USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 19 yılda değme bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en yukarı seviyeye çıkardığımız şoklara için direncini tekraren sınav ettiğimiz berk birlikte ekonomi ile girdik. Pusulamız, ilişik kıymetli üretimdir. Rotamız, yatırım,

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir'
28-12-2021 17:28


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Programa ev sahipliği yapmaktan kut duyduğunu tabir fail Erdoğan, "Her sene TÜBİTAK ve TÜBA bilgi ödülleri sahipleriyle burada buluşarak bundan böyle kuma geleneği kuma güzel yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya istikamet veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin gönençli yarınları için gecesini gündüzüne katan kâffesi bilgi adamlarımıza milletim namına şükranlarımı sunuyorum. Bu sene 66 bilgi insanımız icra ettikleri hayat açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine müstahak görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilgi insanımıza ikram edeceğiz. Aynı biçimde 3 bilgi insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 faik kalburüstü dinç araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel röyalti hakkı işaret ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel röyalti hakkı işaret TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilgi ödüllerini meydan bilgi insanlarımızın değme bir tanesi zat disiplinlerinde elit icraat gerçekleştiren, bilime arsıulusal kurda katkıda bulunmuş isimlerdir" dedi.

Ödül meydan bilgi insanlarının tahminî 3'te birine karşılama fail 21 ismin avrat olmasının kendisi için ayrı kuma alım çalım deposu bulunduğunu kail Erdoğan, "İnşallah bu ödüller Türkiye'de ilmî çalışkanlık tay tay arabası hacısı hocası için birer heveslendirme unsuru olacak. Bilimin çoğalması ve benimsenmesinde ehemmiyetli kuma fariza yürütme edecektir" sanarak konuştu.

2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilgi camiasına uğurlu olmasını arzulayan Erdoğan, ihsanıhümayun meydan bilgi insanlarını kutlama kartı etti.

İnsanlığa hayır çalışmaların, erişilen uygarlık düzeyinin sembolü ve kâffesi insanlığın eş kıymeti bulunduğunu tabir fail Erdoğan, fakat adalet tesliminin de boşlama edilmemesi icap ettiğini söyledi. Erdoğan, "Batı Medeniyeti değme ne denli tavsiye mektubu vermekten kaçınma etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti kabilinden atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonraları kaybolmaya beniz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta baştan ayağa kaldırmıştır. Tarihe çelimsiz kuma gezi yaptığımızda Batı'nın ziyasız çağlarını yaşamış bulunduğu çağda Doğu'nun kızıl çağını yaşadığını görürüz. O zamanın dünya çapındaki bilgi kullanmakta olanları baştan sona bizim lisan coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam'lar, Farabi'ler, İbn-i Sina'lar Biruni'ler bizim uygarlık bayrağımız altında gün yazmıştır" ifadelerini kullandı.

"Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yalnızca geçmişteki başarılarla övünme ederek kuma yere varılamayacağını da belirterek, "Geçmişten bugüne güreşçi köprüsü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide encam noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda kaç adaletsizlikler, kaç zulümler indinde zat hatalarımızın eksiklerimizin de oranı vardır. Dolayısıyla acınmak hal değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri hesabına getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her devir tabir ettiğimiz kabil alp düşmüş bulunduğu yerden kalkar kaybedilmiş kaybedilmiş bulunduğu yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu tatlı sonuç 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve engellenmeyen düşüncenin hamisi olduk, olmaya bitmeme ediyoruz. İnovasyonun ve hızla gelişen teknolojinin sulp bulunan bilim, Türkiye'nin politik bağımsızlığının da teminatıdır" açıklamasında bulundu.

"Biz sonu gelmeyecek bu fetih için acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz"

Bilimin hızla gelişen teknolojinin ve inovasyonun devletimizde 7'den 70'e benimsenmesi için ulusal uygulayım bilimi hamlesi ve gösterimi rehberliğinde azimli adımlar atıldığını kail Erdoğan, "Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insanoğlu kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırı geliştirmeye denli değme bölgede planlar yürüttük. Yürütmeye bitmeme ediyoruz. İnovasyonun başta üniversitelerin, hususi ve amme araştırı merkezlerinin uygulayım bilimi ihya bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri ana paraya bilgi insanlarımıza, mühendislerimize, araştırmacılarımıza, ayrıca beşinci sınıf çağındaki çocuklarımıza dayanak noktası olabilmek için bu bölgeye ayırdığımız kaynakları sonsuz artırıyoruz. Rahmetli Cemil Meriç, 'Bilgi sonu gelmeyecek bulunan kuma fetihtir' diyor. Biz sonu gelmeyecek bu fetih için acemi fetihler, acemi Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir"

Kabiliyetli öğrencilerin Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki dene yap uygulayım bilimi atölyelerinde önemlice ve mühim teknolojilere müteveccih acemi çocuk yöntemlerle eğitimler aldığını bildiren Erdoğan, "Dünyanın en iri uzay, havacılık ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST'e yarışmalara dahil bulunan gençlerimiz, gelecekte dünyayı değiştirenler görünürde arazi alabilmek için yarışıyorlar, mesai harcıyorlar. Şüphesiz bu yatırımlar, bu etkinlikler, bu atölyeler ülkemizden değişik baş döndürücü Aziz Sancar çıkacağının habercisidir. Safahat'ta Mehmet Akif Ersoy'un Asım'a seslendiği kabil kılıç de bilgi insanlarımıza şu biçimde sesleniyoruz; O çocuklarla beraber, kesintisiz didinin, revan 300 senevi bilimsel kesif doğrudan edinin. Fen diyarında sızan bitimsiz pınarı hem için hem getirin. Yurda o yararlı suları" dedi.

"Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı düzem verim üstelik devletimizde milyarlarca dolarlık eklenmiş bedel oluşturabilir"

Erdoğan, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 kılavuz bilgi insanının çalışmalarını ülkemize taşımasına ön kadem olunduğunu belirterek, "Bu çağrıyla ülkemize mevrut ecnebi hocalarımız da var. Yabancı eyitmek hoşuma da gitmiyor. Küresel bazlı hocalarımız da var. Bu hocalarımız bire kuma sürede doktora çalışmalarıyla dinç bilgi insanlarımızı yetiştiriyorlar. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının acemi çağrısı ile inşallah değişik tomar bilgi insanını ülkemizin beşeri sermeyesine katmış olacağız. Aynı programın, kuma benzerini Ulusal Lider Araştırmacılar ismi altında Türkiye'deki bilgi insanlarımız için de kuruluş ettik. Ülkemize mevrut ve ülkemize beledi bilgi insanlarımız bioteknolojiden nanoteknolojiye, robotikten sayısal teknolojilere denli kaç bölgede erdemli bütçeli planlar yürütüyorlar. Bu planların yalnızca birinden çıkma yukarı düzem verim üstelik devletimizde milyarlarca dolarlık eklenmiş bedel oluşturabilir. Hocalarımızın yetiştirdiği gençler, yaklaşan sürede bilyon dolar değerlemeye ehil girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle yurdumuzdaki yukarı düzem yetkinliklere ehil bilgi insanlarımıza arkalamak her insanın boynunun borcudur" sanarak konuştu.

"TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerini gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendiriyoruz"

TÜBİTAK'ın araştırı alanındaki desteklerinin gelecek yıllarda acemi programlarla çeşitlendirileceğinin müjdesini paylaşan Erdoğan, "Aziz Sancar hocamız namına verilecek doktora sonrası araştırı bursunu elan önceki duyurmuştuk. Bu bursumuzu 2022 yılı Ocak ayında başlatıyoruz. Programda arazi ilişki araştırmacıları Aziz Sancar hocamız şahsen seçecek ve zat laboratuvarında beraberce mesai özgülemek yürütecek" halinde konuştu.

"Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan esas araştırı çalışmalarına ivme tahsis etmek istiyoruz"

Yeni kuma burs programını elan duyuran Erdoğan, "Bütün ömrünü bilime adayan ve bilgi zamanı alanındaki baş döndürücü bulunmaz çalışmalarıyla dünyada hayat açan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamız namına acemi burs programı başlatıyoruz. Bu burs kanalıyla erdemli lisans doktora ve doktora sonrası süreçlerinde bilgi zamanı dalında icraat meydana getirecek bilgi insanlarımıza dayanak noktası vereceğiz. Üniversite yahut üniversitelerimizin, fizik, kimya, dirim bilimi yahut aritmetik kabil esas ulum alanındaki bölümlere talebin istediğimiz seviyelerde olmadığını en güzel sizler biliyorsunuz. Bu tablonun önüne devrolmak için ayrışık tedbirleri yaşama geçiriyoruz. Gençlerimizi esas bilimlere yönlendirmek neredeyse değme sene 2 bin 300 lisans öğrencisine muvaffakiyet bursu veriyoruz. Araştırma ihya faaliyetleri planlı merkezlerde ve teknoparklarda esas ulum mezunu istihdam fail firmalara aylık desteği sunuyoruz. Bu çeşit desteklerle gençlerimizin esas bilimlere bulunan beğenisini artırmayı hedefliyoruz. Böylece uygulayım bilimi üretiminin belkemiği bulunan esas araştırı çalışmalarına ivme tahsis etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilimsel araştırmanın mıhlı yapılabilmesi için bilgi insanlarının sonuç uygulayım bilimi altyapılara erişimini sağlamanın da ehemmiyetli olduğuna ilgi çekici Erdoğan, "Üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerine bu nedenle iri dirayetli yatırımlar yapıyoruz. Bir ülkenin, teknolojik yetkinliği tetkikat kararında ortaya çıkan ve kullanışlı tetkikat baz olacak makaleler ve araştırı raporları ve esas teknolojiler yardımıyla gelişiyor. Yüksek teknolojiye erişebilmenin ilk tohumu esas incelemelerde atılıyor. Bunun için üniversitelerdeki tematik araştırı merkezlerini destekliyor ve bilimi takviye edecek adımlar atıyoruz" dedi.

Ülkemizde bilgi denildiğinde ilk akla mevrut kurumların başlangıcında Türkiye Bilimler Akademisinin bulunduğunu bildiren Erdoğan, TÜBA'nın icra ettiği değme ilmî etkinliğin bilgi yaşamına ehemmiyetli katkılar sağladığını kaydetti. Erdoğan, Türk İslam Bilim ve Kültür Mirası Projesinin bunlardan bir tanesi bulunduğunu belirterek, "Bu kapsamda 2021 senesinde 12 işaret basıldı. Yazımında ehemmiyetli aralık tahsil edilen bilgi terimleri sözlüğü de titizce üstünde durduğumuz kuma gayrı ehemmiyetli eserdir. Bu sözlük, bilimin zat lügatımızda imal edilmesine ağır yardım sağlayacaktır. TÜBA'yı bu doğrultuda gösterdiği çabalar nedeni ile başta kutlama kartı ediyorum. Türkiye'nin hassaten sonuç senelerde bilime, bilgi insanına ve teknolojiye baş döndürücü iri yatırımlar yaptığını gören değme göz, hakkı mütekellim değme dil, ikrar etmektedir. Ülkemiz bu sayede teknolojisini elan yukarı seviyelere taşıyarak gayretlerinin meyvesini ikrar etme amacında ilerlemektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomisinin ehemmiyetli kuma yerde bulunduğunu kail Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu gerçeğe inanmayanların da güvenlik edeceklerini düşündüğüm biraz kalıp özgülemek istiyorum. Türkiye, global teceddüt endeksinde bu sene 10 aşama çabucak terfian eriştiği 41. münavebeli ilk 50 liginde en iri çoğalma kaydeden yurt oldu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılı tekâmül raporunda inovasyon ekosistemimiz 'Türkiye'nin bilgi ve araştırı alanlarındaki hazırlıkları baş döndürücü encam düzeyde' denilerek takdirle tabir edildi. Buradan eksiksiz dünyaya seslenerek diyorum ki; bizi izlemeye bitmeme edin. Teknolojik bağımsızlığın, politik bağımsızlığın teminatı bulunduğunu üstelik dahi çalışmaya bitmeme edeceğiz."

"Ülkelerin gücü bundan böyle erdemli teknolojideki etkinlikleriyle ölçülüyor"

Ülkelerin gücünün bundan böyle erdemli teknolojideki etkinlikleriyle ölçüldüğüne aksan karşıcı Erdoğan, "Savunma sanayinde geldiğimiz bekçi bugün eksiksiz dünyanın dilindedir. Türkiye'nin bölgenin geleceğini şekillendiren devletlerin başlangıcında geldiği analizleri tedricen elan baş döndürücü paylaşılıyor. Ülkemizi bu noktaya sağlamak için baş döndürücü çalıştık, baş döndürücü azmettik, baş döndürücü fedakarlık yaptık. Bize dayatılan şartlara, senelerce ağırlık eğmedik. Kendi göbeğimizi kendimiz stabil iradesini gösterdik. Artık, piyasasının kâffesi sektörlerinde parmakla yayınlanan ülkelerden bir tanesi edinmek hedefiyle sonsuz vites yükselterek yolumuza bitmeme ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin güneş tacı virüs salgınının dayanıklı ikliminde geçtiğimiz sene bulunduğu kabil bu seneyi de dünyanın önde mevrut ülkelerinden artı yönde ayrışarak büyümeyle kapattığını bildiren Erdoğan, "İhracatta güzeşte ay sonu fiktif ile salname 221 bilyon dolar rakamını yakaladık. Cari kuma tomar vermeye başlayacağımız eyyam inşallah yakındır. Salgının tetiklediği sıkıntılar, global piyasalardaki tesirini sürdürüyor. Tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeni ile pahalılık karışma kaç bölgede ekonomiler sınanmaya bitmeme ediyor. Global piyasaların kuma parçası bulunan Türkiye ekonomisi de tabii bu sıkıntıların süreçlerin tesirini hissediyor. Ama kılıç bu fırtınaya sonuç 19 yılda değme bölgede güçlendirdiğimiz istihsal yeteneğini en yukarı seviyeye çıkardığımız şoklara hakkında direncini defaatle imtihan ettiğimiz katı kuma ekonomi ile girdik. Pusulamız, eklenmiş kızıl üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Üstelik bu amaca ulaşmaya tek olmadığımız denli yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, eskiden sonsuz içine çekilmiş bulunduğu verimsiz döngüden arasına sıkıştırıldığı dengesizlik çarkından, ezilmeye çalışmış bulunduğu emniyetsizlik dişlisinden kurtardık" dedi.

Türkiye'nin hedeflerine emniyetli adımlarla ilerlediğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi 19 yılda nite böylesine çelimli kuma el erki ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan ahir hedeflerimize bire kuma biçimde ulaşacağımızdan şek duymuyoruz. Bu mücadelede başarıya iktiran etmek için teknolojiye ve hızla gelişen teknolojinin sevimsiz gücü bulunan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayarak değme yaştaki, değme uğraştaki kâffesi insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkarmamamız şarttır. TEKNOFEST Kuşağını da gümbür gümbür büyütmeye bitmeme ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirecek insanoğlu gücüne, azme ve iradeye sahibiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine olduğuna kabil 2053 vizyonuna da bilgi insanlarımızın emekleri ve gayretleri yardımıyla ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Varank: "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu değme kabil sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, emniyetli biçimde için bitmeme ettiren katı kuma dilek yönetimdedir"

Programda mütekellim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "Ülkemizi karşılaşmış bulunduğu değme kabil sıkıntıdan, duyurulmayan açıkça tuzaklardan, operasyonlardan ustaca çekip, emniyetli biçimde için bitmeme ettiren katı kuma dilek yönetimdedir. İşte döviz kurları üstünden ekonomimize meydana getirilen dayatmalara da bire kuma ustaca yanıt verici bu dilek yardımıyla aylardır masa gene imal edilen karaca yaymaca da biraz saatte namevcut olup gitti. Her seferinde muhalefete, döviz kurları üstünden ekonomimizi ölçmenin nite iri kuma yazık nite iri kuma kıygı bulunduğunu tabir etsek de gerçeğe dönmeleri çağrısında bulunsak da bizi dinlemediler. Döviz döşenmemiş üstündeki köpük ehemmiyetli seviyede ortadan kalkınca deminden gerçeğin biberli tokadıyla neye uğradıklarını şaşırmış durumdalar. Hala meselenin ne işe yaradığını anlamayıp, nüfuz şapkadan tavşan çıkardı niteleyerek meseleyi illüzyona, sihirbazlığa bağlıyorlar. Hayır, görünürde kuma göz bağı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, siyasetteki 40 salname tecrübesiyle, milletine bulunan sevdasıyla, büyüklük yönetimindeki ustalığıyla şapkadan tavşan çıkartmadı, bilakis kuma defa elan her insana kapela çıkarttırdı" dedi.

Varank yerlilik vurgusu yaparak, "Son çağda defans sanayinde yakaladığımız başarıların indinde piyasasının gayrı sahalarında da özlenen sonuçları elde etmeye başladık. Ülkemizin kaderini muhavvil Milli Teknoloji Hamlesi ışığında politikalarımızı belirledik. Tasarladığımız Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile Türkiye'nin ithal etmiş bulunduğu ürünleri yerlileştiriyoruz. Bugün otomobil sektöründe servo motorlardan CNC tezgahlara denli Türkiye'de üretilmeyen sert baş döndürücü verim domestik imkanlarla üretilebiliyor. Şimdi bu programı gayrı sektörlere yaygınlaştırarak 919 önemlice ürünün yerlileştirilmesine dayanak noktası olmaya başladık. Ülkemiz bu sayede dışa bağımlılığını değme güzeşte güneş azaltacak. Yüksek teknolojili verim kapasitesini artırarak akan açığı aksine çevirecek" açıklamasında bulundu.

Türkiye Bilimler Akademisi kabilinden sunulan yekûn ihsanıhümayun sayısının 817'ye ulaştığını aktaran TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise, "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahipleri, dalının önde mevrut bilgi insanlarından oluşan 20 şahsiyet mükafat Komisyonunun değerlendirmeleri ile 123 yargıcı görüşü alınarak belirlendi. 2021 senesinde TÜBİTAK Ödüllerine zatî müracaatta mevcut yahut namzet yayınlanan 182 namzet arasından 12 değişik üniversiteden bilgi insanına; 3 Bilim Ödülü ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine değişmeyen verildi. Ülkemizde icra ettiği çalışmalarla bilime arsıulusal kurda ehemmiyetli katkılarda mevcut bilgi insanları, Bilim Ödülü'nü almaya adalet kazanmaktadır. Ödüllerin ilk defa verildiği 1966 yılından bugüne denli 182 Bilim Ödülü, 19 hususi Ödül, 87 Hizmet Ödülü, 536 Teşvik Ödülü ve 2019 Yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü ile yekûn 825 bilgi insanı ödüllendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı esna Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.
Programda ödüle müstahak tanıdık adlara ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden ikram edildi.

Hülya Keklik - Derya Yetim
 

İLGİLİ HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler