USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kalıcı ateşkes çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, Sayın Zelenskiy'le de Sayın Putin'le de dostluğumuzu değiştirmeden arkalamak durumundayız. Yaptırımlara erişince BM kuralları içinde ne gerekiyorsa şu anne derece onu yaptık. NATO üyesi devletlerin yapmadıklarını, Rusya'ya karşın Uk

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Kalıcı ateşkes çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz'
14-03-2022 20:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşmesinin peşi esna eş matbuat toplantısı düzenledi. Almanya ile yaklaşan ortaklaşa iş ve diyaloğun sürdürülmesinde azimli olunduğunu vurgulayan Erdoğan, Scholz ile gerçekleştirdiği toplantıda yalnızca lehçe mevzuları değil evren gündemini obstrüksiyon fail Rusya-Ukrayna mevzusunun da ağırlıklı olarak
değerlendirildiğini kaydetti. Erdoğan, Rusya ve Ukrayna bağlamındaki gelişmelerin özen çeken bulunduğunu belirterek, "NATO müttefiki dü şehir adına vahdaniyet içtihat ve endişelerimizi bilhassa görüşmemizde teslim ettik. Bir taraftan Avrupa güvenliğine müteveccih zorunlu önemleri alırken öbür taraftan çözüme müteveccih diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği hususunda uygun kaldık. Türkiye adına tarafları vahdaniyet araya getirme ve diyaloğun tesisi noktasında ehemmiyetli ilerlemeler kaydedilmesine asistan olduk. Gayretlerimiz kararı Rus ve Ukrayna Dışişleri Bakanları, Dışişleri Bakanımın da katılımıyla Antalya'da vahdaniyet araya geldiler. Savaşın devam etmiş bulunduğu vahdaniyet ortamda bu toplantının düzenlenmesi caba diplomasinin hanesine kaydedilmiş
önemli vahdaniyet başarıdır. Kalıcı ateşkesin tesisi mevzusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz" niteleyerek konuştu.

"Ekonomik ortaklığımızı dünkü toptan düzende elan da ileriye taşımamız eş menfaatimizedir"

Bugün icra ettikleri görüşmelerde düet ve öbür nice meseleyi de istimara fırsatı bulduklarını tabir fail Erdoğan, "İçinden geçtiğimiz bu allak bullak devirde Almanya ile bulunan erdemli seviyeli danışma mekanizmalarımızın canlandırılması gerektiğine inanıyorum. Ve Yüksek düzeli izlemsel kurul toplantımızda da demincek esna Almanya'da inşallah dışişleri bakanlarımız yekdiğeri ile müzakere etmek aracılığıyla en yaklaşan sürede erdemli seviyeli izlemsel kurul toplantımızı Türkiye'de gerçekleştireceğiz. G20 üyesi devletler adına kazançlı ortaklığımızı dünkü toptan düzende elan da ileriye taşımamız eş menfaatimizedir. Almanya, Türkiye'nin ihracatta ilkin ve ithalatta ikinci sıradaki ortağıdır. 2020 senesinde 38 bilyon dolar yöresinde gerçekleşen düet tecim hacmimiz 2021 senesinde 41 bilyon doları aşmış vaziyette. Bu rakamı kendileri ile de tabir ettim, inşallah 50 bilyon dolara taşımakta kararlıyız" açıklamasında bulundu.

"İşbirliğinin yenilenebilir enerji, abuhava değişikliği ile savaşım yeşil dönüşüm, bireşimli zeka ve dijitalleşme bakımevi dünkü bölgelerde yoğunlaşmasının bu amaca ulaşmamıza asistan olacağına inanıyorum" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

"İlişkilerimizin ehemmiyetli kısmını da insanı ebat örgütleme ediyor. Turizmde bu yıl müstevli önceleri zamanın rakamlarının yakalanmasına bilhassa çalışıyoruz. Malum bizim turizmdeki çalışan dü türkiye vahdaniyet Rusya dü Almanya idi. Almanya ile bulunan bu turizmdeki münasebetlerimizi gine ayrımsız kararlılıkla devam ettireceğimize inanıyorum. Almanya'daki 3 milyonluk Türk toplumunu ülkelerimizi birbirine elan da yakınlaştıran eş vahdaniyet bol bolamat adına görüyorum. Geçen yıl ilkin teşrin ayında Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü kutlandı. Bu yıl dönümü Almanya'nın kalkınmasına baş döndürücü aydın gönençli vahdaniyet şehir durumuna gelmesinde yardım sunan Türklerin emeklerinin vahdaniyet defa elan ölçüm edilmesi itibarıyla elleme vahdaniyet okazyon örgütleme etti. Covid-19 salgınıyla mücadelede hasret Türeci ve Uğur Şahin hem Almanya'nın hem Türkiye'nin gururu oldular. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle menfaatlerini vahdaniyet defa elan kutlama kartı ediyorum.

"Bundan sonradan da Avrupalı Türkleri herhangi vahdaniyet bölgede motivasyon etmeyi sürdüreceğiz."

Almanya ile lehçe mevzularda yaklaşan ortaklaşa iş süresince emek vermeyi önemsediklerini ve bundan sonradan da Avrupalı Türkleri herhangi vahdaniyet bölgede motivasyon etmeyi sürdüreceklerini kaydeden Erdoğan, "Bölgelerimizdeki akıbet gelişmeler Türkiye'nin bilhassa asayiş ve erke edinmek kıl payı nice bölgede açacak role eş bulunduğunu ispatlamıştır. Almanya'nın AB süresince reis konumdaki ülkelerden birisi bulunduğu tartışmasızdır, şüphesizdir. Türkiye AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Alman dostlarımızın müspet davranış ve desteğinin devam edeceğine inanıyorum. Bütün bunlara bu arada bilhassa de pedagoji bilimi tedris dalında İstanbul'daki Türk Alman Üniversitesi bizim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli asıl vahdaniyet sıçrama tahtasıdır. Bunu da sayın şansölye ile bilhassa görüştük. O da Türk Alman Üniversitesi'nde vahdaniyet İlahiyat Fakültesi kurulması ancak ayrımsız biçimde Türk Alman Üniversitesi'nin Almanya ayağının yaraştırma edecekleri eyalet yahut şehir, orada elden çabucak onun adımının da atılmasını ego kendilerine de öneri ettim. Zaten sözleşmenin altyapısında, muhteviyatında de bu var. Bu adımı da alaşağı etmek aracılığıyla vahdaniyet an ilkin Almanya ayağında da vahdaniyet Türk Alman Üniversitesi'ni kurmamız, oradaki bilhassa teoloji dair vahdaniyet açığın giderilmesinde baş döndürücü hayli kâr sağlayacaktır. Bu mevzuyla ilgilendiren adına da sayın şansölye bunu inceleyecekler ve adımı da buna uyarınca atacağız. Ben hususi temsilciler noktasında da dü arkadaşımızı görevlendirdim. Daha ilkin gine vazifeli bulunan İbrahim Kalın koca görevine devam edecek ancak İbrahim Kalın koca ile baş başa Çağatay koca de İbrahim koca ile baş başa bu emek vermeyi inşallah yürütecekler" açıklamasında bulundu.

"Cumhurbaşkanı ve ego bu saldırılar mevzusundaki endişelerimiz dair hemfikiriz"

Erdoğan, Almanca teşekkürname ederek lafı Scholz'a bıraktı. Scholz, "Şansölye adına Türkiye'de bulunmaktan mutluyum. Çok derinliğine müddet vahdaniyet aradaydık, konuştuk. Bu elleme vahdaniyet ilişkimizin, işbirliğimizin bulunduğunun göstergesi. Savaş yaşanmış bulunan vahdaniyet devirde vahdaniyet araya geliyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. Yaşanan iri acıların haberlerini alıyoruz kıtamızın doğusundan. İki ülkenin de vatandaşları TV uğrunda olup bitenleri izliyoruz, orada hayatlarını kaybeden kullanmakta olanları görünce, parçalanan aileleri ve yıkılan şehirleri görür görmez endişeleniyoruz. Cumhurbaşkanı ve ego bu saldırılar mevzusundaki endişelerimiz dair hemfikiriz. En çelimsiz sürede ateşkese ulaşılması dair da hemfikiriz. Siviller düşüncesince emniyetli koridorların sağlanması icap eder ki kazalı yerlerden çıkabilsinler. Her devir herhangi vahdaniyet füzeyle Rusya'nın evren topluluğunun birliğinden ayrıldığını da delik uğrunda bulundurmalıyız. Rus başkanına çağrıda bulunuyoruz; bundan sonradan durun denir ve yalnızca diplomatik vahdaniyet hal olabilir" dedi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gelişmelerin akıbet aşama ehemmiyetli bulunduğunu kail Scholz, "İki ülkenin cumhurbaşkanlarıyla yaptığımız görüşmelerle ilgilendiren düşün alışverişinde bulunduk. Artık sonuçların elde edilmesi ve silahların susması önemli. Türk müttefikimizin de diplomatik çabasını müspet karşılıyoruz. Ve Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları'nın Türkiye'de görüşmesini ehemmiyetli buluyoruz" niteleyerek konuştu.

"Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'na da inanıyorum ki baş döndürücü elan değişik vahdaniyet biçimde gitme imkanını bulacağız"

Başbakan Scholz'un açıklamalarının peşi esna da mütekellim Erdoğan, "Sayın şansölyenin samimi, gönlünü ayırmak aracılığıyla meydana getirdiği değerlendirmeleri herhangi vahdaniyet dü şehir açısından da ehemmiyetli buluyorum. Bu bakımdan yaptığımız müzakere doğrusu baş döndürücü içten vahdaniyet abuhava bünyesinde geçti. Bundan ahir süreçte de bilhassa Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı öncesinde elbette ilgilendiren icra vekili arkadaşlarımızın yapacakları çalışmalar, bizim hususi temsilcilerimizin muhataplarıyla yapacağı görüşmelerle vahdaniyet ön tedarik yapılacak ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'na da inanıyorum ki baş döndürücü elan değişik vahdaniyet biçimde gitme imkanını bulacağız" dedi.

"Biz şu anda NATO'da Almanya'yla dü ortağız, dü ehemmiyetli NATO ülkesiyiz"

Basın çalışanlarının sorularını da cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz, askeri iş birliğinden bahsettiniz, şansölye NATO partnerlerinin bütünlük olması icap ettiğini söyledi. Siz Rusya'dan hala tabanca borç mısınız, bunun haricinde Batı'nın yaptırımlarına katılacak mısınız?" şeklindeki sorusu üzerine, "Askeri derken NATO'daki teşrikimesai ne demektir? NATO'daki teşrikimesai ayrımsız sürede askeri dayanışmanın kurulma etmiş bulunduğu vahdaniyet kurumdur NATO. Burada ağırbaşlı silahlardan tutunuz da uçaklara varıncaya genişliğinde herhangi vahdaniyet şeyi NATO'da ne yaparsınız? Kullanırsınız. Biz şu anda NATO'da Almanya'yla dü ortağız, dü ehemmiyetli NATO ülkesiyiz. Dolayısıyla herhalde bunu aramızda değerlendirmek, vahdaniyet defa hele bu süreçte iri ehemmiyet bildirme etmektedir. İki NATO ülkesi adına baş başa neler yapabiliriz, ne bakımevi eksiklerimizi gine ayrımsız biçimde gideririz, bunun değerlendirmesini yaptık” dedi.
Türkiye'nin Rusya'dan almış bulunduğu silahlara bağlı Erdoğan, "Bugüne genişliğinde elbette aldığımız tabanca yahut silahlar var. Şu andaki şerait bünyesinde doğacak ne gösterir onu şu anda bahsetmek herhalde er olur. Ama şerait ne getirir, ne sürükler bunu görmemiz lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Sayın Zelenskiy ile de Sayın Putin ile de dostluğumuzu kelimesi kelimesine destek edinmek durumundayız. Ancak şurası da söyleyeyim; yaptırımlara gelince, Birleşmiş Milletler kuralları bünyesinde ne gerekiyorsa tığ şu anne genişliğinde onu yaptık ve NATO üyesi devletlerin yapmadıklarını tığ Rusya'ya karşın Ukrayna'ya yaptık, o desteğimizi sürdürdük, insancasına yardımlarımızı da gine ayrımsız biçimde şu anda 50'yi fazla tırı tığ Ukrayna'ya gönderdik, göndermeye de devam ediyoruz" dedi.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler