USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Meclis'teki konuşmasında, Meclis'in hümayun diyebileceğim kürsüsünde anne muhalefetin başındaki adamın el paradigma hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti'nde anne muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere ba

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın'
08-12-2021 15:28
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti ondan sonra gazetecilerle lakırtı etti. Erdoğan, aut politikadan iç politikaya ve ekonomiye genişliğinde ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

“Yaptığımız anlaşmalarla beraberce Türkiye-Katar ilişkileri aşırı demin ayrımlı bir zemine kavuşmuş oldu”

Konuşmasının başında ebediyete ölüm fail Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'ya yağmur arzulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Duralı hacının oğlu Deniz ile görüşerek başsağlığı dileklerini ilettiğini belirtti. Teoman Hoca'nın hikmet dalında Türkiye'nin kural dışı isimlerinden biri olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülüne de müstahak görüldüğünü kaydeden Erdoğan, “Çok genç bir dimağa sahipti. Teoman Duralı Hoca'mızı ilmiyle, birikimiyle, yetiştirdiği öğrencileriyle ülkemizin hars hazinesine yaptığı nadir katkılarla tamamen hayırla anma edeceğiz. Milletimize, talebelerine, ailesine başsağlığı diliyorum. Rabbim makamını âli, mekanını uçmak eylesin diyorum. Rabbim inşallah cennetinde bizleri haşr-u derç eyler” diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aziz kardeşim” söylediği Katar Emiri Şeyh Temim'in davetine icabetle Yüksek Stratejik Komitesi 7. Toplantısını Doha'da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şeyh Temim'le düet ve heyetler arası iktisap eylemek bunun şeklinde akıbet basamak doğurgan görüşmeler yaptık. Katar'la iş birliğimizin derinleştirilmesi ve toy alanlara genişletilmesi hususunda aykırı siyasal irademizi tasdik ettik. Yaptığımız anlaşmalarla beraberce Türkiye-Katar ilişkileri aşırı demin ayrımlı bir zemine kavuşmuş oldu. İkili ilişkilerimizde akıbet zamanlarda kaydedilen mesafeden duyduğumuz memnuniyeti aykırı kendisine dile getirdik. Bölgesel ve global meselelere müteveccih tutumlarımızın örtüştüğünü bir iş demin rasat ettik” biçiminde konuştu.

“Farklı bölgelerde iş birliğimizi demin da güçlendirecek 15 anlaşmanın imza törenini yaptık” açıklamasında mevcut Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 7. Toplantısı Ortak Bildirisini imzaladıklarını kaydetti. Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Katar İş İnsanları Derneği, KOSGEB ile Katar Kalkınma Bankası, AFAD ile Katar Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Katar Vakıflar ve İslam İşleri Bakanlığı uyuşma zaptı imzaladı. Sağlık ve tababet bilimleri, kültür, cahillik ve spor ile standartlaşma alanlarındaki iş birliklerimizin yürütüm programlarını imza dibine aldık.

Büyük dirayetli organizasyonların namına getirilmesine ve Antalya Diplomasi Forumu ile Doha Forum ortada kurumsal teşrikimesai bünye edilmesine müteveccih anlaşmaların yanı esna tören düzeni dalında teşrikimesai uyuşma zaptını da imzaladık. Ayrıca Anadolu Ajansı ile Katar Haber Ajansı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ile Qatar Debate, İbn Haldun Üniversitesi ile Katar Üniversitesi de teşrikimesai anlaşması imzaladı” ifadelerini kullandı.

Doha'da konuşlu Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığını görüşme ettiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmetçiklerimize seslenme ika fırsatını bulduk. Ülkemizi ve milletimizi fedakâr asimilasyon fail Mehmetçiğimizle bir araya gelmiş şekilde özlenti gidermiş olduk. Katar'la aykırı dek ve istişareler sonucunda düet ilişkilerimizi güçlendiriyoruz. Türkiye-Katar ilişkileri bölgenin asayiş ve istikrarına da ehemmiyetli katkılar sağlıyor. Türkiye ve Katar mütekait zamanlarda el donanması içre hareket ederek, asıl birer arkadaş olduklarını göstermişlerdir.

Bilhassa 15 Temmuz ihaneti ondan sonra Katar'ın ülkemizle sergilediği dayanışmayı unutamayız. Bizler de Katarlı kardeşlerimize müteveccih nahak kuşatma ve yaptırımların boşa çıkarılması düşüncesince gelişigüzel ayrışık adımı attık. İnşallah bundan sonradan da Katar'ın ve Katarlı kardeşlerimizin indinde olmayı sürdüreceğiz. Türkiye kendisine Körfez bölgesinin istikrarını, güvenliğini ve refahını kendimizden ayrı tutmuyoruz. Katar ile başka birtakım semt devletleri ortada yaşanmış olan ihtilafın çözüme kavuşturulmasından da iri bir sevinme duydum. Temennimiz önümüzdeki süreçte bölgedeki ahali ahi devletler arasındaki ilişkilerin aşırı demin ileriye ulaşmasıdır” açıklamasında bulundu.

Katar'da, ata Emir Şeyh Halife bin Hamed El Sani ve Şeyha Moza ile de ailecek bir kemirmek yediklerini ve geçmişten bugüne süreci sürüm fırsatı yakaladıklarını kaydeden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu vesileyle, Türkiye'nin bölgede yaşanmış olan gerginliklerin aşılmasına ulama sunmaya gelişigüzel devir müheyya bulunduğunu bir iş demin tekrarlamakta yarar görüyorum.”

“Kabil'deki bu havalimanının işletilmesi periyodunu ele alacaklar”

“Türkiye ve Katar ortada Kabil Havalimanı'nın işletilmesi dair görüşmeler yapılacağı söylenmişti. Bu mevzuda bir musahabe gerçekleşti mi?” sorusuna yanıt verici Erdoğan, “Gerçekleşti. Bu mevzuyla ilişik kendisine şu anda Katar tarafı hususi sektörden bir insan belirledi. Aynı halde Türkiye tarafı bir insan belirledi. Bu şirketler birbirleriyle ahbaplık yapmak suretiyle, bire bir sürede Taliban'la da görüşmeleri yaparak, ilişik arkadaşlarımızla bu işe arkalama edecekler. Başta asayiş hususu iktisap eylemek bunun şeklinde akla yatkın şerait sağlanırsa Kabil'deki bu havalimanının işletilmesi periyodunu ele alacaklar” dedi.

“Bu mevzuyla ilişik naşir anımsatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik”

Bir gazetecinin “Geçtiğimiz perşembe haset Rum Kesiminin Bakanlar Kurulu'nda bir değişmeyen çıkmıştı. Türkiye'nin anne kara sahanlığını da kapsayacak halde 5. parselde Amerikan şirketi ile Katar Petrolleri ortaklığına sunulan bir kontrol izni var. Dışişleri Bakanlığı'nın bu mevzuda bir tepkisi olmuştu. Bu bap gündeme geldi mi bu görüşmede?” şeklindeki sorusuna Erdoğan şu ifadelerle yanıt verdi:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu hiç yönlü adımının ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden geldiğini belirttik. Çünkü bahis konusu ruhsatname sektörünün bir bölümü Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki anne kara sahanlığını ihlal ediyor ve Ada'nın eş sahibi Kıbrıs Türklerinin haklarını bulunmayan sayıyor. Bu mevzuyla ilişik naşir anımsatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik. Temenni ederim ki bunu aşarlar. Tabi Dışişleri Bakanlığımız da bunun takip edeni olacaktır.”

“Düşük nema politikasıyla mobilyasız da enflasyonu da aşağılık çekeceğiz”

Yeni iktisat politikaları ve enflasyonda yaşanmış olan yükselişin sorulması üstünde Erdoğan, “Biz bir kere faziletkâr faize banko inanmıyoruz. Düşük nema politikasıyla mobilyasız da enflasyonu da aşağılık çekeceğiz ve bunu düzenleyeceğiz. Kesinlikle faziletkâr faizin, zengini demin zengin, fakiri demin bulunmayan yoksul karşılayıcı bir basiret olduğuna inanıyorum. Buna katiyen destur edemeyiz. Dolayısıyla da bu işi bir kere bu güzergahta, bu düzlemde bitmeme ettireceğiz. Bizim derdimiz bağan faizle yatırımı isteklendirme eylemek kanalıyla istihdamı artırmak; istihdamı bırakmak kanalıyla üretimi ve ihracatı artırmak. Bunu sağladığımız devir bu bizlere büyümeyi getirecek. Kaldı ki bu filhakika OECD içre de görülüyor. OECD'nin en faziletkâr miktarda büyüyen ikinci ülkesiyiz. Türkiye'nin 2021 yılı çoğalma tahminlerini yüzdelik 10 kendisine tabir fail arsıulusal kurumlar var. Biz de filhakika şu anda o payı yakalayacağımızı tabir ediyoruz. Şu anda üçüncü çeyrekte bilindik yüzdelik 7,4'ü hamdolsun yakaladık. Yılsonunda da inşallah bunun ilavesi olacak, öğütücü diş dişi olmayacak. Bu mevzuda da kendimizden eminiz” dedi.

“Cezai müeyyidelerin aşırı demin faziletkâr olacağının sinyalini şimdiden veriyorum”

Stokçuların ellerindeki ürünlere el konulacağını cezai müeyyideleri faziletkâr tutacaklarını tamlayan Erdoğan, “Tabi şu anda kimisi ürünlerde tanıdık paha artışlarının bir nedeni global mal fiyatlarının yükselişiyken, bir nedeni de maatteessüf piyasadaki doymaz fırsatçılardır. Bu başta de stokçuluktan kaynaklanıyor. Şimdi bu bütçe müzakerelerinden sonradan elden bir kanuni kodifikasyon yapacağız ve bu stokçuların üstünde ağırbaşlı açıdan gideceğiz. Bundan ahir süreçte cezai müeyyidelerin aşırı demin faziletkâr olacağının sinyalini şimdiden veriyorum. Bunu bilsinler ve bu stokçuluğa girişme etmesinler. Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri faziletkâr tutacağız.

Stokçuluk bizim dinimizde de haramdır. Bunun ismi ihtikardır. Buna okazyon veremeyiz. Kimse yaptığı işle vatandaşımıza haksızlık edemez. Vatandaşımıza bitirdikleri bu zulümle, oradan kazandıklarıyla helal sokum tatlısı tatlısı yediklerini zannetmesinler. Fakir fukaranın hakkını gasp ediyorlar, bunu yiyorlar, buna okazyon vermeyeceğiz. Bunu da bilmelerini istiyorum. Yeni kazançlı düzenin en ehemmiyetli adımlarından biri de bu olacak. Çalışsın, kazansın. Şu anda Türkiye, olanaklarıyla buna aşırı iri fırsatlar verici bir ülke. Niye helalinden çalışmıyorsun arkadaş? Niye yasak yollara başvuruyorsun? Stokçuluğu bırakacaksın bir defa. Kim olursa olsun, gelişigüzel bölgede istifçilik yapanın tepesindeyiz” diyerek konuştu.

“Ana muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın”

Yatırımla, üretimle, istihdamla ve ihracatla ekonomiyi demin da güçlendireceklerini tabir fail Erdoğan, “Ama naşir bunu anlamış olmayan bir anne muhalefet var. İşte Meclis'teki konuşmasında Meclis'in mutlu diyebileceğim kürsüsünde anne muhalefetin başındaki adamın el paradigma hareketlerini izlediniz, gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti'nde anne muhalefetin başındaki bir adamın yaptığı hareketlere bakın. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde hakeza bir görüngü yaşandı mı? Bundan sonradan da yaşanmaz herhalde. Bu, mükemmel bir ders vesikası. CHP'ye dil verici ahali kardeşlerime de başta sesleniyorum, acep hakeza bir erkeğe nereye genişliğinde sabredeceksiniz? Yani ülkedeki nüfuz partisine ve oraya dil verici şahıslara bu halde sövme fail bir anne muhalefetin başına nereye genişliğinde sabredeceksiniz? Herhalde 2023'e kadar” açıklamasında bulundu.

“Biz bire bir dille ona yanıt vermeyiz”

Erdoğan, bir gazetecinin, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasette devamlı değer ve anlatma daveti yapıyorken, hakeza bir hareket yapıyor olmasını elbette değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna da şu ifadelerle yanıt verdi:

“Bir yandan ‘helalleşmek' diyeceksin, öteki yandan milletin Meclis'inde bu şirret el paradigma hareketini yapabilme cüreti göstereceksin. Kim öğrettiyse buna bunları. Sen filhakika kasetle geldin. Kasetle mevrut bir adam kendisine demin yerini bu halde mi koruyacaksın? Bu ulus bu çeşit ahlaksızlara, hakeza bir yolu ‘hadi yürü' demez. Ona başka ayrışık ‘yürü' der. O ne genişliğinde hakeza yaparsa yapsın, tığ bire bir dille ona yanıt vermeyiz. Çünkü tığ nüfuz olarak, onun kabil edepsiz, disiplinsiz bir yapıya, bir karaktere cemaat değiliz.”

“Rezervlerde akıbet numara 124 bilyon dolar”

“Piyasada sığ bir hareket mevcut fakat bunun kurları bilinçli, dizgesel kendisine elden elden gelişigüzel hafta, gelişigüzel devir fevk akla yatkın çektiği, zımnında ekonomiyle ilişik bir ipham halletmeye çalışmış bulunduğu izlenimi var. Bu sığ alışveriş operasyonlarını kimler çekiyor? Devlet Denetleme Kurulu bu mevzuda çalışmaya başladığı detayları vardı. Bu konudaki düşünceleriniz nedir?” sorusuna yanıt verici Erdoğan, bu mevzuda Devlet Denetleme Kurulu'na emir verdiğini belirtti. Erdoğan, “Devlet Denetleme Kurulu bu işin gerisinde kimlerin bulunduğu dair araştırmalarını yapıyor, yapacak.

Buralardan kimler çıkma onları da rasat fırsatımız olacak. Ayrıca naşir şurası gene aşırı açık, kemiksiz söyleyeyim; bizim rezervler noktasında ağırbaşlı bir sıkıntımız bahis konusu değil. İnşallah rezervlerimizi de gene tırmandırmaya bitmeme edeceğiz. Rezervlerimiz inşallah demin da artacak. Rezervlerde akıbet numara 124 bilyon dolar. Şu anda bu sakınma miktarı, rastgele bir korkuya toprak olmadığının bir alametidir. Bu rezerv, bundan ahir süreçte demin da artacak inşallah. Dolayısıyla bir sakınma sıkıntımız bahis konusu değil.

Yeter ki yatırımcı bulalım. Yeter ki bu mevzuda yatırımcılarla bu arada geleceğe demin çelimli bir halde yürüyelim. Şu anda Merkez Bankamız nice ülkenin Merkez Bankalarıyla da el donanması içerisinde. Onlarla da nice görüşmeler yapılıyor. Buralardan da naşir aşırı demin iri çelim kaynaklarını inşallah elde edecektir. Bizim bu aşamada da rastgele bir sıkıntımız bahis konusu değil. Ben bu kırat ataklarını da aksine çevireceğimize inanıyorum. Her devir dediğim gibi, inşallah bu da bizi mümas geçecektir. Bunu cümle hakeza bilsin” dedi.

“Kıskanma, çalış senin de olur”

Bir gazetecinin, Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden yaptığı “Muhalefet birleşip bir miting yapmalı” çağrısı üstünde CHP ve İYİ Parti'nin miting ika sonucu verdiklerini söylemesi üstünde Erdoğan, “Meydanların dili bana ‘AK iktidar, ak günlere yürüyüşünü değiştirmeden bitmeme ettirsin' diyor. Geçen devir aşırı tasalı ergin Bay Kemal. Biz Siirt'te köprü, baraj, üretimevi ve başka planların şişman açma törenini yaptık. Siirt'teki o düzlük seneler önceki bana hapis yöntemini göstermişti. Biz oradan cezaevine yürümüştük. Fakat o devir baktım ki Siirt'te o düzlük az demin dü sert dolu. Aynı anda bu beyefendi de Mersin'deydi.

Ama naşir Siirt, Mersin'den demin kalabalıktı. Oradan bizlere bir lakırtı attı; ‘Herhalde bu rakamı TÜİK'ten aldı' dedi. Çok güçsüz bu adam. TÜİK neyle uğraşır, Emniyet neyle uğraşır, bundan da haberi yok. Emniyet'ten aldığımız rakamlarla Siirt'teki katılımın Mersin'e mucibince demin faziletkâr bulunduğunu öğür olduk. Kıskanma, çalış senin de olur. Biz çalışıyoruz, bunun sonucunda de Siirt'te elhamdülillah meydanlar tıklım tıklım doluyor. Halbuki ondan öncekileri de izlem etmiş olsa; Mersin'e tığ de gittik, Mersin'de elbette bir iştirak bulunduğunu öğrenirdi. Ama naşir izlem edemiyor zavallı.

Aynı halde Adana'yı bir izlem et bakalım, neredeydik, elbette oldu. Bundan ahir süreçte de bunlar bire bir halde evelallah bitmeme ediyor, bitmeme edecek. Hiç endişemiz yok. Meydanların dili şu anda aşırı bir tomar müspet bir halde gelişiyor. Bundan ahir süreçte de hakeza gelişecek. Yağmur, balçık demeden eyvallah meydanlar bizimle hemhal oluyor, bizimle bütünleşiyor” diyerek konuştu.

“Amerika bölgede kusur bir siyasa yürütüyor”

“Gerek MİT'in lazım TSK'nın gerçekleştirdiği operasyonlar gündemdeki yerini koruyor. Ayrıca ayrımlılık da gösteriyor. Sözde elebaşları kalabalık kendisine ele geçirilip ülkeye getiriliyor. Operasyonlar ne aşamada? Türkiye tarihinde başta PKK ile mücadelede en güzel noktaya geldiğimizi söyleyebiliriz. Bir de siz geçtiğimiz aylarda bir izah yapmıştınız, bu da münteha ötesi bir harekât sinyali kendisine okunmuştu. Gündemde varmı hakeza bir şey? ABD, Suriye sınırında, Haseke'de YPG/PKK'lı teröristlere toy silahlı terbiye veriyor. Bu mevzuda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki istifham üstünde Erdoğan, “Biz Amerika'ya şurası söylüyoruz; ‘Siz teröre hakkında birleşelim derken, öteki yandan teröristlere silah, mühimmat, gelişigüzel ayrışık katkısı veriyorsunuz. Bu elbette dostluktur, bu elbette NATO'da beraberliktir? Bize, bunun yanıtını verin?' Tabi bizlere bunun yanıtını veremiyorlar. Daha toy görüştük Biden'la. Dışişleri Bakanım muhatabıyla bunları konuşuyor. Onlara da bunlar söyleniyor. Ama etraflı bunlara karşın maatteessüf ABD bölgede kusur bir siyasa yürütüyor. Biz bunu kendilerine anlatmaya gene bitmeme edeceğiz. Çünkü ne Cudi'de ne Gabar'da ne Tendürek'te ne Bestler-Dereler'de, aklınıza neresi gelirse, etraflı buralarda tığ terörle mücadeleye katiyen açıklık vermeyiz.

Diğer yandan Edirne'de cezaevindeki kişi bunlara diyor ki ‘bir araya gelin, beraberce mitingler yapın.' Bunu söyleyeceğine sen hiç miting yap bakalım orada. Sen önceki kendi tabanına bir çevir sesi ver bakalım. Senin tabanının şu anda miting meydana getirecek mecali kaldı mı? Biz naşir bunlarla muhatap olacak halde değiliz. Böyle bir derdimiz yok. Eğer hala bunlar oradan hile ediliyorsa, benim milletimin başta bu konudaki tavrı aşırı açık, kemiksiz ortaya çıkacaktır ve ortadadır. Milletim teröristlere yahut terörizme katiyen ödün vermeyecektir.

Teröristlerle mücadelede şu anda asayiş güçlerimiz gelişigüzel ayrışık tedbirini almış vaziyette. Bunlara gelişigüzel ayrışık darbeyi vuruyor, operasyonu yapıyor ve buna bitmeme edecek. Buradan ödün vermemiz beklenir değil. Terörizm ve yıldırıcı Bu dü terimi unutmayalım. Terörizme hakkında bir mücadelemiz var, bir de teröristlere hakkında mücadelemiz var. Bu mücadelelerde şüheda de veriyoruz fakat ağırbaşlı açıdan da bunlardan binlerce teröristi gömdük. Gömmeye de bitmeme edeceğiz. Buradan arka devir olamaz. Elhamdülillah bunu gittiğimiz güneydoğu illerinde, devir doğusu illerinde aşırı açık, kemiksiz görüyoruz. Bakıyoruz ki bundan sonradan sokaklara, caddelere hayat gelmiş. Bu huzurdan arka gidilmesine ve gene o yıldırı dönemlerine dönülmesine katiyen okazyon veremeyiz. Bu kararlılığımızı böylelikle bitmeme ettireceğiz ki Türkiye'nin hayat ülkesi olma konumunu demin da pekiştirelim” ifadeleriyle yanıt verdi.

“Avrupa Birliği'nin Kavala'yla, Demirtaş'la, şununla, bununla ilişik almış bulunduğu kararları tanımıyoruz”

Bir gazetecinin, “O cezaevinden emir verene de dayanak noktası verici bir Avrupa Birliği var. Avrupa Birliği'nin yürütme komitesi kendisine isimlendirilen Bakanlar Komitesi, Osman Kavala ile ilişik kendisine Türkiye'ye ihlal cezası verdiğini tabir etti. Selahattin Demirtaş ile ilişik de benzeşim değişmeyen alabileceğini söyledi. Yorumunuz, değerlendirmeniz ne olur?” şeklindeki sorusuna Erdoğan şu halde yanıt verdi:

“Buna sürüm hazırlamaya lazım bulunmayan ki. Biz, Avrupa Birliği'nin Kavala'yla, Demirtaş'la, şununla, bununla ilişik almış bulunduğu kararları tanımıyoruz. Olay bu genişliğinde basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar bulunmayan hükmündedir. Bunları müteaddit iş açıkladık. İster anlasınlar icap anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş bulunduğu kararın üstünde biz, Avrupa Birliği sonucu tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar.”

“Elbette bölgenin barışı düşüncesince üzerimize düşeni korkmadan yaparız”

Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmelerin lehçe ve global dengeleri elbette etkileyeceği sorusuna yanıt verici Erdoğan, “Ukrayna ve benzeyen çevresindeki gelişimleri yakından izlem etmeyi sürdürüyoruz. Temennimiz, gerilimin demin bir tomar artmaması ve bölgede istikrarın korunmasıdır. Rusya ile Ukrayna ortada akıbet haftalarda yükselen gerilimi indirmek ve bir diyalog kanalı bünye eylemek amacıyla elimizden mevrut desteği vermeye hazırız. İki tarafın rızasıyla kolaylaştırıcılık, arabuluculuk yahut istek edilecek rastgele bir formatta dayanak noktası sunabiliriz. Elbette bölgenin barışı düşüncesince üzerimize düşeni korkmadan yaparız” dedi.

“Böyle bir proses İsrail'le ilişik de niçin olmasın?”

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ortada süregelen toy çağa benzeşim sürecin İsrail ve Mısır'la da başlatılıp başlatılmayacağı mevzusuna bağlı Erdoğan, “Abu Dabi yönetimiyle, hakeza bir talep, öneri geldiği düşüncesince naşir ki tığ de bu işi kıvançla kabullendik ve görüşmeleri istihbaratımızı, Dışişleri Bakanımızı havale yapmak kanalıyla basamak kademe yürüttük. Burada demin de gene Dışişleri Bakanımız, istihbarat, Abu Dabi ile ilişik ilişkilerde deli dolu gösteriş oynayacaklar. Böyle bir proses İsrail'le ilişik de niçin olmasın? Çünkü tığ bir sulh dünyası içerisinde, barışın egemenliği düşüncesince çalışıyoruz ve semt barışı düşüncesince de bunu mutabık buluruz, yararlı buluruz. Geçmişte benim İsrail ile görüşmelerim oldu. Fakat İsrail'in bu noktada, bölgede Filistin politikası üstünde demin alıngan davranması gerekir. Kudüs üzerinde, Mescid-i Aksa üstünde alıngan davranması gerekir. Buradaki hassasiyetleri gördüğümüz anda tığ de elimizden geleni yaparız, adımlarımızı da atarız” diyerek konuştu.

Erdoğan, “Karşılıklı büyükelçilerin gene görevlendirilmesi de bahis konusu kabil mi?” şeklindeki istifham üzerine, “Bunların bütünü olur. Bizim alıngan olduklarımız nelerdir, bunu filhakika İsrail tarafı biliyor. Biz de İsrail'in hassasiyetlerini biliyoruz. Dolayısıyla bu hassasiyetlerden hareketle işi çözeriz” biçiminde konuştu.

“Kıyılarımızda gümrüksüz yapılaşmaya destur vermeyiz”

Erdoğan, sahillerdeki gümrüksüz yapılaşmaya bağlı sorulan akıbet soruya da şu ifadelerle yanıt verdi:

“Kıyılarımızda gümrüksüz yapılaşmaya destur vermeyiz. Elbette bunların da üstünde gideriz. Bu noktada şehremaneti başkanlarının da hoşgörüsüz halde bu sürece dayanak noktası olması akıbet basamak önemli. Kanunun öngördüğü şerait ne ise o çerçevede hareket edilmeye bitmeme edilecek.”

Derya Yetim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler