gündüz geçtiğiniz sakıncasız ve çağdaş yolları, ülkemize direkt envestisman sağlayıcı iş birliklerini aldırmayarak eleştirmekten çekinmiyorlar. Şimdi kent hastanelerine dirlik çıkan zihniyetin eskiden sayrılarevi kapısında, çıkar yol kuyruğunda muntazır milletimiz düşüncesince oda boncuğu obje yapmadığını dobra biliyoruz. KÖİ modeliyle nesir edilen çağdaş güreşçi köprüsü ve yollara dirlik çıkanlarla evvel İstanbul’da nesir edilen topu topu argıt köprülerine, Marmaray'a, Avrasya Tüneline dirlik çıkanlar ayni kişiler, bire ortak zihniyet." değerlendirmesinde bulundu.

"Terörle mücadelede yanımızda olmayıp Kandil'den 'aferin' edinmeyi yeğleme edenler de gene bunlar." diyen Oktay, "AKM sanarak Gezi Parkı sanarak ortalığı ateşe verenler de bunlar… Ne oldu, Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezini eskisinden katbekat şimdi dobra halde nesir etmedik mi? Sizleri de çağırma ediyoruz, buyurun eş görün. Dilinize doladığınız kent hastaneleri hassaten Kovid çağında birçok vatandaşımıza iflah oldu, birçok avlu kurtardı haberiniz mevcut mı? Size kalsa başka devletlerde gördüğümüz o koridorlarda hastaların yerde yatmış bulunduğu biberli manzaralar, müstevli çağında Türkiye'de de yaşanırdı." ifadelerini kullandı.

"KÖİ projelerinin oluşturduğu ek kıymeti uyumak düşüncesince erişme perdelerinizin boğunuk olması gerekir"

Oktay, amme hususi iş birliklerinin nesir ve diriltme projeleri olduğunu, en birinci sınıf enfrastrüktür hizmetlerini vatandaşlarla en aceleci halde buluşturmak düşüncesince bulunduğunun altını çizdi.

KÖİ modelinin, hoppadak Türkiye'de de değil, dünyada 134 ülkede de münteşir şekilde geçer not ortak manken bulunduğunu dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

"Dünyadan haberiniz olsun biraz. Gelin rakamsal karşılaştırmalara da bakalım; mesela en akıbet KÖİ projelerimizden birine bakalım; Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü: Projenin mecmu maliyeti 3,84 bilyon avrodur. Her ayrışık ihtimam tamir ve pres maliyetlerinin müteahhit şirkete ilgili olabileceği 10 sene 8 maaş pres boyunca bakanlığın kemiksiz eş 520 milyon avroya ulaşacaktır. Bu müddet böylecene da güreşçi köprüsü ve otoyollar düzeltilmiş şekilde devlete devredilecektir. Bunu da aşırı dobra bildiğiniz bunun şeklinde lakin ısrarla milletimizden gizlemeye çalışıyorsunuz. Milletimiz bunu aşırı dobra bilir. Hatta sizin teşkilatlarınız bunu aşırı dobra bilir. Dün toplumsal medyadan paylaştığınız otoyollara bakın. O arkadaşları kutlama kartı ediyorum. Sizin ekibinizden çekmişler, Türkiye'yi anlatıyorlar. En azından hakkaniyetli olanlar mevcut aranızda. Teşekkür ediyorum onlara. Toplam salname istihdama tesiri ise 52 bin insana ulaşacaktır. Ülkemizde KÖİ modeli ile meydana gelen ve andıran vakitte ihalesi meydana getirilen Antalya Havalimanı projesi; KDV müdahale 8 bilyon 555 milyon avroluk eksiltme bedeli akıbet zamanlarda ülkemize ve ekonomimize bulunan güvenin ortak yansımasıdır. Rakamlar ve asar konkre halde ortadayken KÖİ projelerinin oluşturduğu ek kıymeti uyumak düşüncesince erişme perdelerinizin boğunuk olması gerekir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler