USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan CBS kanalına önemli açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan CBS monitör kanalına verdiği mülakatta, “Türkiye'ye hücumcu yıldırı örgütleri de maatteessüf Amerika'dan baş döndürücü ağır silah, cephane desteği aldı” ve “Bundan sonradan ülkemize hala Afganlı sığınmacı almaya güc?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan CBS kanalına önemli açıklamalarda bulundu
26-09-2021 20:54

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul görüşmeleri düşüncesince bulunmuş yer aldığı ABD'nin New York kentinde Amerikan CBS monitör kanalına verdiği mülakatın topu yayınlandı. Face the Nation programında Margaret Brennan'ın sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan'daki gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri üstüne değerlendirmelerde bulundu.

“Taliban Amerika'nın silahlarıyla cereyan ediyor”

Brennan'ın “ABD'nin Afganistan'dan ayrılmasının alanı daha inanılmaz bir vaziyete getirdiğini düşünüyor musunuz?” sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “20 senedir Amerika'nın burada kalışıyla semt tehlikesiz birim numara bir vaziyete gelmedi ki Tam aksine, semt değme sabık gündüz ağırbaşlı anlamda kan kaybetti. Biz burada bine yaklaşan elemanımızla havalimanının korunması üstüne fariza yürütme ettik. Bize en böylelikle havalimanının korunması teklifi ulaştığında Brüksel'de Sayın Biden'la bunları konuştuk. Bizim hakeza birim numara rolü üstlenebileceğimizi kendilerine söylediğimde, ‘Üç şeyi de isteriz' dedim. Bunun bir tanesi geri fonksiyon destek. Lojistik destekten talebimiz, yönetsel ve malidir. Bir öteki etap da ilkin şu an ellerinde mevcut silah, cephane ve benzerleri bunların Türkiye'ye devridir. Ama anca şeyler he ki kusursuz bilakis Karzai Havalimanındaki halk silahların mühimmatların, vasıtaların bütünü Taliban'a verildi. Şu anda da Taliban orada Amerika'nın silahlarıyla cereyan ediyor. Bu gerçekleri de yayıncı kıymetlendirmek gerekir. Fakat kılıç kimi şeylere de alıştık. Aynı halde Türkiye'ye hücumcu yıldırı örgütleri de maatteessüf Amerika'dan aşırı ağırbaşlı silah, cephane desteği aldı. Bu, esbak hükümette de bire birim numara halde oldu, şu anda da bire birim numara halde oluyor. Öncelikle PKK/YPG/PYD yıldırı örgütlerine bu cins tabanca desteklerinin verilmemesi gerekir” dedi.

“ABD yıldırı örgütlerini desteklememeli”

“ABD'nin, DEAŞ'a dirlik mücadelede bağlaşık şekilde görmüş yer aldığı gruplara hazırlık etmiş yer aldığı silahların Türkiye'ye dirlik kullanıldığına müteveccih birim numara tez mevcut mı? Amerika desteğinden çevre bu gruplardan size müteveccih yıldırma mevcut mı?” sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu Sayın Trump çağında de Trump'ın namına de anlatım etmiştim. Şu anda da gine bire birim numara halde tırlarca silah, cephane ve benzerleri alana geliyor. Bunların hepsini kılıç kendilerine ihsas örgütümüz aracılığıyla da anlatım ettik, anlatım ediyoruz. Bundan ahir süreçte de bire birim numara halde yayıncı bunu anlatım edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bunları Başkan Biden'a sundunuz mu?” sorusu üstüne ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların hepsini kılıç muhataplarımıza sunduk. Şu anda benim İstihbarat Başkanım bire birim numara halde muhatabına bunları sundu, sunuyor. Bundan sonradan da bunları sunmaktan çekinmeyiz. Çünkü kimi gerçekler var. Amerika NATO ülkesidir. Biz bire birim numara halde NATO ülkesiyiz. NATO'da el birliği içinde olmamız gerekirken, yıldırı örgütleri buralardan bu cins destekleri almamalı. Bunu da anlatmak durumundayız” dedi.

“Afganistan'a kimsenin vermediği desteği kılıç verdik”

“Türkiye'nin Taliban'a Afganistan'daki havalimanını işletmesi düşüncesince iane ve beceri dayanaklık etmek sağlayıp sağlamadığı ve dünkü Taliban hükümetiyle ait ne düşündüğü” sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda daha bizim Taliban'la anlaşmaya vardığımız rastgele birim numara özellik yok. Şu anda Taliban daha aşırı Katar ile birim numara cereyan ediyor. Biz ise askerlerimizi, çırçıplak vatandaşlarımızı oradan çektik. Biz şu anda havalimanında yokuz. Taliban ile de şu anda rastgele birim numara iş birliğimiz yok. Ama birim numara şeyi aşırı açık ve açık söylemem lazım. Bizim Afganistan halkına dirlik tarihten mevrut birim numara birlikteliğimiz var. Kimsenin Afganistan'a vermediği desteği değme devir kılıç verdik. Alt yapıda, yukarı yapıda Afganistan'da nice yatırımların içinde olduk ve bundan ahir süreçte de bunu yaparız. Dediğim gibi, bu meydana getirilen yanlışlıklar haysiyetiyle de askerimizi çektik, çırçıplak vatandaşlarımızı çektik ve şu anda Afganistan'da kılıç yokuz” ifadelerini kullandı.

“(Kabil Havalimanının işletilmesi) Anlaşmalara, sözleşmeye bağlı”

“Havalimanının işletilmesine iane etmeyecek misiniz?” sorusu üstüne ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dediğim gibi, bu, anlaşmalara, sözleşmeye bağlı. Burada şayet hakkıyla çapraz anlaşmalarla müspet birim numara etap atılacak olursa şu anda Afganistan'daki hükümet ayrıntılı değil, kucaklayıcı değil. Kucaklayıcı, ayrıntılı sıfır birim numara hükümetle hakeza birim numara etap alaşağı etmek da bizim düşüncesince birim numara kat beklenen değil. Ama bu ayrıntılı olursa, kucaklayıcı olursa hepimiz de Türkiye şekilde orada arazi alırız” dedi.

“Afganistan'da da hanımlar yaşamın değme durumunda olmalı”

“Taliban şu an hoppadak koca evlatlarının okula gitmesine icazet veriyor, kızlara icazet etmiyor. Kamu kurumlarındaki hanımlara işe gelmemelerini söylediler. Taliban eylem göstermiş kabil durmuyor. Böyle birim numara hükümetle meşgul mısınız?” sorusunu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'nin bu mevzuda ilkin hanıma bakışı bellidir. Bizde avrat yaşamın değme durumunda vardır. Eğitimde, sağlıkta, adalette, yargıda vardır; yaşamın değme durumunda vardır. Kendi devletimizde bu hakeza olduğuna göre, Afganistan'da kılıç nite değişik birim numara bilinçlilik düşünelim? Orada da bire birim numara halde kadının yaşamın değme durumunda olmasını dilek ederiz. Kadınlar buralarda deli dolu gösteriş alır bir vaziyete geldiği anda, onlara eğitim, sağlık, adalet, emniyet, değme noktada kılıç Afganistan'a da bu desteği veririz. Bunların eğitimlerine de başkaca devletimizde okazyon sağlarız” yanıtını verdi.

“Mevcut vaziyette Taliban'la idman istemiyorsunuz kabil görünüyor?” sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu saydığım mevzularla ait şekilde şayet bunlar benimseme edilirse yaparız. Ama benimseme edilmezse yapamayız” dedi.

“Bizim kapımız minval sabık hanı değil”

“Şu an ülkesinden kaçan Afgan sığınmacılar var. Bunların birileri Türkiye'ye yöneldi. Geçen ay Türkiye'nin sığınmacı kaynağı iktisap etmek kabil birim numara rolü ve yükümlülüğü olmadığını söylediniz. Bu kimin yükümlülüğü? Bu sığınmacıları benimseme etmek ABD'nin yükümlülüğü mü?” sorusu üstüne ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Amerika doğrusu bu cins sorumlulukları hesabına getirmedi ki şu anda yük dışı, yük içi iktisap etmek az daha benim ülkemde 300 bini hayli Afganlı sığınmacı var. Bundan sonradan da ülkemize hala Afganlı sığınmacı almaya gücümüz yetmez. Ama Amerika, Afganlı sığınmacıları buraya alacaksa o da ayrı birim numara konu. Ben Amerika'nın sığınmacı politikalarını paylaşamam ama Amerika da benim sığınmacı politikalarımı herhalde paylaşamaz. Ama tabi, ilkin açık söylüyorum, bizim kapımız da minval sabık hanı değildir” dedi.

“Amerika 20 senedir Afganistan'da sebep bulunduğunu sorgulamalı”

“ABD'nin bu mevzuda daha fazlasını mı yapması gerekiyor?” sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD'nin yayıncı ki aşırı şeyler yapması gerekir, aşırı da envestisman yapması gerekir. Çünkü 20 senedir Amerika orada sebep vardı? evvel bu soruların yanıtını Amerika'nın özlük namına vermesi gerekirdi. O sosyolojik değerlendirmeyi yapması gerekirdi. Acaba bunlar ne için yapılmadı? Özellikle bu cins tabanca yapılandırması vesaire, bunlar ne düşüncesince yapıldı? Bunların üstünde durulması gerekir? Orada epeyce bodyguard görevlendirilirken bu bodyguardlara ödenen ücretler bayağı rakamlar değildi. Yani bunların hepsinin halk Amerikalılar çeşidinden sorgulanması gerekir. ‘Afganistan'a ne için girdik, şu anda ne için çıkıyoruz?'; bunun herhalde Amerika çeşidinden sorgulanması icap eder diyerek düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“NATO ortağı şekilde birim numara cereyan edelim”

“Haziran'da beniz yüze görüştüğünüzde Biden'a bu soruları yönelttiniz mi? Biden'ı gizil sorunlar gördüğünüze ilişkin uyardınız mı?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim Brüksel'de konuştuğumuz şeyler daha çok, afiyet meydanı konusu olmuştur. Havalimanı mevzusuyla ait muktezi soruları kendilerine yönelttim. ‘Eğer bizim orada olmamızı istiyorsanız ilkin geri fonksiyon desteklerin verilmesi lazım, yönetsel ve finansal noktada muktezi desteklerin verilmesi lazım. Biz de birim numara NATO ortağı şekilde sizinle burada birim numara cereyan edelim.' dedim” yanıtını verdi.

“Parasını ödediğimiz F-35'ler konfirmasyon edilmedi”

“Siz de Amerika kabil NATO'nun birim numara parçasısınız. Rusya, Türkiye'nin S-400 iklim defans sistemlerini satın almaya bitmeme etmeyi planladığını söylüyor. Neden buna bitmeme ediyorsunuz? Biden sizden durmanızı arzuladı mi?” sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben Başkan Biden'a gerekenlerin hepsini söyledim. Şimdi de söyleyeyim; bakın kılıç F-35 uçaklarını aldık ve 1 bilyon 400 milyon dolar ifa yaptık. Fakat bizim bu 1 bilyon 400 milyon dolar ifa yaptığımız uçaklarımızı Amerika bizlere konfirmasyon etmedi. Patriotlar noktasında bunları istedik, maatteessüf bu mevzuda da gine bire birim numara halde bizlere Patriot vermedi. Sayın Trump'ın çağında de bunları görüştüğümüzde, konuştuğumuzda Sayın Trump şurası söyledi; ‘F-35'ler düşüncesince 1 bilyon 400 milyon dolar ifa özne Türkiye'ye F-35'leri nite vermiyoruz?' Bunu evren basınının uğrunda söyledi. Peki şu anda benim bu 5 adet uçağım ne için verilmiyor? Bu parayı ego ödedim. Ödediğim mal ortada” dedi.

“Hangi defans sistemini alacağımıza Amerika karışamaz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin S-400 alımı karşısında ABD'nin tutumuna ilişkin, “Ona karışamaz. Siz bana Patriot vermezseniz, defans noktasında benim birim numara başka ülkeden alacağım rastgele birim numara defans sistemine engelleme edemezsiniz. Bakın bu mevzuda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg oldukça dobra birim numara açıklama yaptı; ‘Biz ortaklarımızın kimden, nereden, ne denli rastgele birim numara dizge satın aldığına engelleme edemeyiz' dedi. Kim bu? Stoltenberg; NATO'nun Genel Sekreteri. Buyrun, asıl ortada. Kimse kusura bakmasın. Ben de şurası söyleyeceğim; Türkiye'nin düzenlilik riskini ki paylaşacak? Türkiye, özlük düzenlilik riskini kendisi gerçekleştirme edemezse, acep birilerinin eline avucuna mı bakacak? Sen bana Patriot vermeyeceksin, benim ne ülkeden, ne defans sistemini aldığıma da engelleme edeceksin! Öyle birim numara bilinçlilik olamaz” ifadelerini kullandı.

“Savunma sistemleri farklıdır, iklim kuvvetleri farklıdır”

Sadece iklim kuvvetlerinin bu işe yetmeyeceğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma sistemleri farklıdır, iklim kuvvetleri farklıdır. Çünkü şu anda iklim kuvvetleri noktasında da ferda Amerika'nın F-16'ların devamını sürdüreceğine, benim elimde birim numara güvence mevcut mı? Böyle birim numara güvence de olmayacağına layıkıyla ihtimal o devir kılıç aşırı daha değişik adımları da alaşağı etmek durumunda kalacağız” dedi.

“Türkiye, özlük defans noktasındaki halis muhlis kararlılığını ortaya koyacaktır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan ahir çağda de kimesne bizim defans sistemleri noktasında ne ülkeden ne denli ne alacağımıza engelleme edemez. Bunun kararını verecek bulunan biziz. Şu anda 84 milyon nüfusa erbap birim numara diyar bulunan Türkiye, özlük defans noktasındaki halis muhlis kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu sonucuna da kimesne engelleme edemez” diyerek konuştu.

“(Hala S-400'lerin dünkü partisini benimseme etme niyetinde misiniz?) Tabi ki evet”

Sunucunun “Yani siz hala S-400'lerin dünkü partisini benimseme etme niyetinde misiniz?” sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan ahir çağda de kimesne bizim defans sistemleri noktasında ne ülkeden ne denli ne alacağımıza engelleme edemez. Bunun kararını verecek bulunan biziz. Şu anda 84 milyon nüfusa erbap birim numara diyar bulunan Türkiye, özlük defans noktasındaki halis muhlis kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu sonucuna da kimesne engelleme edemez” ifadelerini kullandı.

Sunucunun “Bu, yanıtın ‘evet' yer aldığı kabil anlaşılıyor” yorumu üstüne ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne buyurmak Tabi ki evet” dedi.

“Orta Doğu'da ne yapacağımızın kararını kılıç veririz”

“Amerikan halkı ABD'nin Orta Doğu'da askeri dahli bulunmasına politik istenç göstermediğine değişmeyen verdi. Bu sizin ve ülkeniz düşüncesince ne kavrama geliyor?” sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu, Amerika'nın özlük takdiridir, bunu kılıç belirleyemeyiz. Orta Doğu'da ne yapacağımızın kararını kılıç veririz. Ben hoppadak birim numara bilinçlilik söylüyorum; Amerika NATO ülkesidir, Türkiye NATO ülkesidir. Amerika, bölgedeki PKK, PYD, YPG kabil yıldırı örgütleriyle bu arada mi cereyan edecek olmadan NATO'da bu arada yer aldığı dostuyla, Türkiye'yle mi bu arada mi cereyan edecek? Bunun kararını vermesi lazım. Ben ikincisini yeğleme ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ABD Başkanlarına PKK/PYD/YPG terörünü değme devir anlattım”

Sunucunun “Biden yönetimi size Suriye ve Irak'taki müttefiklerine müteveccih politikasında değişikliğe gitme niyetinde bulunduğunu anlattı mi?” şeklindeki sorusu üstüne ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu mevzulara duhul fırsatımız olmadı, zira üstünde durduğumuz özellik ağırlıklı şekilde Afganistan'dı. Ama ego değme devir Amerika'daki önder dostlarıma PKK, PYD, YPG yıldırı örgütlerine dirlik duruşumuzu anlattım. Bunu Trump çağında de yaşadık. Dedik ki ‘Bunların Türkiye'ye taşıdıkları binlerce tır silahı, cephanesi ne yapacaksınız?' Olumlu yanıt alamadık” dedi.

“Suriye'den çıkmalarıdır, Irak'tan çıkmalarıdır; Afganistan'dan çıktıkları kabil çıkmalarıdır”

“Suriye'deki 900 Amerika askerinin kalmasını mı olmadan gitmesini mi istiyorsunuz?” sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabi ki benim burada tasarrufum olursa Suriye'den çıkmalarıdır, Irak'tan çıkmalarıdır; Afganistan'dan çıktıkları kabil çıkmalarıdır. Çünkü şayet dünyada kılıç barışa fonksiyon etmeyi istiyorsak sulh düşüncesince o alanlarda kalmanın tek manası yok. Bırakalım o semt halkı, o bölgedeki dümen kararını kendisi versin” ifadelerini kullandı.

“Suriye'de 100 bin briket ev mensur ediyoruz”

“Suriye düşüncesince araya girilmesini Türkiye'ye mi bıraksınlar?” sorusunu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir kat şurası aşırı açık açık söyleyeyim; kılıç istenmediğimiz yerde durmayız, istenmediğimiz yerde bulunmayız. Bakın kılıç şu anda Suriye'de 100 bin briket ev mensur ediyoruz. Evlerinden barklarından baştan sona uzaklaştırılmış bulunan aileler düşüncesince bunları kılıç mensur ediyoruz. Acaba öteki devletler ne yapıyor? Bu önemli” diyerek cevapladı.

“Putin'le bunları doğrusu konuşuyoruz”

“Vladimir Putin'le bunun üstüne mı konuşacaksınız?” sorusu üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bunları doğrusu Putin'le konuşuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temenni ederim ki Amerika, Rusya, İran ve Türkiye, Suriye'de de Irak'ta da bu semt insanlarının huzuru düşüncesince birim numara emek vermek içinde olsunlar” diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler