USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Petrol, barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Naftali Benet'in Türkiye'ye gönül rahatlığı müspet yaklaşımları bulunduğunu belirterek, 'Olumlu yaklaşım, kulaklı kulaklı esasına ilgili olduktan sonradan tığ Türkiye namına elimizden geleni yaparız. Her şeyden önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Petrol, barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız
18-01-2022 21:40
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Naftali Benet'in Türkiye'ye huzur müspet yaklaşımları bulunduğunu belirterek, "Olumlu yaklaşım, kulaklı kulaklı esasına mebni olduktan sonradan tığ Türkiye kendisine elimizden geleni yaparız. Her şeyden önceki siyasetçiyiz. Siyasetçiler kendisine tığ gürültü düşüncesince yokuz, barış düşüncesince varız ve barış düşüncesince ne gerekiyorsa, şayet bu mevzuda yer yağı barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'le meydana getirdiği baş başa, heyetler arası ve 3'üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının peşi sıra eş matbuat toplantısı düzenledi. Sırbistan'la ilişkilerin birlik ölçüde bulunduğunu aktaran Erdoğan, "2021 ilişkilerimiz açısında dışarı bir sene oldu. Bu sene inşallah Niş'te de bir konsoloshane ofisi açacağız. Sırbistan ise Alanya ve Bursa'da kurma edilenlerle baş başa Türkiye'deki gönüllü konsoloshane sayısını 5'e çıkardı. Koronavirüs salgınının negatif etkilerine rağmen, tecim hacmimiz üstün dereceli kırmaya bitmeme ediyor. Geçtiğimiz yıl, yüzdelik 34'e yaklaşan bir artışla bu rakamı 2 bilyon dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz, 5 bilyon doları yakalamaktır. Bu doğrultuda atacağımız eş adımları Sayın Cumhurbaşkanı ile değerlendirdik. Önümüzdeki çağda yürütme edilebilecek bir planlar huzur düşünüm teatisinde bulunduk" niteleyerek konuştu.

'GERİLİMİ DÜŞÜRMEK İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ'

Balkanların barış ve istikrarına atfettikleri önemi, çelimli ve azimli halde bir kat hâlâ doğrulama ettiklerini kaydeden Erdoğan, "Bosna- Hersek'te devam eden siyasal akse dair göz alışverişinde bulunduk. Sırbistan'ın Bosna Hersek'in egemenliğine ve arazi bütünlüğüne verdiği destek, bölgemizin barış ve istikrarı itibarıyla baş döndürücü fazla önemlidir. Bosna- Hersek'teki krizin aşılması düşüncesince arsıulusal toplumun baş başa cereyan etmesine gerekseme duyulduğu da aşikardır. Tüm tarafların Bosna- Hersek'in arazi bütünlüğünü zedeleyici adımlar atmaktan sakınma etmeleri ve günah bilinci ile davranmaları şarttır. Türkiye kendisine Balkanlarda gerilimin azaltılması düşüncesince elimizden mevrut çabayı göstermeye bitmeme edeceğiz" ifadelerini kullandı.

'​ÜÇLÜ GRUBUN LİDERLERİNİ BİR ARAYA GETİRELİM İSTİYORUZ'

Bosna- Hersek'teki gerilime bağlı Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, "Burada düzenlilik baş döndürücü fazla önemli. Bence bu husus üstünde güzel anlaştığımızı düşünüyorum. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şurası söyledim, 'Bosna Hersek'in arazi bütünlüğü mevzusuna sonuç basamak hürmet duyuyoruz' dedim. Bence eş çalışmayla bunu atlatacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise mevzuyla ilişik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Buradaki üçgen yapanın Bosna- Hersek'in arazi bütünlüğü üstündeki yaklaşımı şişman ehemmiyet sunma ediyor. Buradaki sıkıntıları giderebilmek düşüncesince de lüzum kalburüstü arkadaşım Vucic, gerekse hepimiz elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz, göstermeye bitmeme edeceğiz. Şimdi önümüzde Sırbistan'da seçme var. Bu seçimin akabinde, tığ istiyoruz ki bu üçgen grubun liderlerini bir araya getirelim. Onlarla bir güruh deneyelim ve bu toplantıyla da başta Bosna- Hersek'in arazi bütünlüğünü sağlayabilmek düşüncesince adımlar atalım."

'HERTZOG TÜRKİYE'YE GELEBİLİR'

ABD'nin Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nden (EastMed) desteğini çekmesi ve İsrail'le yapılması beklenen görüşmeler ile alakalı soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadelerle yanıt verdi:

"Bana mucibince Amerika'nın arka çekme sonucu finansal analizlerden sonra. Yani yaptılar maliyet analizlerini ve bu maliyet analizlerinde kendileri düşüncesince kâr görmediler. Fayda görmedikleri düşüncesince de Doğu Akdeniz'deki bu çalışmalardan arka çekme sonucu aldılar. İsrail'le ilişik mevzuya ulaşınca bu mevzuyla ilişik de eskiden esasen Berat Bey'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı bulunduğu devir İsrail ile görüşmeler yapılıyordu ve bu görüşmelerde de İsrail buradan çıkma gazla ilişik kendisine Türkiye üstünden bunun Avrupa'ya götürülmesi dair anlaşılan bir amaca varılmıştı. Şu anda bunu gine gerçekleştirebiliriz. Şu anda Cumhurbaşkanı Sayın Hertzog'la yapmakta olduğumuz görüşmeler var. Belki Sayın Hertzog'un Türkiye'ye bir ziyareti mümkün ancak yanında Başbakan Sayın Benet'in bu noktalarda gine müspet birtakım yaklaşımları var. Hedef, müspet yaklaşımlarla bir yere varmak. Yani bu müspet yaklaşım kulaklı kulaklı esasına mebni olduktan sonradan tığ Türkiye kendisine elimizden geleni yaparız. Her şeyden önceki siyasetçiyiz. Siyasetçiler kendisine tığ gürültü düşüncesince yokuz, barış düşüncesince varız ve barış düşüncesince ne gerekiyorsa şayet bu mevzuda yer yağı barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız. Barışın aracı olmayacaksa elbette ki değişmeyen değme ülkenin kendine aittir. Boşuna tığ şu anda sondalama gemilerini sismik araştırı gemilerini almadık. Şu anda 4 parça sondalama gemimiz, 2 parça sismik araştırı gemisi, eksiksiz bunlar Karadeniz'de, Akdeniz'de eksiksiz bu emek harcamaları yapacaklar. Bu çalışmalarla yanında de milletimize, alana inşallah olanaklar sağlamanın gayreti içinde olacağız. Geçmişte bunun elbette tığ çilelerini baş döndürücü çektik. Böyle evren size dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerde ne sismik araştırı gemisi verir ne sondalama gemisi verir. Yok hakeza bir nesne ancak demin elimizde bundan sonradan bu gemilerimiz var. En çağdaş halde bu emek harcamaları yapabilecek güce, imkana sahip. Elemanlarımız gine bire bir halde yetişmiş. Karadeniz'de emek harcamaları yürütüyoruz, Akdeniz'de mergup anda gine emek harcamaları tığ bu ekipmanlarımızla yürüteceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler