USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ukrayna yalnız bırakıldı'

Antalya Diplomasi Forumu'nda mütekellim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ukrayna yerinde davasında yalnız bırakıldı. Bugün vaktinde çelimli arzu sergilenmesi halinde, diplomatlık ile çözülebilecek hastalıkların yıkmacı ve dirilik kızgın sonuçlarıyla yüzleşiyoruz" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ukrayna yalnız bırakıldı'
11-03-2022 17:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde bu sene ikincisi planlı Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) açılışını yaptı.

“Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” başlığı altında planlı forumda mütekellim Erdoğan, medeniyetler beşiği Akdeniz'in incisi Antalya'da katılımcıları mihman etmekten kâm duyduğunu tabir etti.

Asya, Avrupa ve Afrika'nın mukarenet noktası tarih, gezim ve firez şehri Antalya'ya mevrut her insana 'hoşgeldiniz' diyen Erdoğan, “ADF'nin ülkelerimiz ve kâffesi adamlık düşüncesince hayırlara okazyon olmasını temenni ediyorum Geçen sene müstevli şartlarına karşın ADF'nin geçmiş toplantısını başarıyla yaptık. Tüm insanlığın afiyet kriziyle boğuştuğu sıkıntılı devirde Antalya'dan verdiğimiz barış, diyalog ve el birliği foruma baş döndürücü ayrı müşterek ağıt kattığına inanıyorum. 2. ADF'ye yayınlanan ilgiye forumun devir zarfında global diplomasinin kalbinin attığı zeminine dönüşmesi temennimizin endamsız müddette gerçeğe dönüleceğine ayraç ediyor” sanarak konuştu.

Erdoğan, Ukrayna ve Rusya krizinin arkası sıra geçmiş seviyeli temasının dışişleri bakanları seviyesinde Antalya'da gerçekleşmiş olmasının forumun amacına kazanmış bulunduğunu gösterdiğini belirtti.

Foruma katılım fail misafirlerin oturumlara yapacakları ulama ve aralarında oluşacak çelimli diyaloğu da önemsediklerinin altını çizen Erdoğan, “Aynı halde istikbalimizin teminatı bulunan gençlerin foruma bulunan merakını kıvançla karşılıyorum. 2. ADF'nin rüştünü tanıtlama etmiş müşterek arsıulusal aktiflik adına dolayısıyla kararlılıkla bitmeme edecektir” dedi.

Dünyanın 21. asrın geçmiş çeyreğini geriye bırakmaya hazırlandığını tabir fail Erdoğan, “İnsanlığın global barışa, huzura, refaha duyduğu hırslı de o etap artıyor. Bilimde, teknolojide, tarımda, sanayide, iletişimde, muvasala imkanlarında yaşanmış bulunan ilerlemeye karşın adamlık adına esas meselelerimizi hâlâ çözüme kavuşturamadık. Terörizm, açlık, yoksulluk, kıtalar arasındaki adaletsizlik, ısıdam arbede ve iç savaşlar, hava değişikliğinin defa açmış yer aldığı mekân felaketleri global gündemin en fevk sıralarında arsa edinmeyi sürdürüyor. Ekonomiler büyürken, gökdelenler yükselirken, birilerinin cüzdanları şişerken, muhtemelen çivi devletler gündüz günden zenginleşirken, istatistikler bizlere gönençli müşterek fotoğraf çizerken maatteessüf doğrudan yanı başımızda ayrıntılar açlıktan ölmeye bitmeme ediyor” sanarak konuştu.

"Açlık virüsü dirilik alıyor"

Açlık virüsünün herhangi müşterek sene dünyada güneş tacı virüsten hâlâ müşterek tomar insanoğlunun dünyasına mülk bulunduğunu ayraç fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün yeryüzünde herhangi müşterek on saniyede müşterek bebek tümüyle müşterek sokum ekmek, müşterek yudum su bulamadığı düşüncesince ölüyor. İstikrarsızlık ve çatışmalar zımnında milyonlarca insanoğlu evlerini, ülkelerini ayrılma buyurmak mecburiyetinde kalıyor. Akdeniz'de, Sahra Çölü'nde yahut hunriz müşterek dağın tepesinde yitip revan hayatlar, müşterilerini zarfında bulunmuş yer aldığı çaresizliği ortaya koyuyor” dedi.

"Böyle müşterek dünyada mihman sulh kasılma edilemez"

Konuşmasına rakamlar vererek bitmeme fail Erdoğan, “2014 yılından buyana Akdeniz'in gökçe suları 25 bine DOĞRU rüya yolcusunun mezarı oldu. Son 10 senede evren genelinde sığınmacı sayısı dü kattan müşterek tomar artarak 85 milyona ulaştı. Bu sayıya sonuç 15 günden 2 milyondan müşterek tomar Ukraynalı sığınmacı eklendi. Yerlerinden edilen kişioğlu sayısının önümüzdeki devirde hâlâ da yükseleceği anlaşılıyor. Halihazırda 1 bilyon insanoğlu günde dü doların altında müşterek gelirle ölüm kalım savaşı veriyor. Esasen bu rakamların herhangi müşterek bir tanesi hakkında karşıya bulunduğumuz adaletsizliği göstermeye yeterlidir. Bu sayıların herhangi müşterek bir tanesi candır, onurlu, emniyetli sahn sürmeye hakkı bulunan birer anne, baba, kardeştir. Çocukların çaresizlikten, hâlâ kıray müşterek fidanken solduğu 800 milyon insanoğlunun esas besin maddelerine erişemediği, herhangi müşterek güneş beniz milyonlarca insanoğlunun yatağa aç girmiş yer aldığı müşterek dünyada yaşıyoruz. Böyle müşterek dünyada manzara ettiğimiz mihman barış, rahat ve abra kasılma edilemez" ifadelerine arsa verdi.

"İhmallerin bedelini ödüyoruz"

On senelerdir geçindiren çatışmaların da çözülemediği müşterek denklemde kimsenin kendini emniyette hissedemeyeceğinin altını çizen Erdoğan, “Dünyanın devasa müşterek köye dönüştüğü bugünlerde nerede yaşarsak yaşayalım hiçbirimiz başkasından bana ne diyemez. Söndüremediğimiz herhangi müşterek yangının, herhangi müşterek çatışmanın, engelleyemediğimiz herhangi müşterek zulmün dair gitmediğimiz herhangi müşterek problemin eninde böylelikle bizi de etkileyeceğini, yakacağını bilmeliyiz. Bu biberli gerçeğe Suriye'de, Yemen'de, Afganistan'da, Libya'da, Irak'ta, Arakan'da nice çöküntü dalında didar kere tanık olduk. Bu arbede sahalarında bir çok aşırı avrat ve bebek milyonlarca sivil zabıta polis yaşamını kaybetti. Medeni değerler baş döndürücü ağırbaşlı çıban aldı. Uluslararası kuruluşlara inanma müşterek dobra dibe vurdu. Terör örgütleri, aşırılık kâffesi dünyada döşeme kazandı. İnsanlığın eş firez mirası bulunan kadim kentler çöküntü yığınına döndü. Kimi devir coğrafi, birtakımı devir kültürel sebeplerle görmezden gelinen çöküntü bölgelerinin tamamında ihmallerin bedelini yalnızca sorumlular değil, adamlık adına herhangi müşterek baş başa ödedik, halen de ödüyoruz” sanarak konuştu.

Kırım'a aksan yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihin; ders almayanlar ve kıssadan pay çıkarmayanlar düşüncesince yinelenme ettiğinin altını çizdi.

Ders alınmadığından yalnızca gün değil bire müşterek vakitte acıların da tekrarlandığında yer veren Erdoğan, “Ukrayna meselesi bu hakikatin en sonuç örneği adına karşımızda durmaktadır. Türkiye hem Akdeniz hem Karadeniz ülkesidir. Ukrayna ve Rusya Karadeniz'den komşumuz ve dostumuzdur. Komşularımız arasındaki krizin ısıdam çatışmaya dönüşmesinden iri sıkıntı duyuyoruz. Gerilimin tırmanarak bu etaba evrilmesi en müşterek tomar bizi tasalı etti, en baş döndürücü bizi endişelendirdi. Komşumuz bulunan müşterek ülkenin egemenliğine müteveccih agresif eylemleri katiyen sunulan göremeyiz. Kırım'ın gayrikanuni ilhakı özellikle iktisap buyurmak gibi Ukrayna'nın arsa bütünlüğünü hiçe sayan gayri yasal adımları kılıç Türkiye adına reddediyoruz. Kırım'la ait açık tutumumuzu 2014 yılından buyana herhangi müşterek vesileyle tabir ettim, tabir ettik, herhangi müşterek zeminde açık açık dile getirdik. Gerek Rusya Federasyonu gerekse Ukrayna ile yaptığımız kâffesi görüşmelerde bu meseleyi baştan sona gündemde tuttuk. Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline kâffesi batı, kâffesi evren neva çıkarmış olsaydı acep bugünkü tabloyla hakkında karşıya kalır mıydık. Ama Kırım'ın işgaline kelimesiz kalanlar deminden müşterek şeyler söylüyorlar. İyi dobra de hak yerkürenin açık bölümünde geçerli, gayrı bölümünde temelsiz mi, bu ne müşterek dünya” dedi.

"Ukrayna yalnız bırakıldı"

Bu haksızlığın giderilmesi hususunda arsıulusal topluluğun müstelzim hassasiyeti göstermediğini, müstelzim desteği vermediğinden müşteki Erdoğan, “Ukrayna muhik davasında yalnız bırakıldı. Bugün vaktinde çelimli kâm sergilenmesi halinde, diplomatlık ile çözülebilecek hastalıkların yıkmacı ve dirilik muhrik sonuçlarıyla yüzleşiyoruz. Evlerini ayrılma fail sivilleri, korkma ve fikir kırcı çocukları, bitkin bulunan şehirleri, ölen masumları gördükçe üzüntümüz katlanarak artıyor. Mülteciler içerisinden kalıp dü manzara paylaşacağım. Bir süt kuzusu annesinin kucağında, annesinin gözleri yaşlı, baktık ki süt kuzusu annesinin gözyaşlarını yalamaya başladı. Bir yandan siliyor gayrı yandan da yalıyor. Dünya bu tabloya mahkum mu, bu olacak bilinçlilik mi, münasebet hakeza müşterek dünya, kılıç bunun düşüncesince mi varız? Aynı halde babası kolluk memuru bulunan küçük müşterek süt kuzusu o da marifetiyle babasının yanaklarını tokatlıyor müşterek gayrı marifetiyle babasının kaskına vuruyor. Baba kolluk bebek babasının kucağında bunu yapıyor. Çocuk 2.5, 3 yaşlarında müşterek çocuk. Dünya buna mı mahkum. O polisin rolü yavrusunun o ağlayışını teskin buyurmak mi olmadan terörü, anarşiyi engel iktisap buyurmak mi? İşte ego şu andaki topluluğu ekranları başlangıcında bizi izleyen kâffesi dostlarımıza diyorum ki kılıç baştan sona baş başa barışın dünyasını kurmaya mecburuz, savaşın değil” açıklamasını yaptı.

"Ateşe mazot dökülmemelidir"

Ateşe mazot dökmenin hiç kimseye faydası olamayacağını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna halkının yasal savaşı desteklenirken, bu mücadeleye dokunca verecek, silüet sürecek adımlardan behemehâl çekinme edilmelidir. Batı devletlerinde canlı Rus asıllı şahıslara ve Rus kültürüne müteveccih faşizan çalışmalar katiyen benimseme edilemez. Bakıyorsunuz Almanya'da müşterek orkestrada, orkestra şefi Putin'in arkadaşı yer aldığı düşüncesince görevden alındı.

Öbür tarafta başka Avrupa ülkesinde dünyaca meşhur, Rus kültürünün, Dostoyevski'nin eserleri ülkede yasaklandı. Biz bunu neye benzetiyoruz biliyor musunuz. Bir vakitler Irak'ta Hülagü'nün yakıp yıktığı kütüphaneler vardı ya bire müşterek o devre devir adına görüyoruz. Biz acemi Hülagü'ler istemiyoruz. Ne demokrasi, ne diplomasi, ne adamlık bunlara müstahak değil" ifadelerine arsa verdi.

İsa Akar-Ertuğrul Gün-Ahmet Serdar Eser
 

İLGİLİ HABER
Podolyak: Rusya, Ukraynada Suriye senaristliğini uygulamayı amaçlıyor Podolyak: 'Rusya, Ukrayna'da Suriye senaristliğini uygulamayı amaçlıyor'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler