USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enerji fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi talimatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “210 kilovata derece ki ceninisakıt prospektüs ve 210 kilovatsaatin üstündeki erdemli prospektüs sayıları ilgilendiren kurumlarımız çeşidinden yurttaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz düşüncesince de ıvır

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enerji fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi talimatı
16-02-2022 21:46

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonra kameraların karşısına güzeşte Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji fiyatlarına dair ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin uyguladığı tutum politikalarının doğruluğunun bazısı mahcubiyetle, bazısı endirekt yollardan işaretle de olsa içeride ve dışarıda teyit edilmeye başlandığını tamlayan Erdoğan, “Aldığımız tedbirlerin insanlarımızın günce hayatlarına müspet tesirleri kendini değme güzeşte ay az buçuk henüz anlaşılan edecektir. Ülkemizi 2023'e, milletimize yalan verdiğimiz kabilinden cumhuriyetimizin 100. yılını gururla kutlayacağımız müşterek siyasal ve hesaplı iklime kavuşmuş adına sokmakta kararlıyız” niteleyerek konuştu.

“Vatandaşımıza mevrut canlılık ve doğalgaz faturaları tabii yüksektir”

Son çağda üstünde en aşırı konuşulan ve en aşırı sömürme edilen konuların başlangıcında enerji tutarları bulunduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye dakika enerji dair elektriklerin yokluğunu değil, hoppadak fiyatını tartışabiliyorsa, bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megavattan 100 bin megavat seviyesine çıkarttığımız müesses enerji gücüne borçludur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete etmek yoluyla ülkemizin canlılık üreten santralci sayısını 298'den bin 808'e yükselterek, konveksiyon ve tevzi şebekelerimizin uzunluğunu müşterek milyon 275 bin kilometrenin hakkındaki çıkartarak mecmu canlılık üretimini dört kıvrım artırdık. Son çağda enerji tutarları topu topu dünyada enine boyuna yükseldi. Ama bu hoppadak bizlere ilişik değil. Bu hoppadak bizlere duyulan müşterek gidiş değil. Küresel kurda doğalgaz tutarları 10 kat, kömür tutarları 5 kat, arz yağı tutarları 3 kıvrım artmıştır. Dolayısıyla dünyanın değme tarafında, bile de bizlerden değme bakımdan aşırı henüz efdal oranlarla fiyat artışları günce yaşama yansımaktadır” biçiminde konuştu.

Elektrik ve natürel fiyatlarının Euro cinsinden numara ve minimal tutara oranları üstünden Avrupa üstünden karşılaştırmasını fail Erdoğan, “Özellikle milletime sesleniyorum, milletimin bunları değerlendirmesi ve sağduyu ile kararını vermesi nice şeyi düzlüğü çıkartacaktır. Konutlarda maaş 200 kilovat istihlak üstünden bakılınca Türkiye Avrupa'daki 34 dünya ortada vatandaşlarına en makul fiyatla canlılık hizmeti sunan üçüncü dünya durumundadır. Ülkemizdeki elektriğin 200 kilovata balya mevrut ücreti 18 Euro iken bu numara Norveç'te 35, Fransa'da 45, Hollanda'da 60, Belçika'da 92, Almanya'da 100 Euro'dur. Aynı miktardaki istihlak bedelini minimal ücretle karşılaştırma ettiğimizde vatanımızda yüzdelik 5,5'luk müşterek miktar karşımıza çıkarken Almanya'da yüzdelik 6,2, Bulgaristan'da 7,5, Çekya'da yüzdelik 10, Romanya'da yüzdelik 15'lik oranlarla karşılaşıyoruz. Benzer müşterek tabela doğalgaz dair da geçerlidir. Türkiye 100 metreküplük tüketime 18,5 Euro'luk satmaca ile Avrupa'nın vatandaşına en ehven doğalgaz hizmetini sunan ülkesidir. Bu numara Macaristan'da 30, Polonya'da 63, Yunanistan'da 100, İtalya'da 156, Almanya'da 256 Euro düzeyine yükselmektedir. Doğalgaz fiyatının minimal ücretle mukayesesinde de memleketimiz yüzdelik 5,6 ile en makul fiyat dair gene geçmiş sıralarda toprak alınken bu miktar Macaristan'da yüzdelik 9, Yunanistan'da yüzdelik 13, Almanya'da 15,2, Romanya'da yüzdelik 31'lik seviyelere çıkmaktadır. Vatandaşımıza mevrut canlılık ve doğalgaz faturaları tabii yüksektir. Buna karşın Türkiye hem fiyat hem minimal tutara payı itibarıyla vatandaşına en makul tarifeli canlılık ve doğalgaz hizmeti sunan devletlerin başlangıcında gelmektedir. Geçtiğimiz sene hoppadak elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta 165 bilyon müfret terviç yaparak müstevli yardımıyla elhak başağrısı içre bulunan vatandaşımızın arttırma yükler dibine girmesine bariyer olduk. Geçtiğimiz sene bölük başına kısaca 5 bin teklik enerji desteği verdik. Sadece bu 3 kalemdeki terviç rakamının Türkiye'nin mecmu envestisman masrafları denli olduğuna dikkatlerinizi döşemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Rakamlar yurttaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir”

Yılbaşı sebebi ile tarifelerde meydana getirilen düzenlemelere karşın elektrikte ve doğalgazda haneleri desteklemeye bitmeme ettiklerini tamlayan Erdoğan, “Geçtiğimiz Kabine toplantısında 150 kilovat bulunan en bağan tanıtmalık dilimini 210 kilovata arttırmak yoluyla bağıntılı müşterek deşarj sağlamıştık. Yapılan analizler Ocak kocaoğlan sebebi ile nihai tüketicilerin yüzdelik 64'nün bağan tarifeden faydalandığını, yüzdelik 36'lık müşterek kesimin de fevk tarifeden satmaca ödediğini göstermektedir. Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızı henüz da rahatlatacak yeni adımların karanı aldık. Öncelikle 210 kilovata denli ki bağan tanıtmalık ve 210 kilovatsaatin üstündeki efdal tanıtmalık sayıları ilişik kurumlarımız çeşidinden yurttaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. Ticari işletmelerimiz düşüncesince de önemsiz esnaf ve sanatkarı koruyacak halde benzeri müşterek kademelendirme yapılacaktır. Sivil maşer müesseselerinin canlılık aboneliği de tecimevi statüsünden ev statüsüne dönüştürülecektir. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri müdahale tecimevi statüsünden satmaca ödeyen şirketlerin canlılık bedelleri ehemmiyetli miktarda düşecektir. Daha ilkin sözünü verdiğimiz doğalgaz istihlak yardımıyla ilişik hazırlıklar tamamlandı. Sosyal teavün ve el birliği vakıflarının kriterlerine uyan 4 milyon bölük düşüncesince yılda 2 defada ödenmek kıl payı 450 teklik ile bin 150 teklik ortada mütebeddil miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız. Kronik hastaların ve dirim dayanak aletine dair adına yaşamını sürdüren insanların bulunmuş olduğu haneler düşüncesince bu rakama yüzdelik 5 arttırma yapılacaktır. Bu dayanak düşüncesince müracaatlar 81 ilimizin tamamında Cuma haset başlayacaktır. Elektrik desteğinde halen 2,1 milyon bölük bulunan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz. Ayrıca toplumsal düzenlilik şemsiyemizin hem şümul sahasını hem tesirini genişletecek 15 bilyon müfret yeni müşterek toplumsal dayanak paketiyle ilişik hazırlıklara başlanması emirini verdik” dedi.
Yeşil Büyüme Strateji çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından canlılık üretimine ağırbaşlılık verdiklerini kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu amaçla yel ve gün enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyeti uyguluyoruz. Şimdi de bulunan desteklerin kapsamını uzun uzadıya gün ve yel enerjisinden canlılık üreten lisansız ameliyat kapsamındaki yatırımların 4. Bölge Desteklerinden yararlanabilmesini gerçekleştirme ediyoruz. Böylece gün ve yel enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası ve Gümrük Vergisine arttırma adına yüzdelik 30 oranında ihsan indirimi, 6 sene süresince sigorta prim çalıştıran hissesi desteği elde etmiş oluyoruz” açıklamasında bulundu.

“26 Şubat 2022'de hizmete sunuyoruz”

Önümüzdeki hafta sonu açılışı yapılacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu Projesi kendisince bilgelik sağlayan Erdoğan, “Bu dev projenin inşasını 2 bilyon 545 milyon Euro envestisman bedeliyle tamamladık. Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 skor iş makinesiyle kesintisiz fiilen tamamladığımız otoyolumuzu ve köprümüzü 26 Şubat 2022'de hizmete sunuyoruz. Çanakkale Boğazı'nın müşterek gerdanlık kabilinden taşıyacağı köprümüz, şişman ve çelimli Türkiye amacımızın konkre müşterek ifadesi adına kalkınma tarihimizdeki yerini alacaktır” dedi.

Çiftçilere müjde

Konuşmasında çiftçilere de müjdeler sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Bilindiği kabilinden Tarım Kredi Kooperatiflerinin adanmış merkezlerinde hafta başı sebebi ile kaurit tutkalı ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzdelik 30'a vasıl indirimler yaptık. Buna arttırma adına yarından itibaren dirilik gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzdelik 30'luk indirime gidiliyor. Hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımızın girdi maliyetlerini dökmek amacıyla katışık efsanevi yemi yüzdelik 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. Pancar üreticilerimizin Mart ayında alacakları çükündür bedellerinin ödemesini müşterek ay öne çekiyor, Cuma haset hesaplarına yatırıyoruz. Ayrıca 2021 yılı çükündür alıntı fiyatının hakkındaki titrem başına 15 teklik prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun çükündür alıntı eğin fiyatını da hasattan ilkin açıklayacağımızı yeniden anımsatmak istiyorum.”

Öğrencilere müjde

Gençlerin talepleri hakkındaki yurtlarda 16 gigabayt bulunan genel ağ desteğini 2 kıvrım artışla 32 gigabayta çıkarttıklarını tamlayan Erdoğan, “Şimdi de bilimsel nitelikli senenin ikinci döneminden gelmek kıl payı yurtlarda küsurat gençlerimize verdiğimiz tagaddi yardımını maaş 570 liradan 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece darülfünun öğrencilerimizi şişkinlik dolayısıyla aşındırmak ücretlerinde yaşanabilecek beklenen artışlara dirlik esirgeme dibine almış oluyoruz” biçiminde konuştu.

Derya Yetim - Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler