USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2021 toplam ihracatımız 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '2021 toplam ihracatımız güzeşte yıla layıkıyla yüzdelik 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hamdolsun bu birlikte rekordur' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2021 toplam ihracatımız 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir 
03-01-2022 16:34
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2021 toplam ihracatımız güzeşte yıla mucibince yüzdelik 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hamdolsun bu hissedar rekordur" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 aut tecim paylarını açıkladı. Beşiktaş'ta hissedar otelde planlı toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı esna Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Hazine Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de katıldı.

Erdoğan programda meydana getirdiği konuşmasında, "İnsanlık olarak 2 senedir sonuç yüzyılın en iri keyif krizi olarak nitelenen koronavirüs salgınıyla uğraş ediyoruz. Her ne denli müstevli hissedar keyif krizi olarak başlasa da ekonomiden turizme, tahsilden beşeri ilişkilerimize denli yaşamın herhangi hissedar sahasını negatif etkiledi. Böylesi devasa hissedar krize tedariksiz yakalanan devletler müstevli karşısında bocalayarak elden korumacı, rekabetçi, arsıulusal ticareti baskıcı politikalara başvurdu. Maske ve tıbbi materyal dair Avrupa'da ve dünyanın şimdi sert aşırı durumunda yaşanmış bulunan sıkıntıları çoğumuz hatırlıyoruz. Türkiye olarak, çelimli keyif altyapımızın sağlamış bulunduğu avantajları en çalışan ve velut biçimde kullanarak müstevli dönemini alnımızın akıyla yönettik. Küresel ölçekte meydana mevrut sarsıntılara karşın Türkiye ekonomisinin ayakta kalması, üretimin geceli gündüzlü sürmesi, istihdamın korunması düşüncesince toplumumuzun kâffesi kesimlerine müteveccih tedbirleri devreye aldık. İş dünyamıza, tecim erbabımıza, KOBİ'lere, çiftçimize, esnafımıza, çalışanlarımıza sunduğumuz dayanaklık eylemek ve teşviklerle onların indinde olduk. Milletin felaketinden politik getirim devşirme ardında koşan muhalefetin abidik gubidik tekliflerine karşın Türk ekonomisine katiyen istikrarsız kapattırmadık" dedi.


"BİR AVUÇ RANTÇI ELİTİN DAHA DA ZENGİNLEŞMESİNİ SAĞLIYOR"

Erdoğan, "Her çöküntü bire hissedar vakitte birlikte nice fırsatı da getirir. Tarih süresince global çöküntü dönemlerini elleme değerlendiren ülkeler, kazançlı bakımdan aşırı iri sıçrama ika olanağına da kavuştular. Bugün global ekonomiye doğrultu sağlayan devletlerin şu biçimde hissedar serencamına baktığımızda bu hakikatı kemiksiz hissedar biçimde görürsünüz. Ancak memleketimiz politik dengesizlik ve sorunları sebebiyle aşırı levent boylu seneler çöküntü dönemlerinde önüne oluşturulan bu punt pencerelerini kullanamadı. Gazi Mustafa Kemal'in heveslendirme ve desteği ile 1923 İzmir ekonomi Kongresi'nde tahsil edilen kararlarının ömrü salt 6 sene sürdü. Rahmetli Menderes'in başlatmış bulunduğu kalkınma hamlesi 27 Mayıs darbesiyle akamete uğradı. Merhum Özal'ın zeki liderliğinde yakalanan ivme 1990'ların kapalılık atmosferinde maatteessüf hedefine varamadı. Dönemin Cumhurbaşkanının kanun kitapçığını fırlatmasıyla tetiklediği 2001 krizinin ülkemize maliyeti ise beniz milyarlarca doları buluyor. Her on yılda hissedar tekrarlanan darbeler milletimizi fakirleştirirken, çalışmadan, üretmeden, tek riske girmeden parasına mülk katmaya alışkın hissedar hapaz getirimci elitin şimdi da zenginleşmesini sağlıyor. Millet kaybederken, emekli, memur, işçi, iş adamı, tüccar, esnaf, yetiştirici kaybederken, krizden nemalanan bu elit ekalliyet kazanmaya, palazlanmaya, servetini arttırmaya bitmeme etti. Türkiye'nin içerisine hapsedildiği bu fasik daireyi 2002 senesinde bozan kılıç olduk. Hayata geçirdiğimiz reformlarla, Türk ekonomisinin prangalarından Türk demokrasisini vasilik zincirlerinden kurtarmayı başardık. Serbest çevre ekonomisi anlayışıyla rekabeti asal alan, saydam ve öngörülebilir politikalarla ülkemizi kalkındırdık, güçlendirdik. Türk ekonomisinin ilkin sonuç 2 yılda yakaladığı başarının sırrı aha bu iri değişimde gizlidir. Türkiye evvel el krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten, ayrıca krizleri fırsata çeviren hissedar diyar pozisyonuna gelmiştir. Salgın dolayısıyla ortaya çıkan seçenek tedarikçi kontrol ve bölgeselleşme eğilimleri ülkemizin global hazırlık zincirlerindeki coğrafi avantajını öne çıkarmış ve ihracatımızın önünü şimdi da açmıştır" halinde konuştu.


"BU BİR REKOR"

Geçtiğimiz senenin 3'üncü çeyreği bakımından ülkemizin global ihracattan almış bulunduğu hisse evvel kere yüzdelik 1'in üstüne çıkmıştır. İhracatımız, tarihimizde evvel el 200 milyar doları aşarak Orta Vadeli Program hedeflerinin de ötesine geçmiştir. Şimdi burada iri hissedar alım çalım ve kıvançla tabir eylemek istiyorum ki 2021 ihracatımız güzeşte yıla mucibince yüzdelik 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Hamdolsun, bu hissedar rekordur. Dünden bugüne ulaştığımız hissedar rekordur. Bundan 19 sene ilkin 36 milyar dolardan devraldığımız ihracatı 2021 senesinde 6 kattan hissedar tomar arttırarak 225 milyar 368 milyon dolara çıkarmayı nail olmaktan büyüklük duyuyorum. 2002'de salt 87,6 milyar dolar bulunan aut tecim hacmimizi 2021 senesinde 496,7 milyar dolara ulaştırdık. Dış tecim açığımız ise geçmiş yıla mucibince yüzdelik 7,8 azalışla 45,9 milyar dolara gerilerken ihracatın ithalatı mukabele payı ise 5,8 nokta artışla yüzdelik 83,1'e yükseldi. Bu oranın 2000 senesinde salt yüzdelik 51 bulunduğu dikkate alındığında Türkiye ekonomisinin bizim dönemimizde kaydettiği tekâmül aşırı şimdi elleme anlaşılacaktır. Ama aykırılık bu işten anlamaz. Onların sorunu başka. Bizim derdimiz aşk. Az ilkin de kardeşlerim söyledi. İhracat, ihracat, ihracat" ifadelerini kullandı.


"SEN KONUŞMAKTAN NE ANLARSIN?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha ilkin 1 milyar doların üstünde ihracat özne 5 il varken, bu nüsha 21'e yükseldi. Konuşuyorlar, bulunmayan şöyle, bulunmayan hakeza falan. Ya sen konuşmaktan ne anlarsın? Ama benim Anadolu'daki vatandaşım durmuyor. Gaziantep'te durmuyor, Eskişehir'de durmuyor ve sabah akşam dünyanın neresinde hissedar ortalık varsa, bu pazarları dolaşıyor" dedi.


"BİZ BUNLARIN HEPSİNE GİTTİK, GİDİYORUZ, GİDECEĞİZ"

Erdoğan, "Türkiye bunu da başardı. En ehemmiyetli ticari kuma Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatımız yüzdelik 33 oranında artarak 93,1 milyar dolara çıktı. Dahası AB'ye erinç kemiksiz 7,7 milyar dolar aut tecim ilavesi verdik. İhracatımızdaki artışın salt anlaşılan yerlere yoğuşmak hesabına kâffesi dünyaya kararlı biçimde yayıldığını kıvançla görüyoruz sayenizde. Bunu sizlerle bu arada başardık. mesela bu vakitte ihracatımız Güney Amerika'ya yüzdelik 86,6. Güney ABD nere, Türkiye nere... AB dışı Avrupa ülkelerine yüzdelik 29, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine yüzdelik 22,6, Kuzey Afrika Bölgesi'ne 44,8 oranında artım göstermiştir. Buralara gitmesen... Hani diyorlar ya 'Kara Afrika'. Evet, bunlar yaratılmışların en şereflisi. Biz bunların hepsine gittik, gidiyoruz, gideceğiz. Nasıl burada ayak topu takımlarımızın ½ si az şimdi Afrika'dan ise pazarlar da evelallah bizimle geleceği olgunlaştırıyor. Daha elleme olacak, tek endişem yok" ifadelerini kullandı.


"NE OLUR TÜRK LİRASI DEYİP GEÇMEYİN, BİZİM PARAMIZ ÇOK ÖNEMLİ"

Erdoğan, "İhracatın bedel bazında en hissedar tomar arttırıldığı devletlere bakıldığında, ABD'ye yüzdelik 44,6 artım ile 14,7 milyar dolara, BAE'ye yüzdelik 94,3 artım ile 5,5 milyar dolara, Birleşik Krallığa yüzdelik 22 artışla 13,7 milyar dolara ulaşıldı. Demir-çelikte yüzdelik 70,9 oranında artışla 25,9 milyar doları, motorlu esmer taşıtlarında yüzdelik 13,3 artışla 25 milyar doları, makinede yüzdelik 23,7 oranında artışla 20,8 milyar doları, anık giyimde yüzdelik 22,2 oranında artışla 18,3 milyar doları yakaladık. Bu rakamlarla Türkiye, nice sektörde evren ticaretinde lakırtı sahibi hissedar diyar biçimine gelmiştir. Miktar indinde ek bedel olarak da kalan ihracatımızın kilo ünite kıymeti ise yüzdelik 17 yükselişle 1,29 dolara çıkmıştır. Ayrıca Türk lirası ile tecim gerçekleştirdiğimiz diyar sayısını herhangi hissedar güzeşte devir şimdi üst taşıyoruz. Ne kabil Türk lirası deyip geçmeyin, bizim paramız aşırı önemli. İnşallah paramız, belirleyici olacak tek fikir etmeyin. 2021 yılı sebebi ile 205 diyar ve bölgeye, ihracat işlemlerimizi ulusal paramız ile gerçekleştirdik. Türk lirası ile yaptığımız aut tecim hacmi, 183 milyar liraya ulaşmıştır. Mal ticaretindeki çelimli performansın, işlev ticareti rakamlarına da yapıcı yansıdığını görüyoruz. Hizmet ihracatımızın hissedar geçmiş yıla mucibince kestirmece yüzdelik 60 oranında artışla, 53 milyar dolara ulaşmasını ve akan işlemler dengesine 23 milyar dolarlık yapıcı yardım yapmasını bekliyoruz. Oluşturduğumuz toy bina ve güçlendirilmiş dayanaklık eylemek programlarıyla bu rakamı endamsız müddette 100 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz" dedi.


2022 BÜYÜME HEDEFİ

Erdoğan, "Cari hissedar tomar sağlayan hissedar diyar pozisyonuna çabucak erişmek düşüncesince 2022 yılı kazançlı faiz hedefimizi yüzdelik 5 olarak belirledik. İhracatımızdaki çelimli başarım yardımıyla ölçülü vadeli programın geçtiğimiz yılki hedefini filhakika aşmıştık. Bu programda önümüzdeki sene düşüncesince kestirmece 231 milyar dolarlık ihracat belirlemiştik. Gelecek sene da bu rakamın adına çıkacağımıza ego inanıyorum. Onun düşüncesince 2022 hedeflerimizi 250 milyar dolar olarak düzeltilmiş ediyoruz. Ülkemizin medarıiftiharı bulunan siz ihracatçılarımızın doğacak sene bizlere bu gururu da yaşatacağınıza ego kalben inanıyorum. Siz bu gaye doğrultusunda ilerlerken, Cumhurbaşkanı ve hükümet olarak kılıç de sizin yanınızda olmayı sürdüreceğiz. Eylül ayındaki sonuç buluşmamızda İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'nin müjdesini vermiştim. İhracatçılarımızın finansmana erişimini iyileştirmeyi ve güvence problemlerini çözmeyi hedefleyen bu firması endamsız müddette kurduk. Faaliyete 1 Mart 2022 tarihinde geçecek bulunan şirketimizin şimdiden kâffesi ihracatçılarımıza bol olmasını diliyorum. Bu arada inşallah Finans Merkezimizi de harekete geçireceğiz" sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler